Kurulum başarılı oldu. Dual Boot olarak MacOS High Sierra kurulumunu yaptım. Açıkçası biraz zor oldu, her MacOS kurulumunda olduğu gibi. Oldukça fazla denemem gerekti. Sırasıyla şunları yaptım;
Video rehber dahili ve dahili olmayan işlemler var.
1- imajdaki config dosyamı (HD520 olan) config.plist şeklinde değiştirerek, EFI/CLOVER dizinine attım. İçeriğini Notepad++ ile açarak CTRL+F yapıp Audio'yu arattım ve 0 olan değeri 28 yaptım.
2- Video rehberde olduğu gibi Apple HFS biçiminde 100 GB bir alanı bunun için ayırmıştım.
3- Bilgisayar açılırken ASUS bilgisayarımda boot ekranı gelmesi için ESC'ye bastım ve boot ekranı geldi. USB'yi seçtim.
4- Gelen Clover ekranında bende en sağda olan (sizde nerede olursa artık) USB içeriğini* seçtim ve kurulum ekranı geldi. Bildiğimiz ilerle ilerle mantığıyla gittim, sözleşmeleri onayladım ve hangi diske kurmamı sordu. Hazırladığım 100 GB'lık diski seçtim. Kurulumun bir kısmını yaptı ve bilgisayar yeniden başladı.
5- Tekrar ESC ile boot ekranına geldim. USB'yi seçtim. Bu sefer hazırladığım ve kurulumu yaptığım 100 GB'lık diski seçtim ve son adımları tamamladım.
Not1: Bu zamana kadar ne kod ekranı, ne siyah ekran gördüm. Her zaman Apple logosu beni karşıladı. Yani anladığım kadarıyla config dosyası tam uyumlu geldi. Ve şu ana kadar kullandığım kadarıyla da o siyah ekranı veya kodları karşıma çıkmıyor.
6- Sürekli USB ile boot edip sistemi açmak istemediğimden video rehberde bulunan Clover Configurator işlemlerini eksiksiz tamamlayın. Ve Clover Configurator programında config.plist dosyasını açıp Boot bölümüne geldiğinizde, varsayılan başlangıç diskinizin adını yazdıktan sonra altta bulunan 5 sayısını 0 ile değiştirirseniz bilgisayar açılırken direk bu diskten boot edecektir ve sisteminiz nasıl açılıyorsa o şekilde açılıp direk Mac bilgisayarlar gibi Apple logosuyla karşılaşacaksınız.
7- Tüm bu adımları tamamladıktan sonra sisteme kavuştum fakat nazarlık birkaç sorunum vardı. Bunlardan biri tabii ki de internet oldu. Eve mecburen Ethernet kablosu döşemek zorunda kaldım. Bunun büyük ihtimal resimlerini Başarılı kurulum konusu açarken paylaşacağım. Sağolsun montezuma hocamın paylaştığı ethernet için olan kext kurulduğu için Ethernet'im çalışıyordu. Fakat ASUS bu sistemde Wi-Fi desteklemediği için ya ASUS N10 Nano USB Wireless alacaktım ya da evde daha önceden çinden aldığım üstünde Wi-Fi N yazan saçma sapan markasız bir USB Wi-Fi alıcısını kullanacaktım. Neyse ki bunun yazılımını birkaç yüz denemeden sonra .pkg olarak sisteme kurdum ve Wi-Fi çok şükür çalışıyor. (Para toparlayınca ASUS N10 Nano'yu yine almayı düşünüyorum)
8- Hatırlarsanız daha önceki adımlarda Audio bölümündeki sayıyı 28 yaptım demiştim. Montezuma hocam da bir konusunda bir ASUS modeline 28 veya 13 demiş zaten. Kurulumdan sonra ses çalışmadı. USB'deki yani kurulum imajında hazır gelen AppleALC.kext dosyasını KCPM Utility Pro ile tekrar yükledim. Ve sistemi yeniden başlatınca ses düzeldi. Şans eseri mi diye 2 gündür yeniden başlatıyorum sürekli ve ses geliyor sorunsuz. Tabii Windows'u açmazsanız. Evet, Windows'u açınca ve tekrar Mac'e dönünce ses gidiyor ve bir daha gelmiyor. Kext yüklemeyi denedim tekrar gelmedi, VooDooHDA programının neredeyse tüm versiyonlarını denedim yine gelmedi.
Not2: Şu ana kadar yaklaşık 25-30 kere sistemi tekrar tekrar kurup denemeler yaptım ve gerçekten o midenize kramplar sokan sorunlar bir şekilde çözüme ulaşıyor. Ve deneyim kazanıyorsunuz. Eğer benim gibi sabrınız çok azsa kesinlikle bu işe bulaşmanızı önermiyorum, hatta değer mi diye sorgulamaya başlıyorsunuz, hatta ve hatta gidip 3600'e Macbook Air almayı bile düşündüm bir ara. (Para olsa alırdım da
)
Toparlarsak; Şu an Wi-Fi sorunsuz çalışıyor. HD520 ile de uyumlu. Sesi de tanımladım fakat Windows'u açınca garip bir şekilde ses gidiyor ve tekrar gelmiyor, bunun üzerinde denemelere devam edeceğim. Bu arada hatırlatmakta fayda var. Ses kartım Realtek ALC256 (düz, yanında numaralar falan yok). AppStore genel olarak çalışıyor, bazen sapıtıp uygulamaları indirip yüklemediği oldu. iCloud'la sisteme giriş yaptım. Siri Türkçe güzel çalışıyor. Bana sorarsanız Xcode olmasa hiç yüklemezdim bile. 10 yıllık Windows kullanıcısıyım ve gayet güzel Windows sistemleri kullandım, optimizesini full yaptığım için yavaşlama sorunlarım da çok olmadı. Mac bana ters geldi biraz. Bu arada ilk işim Ayarlar/Mause bölümünden sarma yönünü değiştirmek oldu. Umarım yazıyı okurken sıkılmamışsınızdır. Biraz geç yazdım, denemeler yaptığım için, güncellemelerimi ASUS K555 kullanan arkadaşlarım için buradan aktaracağım. Bu yararlı forum için de montezuma hocama teşekkür ediyorum.
Dual Boot video rehberi: