Aslında bu konuyu technopatta da acmistim fakat Turkce klavyem olmadigi icin 2 defa beni ust uste engellemisler. Garip olan mesaj attim cevap verip onu da kilitlemisler. Yani cevap vermeme bile tahammuleri yok. Eger burada da boyle bir kural varsa bu konuyu direkt silebilirsiniz. Ne yazik ki klavyemi surekli degistiremiyorum. Orada postaladigim rehbere eklentiler yaptim. Su an cok stabil calisiyor. WiFi kartini da degistirdigim icin kart okuyucu ve AMD karti haric calismayan hic bir donanim kalmadi.
Donanım
- Sony VPCSA33GX
- Intel(R) Core(TM) i5-2430M CPU @ 2.40GHz
- Intel HD3000 and AMD Radeon HD 6630M 1 GB
- 13.3" 1600x900 HD IPS Display
- Intel HM67 Chipset
- 128GB SSD
- 4 GB 1333 MHz DDR3-SDRAM
- DVD/CD Reader/Burner
- Realtek Gigabit Ethernet RJ45 Port
- Integrated HD WebCam and Microphone
- Two USB-2.0 ports and one Super Speed USB-3.0 port
- Realtek Card Reader
- HDMI & VGA output
- Backlight keyboard
- Internal Lithium Polymer Battery + Sheet Lithium Polymer Battery
Çalışanlar
- Uyku modu ve güç tuşu
- Ekran ve parlaklık ayarı
- CPU speed step SSDT patch
- Batarya göstergesi
- Web Cam ve Mikrofon
- Bluetooth
- ALC275 HD Ses
- Klavye and Klavye ışıkları
- Touch-Pad
- Intel HD3000 HDMI Video ve Ses
- Ethernet Portu
- USB 2 & USB 3
- VGA Video (bazı problemler var)
Çalışmayanlar
- WiFi -> Ben ucuz olan AR5B195 ile degistirdim. Fakat Azurewave aw-ce123h gibi daha iyi bir kart ile degistirebilirsiniz.
- AMD Discrete Graphics -> Calismiyor. Kapatildi
- Realtek SD Card Reader -> Calismiyor.
Bu dizüstüne MacOS kurabilmek için BIOS'ta bulunan bazı gizli ayarların değiştirilmesi gerekmektedir. Fakat bu ayarlara ulaşmak için hacklenmiş bir BIOS kurulması gerekmektedir. Eğer BIOS'u güncellemek istemiyorsanız burada durun çünkü hacklenmiş BIOS olmadan kurulum mümkün değil.
BIOS'u güncellemek için bu linkten BIOS'u indirin ve BIOS'u güncelleyin. Eğer olurda vazgeçmek isterseniz orijinal BIOS'a kolayca geri dönebilirsiniz.
BIOS'u güncelledikten sonra sadece aşağıdaki ayarları değiştirin.
- Enable AHCI mode in IDE controller
- Disable USB Legacy Mode(if you wan to use your USB3 port)
DİKKAT!!!
Aşağıdaki iki ayarı asla ama asla değiştirmeyin. Eğer değiştirirseniz makinenınızı göçecektir ve hiç bir şekilde kurtaramazsınız.
- disable Intel GPU
- set first GPU to PEG
Unibeast ile Kurulum
- Unibeast veya istediğiniz herhangi bir method ile klasik USB sürücüsünü oluşturun.
- Eğer EDID bilgisini eklemezseniz kurulum ekranını göremezsiniz. Sizin EDID bilginiz benimkinden farklı olabilir. Bu yüzden EDID bilgisini Windows üzerinden almanız gerekmektedir. Monitor Asset Manager programını kullanarak bu bilgiye sahip olabilirsiniz. Programı indirip çalıştırın ve monitörünüzü seçip daha sonra 128 karakterden oluşan EDID bilgisini kopyalayın. Bu bilgiyi EDID yamasında kullanacaksınız.
- RehabMan'ın MaciASL yazılımını kısmından indirin ve daha sonra MaciASL'i açın ve Preferences/Sources sekmesini seçin. Daha sonra + butonuna tıklayaın. **Name** kısmına Sony **URL** kısmına da https://raw.githubusercontent.com/tosbaha/Sony-SA-DSDT-Patches/master/ yazın.
Yamaların Uygulanması
DSDT Yamaları
DSDT dosyanızı MaciASL ile açın ve yamaları uygulayın. EDID data for 1600 x 900 Display yaması *zorunlu* bir yamadır. Bu yama olmadan kurulum ekranı açılmyacaktır. Eğer DSDT yaması yapamıyorsanız bu bilgileri Clover ile de ekleyebilirsiniz. ACL275 ses kartı için HDEF yamasının yapılması gerekmektedir. Ekran parlaklığı, batarya ve diğer şeyler için diğer yamaları da uygulayabilirsiniz.
Kurulum Sonrası
Gerekli Kextlerin Kurulumu
Multibeast ile veya Kext Wizard vs gibi uygulamar ile aşağıdaki kextleri kurun
- FakeSMC
- VoodooPS2 (touchpad)
- AppleALC ( Ses kartı)
- ACPIBatteryManager.kext (Pil)
- GenericUSBXHCI.kext (USB3 portu)
- RealtekRTL8111.kext (ethernet kartı)
- EAPDFix.kext for ALC275 EAPD Ses karti icin uyku modu destegi
Isterseniz benim ayarlarimi indirebilirsiniz. Onemli noktalar
- Acpi/SortedOrder DropOem=true
- Boot arguments
- Devices/USB
- Kernel and Kext Patches
- IOGraphicsFamily Find(01000075 17) Replace(010000eb 17) #Boot graphics glitch
- AppleHDA Find(8408ec10) Replace(00000000 ) AppleHDA #1 of 3
- AppleHDA Find(8419d411) Replace(7502ec10 ) AppleHDA #2 of 3
- AppleHDA Find(8319d411 ) Replace(00000000 ) AppleHDA #3 of 3
- AppleIntelSNBGraphicsFB Find(03040000 00040000 09000000 ) Replace(03040000 00080000 09000000 ) #HDMI-audio HD3000
- IOAHCIBlockStorage Find(4150504c 45205353 4400) Replace(00000000 00000000 0000) #Enable TRIM for SSD
- SMBIOS MacBookPro8,1 Generate with Clover Configurator
DSDT ve SSDT
- Burada verilen GitHub - tosbaha/Sony-SA-DSDT-Patches: DSDT and SSDT Patches for Sony SA linkteki rehberi takip ederek DSDT ve SSDT yamalarını yapın
- SSDT.aml dosyasını ssdtPRGen.sh ile oluşturun.
- Aşağıdaki dosyaları EFI/CLOVER/ACPI/patched klasörüne kopyalayın
Pil yamalari
Ekstra sheet battery ile beraber sarj gostergeleri -> DSDT
Grafik yamalari
Inserts EDID,Brightness settings -> DSDT
AMD Disable patch,Cleanup SSDT -> SSDT-7
Rename GFX0 to IGPU -> DSDT and SSDT-7
Sistem yamalari
Remove Remove _PSS placeholders -> SSDT-2
Rest of patches -> DSDT
DSDT ve SSDT dosyalarinin olusturulmasi
SSDT.aml dosyanizi ssdtPRGen ile olusturun. Orjinal ACPI tablolarinizi Clover ekraninda iken F4 e basarak kaydedin. Orjinal tablolar /EFI/CLOVER/origin klasorune kaydedilecektir. RehabMan'in iasl programini indirin. Eger mesela Downloads klasorune indirdiyseniz,
Kod:
cd ~/Downloads
unzip iasl.zip
sudo cp iasl /usr/bin
Kod:
External(_GPE.MMTB, MethodObj, 0)
External(_SB.PCI0.LPCB.H_EC.ECWT, MethodObj, 2)
External(_SB.PCI0.LPCB.H_EC.ECRD, MethodObj, 1)
External(_SB.PCI0.LPCB.H_EC.ECMD, MethodObj, 1)
External(_SB.PCI0.PEG0.PEGP.SGPO, MethodObj, 2)
External(_SB.PCI0.SAT0.SDSM, MethodObj, 4)
External(_GPE.VHOV, MethodObj, 3)
External(_SB.PCI0.XHC.RHUB.TPLD, MethodObj, 2)
Kod:
iasl -da -dl -fe refs.txt *.aml
/EFI/CLOVER/patched klasorune kopyalayin. Sonunda x olan SSDT dosyalari dinamik olarak olustuldugundan bunlarin kopyalanmasina gerek yoktur. Eger SSDT dosyasina yama gerekmiyorsa o dosyayi direk kopyalyabilirsiniz.Her sey bittiginde /EFI/CLOVER/patched klasorunde su dosyalar olmalidir
- DSDT.aml -> Yamalanmis DSDT
- SSDT.aml -> ssdtPRGen.sh ile olusturuldu
- SSDT-0.aml -> Dokunmayin
- SSDT-1.aml -> Dokunmayin
- SSDT-2.aml -> Remove _PSS placeholders ile yamandi
- SSDT-3.aml -> Dokunmayin
- SSDT-7.aml -> SSDT yamalari ile yamandi(Rename GFX0 to IGPU,AMD Disable, Cleanup SSDT)
- SSDT-8.aml -> Dokunmayin
- SSDT-BATC.aml -> MaciASL ile Github repo dan compile edilmis dosya
Problemler
Grafik:
Intel 3000 çok da iyi çalışmıyor.Bazen ekranda çizgiler oluşuyor ve nadir de olsa göçüyor. Ne yazık ki buna bir çözüm yok
USB3 Portu
Bu portun çalışabilmesi için makine açılırken o portta bir USB cihazının olması gerekiyor.
Renkler
Eğer renkler soluk gözüküyorsa, System Settings/Displays kısmından renk profili olarak General Profile'ı seçebilirsiniz.
Klavye
Sony'nin Fn tuslarini Linux kaynak kodlarini inceleyerek acmayi basardim. Su an icin Touchpad,Parlaklik ve Zoom tuslarini aktif ettim. Ugrasilirsa eger diger tuslar da aktif edilebilir. Repomda bulunan yama incelenirse yamanin calisma mantigi anlasilabilir.
Moderatörün son düzenlenenleri: