Amd Ryzen 5 3600 X Asus Rx 590 İle Sistem Uyumluluğum Nasıl?

mor3a

APPRENTICE
28 Şub 2024
29
6
21
Merhaba değerli forum üyeleri, yaklaşık 1 haftadır aktif MacOs Ventura kullanıyorum, bir kaç kere update ile sonoma sürümünü denedim ama ufak tefek sıkıntılar olduğundan Ventura da kalma kararı aldım(Usb 16Gb olduğundan Sonomo imaj yapamadım).

1 hafta içinde deneyimlediğim şeyler oldu fakat çözemediğim ve anlamadığım şeyler oldu, bu soru ve sorunları bilen cevaplarsa benim için harika olur;

Sorular:
Sistem uyumluluğum nasıl?
Donanım Performansım iyi mi?
SMBios ayarını nasıl yapmam gerektiğini anlamadım(Hangi Mac Türünü Seçmeliyim)?

Çözemediğim Sorunlar:

Şuan aktif olarak MacPro 7,1 sistemi ile MacOs kullanıyorum fakat bu şekil kullanımda seste bazen delay, mikrofonda ise çoğu zaman takılma sesleri duyuluyor (elektrik kaçağı gibi) ama en önemlisi ise bu sorunu IMac 20,2 ile MacOS kullandığımda çözüyorum(başka denemedim)
(AppleALC ile neredeyse tüm layout'ları denedim ama hepsinde aynı sorun var)

PC Donanımım:
AMD RYZEN 5 3600
ASUS ROG STRIX RADEON RX 590
ASUS B450M DRAGON
GSKILL 8GB 3000MHZ x2
REALTEK ALC887/897
MACOS VENTURA 13.6.4
Screenshot 2024-03-02 at 05.54.03.png

GeekBench Testleri:
Cpu: MacPro7,1 - Geekbench
Gpu(OpenCL): MacPro7,1 - Geekbench

Kullandığım kextler (çoğunu ben kurmadım hazır efi)
Screenshot 2024-03-02 at 05.50.29.png

BootArgs
npci=0x2000 alcid=13 watchdog=0 dk.e1000=0 e1000=0

Kullandığım Efi Dosyası İse Olarila Amd Chipsetleri için yapılmış hazır efi

Son düzenleme:

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,791
8,378
4,401
Kullandığım Efi Dosyası İse Olarila Amd Chipsetleri için yapılmış hazır efi
EFI klasörünü hazırlayan MaLd0n doğru bir mantıkla hazırladığı Efinin birden çok sistemdede kullanılabilmesini baz almıştır. Örneğin sizin kullandığınız efi klasörü içerisinde 3 farklı ethernet Kext mevcut. Sistemi en azından sistemin açılışını yavaşlatır. Ethernet modeliniz ne ise (sanırım Lucy8125) onun dışındakileri silin.
Yine aynı şekilde Bluetooth ya da Wifi kullanmıyorsanız ilgili kextler fazlalık.(BCM kextler)
AMD sistemlerde ne yazık ki ses bilinen sorunlardan. Ki hiçbir şekilde çalıştıramayanlar var. iMac 20.2 ile çözülüyorsa öyle kalabilir. Bir de iMac 19.1 deneyin.
İşlemcinizin Intel karşılığı sanırım 8 ya da 9. nesil. Sayfayı inceleyin
Bu skor yine doğru SMBios ve Shaneee ayarı ile yükseltilebilir. (config.plist/Kernel/Patch sekmesinde en altta Shaneee ayarını etkinleştirin hemen üzerindeki algrey ayarını pasif hale getirin ve NVRam Reset ile sistemi başlatın. Yedek efi unutmayın)
Ventura da kalma kararı aldım(Usb 16Gb olduğundan Sonomo imaj yapamadım).
Sonoma imaj yapmanıza gerek yok. Sonoma indirip Ventura üzerinde Sonoma Dmg dosyasını direkt çalıştırabilirsiniz. Sadece güncel bir efi (texts Driver vs) içeriğine sahip olduğunuzdan emin olun yeter.

BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Love
Tepkiler: turko35408

mor3a

APPRENTICE
28 Şub 2024
29
6
21
EFI klasörünü hazırlayan MaLd0n doğru bir mantıkla hazırladığı Efinin birden çok sistemdede kullanılabilmesini baz almıştır. Örneğin sizin kullandığınız efi klasörü içerisinde 3 farklı ethernet Kext mevcut. Sistemi en azından sistemin açılışını yavaşlatır. Ethernet modeliniz ne ise (sanırım Lucy8125) onun dışındakileri silin.
Yine aynı şekilde Bluetooth ya da Wifi kullanmıyorsanız ilgili kextler fazlalık.(BCM kextler)
AMD sistemlerde ne yazık ki ses bilinen sorunlardan. Ki hiçbir şekilde çalıştıramayanlar var. iMac 20.2 ile çözülüyorsa öyle kalabilir. Bir de iMac 19.1 deneyin.
Bu skor yine doğru SMBios ve Shaneee ayarı ile yükseltilebilir. (config.plist/Kernel/Patch sekmesinde en altta Shaneee ayarını etkinleştirin hemen üzerindeki algrey ayarını pasif hale getirin ve NVRam Reset ile sistemi başlatın. Yedek efi unutmayın)

Sonoma imaj yapmanıza gerek yok. Sonoma indirip Ventura üzerinde Sonoma Dmg dosyasını direkt çalıştırabilirsiniz. Sadece güncel bir efi (texts Driver vs) içeriğine sahip olduğunuzdan emin olun yeter.
Dediğiniz gibi fazla kextleri araştırıp sileceğim ve dediğiniz smbios ayarını deneyeceğim. Ekstra olarak shaneee ayarını dün öğrendim ve uyguladım, bu aldığım skorlar patch sayesinde, söylediklerinizi uygulamayı deneyeceğim ve olumlu veya olumsuz durumları konuda bildireceğim.

Bir de ekstra olarak sormak istiyorum, normalde benim smbios ta macpro kullanmam gerekmiyor mu, mobil masaüstü falan durumları vardı konuda, dgpu en iyi macpro da kullanıldığını görmüştüm size sormak istedim
(IMac yerine MacPro kullanmamın sebebi biraz daha hızlı hissettirdi)

• Like
Tepkiler: strangerone

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,791
8,378
4,401
iMacPro1.1 macPro7.1 Ryzenler için tercih edilen SMBioslar evet. İşlemcim Intel olmasına rağmen bu SMBiosları ben de denedim sorun olmadı. iMac19.1'i T2 güvenlik olmayan tek bios olduğundan tercih ediyorum. Güncelleme kolaylığı olduğundan. Ancak dGPU ile yazdığınız doğru.

BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: turko35408

mor3a

APPRENTICE
28 Şub 2024
29
6
21
iMacPro1.1 macPro7.1 Ryzenler için tercih edilen SMBioslar evet. İşlemcim Intel olmasına rağmen bu SMBiosları ben de denedim sorun olmadı. iMac19.1'i T2 güvenlik olmayan tek bios olduğundan tercih ediyorum. Güncelleme kolaylığı olduğundan. Ancak dGPU ile yazdığınız doğru.
Evet maalesef sistemim de igpu olmaması biraz sorun oluyor bu durum da mecburi dgpu da yük olmalı, bu arada T2 güvenlik dediğiniz nedir?

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,791
8,378
4,401
BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mor3a

APPRENTICE
28 Şub 2024
29
6
21

Şuanda iMacPro ile MacOs kullanıyorum ve herhangi bir soruna rastlamadım, ses sorununu da usb mikrofon ile çözdüm, böylesi daha rahat oldu benim için, şuan MacOs'un kararlı çalıştığını düşünüyorum.

Tek bir sorunum kaldı AutoCad yazılımının hiç bir versiyonu çalışmıyor, çoğu şeyi denedim ama bir faydası olmadı, normalde program hiç açılmıyordu ama amdfriend sayesinde programı açabildim fakat programı açtıktan sonra herhangi bir proje açtığımda(yeni veya eski farketmez) program direk kapanıyor, bu sorun hakkında bir bilgin var mı?

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler