bu ülkede neden hiç ses programcısı yok?

furkansemih

APPRENTICE
25 Ocak 2024
23
20
21
Ankara
Merhaba herkese iyi forumlar! Hackintosh veya Windows kurulumdan ziyade farklı bir şey için buraya yazıyorum. Ve umarım biri bu konumu görür ve bana ulaşır. Demek istediğim; bu ülkede neden hiç ses programcısı yok? evet var fakat bu kesim çoğunlukla plugin veya synthesizer üzerine işler yapıyor. Benim istediğim müzik teknolojilerinde işlerin daha çok büyümesi ve bunun için bazı adımlar atmaktayım kendi Digital Audio Workstation'ım için. Nolur birisi bana yalnız olmadığımı söylesin. ☹ Bu sürecin oldukça zor olduğunun farkındayım bizzat kendi çevremde üniversitesini okumuş ses mühendisleri tabiri caizse benimle maytap geçti. Gerçekten bu ülkede hiç umut yok mu tamam belki kendi işletim sistemimizi geliştirecek kadar tecrübeli değiliz fakat bu ülkede tonlarca müzik prodüktörü var ve çoğu Fruity Loops kullanıyor. Ben bu sektörü şekillendirmek istiyorum. Ve bunun için beraber fikir yürüteceğim ve bunu hayata geçireceğim bir arkadaş arıyorum. Şu an açık kaynak kodlu çapraz platform olarak JUCE'u ve ekstradan DAW yapmak için gerekli olan Tracktion Engine modülünü kullanıyorum daha hiç bir şey yapmadım sadece example ouşturup build ettim fakat 1.5 yıldır üstünde fikir yürütüyorum. Başta C# ile başladım ki oldukça ilerledim Mixer, Piano Roll ve Drum Machine ayrıca ses kaydetme özellikleri de oldukça iyi çalışıyordu. NAudio kütüphanesi ile yapıyordum fakat belli bir süre sonra anladım ki bu kütüphane ile yapılmış veya öğrenmem gereken kaynaklar çok eskiydi.. Gel gelelim ben C++'da halen öğrenme aşamasındayım evet baka baka yazdıklarımı anlıyorum fakat dediğim gibi algoritmasını kuramıyorum. Kısaca; sizce pes mi etmeliyim? Hayatımız boyunca hiç birimiz tek başına bir şey başaramamıştır. O yüzden bu konuyu açtım.

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
M3 16GB RAM, 512GB SSD MacBook Air (2024)
Anakart Modeli
MSI H610M-e
İşlemci Modeli
Intel i5 12400f
Grafik Kartı
MSI RX 6800
Ses Kartı Modeli
Realtek® ALC897
Disk ve RAM
Crucial 500GB SSD & TOSHIBA 2TB HDD & GSKILL 16GB DDR4 RAM
  • Like
Tepkiler: Ediko

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,284
9,275
4,401
O yüzden bu konuyu açtım.
Tamam konuyu açmışsınız da temeli Hackintosh kurulumu olan bir forumda ilgilendiğiniz alanla ilgili neyi ya da kimi bulmaya çalışıyorsunuz?
Bu alanla ilgili forumlarda bu arayışı yapmak daha verimli olmaz mı?

BootLoader
OpenCore 1.0.5
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: furkansemih

furkansemih

APPRENTICE
25 Ocak 2024
23
20
21
Ankara
Tamam konuyu açmışsınız da temeli Hackintosh kurulumu olan bir forumda ilgilendiğiniz alanla ilgili neyi ya da kimi bulmaya çalışıyorsunuz?
Bu alanla ilgili forumlarda bu arayışı yapmak daha verimli olmaz mı?
Ben zaten bu konuyu konu dışı açmıştım ve evet sonuna kadar haklısın sana hiç bir şey diyemem ve evet yine haklısın burada açmam daha verimsiz olacaktı. Fakat şansımı denemek istedim. Beni yanlış anlama sadece belki de aranızda benim gibi kişiler vardır diyerekten. Hani herhangi bir art niyetim yok. Yine de bir yanlış yaptıysam çok özür dilerim. 😊

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Anakart Modeli
MSI H610M-e
İşlemci Modeli
Intel i5 12400f
Grafik Kartı
MSI RX 6800
Ses Kartı Modeli
Realtek® ALC897
Disk ve RAM

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,284
9,275
4,401
Yanlış olan bir şey yok. Özre de gerek yok.
Ben sadece ilgi alanınızla ilgili daha çok kişiye ulaşabilmek anlamında yazdım.
Ki konu ile ilgilenen arkadaşlar yazacaktır eminim.
Kolay gelsin.

BootLoader
OpenCore 1.0.5
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Kısa ve net olarak söylenecek şey ülkemizde uygulanan eğitim sisteminden kaynaklı nitelikli yazılım kadrosu yetişmiyor. Özellikle kendini yetiştirip bir şekilde yükselen yazılımcılarımız var. Ama bunların çoğu da yurtdışı kaynaklı eğitim almış kişilerdir.
Geriye dönük baktığınızda elimizdeki en iyi yazılım kadrolarını yetiştirebilecek kurum hem ekonomik açıdan hem de sektör bakımından türktelekom'dur denebilir. Biz onu 20 yıl önce sattık. Bırak desteklemesini ülkedeki internet altyapısının hali ortada. Hala bu kurumun ingiliz bankalarına olan borcunu 24 ay taahhütlerle bir şekilde ödüyoruz veya kefiliz. Tubitak ise akademik yükselmelerdeki ideolojik tarzın kıskacında bildim bileli.
Bizim neden hiç ses programcısı yok çünkü bizim ülkede son 20 yıldır liyakada değil hangi gruba ait olduğuna bakılarak kadro seçiliyor veya yetiştiriliyor. Sizinde söylediğiniz gibi yerli bir işletim sistemini bile tamamlayamadık birileri kendi grununda adam yetiştiremedi diye.
Bu yapısal sebeplerin belirleyiciliğinin yanında işin teknik zorluğuna ve sürdürülebilirliğinin gerektirdiği finansal desteğe de bakmak lazım. Bu gün sıfırdan bir ses programı yazmak taslak manada iki-üç kişilik bir ekiple ortaya çıkarılabilir ama bunun geliştirilemesi ve özellikle sürdürülebilir olması güçlü bir ekip işbirliğine ve koordinasyonuna ihtiyaç duyuyor. Eğer parayı basabilirseniz bunun da çok zor olmayacağını göreceksiniz. Açık kaynak JUCE benzeri çözümler geliştirerek ilerlemeniz takdir edici ama bunun bireysel çabadan öteye gidebilmesi için daha fazla zamana ve emeğe ihtiyaç var. Kaldı ki JUCE bile ne kadar açık kaynak ki?
Topluluğumuzda iş birliğine dayalı dayanışma mesajınızı olumlu buluyorum. macOS ses konusunda diğer işletim sistemlerine göre daha kararlı bir yapı sunuyor. Bu aşamada projenizi güçlendirmek adına sizin için test süreçlerine katılmayı düşünebilir veya karınca kararınca yaygınlaştırılmasına katkı sunmaya çalışabiliriz. Bu benim şahsi görüşüm ve açık kaynağa olan inancımdan gelen bir öneri ve katılım isteğidir. Projenizi açıklayıcı bir dökümantasyonla paylaşma aşamasına geldiğinizde belki daha somut önerilerde sunabilirim. Yine server ihtiyacı olursa belli oranda ve belli süreler ile katkı sunabilirim. Yani gücüm oranında yapabileceğim desteği sunmaya çalışırım. Bunun yanında dökümantasyon konusunda destekleyebilirim. Buna ek olarak geliştirme ortamlarınız için devops desteği sunabilirim. Hiç bir şey yapamasamda en azından sizi motive etmek isterim.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

turko35408

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Kas 2019
1,817
1,272
1,401
Tubitak ise akademik yükselmelerdeki ideolojik tarzın kıskacında bildim bileli.
Ülkenin gururuydu. Her ay yayınladıkları Bilim-Teknik dergisine aboneydim. Heyecanla alır iştahla okurdum. Ta ki 2002 yılından sonra "aynı anda birden fazla yerde görülen Tillo evliyaları" projelerini (!) görene kadar!..

BootLoader
Open Core 1.0.7 (Dev) / Sequoia💢
Anakart Modeli
💢MSI MPG B550 Gaming Plus💢
İşlemci Modeli
💢AMD Ryzen 5 5600💢
Grafik Kartı
💢XFX RX 6700💢
Ses Kartı Modeli
💢ALC 897💢
Ağ Aygıtları
💢Realtek RTL 8111💢
Disk ve RAM
💢40 GB 3200 MHz 💢

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
En nihayetinde bizim Pisi, pisi pisine gitti bu tubitakla.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

furkansemih

APPRENTICE
25 Ocak 2024
23
20
21
Ankara
Yalnız olmadığımı bilmek beni öyle sevindirdi ki 😭, sana minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Türkiye'de müzik teknolojisinin gelişmesini isteyen sadece ben değilmişim, bunu görmek beni çok sevindirdi. Senin de belirttiğin gibi, bu proje son derece zorlu bir süreç. Bir DAW'ın DSP'si var, ses motoru var ve 3 mühendisle tamamlanabilecek bir iş değil ve olsa bile çok uzun sürecek. Bu nedenle, bazen küçük adımlarla başlamanın ve şirketi büyütüp yeni mühendisler almanın daha mantıklı olabileceğini düşünüyorum.

