[Başarılı Kurulum] Samsung R580-JS04TR Catalina 10.15.5

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
Herkese selamlar;
Screenshot at Mar 21 12-22-53.png

An itibariyle arrandale serisi Nvidia ekran kartlı eski -tam 11 yıllık- bir laptopa başarı ile macOS Catalina kurmuş bulunmaktayım.

Sistem özellikleri:
Intel Core I5 M430
8 GB Ram
Nvidia GT 330M Ekran kartı
Atheros AR9285 Wifi kart (Bluetooth yok)
Bluetooth anakartın üstünde bulunan bir çip ile -BCM2070- ile gayet uyumlu ve gayet stabil çalışıyor.
JB11 Legacy Bios

Çalışanlar;
Nvidia ekran kartım
AR9285 Wifi Kartım -Gayet stabil çalışıyor hızda düşme vs. yok-
BCM2070 Bluetooth Kartım -native olarak destek olduğu için tanıtmaya falan uğraşmadım.
Wacom One By Small Grafik Tabletim -8.sınıfa gittiğim için bana baya lazımdı bu tablet ve macOS kurmayı çok istiyordum kalem programlarında çalışmaz diye tereddüt etmiştim fakat baya sağlam iyi çalışıyor-
Haylou GT1 Pro Bluetooth Kulaklığım -Başta test amacıyla başka bluetooth aygıtım olmadığı için kulaklık ile deneme yaptım. Gayet stabil çalışıyor. Hatta şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki windows 10 kullanırken mutfağa kulaklıkla gidince bağlantı kopuyor, ses değişik değişik bir hal alıyordu. Nedense macOS'te mutfağa gidince hiçbir bozulma vs. göremedim-

Çalışmayanlar:
Batarya --> DSDT SSDT yamalaması yaptım fakat laptopun içerisinde batarya yok hücreleri öldüğü için takma gereği duymadım.
Kart Okuyucu --> Fazla uğraşmadığım için olmadı diyelim.
Klavyenin numlock kısmı --> Buna da uğraşmadım.

Kurulum-->>>>> macOS Catalina
1-İmajımızı sitemizden indirelim.
2-Etcher ile minimum 16 GB olan bir USB Belleğe yazdıralım.
3-BIOS'tan sadece AHCI Mode'yi Auto moddan Manual moda çekip AHCI'yi Enable yapalım.
4-Şuanlık standart EFI yapılandırması ile -ESC'ye basıp USB diskimizi seçerek boot edip- kurulumu standart EFI ile yapalım ve kurulumu yaparkende @KaoS hocamızın hazırlamış olduğu sisteme sıfırdan Catalina kurulumu videosunu takip ederek adımlara uygun bir şekilde yapalım. Hata alırsak forumda sistem bilgilerimiz ile konu açalım.
5-Kurulum bittikten sonra yine standart EFI yapılandırması ile boot edip AR9285 Wifi kartımızı çalıştırmaya koyulalım. Bunun için Kurulum ve Sonrası klasörü içerisindeki Atheros Installer betiğini kullanalım. Yalnız önemli bir nokta var. Atheros Installer betiğini açmadan önce kesinlikle terminal'e girip sudo Mount -rw / ve sudo Mount -a / yazalım. Şifremizi soracaktır girelim. Bu komutların işlevi, sistem normalde kendini sadece okuma modunda başlatır ve sisteme bazı bileşenlerimiz çalışması için gerekli olan driverlerin kurulmasına izin vermez. Bunun için bu iki komutu kullanarak diskimizi hem yazma hem de okuma moduna almış oluyor ve bileşenlerimizin çalışması için gerekli olan driverleri yükleyebiliyor oluyoruz.
6-Geldik en önemli adımlarımızdan birisine. Ekran kartımızı tanıtmaya. Yalnız burada çok ama çok önemli bir noktaya dikkat etmek lazım. Boot arguments kısmında nv_disable=1 kesinlikle olmalı aksi takdirde kextler (bileşenlerimizin çalışması için gerek driverler) yüklenirken hata oluşacak ve sistemi tekrardan temiz bir kurulum ile yeniden kurmak gerekecektir ki standart EFI'de bu komut zaten bulunuyor.
7-Safari'yi açalım. İnternete bağlı olduğumuzdan emin olalım. Daha sonra chris1111'in paylaşmış olduğu Legacy Video Patch'i GitHub üzerinden indirelim. Chris1111 Legacy Video Patch.
NOT: Eski ekran kartımızı tanıtmamız için gerekli olan bu paket, yalnızca Intel HD 3000, GeForce 5xx, 4xx, 2xx, 8600M(GT)/8800M(GT), 9400M/9600M(GT), 320M/330M, AMD/ATI Radeon HD 5xxx ve 6xxx serilerinde çalışmaktadır ! Bu liste dışındaki bir ekran kartı için bu paketi yüklemeye kalkışırsanız pek olumlu sonuçlar doğmayabilir! Bizim ekran kartımız listede olan 330M olduğu için bu paketi kullanabiliriz!
8-Bu betik için yine terminal'e girip sudo Mount -rw / ve sudo Mount -a / komutlarını teker teker belirtilen sıra ile yazıp yükleyeceğiz. Bizim indirdiğimiz betik derlenmemiş haldedir. Yani bizim bu betiği çalıştırabilir hale getirmemiz lazım.
Ekran kartı için 1.aşama:
Downloads klasörüne inen klasöre girelim. Görüntü şöyle olacaktır ;
1616320666201.png

Ekran kartı tanıtmak için aşama 2
Klasöre görünen "Gatekeeper.command" dosyasına sağ tıklayalım ve aç butonuna basalım.
1616320756392.png

Ekran kartı tanıtmak için aşama 3
Aç butonuna bastıktan sonra karşımıza şöyle bir seçenek gelecektir.
1616320824225.png

Belirtildiği üzere Disable butonuna tıklayalım, şifremizi soracaktır. Girelim.
Daha sonra betik kendi kendine tamamlayacaktır. Biraz bekleyelim ve betik bittikten sonra sol üstteki kırmızı tuş ile çıkalım.
1616321139699.png

Ekran kartı tanıtma aşama 4
Bu seferde "create_app.command" isimli betiği çalıştıralım. Betik kextleri oluşturup derleyip bize uygulama verecektir.
1616321318547.png

Resimde belirtildiği üzere Legacy Video patch completed Done! ve [İşlem tamamlandı] yazısını gördükten sonra bu betik ile işimiz bitiyor.
1616321385809.png

Resimde belirtilen Legacy Video patch isimli betiği ve Gatekeeper.command isimli bu iki dosyayı masaüstüne taşıyalım.
1616321463864.png

Ve resimde sıra ile belirtilen dosyaları çalıştıracağız. İlk olarak Gatekeeper.command dosyasını çalıştırıp yukarıda verilen (Ekran kartı tanıtmak için aşama 3) bu aşamayı tekrar edelim. Daha sonra Legacy Video patch'den önce önemli bir adımımız bulunmakta. Finder'a tıklayalım.
1616321585266.png

Yukarıdan Finder'e tıklayalım (İşaretlenen kısım). Daha sonra Tercihler butonuna tıklayalım.
1616321655241.png

Açılan pencereyi teyit edelim. Finder Tercihleri karşımıza gelecektir. "Şu öğeleri masaüstünde göster:" yazan kısımda Sabit diskler'i tik yoksa tikleyelim.
1616321724971.png

En baştaki ilk aşamada diskimizi biçimlendirirken isim vermiştik. Örnekte bu diskin adı Taha'dır. Ardından masaüstümüzdeki Legacy Video patch'i çalıştıralım.
1616321798010.png

Daha sonra karşımıza böyle bir pencere gelecektir. Burada işaretli olduğu üzere Run butonuna tıklayalım.
1616321841671.png

Run butonuna bastıktan hemen sonra karşımıza böyle bir yer gelecektir. macOS'i kurduğumuz diski buraya sürükleyip bırakalım. (Finder ile masaüstünde hard diskleri göstermesini istemiştik. En başta ilk aşamada diskimizi biçimlendirirken olan isimli diski buraya sürükleyip bırakalım.)
1616321998916.png

Diskimizi sürükleyip bıraktıktan sonra karşımıza şöyle bir yer gelecektir.
1616322052947.png

Yine resimde belirtilen butona tıklayalım. Bizden şifremizi isteyecektir. Şifremizi girelim ve devam edelim.
Betiğimiz kendiliğinden yüklenip sistemi yeniden başlatacaktır. Yeniden başlatırken nv_disable=1 komutunu kaldıralım. Graphics Injector sekmesinden Inject Nvidia'yı açalım. Bu sayede sistemi ekran kartımızla uyumlu şekilde açacağız. Sistem açıldıktan sonra EFI'mizi vereceğim EFI dosyası ile değiştirelim. R580 EFI Dosyası <---- Bu dosyayı indirip Klasördeki EFI ile değiştirelim. Sistemimize restart atalım. İşlemler tamamdır!
1616323278426.png

Wifi kartımız çalışıyor! (Atheros AR9285)
1616323314284.png

Bluetooth da çalışıyor! (BCM2070)
Evet şimdi geldik sesi tanıtmaya. Ses için fazla uğraşmak istemedim. Forumda verilen VoodooHDA 2.9.2 Ses Tanıtma Paketi'ni kullandım. Classic olarak kurulumu yaptım. Restart attım.
Screenshot at Mar 21 13-46-00-min.png

Sistemimiz artık hazır! Performans testlerinde Windows'tan üstün olduğunu belirteyim.
Yaşanan Problemler:
1-Çok yavaş --> Arkadaşlar macOS eski sistemleri canlandıran bir işletim sistemi değil. Bilgisayarım eski olduğu için SSD takmıştım. Hızlı olması gerekirken felaket derece yavaş çalışıyordu çünkü sistemim SSD'nin hızına yetişemiyordu. Bende bu yüzden HDD'ye kurdum SSD'den daha hızlı çalışıyor.
2-Tık diye ses geliyor kapanıyor gidiyor --> config dosyamızı clover Configurator ile açalım ve Fix Shutdown butonunu tikleyelim. Bu sorun ortadan kalkacaktır.

Müsait olunca yakın zamanda arrandale serisi laptoplara nasıl macOS'in yeni sürümleri kurulacağından bahseden bir rehber hazırlamayı planlıyorum ve bu rehberimden daha kapsamlı olacağını bildirmek isterim. Kolay gelsin mutlu Hackintosh'lar!

BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
nVidia GT 820M & HD Graphics 4400
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Intel AX200 Wi-Fi + Bluetooth Combo & Realtek RTL8111
Disk ve RAM
120 GB SSD & 8 GB DDR3 1600MHz

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,222
3,778
4,401
Tebrikler. Ellerinize sağlık.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: kindo

pluscoder

APPRENTICE
31 Ocak 2022
16
4
21
Kolay Gelsin;
Samsung RC530 laptop var elimde aynı imajı indirip etcher ile diske yazdırdım. ahci modu manuel ypaıp enable yaptım. ancak boot etmeye kalktığımda flash diskten siyah ekranda sol başta - işareti çıkıyor sonrası yok. sebebi ne olabilir?

tahaklkt

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
25 Ağu 2019
1,268
421
901
Kolay Gelsin;
Samsung RC530 laptop var elimde aynı imajı indirip etcher ile diske yazdırdım. ahci modu manuel ypaıp enable yaptım. ancak boot etmeye kalktığımda flash diskten siyah ekranda sol başta - işareti çıkıyor sonrası yok. sebebi ne olabilir?
Hocam bunun yeri burası değil. Konu açıp beni ve @strangerone yi etiketleyin yardım edelim.

BootLoader
Opencore 0.7.6
Laptop Modeli
Lenovo Z5070
Anakart Modeli
NM-A271
İşlemci Modeli
Intel Core i5 4210U
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Conexant CX20751
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler