Üç yıl sonra ilk Hackintosh kurulumum. Başlarken biraz paslanmış olabilirim diye düşündüm ve haklı çıktım. Zira üç yılda yeni macOS sürümleri, bootloader güncellemeleri, kextler vs bayağı bilmediğimi farkettim. O yüzden kurulumdan önce arayı kapatmak için osxinfo.net üzerinde bayağı bir okuma yaptım. Müthiş faydası oldu. Zira Apple bir çok Intel tabanlı cihaza da desteğini artık çekmiş ve bundan bir çok mimari (Ivy Bridge, Haswell, Broadwell, Kaby Lake vs) etkilenirken Skylake'de nasibini almış. Tabi Apple sanki bir bahar temiziliği yapar gibi bununla da yetinmeyip bir de çoğu donanımın desteğini de kaldırmış. En önemlisi yerleşik olarak desteklenen Broadcom / Fenvi gibi kartlar Sonoma ile beraber artık sadece yamayla çalışan donanıma dönüşmüş.
Sistem bilgileri:
Anakart: Asus Z170 Deluxe
İşlemci: i7 6700k Skylake,
Grafik: Sapphire RX 580
RAM: 32 gb
Wi-Fi: Broadcom BCM43xx
Wi-Fi Tanıtmak
Benim yerleşik olarak tanınan Wİ-Fİ kartımın artık tanınmadığını belirtmiştim. Neyseki bunun çözümü de OpenCore Legacy Patcher. Bunu kullanarak Wi-Fi kartımı tanıttım. Tabi nasıl tanıttım, bir küçük rehber olsun burada:
Sistem bilgileri:
Anakart: Asus Z170 Deluxe
İşlemci: i7 6700k Skylake,
Grafik: Sapphire RX 580
RAM: 32 gb
Wi-Fi: Broadcom BCM43xx
- Kurulum için ilk olarak osxinfo.net imajını buradan indirip USB'ye yazdırdım. (16gb USB yetmiyor belirteyim)
- Bundan sonra güncel OpenCore sürümünü indirip bunu USB / EFI içine kopyaladım.
- Benim bu sistem için hazırladığım, her zaman kullandığım Config, SSDT ve Kext'leri EFI içine koydum.
- Kurulumda geçmeden önce config / PlatfomID içinde SMBIOS olarak iMac 18,1 seçtim
- Ve kuruluma geçtim. İlk olarak BIOS ayarlarının @strangerone 'nın hazırladığı rehberdeki ayarlar gibi olduğundan emin oldum.
- OpenCore ekranında seçim yapıp kuruluma başladım ve kurulum ekranına sorunsuz ulaştım.
- Ve burada disk izlencesi ile disk formatladıktan sonra kurulum istediğimde kurulum yapılamaz hatasını aldım.
Sebep: iMac 18,1' de Sonoma için yeterli değilmiş. Bunun üzerine iMac 19,1 olarak SMBIOS yeninde düzenleyip kurulumu başarıyla tamamladım.
(iMac 18,1 ile Sonoma 14,3 kurulabiliyorsa ricam bu konunun altına bilenler çözümlerini paylaşsın)
Wi-Fi Tanıtmak
Benim yerleşik olarak tanınan Wİ-Fİ kartımın artık tanınmadığını belirtmiştim. Neyseki bunun çözümü de OpenCore Legacy Patcher. Bunu kullanarak Wi-Fi kartımı tanıttım. Tabi nasıl tanıttım, bir küçük rehber olsun burada:
- Config /misc / Security içinde SecureBootModel= Disable olarak ayarlayın
- Config / Kernel / Blockiçine aşağıdaki girişi yapın.
- Identifier; com.apple.iokit.IOSkywalkFamily
- Comment: (Tercihen) Allow IOSkywalk Downgrade
- MinKernel: 23.0.0
- Strategy: Exclude
- Enabled: True
- Config / NVRAM / 7C436110-AB2A-4BBB-A880-FE41995C9F82 / csr-active-config = 03080000 ( BU SIP'i devre dışı bırakacak)
- Config / NVRAM / Boot ara içinde amfi=0x80 boot komutunu ekleyin ya da AMFIPass.kext kullanın.( Tercihen Boot argümanı yerine AMFIPass.kext kullanın çünkü boot argümanı bazı uygulamların çökmesine neden olabilir)
- Bundan sonra EFI / OC / Kext içine üç önemli Kext ekliyoruz ve bunları Config / Kextiçinde tanıtıyoruz (Aslında iki ancak üçüncüsü Kext içinde plug-in gibi);
- IOSkywalkFamily.kext
- IO80211FamilyLegacy.kext ve bunun içinde;
- IO80211FamilyLegacy.kext/Contents/PlugIns/AirPortBrcmNIC.kext
- Bundan OpenCore Legacy Patcher açıyoruz ve gelen ekranda Post-Install Root Patch seçiyoruz
- Gelen seçeneklerde Start Root Patching seçip yamaların kurulumunu sağlıyoruz.
- Bundan sonra sistem yeniden başlatılacak ve Wİ-Fi sorunsuz bir şekilde tanıtılmış olacak.
Son düzenleme:
- BootLoader
- OpenCore 0.6.4
- Anakart Modeli
- Asus Z170 Deluxe
- İşlemci Modeli
- Intel i7 6700K
- Grafik Kartı
- 8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
- Ses Kartı Modeli
- ALC 1150
- Ağ Aygıtları