hocam peki sence sonoma mı dediğin mi ve ben ssdmi bölüp windows + macos kullanmak istiyorum dual boot yani mümkün müdürRX 6700 XT ekran kartını sisteme tanıtmak için NootRX.kext kullanmak gerekir.
Bu sisteme Sequoia dahil kurulum yapılabilir.
Sequoia en son sürüm. Sonoma da olur. Dual boot yapılabilir. Ancak en sağlıklısı farklı disklere kurulumdur.hocam peki sence sonoma mı dediğin mi
hocam tekrardan merhaba günaydın ben şimdi dual boot yapacagım sonoma ile diskimde yer açıp bana yardımcı olabılır mısınız rx6700xt icin farklı bir şey gerekiyormuş galiba şuan ilk olarak yapmam gereken nedir efi dosyasını 200mb yap demişti arkadaşım 100mb yetmıyormuş galiba dual boot icin onu nasıl yapıyoruzSequoia en son sürüm. Sonoma da olur. Dual boot yapılabilir. Ancak en sağlıklısı farklı disklere kurulumdur.
anladım peki bu dediğim efiyi 200mb yapma olayını nasıl yapıyoruz bilginiz var mı gerekli mi bu bide kaç gb ayırayım mac icinYapacağınız Windows üzerinde disk yöneticisi ile bağımsız bir bölüm oluşturup örneğin ExFat olarak formatlamak Sonrasında imajı bir usb'ye yazdırmak ve yazdırma sonrası Usb'de oluşan EFI bölüntüsüne sisteminize uygun EFI klasörünü atıp kuruluma geçmek.
RX6700XT Mac uyumlu bir kart olmamasına rağmen kurulum sonunda WhateverGreen.kext yerine NootRX.kext kullanarak sisteme tanıtılabilir.
Hangi EFI'den söz ediyorsunuz? İmajı Usb'ye yazdırdığınızda zaten Usb üzerinde bir EFI bölüntüsü oluşacak sizin bir şey yapmanıza gerek yok.anladım peki bu dediğim efiyi 200mb yapma olayını nasıl yapıyoruz bilginiz var mı
evet o son dediğiniz olayı diyorum windows üzerinde ayrı 2. bir efi mi oluşturmam gerekiyor yoksa zaten windowsun kullandıgı 100 mb lığı mı arttırmamız gerekliHangi EFI'den söz ediyorsunuz? İmajı Usb'ye yazdırdığınızda zaten Usb üzerinde bir EFI bölüntüsü oluşacak sizin bir şey yapmanıza gerek yok.
Kurulum yaptığınız diskte ise bu bölüm kurulum sırasında oluşacak.
Dual boot için diskte oluşan EFI bölüntüsüne kurulum yaptığınız Usb içerisindeki EFI klasörünü atacaksınız ve yine içerisine Windows EFI bölüntüsündeki Boot ve Windows klasörünü kopyalayıp yapıştırdığınızda biosta başlatma diski seçiminden sonra sistem sizi OpenCore menüye yönlendirecek buradan istediğiniz sistemi seçersiniz.
Ancak Windows kurulu diske sonrasında Mac kurmanın şöyle bir dezavantajı olur. Windows kendi EFI bölüntüsü dışında aynı diskte oluşan EFI bölüntüsünü büyük olasılıkla bozar. Bu durumda Windows üzerinde bir EFI bölüntüsü oluşturmak gerekebilir. Genel eğilim 200MB'tır ama siz isterseniz 100MB ayarlayabilirsiniz.
Bu arada Windows kurulu diskin MBR ya da GPT olması önemlidir.
Eğer disk üzerinde oluşacak EFI bölüntüsünü Windows bozarsa yapmanız gereken bu.windows üzerinde ayrı 2. bir efi mi oluşturmam gerekiyor
hocam şey o konuda sıkıntım yok önce macı kurup sonra windowsuda kurabilirim öyle daha iyi diyorsanız öyle yapayım bi farkı var mı kurulum olarak öyle yapınca efiyi yapmak gerekiyor mu ilk macı kurup yaparsakEğer disk üzerinde oluşacak EFI bölüntüsünü Windows bozarsa yapmanız gereken bu.
Aslında aynı diskte iki ya da daha fazla sistem için en doğru yol önce Mac sonra diğerleri şeklinde kurulumdur.
Ekli sayfayı inceleyin.
şimdi hocam böyle windowstan mı ayıracağız yoksa format atarken ki diski sildiğimiz yerde miBen Lenovo bilgisyarıma dual kurulum yaptım. Dual kurulumlarda SSD yi Macos Usb ile formatlayıp iki parçaya ayırdım. (Tabi bunu yapınca Windows silinir. Öncesinde bir Windows imaj Usb olması lazım.) Bunu yaparken bölümlerden birini xfat olarak ayarlamak gerekir, sonra Windows kurmak için. Diğer bölüntüyü Apfs olarak formatladım. Kurulum sırası önce MacOs sonra Windows şeklinde yapılıyor. Bunun sebebi MacOS kurulumu yapınca SSD de oluşan EFI bölüntüsü 200mb büyüklüğünde oluşuyor. Önce Windows kurulursa oluşan EFI bölümü 100mb olur ve bu sonra problemlere yol açar. (Yetersiz disk alanı gibi problemler yaşanır.) MacOs kurunca oluşan EFI bölüntüsünü her iki sistem de kullanır. (MacOs ve Windows). Sonra Windows kurulunca ikinci bir EFI bölümü oluşmaz. MacOs kurduktan sonra xfat olarak ayrılan bölüntüye de Windows USB imajı ile Windows kurulur.
anladım hocam benim işlemci icin Vermeer diyor ama burada onu bulamadım bilginiz var mıİlk MacOs Usb yi takıp bilgisayarı USB den başlatınca Disk izlencesine girip SSD yi iki parçaya ayır.
2. parçayı exfat olarak formatla adına Windows diyebilirsin.
1. parçaya da MacOs kurulumunu yap. Bu kurulum ile EFI bölüntüsü oluşuyor zaten, kendin EFI oluşturmana gerek yok. Macos kurulumdan tamamlanınca MacOs Usb yi çıkarıp Windows Usb ile başlatıp ikinci bölüme Windows kur.
Burada öncelik MacOs un kurulması. Daha sonra EFI bölüntü sorunları ve MacOs güncelleme sorunları yaşamamak için önemli. Sitede uefi dual boot kurulumu rehberi de var oradan da faydalanabilirsin.
Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!
Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.