Merhabalar,
SİSTEM ÖZELLİKLERİM:
Cihaz modeli: Caper Nirvana C500
İşlemci: Intel Core i5-5287U, 2900 MHz
Ekran Kartı: Intel(R) Iris(TM) Graphics 6100 (1 GB)
Ağ: Realtek RTL8723AE Wireless
RAM1: 8 GB DDR3-1600 DDR3 Kingston SDRAM
RAM2: 2 GB DDR3 Crucial CT25664BF160BJ.C4F
SES: Realtek ALC269
Disk: SanDisk SSD PLUS 240GB (240 GB, SATA-III)
ÇALIŞAN DONANIMLAR:
Ethernet
Ekran kartı
Hoparlör
USB Girişleri
HDMI (Test edilmedi)
Mikrofon (Kendim kapalı tuttum)
Kulaklık girişi (Hem Mac hem kulaklık)
ÇALIŞMAYAN/ÇALIŞTIRAMADIĞIM DONANIMLAR:
Wifi Kartı (Desteklenmiyor)
Bluetooth (Ben yapamadım)
Kamera (Ben yapamadım)
GEEKBENCH 5 OPENCL SONUÇLARI
MacBook Pro 12,1 (benim cihazıma en yakın olan cihazın) test sonuçları
MacBook Pro (13-inch Retina Early 2015) - Geekbench Browser
Windows kurulu iken C500 cihazımın sonuçları
CASPER BILGISAYAR SISTEMLERI A.S CASPER BILGISAYAR SISTEMLERI A.S - Geekbench Browser
Mac OS Big Sur kurulu iken C500 cihazımın sonuçları
NOT: Testleri yaparken hepsinde aynı butonlara bastım ve hepsini aynı program ile test ettim ancak bu test yöntemi hatalıysa bana bildirebilirsiniz.
Bu kurulumu yapmak isteyip de benimle aynı cihaz modeline sahip olan arkadaşlara aslında aynı sistem elemanlarına sahip olmadığımızı söylemek isterim. Bu cihaz modeli her ne kadar C500 adına sahip olsa da üretici şirket bu cihazın anakartına 3 farklı işlemci ve ekran kartı tipi koyduğundan kurulumlar sırasında farklı ayarlamalar yapmak gerekiyor. Bazı C500 lerde i5 işlemciler bazılarında ise i3 işlemciler var. Bu nedenle kurulumlarınızı yaparken sizinle model numarasına kadar aynı olan donanımlara sahip olmayan kişilerin kurulumlarındaki EFİ'leri kullanmamaya özen göstermenizi tavsiye ederim.Cihaz modeli: Caper Nirvana C500
İşlemci: Intel Core i5-5287U, 2900 MHz
Ekran Kartı: Intel(R) Iris(TM) Graphics 6100 (1 GB)
Ağ: Realtek RTL8723AE Wireless
RAM1: 8 GB DDR3-1600 DDR3 Kingston SDRAM
RAM2: 2 GB DDR3 Crucial CT25664BF160BJ.C4F
SES: Realtek ALC269
Disk: SanDisk SSD PLUS 240GB (240 GB, SATA-III)
ÇALIŞAN DONANIMLAR:
Ethernet
Ekran kartı
Hoparlör
USB Girişleri
HDMI (Test edilmedi)
Mikrofon (Kendim kapalı tuttum)
Kulaklık girişi (Hem Mac hem kulaklık)
ÇALIŞMAYAN/ÇALIŞTIRAMADIĞIM DONANIMLAR:
Wifi Kartı (Desteklenmiyor)
Bluetooth (Ben yapamadım)
Kamera (Ben yapamadım)
GEEKBENCH 5 OPENCL SONUÇLARI
MacBook Pro 12,1 (benim cihazıma en yakın olan cihazın) test sonuçları
Windows kurulu iken C500 cihazımın sonuçları
CASPER BILGISAYAR SISTEMLERI A.S CASPER BILGISAYAR SISTEMLERI A.S - Geekbench Browser
Mac OS Big Sur kurulu iken C500 cihazımın sonuçları
NOT: Testleri yaparken hepsinde aynı butonlara bastım ve hepsini aynı program ile test ettim ancak bu test yöntemi hatalıysa bana bildirebilirsiniz.
Tavsiye:Eğer siz de benim gibi sınav hazırlığında olan ve ders videolarını, film dizilerini vs bilgisayarda depolayıp, çoğunlukla kütüphanede kulaklıkla çalışıyorsanız, ek olarak iphone'unuzdaki notları vs bilgisayarınızla entegre etmek istiyorsanız ve bir de windowsdan sıkılmışsanız size kesin olarak bu sistemi kurmanınızı öneririm. ANCAK mutlama ama mutlaka aylık olarak önemli yedeklerinizi başka bir diske mutlaka yedekleyin.
C500 i5-5287U EFİ DOSYAM:
https://disk.yandex.com.tr/d/z0ofGD85GrxvBQ
SİSTEM DÜRÜMÜM: 11.0.1 OPENCORE SÜRÜMÜ: 0.6.8 (Yedek olarak 0.6.4 sürümü de var)
ADIMLARIM:
Kullandığım kurulum imajı:
macOS Big Sur Intel ve AMD Kurulum İmajı
Kurulum sırasında ekran kartı kurulumu dışında yardım aldığım kanal:
Ekran kartını kurarken izlediğim video:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SON AÇIKLAMA VE SORULARIM:
Kameramı çalıştıramadım ve gerekli işlemleri nasıl yapacağımı da bilmiyorum. Bunlara ek olarak bluetooth konusunda bluetooth modelim Aida64 programında gözükmediği için modeli bulamadı ve hem intelin bluetooth kextlerini hem de brcm kextlerini cihazın kurdum ama hiçbir şekilde halledemedim bu konuda yardım edebilen olursa fazlasıyla memnuniyet duyarım.
Açar açmaz ekran kartı tanıttım, diğer donanımları tanıttım, ses kartını tanıttım ve sonra da intel güç yönetimi için gerekli ayarları yaptım. Ancak henüz:
1- SSDT ayarlamaları gibi şeyleri yapmadım
2- SMBİOS ayarlamaları yapıp kullanımda olmayan bir seri numarası almadım sadece kurulumu yaparken gelen seri numarasını kullanıyorum
Bunlar sorun çıkarır mu mutlaka yapmalı mıyım ve bir de bunlara ek olarak yapmam gereken şeyler var mıdır?
Yazıyı okuyan kurulum yapan herkese kolaylıklar dilerim, iyi günler.
Son düzenleme: