Herkese iyi günler. Uygun fiyatlı workstation/gaming sistem toplamak uzun zamandır bir isteğimdi. Kimi parçaları sıfır kimilerini ikinci el alarak bu sistemi topladım. Sistem güç olarak M1 Pro - M1 Max arasında bir konumda yer alıyor. Dualboot için WD Blue SN5000 serisinden 500GB ve 1TB'lık iki model satın aldım. 500GB olanda macOS Sequoia 15.5, 1TB olanda ise Windows 11 24H2 yüklü. Sistem performansı Mac özelinde konuşacak olursak M1 Pro ve M1 Max arasında yer alıyor. Açıkçası ben en azından bir M3 Pro seviyesinde performans bekliyordum ancak istediğim gibi olmadı. Yine de iş görecek kadar güçlü bir sistem olduğunu söyleyebilirim. PSU olarak bu sisteme oldukça fazla gelen 750W'lık bir ürün tercih ettim çünkü birkaç aya RX 6900 XT veya 6800 XT modellerine geçmeyi düşünüyorum. Sistemde henüz bir kasa yok ancak birkaç aya Asus Pro Art PA401 Metal kasasına geçmeyi düşünüyorum. RGB ve cringe tasarımlardan uzak, elegant ve profesyonel görünen, macintosh ruhuna oldukça uyan bir kasa.
Sistem Özellikleri
CPU: Intel Core i7 10700k 8C/16T
Anakart: MSI Z490 Tomahawk
Ekran Kartı: Sapphire AMD Radeon RX 6600
RAM: Goodram IRDM Pro 32GB (8x4) 3600Mhz
SSD: WD Blue SN500 500GB & 1TB
PSU: NZXT C750 750W 80+ Bronze
Kurulum:
EFI Dosyasını OpenCore Simplify betiği ile oluşturdum. Betikte de verilen uyarıya göre bazen RX 6600 gibi Navi23 kartlar -v ve keepsyms=1 argümanlarıyla siyah ekran verebiliyorlarmış. Ben de bu durumdan muzdarip olup belirtilen argümanları config dosyamdan kaldırdım. Sistem artık sorunsuz boot etmekte. Sadece Apple logosundan lockscreene geçerken ve lockscreende şifreyi girdikten sonra masaüstüne giderken 2-3 saniyelik sinyal kesintisi yaşanıyor. Biraz araştırdığımda bu durumun HDMI ile ilgili bir sorun olup DP kullanımı halinde giderilebildiğini gördüm. Kesin çözüm müdür bilmiyorum ama yakında deneyip sonucunu bu konuya ekleyeceğim. Onun haricinde iMessages servislerini, sistem seri numarasını Apple'ın sorgulama sayfasından kontrol ettiğimde "lütfen geçerli bir seri numarası girin" mesajını almama rağmen çalıştıramadım. Çok da gereği yok zira ülkemizde iMessages kullanılmadığı gibi henüz bir iPhone kullanıcısı da olmadığım için eksikliğini hissetmiyorum. Sistemde yaşadığım bir diğer sorun ise Apple TV ve Prime Video gibi DRM korumalı streaming platformlarından içerik oynatamıyor oluşumdu. Bu sorunu OpenCore Simplify betiğinin ayarladığı iMac 20.2 yerine Mac Pro 7.1 SMBIOS'unu kullanarak anında çözdüm. Ancak Mac Pro 7.1 SMBIOS'unun kendine has bir sorunu var. O da her açılışta gelen bellek modülü hatası. Bu hatayı da RestrictEvents kexti ile hızlıca çözebildim.
Sistem Özellikleri
CPU: Intel Core i7 10700k 8C/16T
Anakart: MSI Z490 Tomahawk
Ekran Kartı: Sapphire AMD Radeon RX 6600
RAM: Goodram IRDM Pro 32GB (8x4) 3600Mhz
SSD: WD Blue SN500 500GB & 1TB
PSU: NZXT C750 750W 80+ Bronze
Kurulum:
EFI Dosyasını OpenCore Simplify betiği ile oluşturdum. Betikte de verilen uyarıya göre bazen RX 6600 gibi Navi23 kartlar -v ve keepsyms=1 argümanlarıyla siyah ekran verebiliyorlarmış. Ben de bu durumdan muzdarip olup belirtilen argümanları config dosyamdan kaldırdım. Sistem artık sorunsuz boot etmekte. Sadece Apple logosundan lockscreene geçerken ve lockscreende şifreyi girdikten sonra masaüstüne giderken 2-3 saniyelik sinyal kesintisi yaşanıyor. Biraz araştırdığımda bu durumun HDMI ile ilgili bir sorun olup DP kullanımı halinde giderilebildiğini gördüm. Kesin çözüm müdür bilmiyorum ama yakında deneyip sonucunu bu konuya ekleyeceğim. Onun haricinde iMessages servislerini, sistem seri numarasını Apple'ın sorgulama sayfasından kontrol ettiğimde "lütfen geçerli bir seri numarası girin" mesajını almama rağmen çalıştıramadım. Çok da gereği yok zira ülkemizde iMessages kullanılmadığı gibi henüz bir iPhone kullanıcısı da olmadığım için eksikliğini hissetmiyorum. Sistemde yaşadığım bir diğer sorun ise Apple TV ve Prime Video gibi DRM korumalı streaming platformlarından içerik oynatamıyor oluşumdu. Bu sorunu OpenCore Simplify betiğinin ayarladığı iMac 20.2 yerine Mac Pro 7.1 SMBIOS'unu kullanarak anında çözdüm. Ancak Mac Pro 7.1 SMBIOS'unun kendine has bir sorunu var. O da her açılışta gelen bellek modülü hatası. Bu hatayı da RestrictEvents kexti ile hızlıca çözebildim.
- BootLoader
- OpenCore 1.0.0
- Anakart Modeli
- MSI Z490 TOMAHAWK
- İşlemci Modeli
- i7 10700K
- Grafik Kartı
- RX 6600
- Disk ve RAM
- WD BLUE SN500 500GB & 4x8GB DDR4 3600Mhz