Asus K555UQ Open Core MacOs Catalina Başarılı Kurulum
Ürün Özellikleri
- Intel Core i5-6500U İşlemci
- NVIDIA GeForce GT 940MX
- Intel HD Graphics 520 (1.5 GB)
- 1900x1080 Full HD Tümleşik Ekran
- 12 GB DDR3 1600 MHz Ram
- AzureWave AW-CE123H BCM4352 + Bluetooth
- Realtek RTL8168E Ethernet
- Realtek Alc256 Ses
- HyperX 240 GB Kingston SSD (SHSS37A) ve TOSHIBA MQ01ABD100 (1 TB, 5400 RPM, SATA-II)
- AzureWave AW-CE123H BCM4352 + Bluetooth
- Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet Adapter
- Realtek Alc256 Ses (AppleALC) ( id:28)
- Intel HD Graphics 520 (1 GB) (
- Batarya Göstergesi Ekran Parlaklığı
- Tüm Fn fonksiyon tuşları
- Night Shift
- Güç Yönetimi
- USB 3.0 ve USB 2.0 Portları (Usb Mapping)
- Sleep ve Shutdown
- Touchpad – İzleme Dörtgeni MultiTouch özellikleri dahil
- HandsOff, AirDrop, iMessage, Universal Copy
- HDMI bağlantı ve HDMI ses aktarımı (LG TV de denendi)
- Açılış Chime Mac açılış sesi
- Realtek SD Kart Okuyucu (Zaten Kullanmıyorum)
- NVIDIA GeForce GT 940MX (SSDT ile Kapatıldı)
Geekbench 5 Skoru;
Uyguladığım DSDT ve SSDT Yamaları;
- Doğrudan bir DSDT yaması yapmadım, yani OC/ACPI klasörü altında DSDT.aml dosyası kullanılmadı.
- SSDT-ATK-BDW.aml, SSDT-EC-USBX-LAPTOP.aml, SSDT-PLUG-DRTNIA.aml, SSDT-PNLF.aml, SSDT-XOSI.aml
- Yukarıda bahsettiğim SSDT-ATK-BDW.aml dosyasını OC/ACPI klasörüne kopyalayalım,
- iki adet ATK yamasını Config dosyasına enjekte edelim,
- Sonra AsusSMC.kext dosyasını da OC/Kexts klasörüne kopyalayalım,
- AsusSMC.kext dosyasını Config dosyasına enjekte edelim,
- Bu dosyalarla birlikte SSDT-EC-USBX-LAPTOP.aml dosyası da uyumlu olmalıdır.
Touchpad için yapılması gerekenler;
- Yukarıda belirttiğim I2C yamalarını Config dosyasına enjekte edelim,
- VoodooI2C çekirdek ve sistemimizle uyumlu olan uydu (Benim Sistemimde 8086, 9D61 FTE1001 touchpad bulunmaktadır) kext VoodooFTE kext dosyasını EFI/OC/Kexts klasörüne kopyalıyoruz.
- Kopyalama işleminden sonra Config dosyasına enjekte etme işlemini yapıyoruz.
- Burada en önemli işlem kextlerin doğru sırada sisteme enjekte edilmesi aksi takdirde VoodooI2C kexti sisteme yüklenmemektedir.
- Doğru sıralama aşağıda gösterilmiştir.
- VoodooI2C kextini yüklerken dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise çakışmaya sebep olan VoodooPS2Controller kext içerisindeki input ve trackpad kextlerinin yüklenmesini engellemek olmalıdır.
- Bu kextlerde yukarıda işaretlenmiştir.
- AirportBrcmFixup.kext ve BrcmBluetoothInjector.kext Wifi ve Bluetooth tanıtılması için yeterli olmaktadır.
- Dikkat edilmesi gereken şey ise wifi kartın tanıtılmasını sağlayan AirportBrcmFixup.kext'in altında bulunan iki kextten sadece birini seçmeniz olacaktır. Kullandığınız wifi kartın çip setine uygun olanı işaretleyin diğerini iptal edin.
Yukarıdaki ayarlarla sistem bluetooth'u görüyordu ancak bağlanma sorunu yaşadım. Bu sorunu çözmek için BrcmFirmwareData.kext ve BrcmPatchRam3.kext'i de sisteme enjekte ettim. Şu an bluetooth cihaz görme ve bağlanma sorunu da çözüldü.
Burada da değineceğim kext sıralaması önemli sırasını aşağıdaki şekilde yapmalısınız.
Clover'dan Open Core'a geçişte yaşadığım ve değinmek istediğim tecrübeler;
Clover bootloader ile uzun yıllar mükemmel bir uyumlulukta kullandığım sistemimi Open Core bootloader'a taşımak çok kolay olmadı. Open Core'da yaşadığım tecrübeler;
- Catalina'da sorunsuz kullandığım sistem Big Sur'da açmıyordu,
- Catalina'da kullandığım sistemde Hevc desteği varken Big Sur da olmuyordu,
- Catalina'da uyku, uyanma ve kapanmada sorun yaşamazken Big Sur da sorun devam ediyordu,
- Özellikle Catalina'da pek sorun olmasada Big Sur'da AHCI sürücülerinin tanınmasında problem oluyordu, (bunu da CtlnaAHCIPort.kext ile çözdüm)
Bu ve buna benzer bir sürü sorunlar vardı, oluşturduğum bu son Config dosyası, SSDT, USB mapping ve Kextler ile tam uyumlu bir sistem oluşturdum ve yukarıda saydığım problemleri de halletmiş oldum.
Bu süreç çok kısa olmadı tabiiki yine Osxinfo.net ve değerli müdavimleri ve özellikle @montezuma ve @KaoS sayesinde güzel bir seviyeye getirdiğimi düşünüyorum.
Şu ana kadar yaşadığım tecrübeleri ve bilgi birikimimi burada paylaşarak hem bu bilgilerin unutulmamasını sağlamak hemde benim sistemime sahip olan diğer arkadaşlara (@linepower) da yardımcı olmak adına konuyu açmak istedim.
Kurulum;
- @KaoS tarafından hazırlanan imajı ve Config dosyasını kullanarak ilk kurulumu sorunsuz bir şekilde yaptım,
- Daha sonra yukarıda izah ettiğim şekilde ince ayarlar yaparak sistemi istediğim hale getirdim.
Faydalı olması ümidiyle EFI klasörüm ektedir.

Asus-K555UQ-Full_OpenCore-Catalina-Wifi-Bt-4K-Hevc-Ses-Bat-Fn-T.Pad-USB-Uyku-MacPro13.1-2020.11.20.zip
View and download from Yandex Disk

Ekli dosyalar
-
292.7 KB Görüntüleme: 199
-
292.7 KB Görüntüleme: 193
-
310.6 KB Görüntüleme: 206
Son düzenleme:
- BootLoader
- OpenCore 1.0.1 (Dev) / Sonoma
- Laptop Modeli
- Asus VivoBook x571li-bq377
- İşlemci Modeli
- Intel Core i7-10870H
- Grafik Kartı
- Intel(R) HD Graphics 630 & Nvidia Geforce 1650Ti
- Ses Kartı Modeli
- Realtek Alc 255 (Alc_ID:18)
- Ağ Aygıtları
- Broadcom BCM4350 (BT BCM2045A0 Bluetooth 4.0)
- Disk ve RAM
- Crucial P5+ M2 1TB SSD - 16GB DDR4 2667 Mhz