Uzun süreli uğraşlar sonucu "Packard Bell TE69HW-611TK (Easynote)" model laptopa başarılı kurulum yapmayı başardım. Aynı model cihaza sahip olan arkadaşlara ayrıntılı şekilde karşılaşacağınız sorunlarla birlikte rehberimi sunuyorum.
Sistem Bilgileri
İşlemci I5-4200U
Ekran Kartı Intel HD 4400 (harici kart AMD Radeon HD8700/8750M Mac OS da desteklenmez)
Ses Kartı Realtek ALC282
Ethernet BCM57XX Broadcom Model (BCM5756)
Wifi Atheros AR946x (wifi kartımız MAC OS da desteklenmiyor, desteklenen bir harici USB Wifi almalısınız)
KURULUM ÖNCESİ HAZIRLIK
1- Arkadaşlar önce montezuma hocamızın paylaştığı son sürüm olan Sierra 10.12.6 imajını aşağıdaki linkten indirin
macOS Sierra 10.12.6 Güncel Kurulum İmajı | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
2- Win32 Disk Imager programını bilgisayarınıza indirin ve çalıştırın, NTFS biçimi ile formatlanmış en az 8GB lık sağlam bir USB bellek gerekiyor. USB belleği taktıktan sonra indirdiğimiz Win32 Disk Imager programı ile imaj dosyasını belleğe yazdırın.
3- USB Hazırlama aşamamız bu kadar arkadaşlar oldukça basit, doğru imajı sağlam şekilde indirip, program ile düzgünce yazdırdığınızdan emin olun yeterli. Kesinlikle nette dolaşan Torrent dosyalarını indirmeyin.
4- Kurulumdan önce USB ye yazdırdığınız dosyalarda hiçbir değişiklik yapmayın, yani EFI klasörü içindeki CLOVER klasöründe bulunan config.plist dosyasına sakın dokunmayın. Forumdaki rehberlerde kurulumdan önce
bu dosyayı uygun config.plist ile değiştirmeniz önerilmiş, maalesef bu bizim cihazda işe yaramıyor.
BIOS AYARLARI
ÖNEMLİ NOT: BIOS a girmek için sistem yeniden başlarken F2 veya ESC tuşlarına basmanız gerekiyor, %99 ihtimalle şifre soracak, birçok arkadaşımız şifreyi bilmediği için kuruluma hiç başlayamamış olabilir.
Eğer sisteminizin BIOS şifresini hiç ellemediyseniz stadart BIOS ŞİFRESİ: 65872017 dir arkadaşlar.
1- Bizim cihazımızdaki en önemli ayar BIOS ayarı, montezuma arkadaşımızın paylaştığı imaj dosyası
UEFI ve Legacy sistem desteğine sahip birazdan bu konuya detaylıca değineceğim. Şimdi forumdaki tüm kurulum rehberlerinde UEFI ve Legacy kavramlarından bahsediliyor arkadaşlar çok detayını ben de bilmiyorum aralarındaki farkı ancak kurulum için biz BIOS ekranına girdikten sonra Boot menüsüne giriyoruz ve burada değiştirmemiz gereken 2 ayar var;
a- SECURE BOOT kısmını Disabled yapıyoruz.
b- BOOT Mode: UEFI yazan kısmı Legacy yapıyoruz. Bu madde çok önemli arkadaşlar 3 haftadır hep UEFI modla kurulum yapıyordum, bu modda kurulum yaparsanız kurulum sorunsuz tamamlanıyor, ancak kurulumdan sonra
Ekran Kartınızı tam tanımıyor sistem ve bir sürü kafa karışıklığı yaratan DSDT, AML falan gibi kavramlardan bahsediliyor. Ekran kartını tanıtmak için bin takla atarsınız benim gibi kafayı yersiniz . O nedenle Boot Mode LEGACY seçip daha sonra F10 tuşuyla ayarları kaydediyoruz ve BIOS tan çıkıyoruz.
DETAYLI KURULUM AŞAMALARI
1- Evet USB'yi hazırladık ve BIOS ayarlarını yaptık sıra geldi kuruluma, hadi başlayalım.
2- USB Belleği cihaza takım sistemi yeniden başlatıyoruz. Sistem yeniden başlarken klavyeden sürekli F12 tuşuna basın ve Boot Menü ekranının açılmasını sağlayın. Eğer bastığınız halde açılmıyorsa, sistemi yeniden başlatarak ESC ya da F2 tuşlarıyla tekrar BIOS a girin, şifreyi rehber başında paylaşmıştım, BIOS a girdiğinizde ilk ana ekranda yani MAIN sekmesinde Boot Menu F12 Enabled or Disabled diye bir seçenek var o kısmı Enabled yaparak tekrar BIOS ayarlarını kaydedip yeniden başlatın sistemi.
