[Başarılı Kurulum] Sierra i7 6700k⎪Asus Z170 Deluxe ⎪GTX 680

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,588
4,401
tUVoy6dJwvjyt2z9uk1HHKbLaubtNMH1.png

Daha önceki başarılı kurulumda Asus Z170 Deluxe sisteme El Capitan kurulumunu anlatmıştım;
[Başarılı Kurulum] i7 6700k⎪Asus Z170 Deluxe El Capitan Kurulumu
Bu rehberi hazırladığımda 100 serisi donanımlar yeni yayınlanmıştı ve dolaysıyla bu donanıma kurulum yapmak oldukça zordu. Zira Sierra ile bir çok değişiklik gelmişti ve mevcut Hackintosh kurulum imaj ve sürücüleri bu sürüme uygun değildi. Sistemime El Capitan kurulumunu yaptığımda sanıyorum sadece Türkiye'de değil, diğer ülkelerde dahil olmak üzere ilk kurulum yapanlardan biriydim. O yüzden yukarıdaki rehber ilk kurulum yönergelerini içeriyor. Dolayısıyla bir çok yama vs var.
Ancak şimdi 100 serisi için Hackintosh iyileştirmeleri sayesinde Hackintosh kurulumu oldukça kolay. Yapmanız gereken BIOS ayarlarını yapılandırmak, imaj dosyasını indirip USB'ye yazdırmak ve kurmak. Oldukça kolay değil mi? :D
Ancak elbette bu adımları biraz daha ayrıntılı paylaşmak, ilk defa kurulum yapacaklara yol gösterecektir. Elbette adımları yazarken her adım için ayrıntılı bir anlatım yapmayacağım. Zira bütün hepsi için rehberler mevcut. Bu bağlamda adımlar içinde sadece gerek varsa rehber yazacağım. Onun haricinde mevcut rehberlere yönlendireceğim.

ADIM 1: USB Hazırlamak.

USB imajı yazdırmak için kullancağınız USB'nin 8GB ve üstü olması önemli. Tavsiyem 16GB olanı. Ayrıca mümkünse kullancağınız USB 3.0 yerine USB 2.0 olsun. Zira kimi zaman USB 3.0 ile hata alma olasılığı yüksek. USB edindikten sonra aşağıdaki rehberde "İmaj Dosyasını USB'ye Yazdırmak:" başlığını takip ederek Sierra imajını USB'ye yazdırın;
macOS Sierra Güncel Kurulum İmajı | osxinfo

ADIM 2: BIOS Ayarları
İlk olarak BIOS ayarlarını varsayılan ayarlara çekin. ve ardından BIOS ayarlarını aşağıdaki gibi yapın.
  • Ai Tweaker > DRAM Frequency > 2666MHz ayarlayın ya da sizin bellek miktarına göre ayarlayın.
  • Advanced > System Agent (SA) Configuration > VT-d Disabled
  • Advanced > (SA) Configuration > Graphics Configuration > Primary Display > PEG
  • Advanced > (SA) Configuration > Graphics Configuration > IGPU Multi-Monitor > Disabled
  • Advanced > (SA) Configuration > IOAPIC 24-119 Entries > Disabled ya da IOAPIC Fix seçin (10.11.4 ve sonrası için gerekli değil.)
  • Advanced > USB Configuration > XHCI Handoff > Enabled
  • Boot > CSM (Compatibility Support Module) Launch CSM > Enabled
  • Boot > CSM > Boot Device Control > UEFI and Legacy OPROM
  • Boot > CSM > Boot from PCI-E/PCI Expansion Devices > UEFI driver first
  • Secure Boot > OS Type > Other OS
  • Secure Boot > Delete Key Management altında ki bütün keyleri silin. (toplam 4 adet)
  • Boot option #1 > UEFI MacOS kurulum USB'si
  • F10 basın ve BIOS ayarlarını kaydedin.
ADIM 3: Kurulum
  1. Sistemi yeniden başladığında MacOS kurulum USB'yi seçin.
  2. Clover boot ekranına geldiğinizde Install from MacOS seçin.
  3. Bu noktadan sonra başka bir işlem yapmanıza gerek yok.
  4. Bir süre sonra kurulum ekranı gelecektir.
  5. Burada kuruluma geçmeden önce Menü Bar'dan "Disk İzlencelerini" açın.
    1. Kurulum yapacağınız diski seçtikten sonra Erase (Sil) butonuna tıklayın.
    2. Name İsim: İstediğiniz herhangi bir isim.
    3. Format: Mac Extented Journaled (Mac Genişletilmiş günlüklü)seçin.
    4. Scheme: GUID Partition Map GUID Bölüntüleme Haritası seçin.
  6. Bu işlemden sonra Diskimiz kurulum için hazır hale gelmiş olacak.
  7. Disk İzlencelerini kapattıktan sonra kurulum penceresinden kurulumu başlatın.
  8. Kurulum yaklaşık olarak 12 dakika sürüyor. Kurulum bittikten sonra sistem tekrar başlayacak.
  9. Sistem açıldığında tekrar USB ile sistemi boot edin.
  10. Clover Boot Menü ekranına ulaştığınızda bu sefer MacOS kurulumu yaptığınız diski seçin.
  11. Bir süre sonra MacOS kullanıcı ayarları ekranına geleceksiniz.
Burada ayarlarınızı tamamlayıp masaüstüne ulaştıktan sonra, sistemin USB olmadan açılması için gerekli ayarlar ve sürücüleri yükleyeceğiz.

ADIM 4: Clover Bootloader ve Sürücülerin Kurulumu

Kurulum imajı rehberinde ki hem Multibeast ile, hem de Clover bootloader ile ilgili yönergeleri uygulayabilirsiniz. macOS Sierra Güncel Kurulum İmajı | osxinfo
Ben bu kurulumda Clover Bootloader ile ilgili olan yönergeleri uyguladım.
  1. İlk olarak USB / EFI klasörü içindeki "Kurulum Sonrası Araçlar" dosyasını masaüstüne çıkartın.
  2. Bunun ardından USB diskinizi çıkartın.
  3. Klasör içindeki Clover Bootloader'ı açın.
  4. Kurulum rehberindeki UEFI için Clover Bootloader düzenlemelerini yapın ve bootloader kurulumunu tamamlayın.
  5. Bu işlemden sonra HDD / EFI bölüntüsü otomatik olarak mount edilecektir.
  6. Bundan Masaüstü/ EFI / CLOVER içinde ki Config.plist dosyasını HDD/EFI / CLOVER içine kopyalayın.
  7. Ardından Masaüstü/ EFI / CLOVER/Kexts / Others içinde ki USBInjectAll.kext'i HDD/EFI / CLOVER içine kopyalayın.
  8. Bu işlemden sonra Config.plist dosyasını Clover Configurator ile açın ve Boot seçeneklerinden nv_disable komutunu kaldırın.
    Bunu yapmamın sebebi, kullandığım GTX 680 Grafik kartı OS X tarafından yerleşik olarak tanınan bir kart. Dolayısıyle bu komuta gerek yok. Eğer sizin grafik kartınız Maxwell ya da OS tarafından desteklenmeyen bir kart ise NVIDIA Web driver kurulumu yapmadan bu komutu kaldırmayın. Bununla ilgili şu rehberi takip edin.
    Nvidia Web Driver Kurulumu ve Sorunları Çözme
  9. Bütün bu adımları uyguladıktan sonra Multibeast açın.
  10. Multibeast içinden sadece şu sürücüleri seçin:
    1. Misc--> FakeSMC.kext
    2. Network-->Intel--> IntelMausiEthernet v2.1.0
    3. USB-->3rd Party USB 3.0
  11. Ardından Multiebeast ile kurulumu tamamlayın.
  12. Şimdi KCPM Utility açın ( Masaüstü/ Kurulum Sonrası Araçlar)
  13. Burada "Maintenance" altında "Rebuild System Kexts caches.." seçin.
  14. İşlem sonunda sistemi yeniden başlatın.
  15. Sistem yeniden başladığında BIOS'ta MacOS kurulu HDD'nizi ilk sıraya aldıktan sistemi boot edin.
Her şey yolunda giderse sistem sorunsuz bir şekilde açılacaktır.

ADIM 5: ALC 1150 Tanıtmak.

Bunun bir çok kolay yöntem var. Ancak açıkcası benim tercihim burada AppleALC.kext kullanarak tanıtmak oldu. Bunun için şu rehberi takip ettim.
AppleALC.kext ile Hackintosh Cihazlarda Ses Aktif Etmek
Ayrıca şu rehberdeki yöntem 2"yi uygulayabilirsiniz;
Sierra Realtek AppleHDA Ses Çalıştırmak | osxinfo

ADIM 6: Güç Yönetimi:

Bunu da tanıtmak artık oldukça kolay. Bunlar için de rehberleri daha önce hazırlamıştım:
Hackintosh Cihazlarda Güç Yönetimi
Eğer Intel'in yeni SpeedShift güç yönetimini aktif etmek isterseniz şu rehberi takip edin.
Hackintosh Sistemlerde Intel Speed Shift Aktif Etmek

Çalışanlar:
Herşey..
Çalışmayan:
Yok.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

UnicornKnight

APPRENTICE
20 May 2017
1
0
1
41
Selamlar;

Sistem bileşenlerim itibariyle hemen hemen yakın bir konfigürasyona sahip oluşumuz ve yine daha evvel bu hususlar ile ilgili rehber makalenizi paylaştığınız diğer forum üzerinde yer alan macOS başlıklarından da takip edebildiğim kadarıyla konuya en çok sizin vakıf oluşunuz nedeniyle sormak istediğim sualler mevcut, fakat ya özel mesaj sistemi olmadığı ya da ben yeterince dikkatli bakıp bulamadığımdan dolayı mesajımı buradan göndermeye karar verdim.

Öncelikle sorularım öncesinde sistem konfigürasyonumdan bahsetmek isterim.

- Anakart: Asus Z170 ProGaming * & ** (BIOS Versiyonu: 3401)
- İşlemci: Intel Core i7 6700K
- Bellek: G.Skill TridentZ F4-3200C15-8GTZ (4 adet 8GB'lık birim halinde toplamda 32GB)
- Ekran Kartı: EVGA Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition
- SSD: Samsung MZ-75E500BW 850EVO 500GB SATA 6.0Gb/s
- HDD: Seagate ST2000DM001 Barracuda 2TB 64MB 7200rpm SATA 6.0Gb/s
- *Ses Kartı: Realtek ALC1150
- **Ağ Kartı: Intel Ethernet Connection I219-V

Bu konfigürasyonum ile macOS Sierra 10.12.5 sürümünü hali hazırda mevcutta kurulu olan Windows 10 Pro (Creators Update - 1703) ile DualBOOT olacak şekilde (yine Windows 10'un da kurulu olduğu SSD üzerinde) kullanmak istiyorum. Daha evvel VMware dışında herhangi bir macOS kurulumu yapmamış olduğumu vurgulayarak izlemem gereken adımlara dair bana en doğru tavsiye ve yönlendirmelere dair bilgi akışına sizin yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum.

Aslına size bu mesajı rehberlerde bir miktar kaybolduğum için gönderme gereği duyuyorum biraz da. Aksi halde tahmin ediyorum ki onca uğraşınız arasında bir de bununla vaktinizi almaya çabalamak gibi bir hadsizliğe girişmeden kör topal da olsa ilerlemeye çabalardım. Öncelikle hali hazırda yaptığım hazırlıkları belirteyim.

- macOS Sierra 10.12.5 Güncel Kurulum İmajı | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu linkinde yer alan ve masaüstü sistemler için listelenmiş olan RAW imajı başarılı bir şekilde USB belleğim üzerine aktardım.
- SSD üzerinde Paragon Partition Manager ile 75GB'lık bir kısmı ayırıp Apple HFS olarak biçimlendirdim.
- BIOS üzerinde altta yer alan iki ayar haricindekileri belirtildiği şekilde ayarladım. Son ikisine dokunmama nedenim bunun SSD üzerine sadece macOS kurulumu değil de hali hazırda mevcutta kurulu olan bir Windows 10'un yanına yapılacak kurulum olduğundan bu işlemi bu şekilde gerçekleştirmem gerektiğine emin olamamam.
  • Secure Boot > Delete Key Management altında ki bütün keyleri silin. (toplam 4 adet)
Bu noktada fena halde aklıma takılan hususlardan bahsetmek istiyorum. İlk olarak "Yardımcı Dosyalar" altında listelenen Multibeast, Clover Configurator, Clover Bootloader, KCPM Utilities Pro ve ayrıca tekrar değineceğim Config.plist gibi unsurların hali hazırda USB'ye aktardığım imaj içinde mi yer aldığı sorusu kafamı kurcalıyor. Zira bunların henüz buradan haberdar olmadan evvel ilk olarak konuya vakıf olmaya çabaladığım teknoloji portalının ilgili video rehberlerinde (ki onlar 4-5 yıllık, güncelliğini yitirmiş rehberler olduğu için hepten aklım karıştı) bunların ayrıca bir USB bellek üzerinden kurulum sonrası için tutulduğunu ve kullanıldıklarını gördüm.

Son olarak üstteki paragrafın sonlarında da belirttiğim "Yardımcı Dosyalar" arasında son sırada belirtilen Config.plist'i oluşturmak için yanılmıyorsam yine sizin geliştirip buraya entegre ettiğiniz "Config Düzenle" aracını kullanmam gerekiyor. Fakat daha ilk açışımda bile gözüm fena halde korktu, neyi nasıl seçmem veyahut yapmam gerektiğine dair kafamda hiçbir fikir oluşmadı.

Umarım böylesine uzun bir mesajla canınızı sıkmıyorumdur, böylesi bir girişim için hiç acele etmiyorum. Her şeyi sindire sindire yavaşça hazırlanıyorum. Hatta her ihtimale karşın video rehberlerinizden bazılarını YouTube üzerinden indirerek (Offline kullanmam gibi bir aksilik senaryosunu öngörerek, umarım bir sakıncası yoktur zira işim bitince kayıtları sileceğim) elimdeki mevcut 7" tablete aktardım. Her şeyi adım adım, tane tane ve sırasını şaşırmadan yaparak ilerleyerek mümkün mertebe en az sorun ve sorun geri dönüşüyle vaktinizi almadan halletmeye çabalayacağım.

Konuya ve konu ile ilgili aktardıklarıma dair esirgemeyeceğinizi umduğum yardım ve yönlendirmeleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim.

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,588
4,401
BIOS üzerinde altta yer alan iki ayar haricindekileri belirtildiği şekilde ayarladım. Son ikisine dokunmama nedenim bunun SSD üzerine sadece macOS kurulumu değil de hali hazırda mevcutta kurulu olan bir Windows 10'un yanına yapılacak kurulum olduğundan bu işlemi bu şekilde gerçekleştirmem gerektiğine emin olamamam.
Yukarıdaki Key Management silebilirsin. Bunlar zaten problem yaşarsan tekrar geri yüklenebilecek ayarlar. Ya da olduğu gibi de bırakabilirsin. Bunları silmeden de kurukum yapılabilir.
Boot Option #1 ayarı sistemin öntanımlı olarak hangi disk üzerinden boot edeceği ile ilgili. Zira kurulum sonrası HEr iki OS 'in de boot edebilmesini istiyorsan, burada bu sıralamayı değiştirmen gerekli.
Ancak sana burada hemen bir rehber adım yazayım; Sen Windows kurulu olan diskin yanına OS X kurulumu yapacaksın. Bu noktada video rehber senin için uygun bir rehber. Rehberin 21:45 dakikasından itibaren Wİndows yanına MacOS bootloader ayarlarının nasıl yapılacağını anlattım. Bu sayede her iki sistem de UEFI olarak boot edecektir.
Bu noktada fena halde aklıma takılan hususlardan bahsetmek istiyorum. İlk olarak "Yardımcı Dosyalar" altında listelenen Multibeast, Clover Configurator, Clover Bootloader, KCPM Utilities Pro ve ayrıca tekrar değineceğim Config.plist gibi unsurların hali hazırda USB'ye aktardığım imaj içinde mi yer aldığı sorusu kafamı kurcalıyor.
Aynen öyle. İmajı USB' yazdırdıktan sonra EFI bölüntüsü içierisinde Kurulum Sonrası Araçlar klasörü ve bunun içinde de gerekli yardımcı uygulamalar ve dosyalar mevcut.
Son olarak üstteki paragrafın sonlarında da belirttiğim "Yardımcı Dosyalar" arasında son sırada belirtilen Config.plist'i oluşturmak için yanılmıyorsam yine sizin geliştirip buraya entegre ettiğiniz "Config Düzenle" aracını kullanmam gerekiyor. Fakat daha ilk açışımda bile gözüm fena halde korktu, neyi nasıl seçmem veyahut yapmam gerektiğine dair kafamda hiçbir fikir oluşmadı.
Aslında zor değil. Sadece gereken Hackintosh hakkında biraz tecrübe kazanmak. Ancak bizim USB imajda kullanılan Config senin için yeterli olacaktır. Zira bende o dosyayı kullandım kurulum için.
Videoları incelemen kesinlikle doğru.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: UnicornKnight
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler