Merhabalar, ilk ryzentosh deneyimim için bu konuyu açıyorum, sistemi ve çalışan donanımları görmeniz açısındanda geniş açıdan resim ekleyerek konuya başlamak istedim
İlk olarak iki ay önce heves ederek aldığım HP 245 G9 laptopumun özellikleri ile başlamak istiyorum.
AMD Ryzen™ 7 5825U 8 Core 16 Thread 16MB L3 Cache
AMD Radeon™ Vega 8 APU 2GB
16 GB DDR4-3200 MHz Dual Channel RAM (2 x 8 GB)
Intel 660p 512GB SSD
Realtek RTL8852BE WiFi 6 802.11ax
HP TrueVision HD Camera
14" diagonal FHD (1920 x 1080) IPS Screen
1 USB Type-C® 5 Gbps, 2 USB Type-A 5 Gbps, 1 HDMI 1.4b, 1 combo stereo headphone/microphone jack, 1 RJ-45 (Realtek Ethernet 1Gbps)
Kurulum için Efi dosyamı indirip deneyebilirsiniz
- config.plist dosyasında cihazımdaki ssd adresini belirten DeviceProperties kısmından 0x1 adresli kısmı kendi cihazınızın ssd adresine göre değiştirin.
- Smbios MacbookPro 16.3 olarak ayarlı, kendinize göre keyleri ve cihazı değiştirin
- Kurulum sırasında whatevergreen kext aktif edin, nootedred kext kapatın
- Kurulum sonrasında whatevergreen kext kapatın, nootedred kext aktif edin
- Bazı laptoplarda nvram dahili olarak bulunmadığından hata alınıyor, hata cihazın kurulumda kitlenmesi, son 12 dakika kaldı diyip kitleniyor cihaz, bu bağlamda gerekli olan OpenVariableRuntimeDxe.efi dosyası ve diğer driver dosyaları efi içerisinde ayarlanmış halde ekledim, direkt bu şekilde sorunsuz kurabilirsiniz,
- Hp 245 g9 tipi bir cihaza kurmucaksanız ssdt kısmını kendiniz tekrar oluşturun
- 8 çekirdekli amd işlemci kullanmıyorsanız çekirden sayınıza göre config.plist düzenleyin
- Opencore 1.0.0 kullandım, kendinize göre farklı bir opencore sürümüne değiştirebilirsiniz
Sonoma 14.4
Çalışan Donanımlar:
- İşlemcideki Apu Grafik kartı NootedRed kext ile sistem tarafından sorunsuz algılandı.
- Ram ve depolama cihazı sorunsuz çalışıyor, intel 660p öncesinde samsung pm991a ile denemeler yapmıştım ancak çok garip hatalar ile karşılaştım uyumsuzluk vardı.
- Hp nin kamerasıda sorunsuz çalışıyor.
- Dahili laptop ekranınıda sorunsuz algıladı sistem, renk profili olarak unknown gibi birşey yazcak ordan genel rgb profili seçerseniz ekran daha güzel gözüküyor
- Type C ve diğer 2 usb girişi sorunsuz, usb ile veri aktarımı yaptım, sandisk ultraflair ile kurulum ve dosya aktarımı denedim, kingston datatraveller ile dosya aktarımı denedim.
- OpenMTP ile Poco F5 Pro ve Xiaomi A2 Lite cihazları ile dosya transferi yaptım oda sorunsuz çalışıyor.
- Kulaklık jakını Rampage RM-K89 Fighter ile denedim sorunsuz ses geliyor.
- FN tuşları ile parlaklık arttırıp azaltma sorunsuz ancak en düşük parlaklığa alınca aşırı düşük olduğundan ekran gözükmüyor
- FN tuşları ile ses arttırıp azaltmada sorunsuz çalışıyor.
- FN tuşları genel olarak sorunsuz bir hata ile karşılaşmadım.
- Touchpad ve kaydırma hareketlerindede bir sorun yok, Voodoo kextleri ile çözdüm, harici mause klavyede sorunsuz.
- HDMI ile Samsung Oddysey G4 ve Asus Tuf Gaming VG24VQE ile deneme yaptım, sorunsuz çalışıyor ekranlar, ilk eklediğim resimde gözüken ekran Samsung.
- Ethernetde sorunsuz çalışıyor, Realtek için bi kext vardı onu ekledim efi içine sorun çıkmadı, Tenda AC 1200 modem ile ve Windows üzerinde bridge ile iki farklı şekilde ethernet denedim.
- Pil şarj alma ve göstergeside sorunsuz çalışıyor.
Çalışmayan Donanımlar:
- Wifi ve Bluetooth çalışmıyor RTL8852BE macOS ile uyumsuz bir kart, değişmesi lazım
- RNDIS çalıştıramadım bir türlü, ben beceremedim sanırım, Ventura ile çalışan bir kext ekledim efi dosyama ancak Sonomada çalışmadı
Kurulum Süreci:
Kurulum öncesi bios üzerinden TPM kapatın modülü devre dışı bırakın, secure boot kapatın, ekran kartına yani apuya en az 1gb bellek verin, 512mb de verebilirsiniz ancak sorun çıkarsa uğraşırsınız, ben 2gb verdim. başka ayar yapmanıza gerek yok, en azından benim yapmama gerek olmadı bu laptop için
- 3 farklı usb üzerine 3 farklı işletim sistemi yazdım.
- 1 adet 32gb sandisk ultraflair usb macOS Sonoma 14.4 yazdım balena etcher ile, usb tak çıkar yaptım sonra gelen efi klasörüne oluşturduğum efi dosyamı attım.
- 1 adet 64gb sandisk ultraflair üzerine windows 11 yazdım rufus ile TPM ayarlarını kapatarak.
- 1 adet 128gb kingston datatraveller üzerine ubuntu 24.04 lts yazdım rufus ile gpt uefi olacak şekilde.
- Farklı usbler kullanabilirsiniz, ben elimdeki bu usbler ile sorunsuz kurulum yaptığım için belirtiyorum.
macOS kurulum:
- İlk olarak macOS usb üzerinden cihazı boot ettim, hp için f9 tuşu ile boot cihazı seçiliyor, kurulum ekranında disk izlencesi ile diskimi 3 parçaya böldüm.
- macos için 192gb alan ayırdım apfs olarak, windows için 308gb extfat olarak.
- İlk dizinimi osxHD isminde apfs olarak biçimlendirip efi dosyamı whatevergreen kext aktif nootedred kapalı olacak şekilde kurulum yaptım. Siz diski istediğiniz isimde biçimlendirebilirsiniz, ben bu ismi tercih ettim.
- Kurulum sonrası nootedred kext, açıp whatevergreen kext kapattım. Böyle yapınca amd apu vega 8 aktif oldu.
- Sürekli usb ile boot etmemek için EFI mount etmeniz lazım, programsız mount etmek için " sudo diskutil mount disk0s1 " komutunu kullandım ben, sizde kendi diskinize göre sondaki adresi değiştirip kullanabilirsiniz bu komutu.
- EFI dizini mount edildikten sonra yani erişiminiz olduktan sonra usb içerisine attığınız EFI dosyasını oraya kopyalayın, sonra usb olmadan cihazın boot olduğunu göreceksiniz.
Windows kurulum:
Windows usbsi üzerinde cihazı boot ettim, klasik next next işlemlerim sonrası özel kurulum kısmında extfat olarak biçimlendirdiğim 200gb lik disk alanımı silip ntfs olarak kurulum yaptım, bu kurulum sonrası windows kendi efisini yazdı ilerde nasıl diğer sistemler boot edilir göstercem.
Linux kurulum:
Klasik windows alongside şeklinde ubuntu kurulum yaptım ubuntu için hazırladığım usb üzerinden
Sistemleri Boot Etme:
Cihazımız açılırken f9 ile boot device seçme ekranına gelip ordan "boot from efi" seçeneğini seçiyorum, EFI klasörü ve adresi çıkıyor, onu seçinde Boot klasörü OC - Microsoft - Ubuntu klasörü geliyor, bu klasörler altındaki efi ler bu işletim sistemlerinin önyükleyici dosyaları hangisini boot etmek isterseniz onu seçin. rRFInd ile bu süreci görsel arayüz ile yapabilirsiniz ben kullanmıyorum ama internette aratırsanız nasıl kullanıldığını görebilirsiniz.
- Tavsiyelere ve geliştirmelere açığım, aynı laptopa sahip farklı wifi kartı kullanan arkadaşlar varsa yazabilirse çok mutlu olurum
EFI DOSYASI
Alternatif EFI linki
- BootLoader
- OpenCore
- Laptop Modeli
- HP 245 G9
- İşlemci Modeli
- AMD Ryzen 7 5825U 8 Core
- Grafik Kartı
- Vega 8 APU