3- F12 ile boot menüye girdikten sonra gelen pencerede kurulum yapmak istediğiniz USB partition kısmını seçin. Imajı düzgün yazdırdıysanız ekranda UEFI: Sıerra Install USB gibi bir yazı çıkması gerekiyor.
4- USB kısmını seçtikten sonra karşımıza gelecek olan ekranda Boot System from Sıerra Install diye APPLE logosu bulunan bir kısım gelecek bunu seçiyoruz ve kurulum işlemini başlatıyoruz.
5- Siyah ekranda aşağı doğru kayan beyaz yazılar göreceksiniz korkmayın sistem Verbose (-v) modda kurulum yapmanızı sağlıyor ki bu iyi bir şey, ekrandaki yazılarda bir hata çıkarsa görebilecek ve çözebileceksiniz.
6- Yazılar dolduktan sonra, bir Apple Logosu çıkacak ve kurulum aşamasının ilk bölümü olan DİSK seçme bölümü karşımıza gelecek, bu ekranda iken . Ekranın en ust kısmında bulunan İzlenceler diye bir kısım var mouse ile oraya tıklıyoruz ve o menüden Disk İzlencesi kısmını seçiyoruz. Açılan pencerede laptopta takılı olan Harddiskler listelenecek, hangi diske kurulum yapacaksanız o bölümü seçiyorsunuz ve sağ kısımda bulunan Sil düğmesine basarak, Harddisk MAC sistemin tanıyacağı GPT, APPLE HFS formatında biçimlendiriyorsunuz. Bu konuyla ilgili ekran görüntülerini aşağıdaki rehberi takip ederek görebilirsiniz.
Tek HDD'de UEFI MacOS Sierra⎪ Win 10 ⎪Ubuntu Kurulumu | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
7- Diskimizi formatladıktan sonra pencereyi kapatıyoruz ve ekranda formatladığımız harddiski göreceksiniz, ilgili bölümü seçerek sürdür diyoruz. Sözleşmeyi kabul ediyoruz. Daha sonra kurulum başlayacak ve 15-25 dk arası gib süre beklemeniz lazım, bir çay kahve için o arada kendinize gelin )
8- Kurulum bittikten sonra arkadaşlar, cihaz yeniden başlatılacak ve bu esnada tekrar F12 tuşuna basın ve sistemi yine USB den başlatın, ancak sistem USB den başladıktan sonra bu sefer formatladığımız bölümü seçin yani INSTALL SIERRA yazan kısmı seçmeyin yoksa tekrar başa dönersiniz kuruluma. Bu adımları hızlı anlatıyorum çünkü zaten montezuma hocamız kurulumla ilgili bir sürü rehber paylaşmış, forumda aratarak resimli ekran görüntülü olarak hatta videolu olarak bulursunuz.
9- Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra arkadaşlar kurulum tamamlanınca klasik Windows da ayarladığımız gibi
Sistem Dili, saat, tarih, sistem adı parola falan gibi aşamalar gelecek zaten oraları kolayca çözeceğinizi umuyorum. Yine forumda zaten var o aşamaları anlatan kısımlar.
10- Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra sistem sorunsuzca Ekran kartınızı tanıyacak, ekran kararması gibi bir problem olmayacak, isteyenler kurulumu en başta UEFI mod ile yaparak ne demek istediğimi net şekilde anlayacaklardır.
Tüm kurulum aşaması işlemleri bu kadar umarım anlatabilmişimdir, hatam varsa kusura bakmayın detaylı anlatmaya çalıştım, sorun yaşayan arkadaşlar yazabilirler elden geldiğince cevaplarım.
USB OLMADAN BOOT ETME
ÇÖZÜLDÜ - Flashbellek olmadan boot etme | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu bu rehberi uygulayarak Clover Boot Loader ile kolay şekilde USB olmadan sistemi boot etmeyi öğrenebilirsiniz.
DONANIM KURULUMLARI
1- Arkadaşlar sistem kurulduktan sonra sadece Ekran kartı tanınmış oluyor Ses ve Ethernet çalışmayacaktır, Başta dediğim gibi cihazımınız WİFİ kartı MAC OS ile uyumsuz o nedenle o asla çalışmayacaktır boşuna uğraşmayın.
Ya MAC OS destekli harici USB Wifi kart alacaksınız ya da Ethernet ile devam edeceksiniz.
SES ve Etherneti kurmanız için gereken kext dosyalarını linkteki dosyada bulabilirsiniz.
Packard Bell TE69HW611-TK - Google Drive
ÖNEMLİ NOT: Arkadaşlar indirdiğiniz ses ve ethernet kext dosyalarını System/Library/Extensions bölümüne değil , Library/Extensions bölümüne yüklemeniz gerekiyor aksi takdirde arıza meydana geliyor.
Herkese başarılar dilerim, iyi forumlar
Moderatörün son düzenlenenleri: