Merhaba arkadaşlar, 2 günlük uğraşın sonunda forumda paylaşılan rehberi tamamlayabildim. Üstüne ufak tefek düzeltmeler ile gayet güzel çalışan bir sistem hazırladım.
Buradaki konudan güncel dosyaları indirdim. Ardından buradaki rehberi takip ederek adımları takip ettim. Burada belirtmem gereken kısım şu. Eğer tek Mac OS kullanacak iseniz diskinizi tamamen silebilirsiniz rehberde belirtildiği gibi. Ama benim gibi windows yanına kuracaksanız rehber de belirtilen Paragon Partition Wizard programı ile ilk önce Apple'a uygun disk bölüntüsünü ayarlamanız gerekiyor. Ardından kuruluma devam edebilirsiniz. Bu modelin şansına Batarya,Güç Yönetimi gibi bazı ayarlar direk çalışıyordu. Ancak ben yine de ne olur ne olmaz diyerekten rehberde ki adımları uyguladım.
Forumda genellikle Dual-Boot işleminde ilk önce macOs ardından Windows kurulması gerektiği belirtilmiş. Ancak ben Windows 11 + Windows 11 Insider Preview sistemin yanına Monterey kurdum.
Bu modelde Wifi kartı MacOs desteklemiyor. Bundan dolayı ASUS N10 Wifi Adaptör kullandım.
Sizde eğer mevcut Windows işletim sisteminin yanına kuracaksanız Paragon Partition Wizard programı ile ne kadar yer ayırmak istiyor iseniz rehberi takip ederek disk bölümünü oluşturun. Ardından rehberi takip ederek kurulumu yapın. Kurulum sonrasında sorunsuz sistem açılır ise rehberi takip ederek gerekli adımları takip edin.
Asus'un bu modelinde rehberden farklı olarak pek bir şey yapmadım. Bu yüzden kurulum sonrası ayarlamaları yapmak çok kolay oldu. Rehberdeki adımları takip ettiğiniz taktirde sorun yaşamayacaksınız. USB Olmadan Boot Etme kısmında farklılıklar bulunuyor. Hemen onlardan da bahsedeyim. Windows yanına kurulum yaptığımız için hali hazırda EFI Bölümü olduğu için MacOS tekrar bir EFI Bölümü oluşturmuyor. Bu bizim için sorunda teşkil etmiyor. Windows ile birlikte gelen EFI Bölümü bize yetiyor.
OpenCore Configurator programı ile Windows'a ait olan EFI bölümümüzü Mount ettiğimizde bizi aşağıdaki resimde olduğu gibi bir klasör karşılıyor. Gördüğünüz gibi burada hali hazırda EFI Klasörü bulunuyor.
Not: opencore ile başlayan txt dosyaları kurulum sonrasında geliyor.
Bu klasörün içerisine girdiğimizde Boot ve Microsoft klasörleri bizi karşılıyor. Buraya USB Belleğimizde ki OC klasörünü buraya atıyoruz. USB Belleğimizde bulunan Boot klasörünü SAKIN KOPYALAMAYIN! Yoksa Windows boot olmaz. EFI Klasörünün son hali aşağıdaki resim gibi olmalı.
Bir sonraki yapmamız gereken işlem BIOS ayarlarımızda.
Öncelikle BIOS'a giriyoruz. Boot kısmından Add Boot Option seçeneği ile Boot girdisi ekliyoruz. İsmine istediğinizi yazabilirsiniz. Boot dosyası olarak EFI/OC/OpenCore.efi dosyasını seçiyoruz.Ardından yaptığımız ayarları kaydediyoruz. Boot sıralamasından MacOs için oluşturduğunuz girdiyi ilk sıraya alıp, ikinci sıraya Windows Boot Manager seçeneğini alıyoruz. Artık ayarlarımızı kaydedip sistemi yeniden başlatabiliriz. Her adımı eksiksiz yaptı iseniz hayırlı uğurlu olsun. Hem Windows Hem Mac OS bilgisayarınız hazır demektir.
Bios Ekranı Resimlerini yakında ekleyeceğim.
Çalışan Bileşenler:
- Intel HD Graphics 530
- İşlemci Güç Yönetimi
- Batarya
- USB 2.0 ve USB 3.0 Portlar
- Touchpad
- HDMI Görüntü ve Ses
- Dahili Web Kamerası
- Klavye Kısayollarının bir kısmı
- Uyku Modu (Bazen kendiliğinden uykudan uyandırıyor. Çözmeye çalışıyorum.)
Çalışmayan Bileşenler:
- Wifi
- Bluetooth
- Nvidia Geforce GTX 940M
- Dahili Ses ve Mikrofon
- Touchpad Hareketleri
- Ethernet
Sorunlar ve Çözümleri:
-HDMI Görüntü Gelmemesi => Bu sorun aslında başta yoktu ama OC Klasörünü EFI diskine atınca HDMI çalışmadı. Bunu da config.plist dosyasını OpenCore Configuration programı ile açıyoruz. NVRAM sekmesinden UUID kısmında sizin hangisi ise onu seçiyorsunuz. Bende bu bölümde 3 değer bulunuyordu. boot-args kısmına agdpmod=vit9696 kodunu ekliyoruz. Daha sonra kaydedip bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
-Uykudan uyanınca HDMI'in çalışmaması => config.plist dosyasını OpenCore Configuration programı ile açıyoruz. DeviceProperties sekmesinden Ekran Kartı Yamasına Key: force-online, Value: 01000000, Type= DATA olacak şekilde girdi ekliyoruz. Ardından kaydedip bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
-AppStore Sunucu ile Bağlantı Kurulamadı Hatası => config.plist dosyasını OpenCore Configuration programı ile açıyoruz. DeviceProperties sekmesinden Ethernet kartının yamasına Key: built-in, Type: DATA ve Value boş olacak şekilde girdiyi ekliyoruz. Ardından PlatformInfo sekmesinden DataHub - Generic - PlatformNVRAM kısmına geçiyoruz. System Serial Number değeri altında bulunan ROM değerini from SMBIOS ve Hack seçeneğini seçiyoruz. OpenCore Configuration açık bir şekilde dururken Sistem Tercihleri -> Ağ -> PCI Ethernet -> İleri Düzey -> Donanım Sekmesi -> Mac Adresini kopyalıyoruz. Tekrar OpenCore Coniiguration programına dönüyoruz ve ROM kısmına yapıştırıyoruz. Ardından : işareti yerine boşluk ve tüm küçük harfleri büyük harf ile yazıyoruz. Ardından kaydedip bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
-HDMI Ses Kontrol Sorunu (Ses Kısma Yükseltme) => Ben bu sorun için en iyi ve ideal çözümü Soundflower programı ile sağladım. Linkleri aşağıya ekledim. Soundflower programı bazı izinler istiyor. Bu izinleri sağladıktan sonra kurulum tamamlanıyor. Eğer izinleri sağlama sırasında hata verir ise kurulumu tekrar çalıştırabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz. Ardından SoundflowerBed programımızı Uygulamalar klasörüne atıyoruz ve açıyoruz. Ardından Sistem Tercihleri -> Kullanıcılar ve Gruplar -> Oturum Açma Öğeleri sekmesinden -> SoundflowerBed programını başlangıç öğesi olarak ekliyoruz.
Şuan için benim denk geldiğim sorunlar bunlar yeni bir soruna denk gelirsem konuyu güncellerim.
Wifi Adaptör için Kext Dosyaları : Google Drive
USB OC Klasörüm : Google Drive
Soundflower : Github
SoundflowerBed : Google Drive
Sistemi daha yeni kurduğum için bazı sorunlara denk gelmemiş olabilirim. Sizin denk geldiğiniz sorunlar olursa belirtirseniz çözümü ile birlikte konuya eklerim. Umarım faydalı bir içerik olmuştur. Herkese iyi günler dilerim.
- BootLoader
- OpenCore 0.8.0 / Monterey
- Laptop Modeli
- Asus X550VX
- İşlemci Modeli
- Intel Core i7 6700HQ
- Grafik Kartı
- Intel HD Graphics 530 & Nvidia Geforce GTX950M
- Ses Kartı Modeli
- ALC 255
- Ağ Aygıtları
- RTL8111 & RTL8723BE