Çok iyi biliyorum ki, birden fazla platform desteği olmadan bir Dijital Ses İş İstasyonu geliştirmenin anlamı yok. Windows ve macOS gibi farklı işletim sistemlerinin her biri kendi dünyası var ve bu farkları aşmak büyük bir çaba gerektiriyor. Bu nedenle, şu anda macOS gibi daha stabil işletim sistemi kullanmak istiyorum ve bu süreçte çeşitli kaynaklardan, özellikle Audio Programmer kanalının sunduğu kitaplardan faydalanmak istiyorum. Beni motive ettiğin için sana minnettarım.

Daha önce birkaç mühendisle konuştuğumda, DAW yapmakta ne var gibi yorumlar duydum. Bu teknolojiyi geliştirmesi gereken aslında onlardı... Türkiye'deki bu durumu aşmak için, ben 3 ila 5 yılımı bu teknolojiye adayıp bir DAW geliştirmeyi hedefliyorum. Ancak, biliyorum ki böyle bir proje yayınlandığında bile, korsan kullanım kaçınılmaz olacaktır. Bu risklerin farkındayım, ancak yine de bu projeyi bir gün hayata geçirmeyi planlıyorum.

Çünkü herkesin bir hayali var.

Sonsuz saygılarımla...

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Anakart Modeli
MSI H610M-e
İşlemci Modeli
Intel i5 12400f
Grafik Kartı
MSI RX 6800
Ses Kartı Modeli
Realtek® ALC897
Disk ve RAM

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Açık kaynak düşünmeni öneriyorum. Şirketleşmektense dernekleşmeyi öneriyorum. Ekonomisini kontrol edebildiğin kamusal bir alan oluşturabilirsen bu uzun vadeli bir birikimi de beraberinde getirecektir. Açık kaynak topluluklarda iş bizim deyimimizle babadan oğula geçer. Miras devri gibi bir şey belki bir yerlere ağaç dikmek gibi. Birileri sizinle beraber meslek edinebilir kendi veya eş dost çevrenizden zeki çocukları motive edebilir ve mesleki rehberlik sağlamış olursunuz. Bunların hepsş sizin için geleceğin mühendisleridir. Şirket bu fikri daha fazla özel bir alana hapseder. Korsanla da uğraşmamaış olursun. Çalışmaların güzel görünüyor. Bence motivasyonun iyi. En azından giriştiğin iş cesaret isteyen bir iş ve bence bu işi seviyorsun ki o cesaret var sende. Küçük büyük deme. Kendi sistemini derlemeyi öğrenmişsen veya bunu çabalıyorsan zaten doğru yoldasın.
Bunları da kurcalayabilirsin.
ardour
musE
NoN
qtractor
En azından kaynak kodlarına erişebileceğin bir sürü açık kaynak yazılım var. Bunları artıları-eksileri ile değerlendirebilirsen yol haritanı belirlerken daha güçlü durabilirsin. Senin için bu aşamada önemli olan şey kendi öğrenim eğrini oluşturmak. Diagramını iyi kurabilirsen aradaki kod bir sefer çalışırsa her zaman çalışır. İşin mimari kısmı güçlü oldu mu sırtı yere gelmiyor. Bu nedenle kesinlikle bir yazılım mimarına danışmalısın. Gördüğün açık kaynakların kod dili veya geliştirme sunucuları seni tatmin etmiyorsa takılma buna. Kabul ettiiim bir yapı görürsen onu başka bir dil ile yeniden kodlayabilirsin. Denediğin her dil bir artın olur. Bazı mühendisler DAW yapmakta ne var gibi yaklaşabilir. Belki de doğrudur. Yazılım topluluklarında program yapmak o programın gereksinimlerini daha doğrusu derleyecisini bilmek kadar kolaydır. Önemli olan sürdürülebilir bir şekilde onu desteklemektir. Al sana DAW yaptım der 5 ay sonra sorarsın platforma şu güncelleme geldi bazı sınırlamalar yaşıyoruz yok olurlar ortadan. Kendini finanse edebildiği yere kadar bakarlar işe. Sanal alemdekilerin de çoğu üfürür zaten. İşin zor ama ben hayalini destekliyorum. Tek başına yolun biraz uzun ve meşakatli görünüyor ama bence ilerle ve motivasyonunu bozma. Hazır ortada ülkenin yetiştirdiği DAW programcısıda yok. Hiç bir şey olmasa ilk DAW yazılımcımız sen olursun.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

furkansemih

APPRENTICE
25 Ocak 2024
23
20
21
Ankara
Açık kaynak düşünmeni öneriyorum. Şirketleşmektense dernekleşmeyi öneriyorum. Ekonomisini kontrol edebildiğin kamusal bir alan oluşturabilirsen bu uzun vadeli bir birikimi de beraberinde getirecektir. Açık kaynak topluluklarda iş bizim deyimimizle babadan oğula geçer. Miras devri gibi bir şey belki bir yerlere ağaç dikmek gibi. Birileri sizinle beraber meslek edinebilir kendi veya eş dost çevrenizden zeki çocukları motive edebilir ve mesleki rehberlik sağlamış olursunuz. Bunların hepsş sizin için geleceğin mühendisleridir. Şirket bu fikri daha fazla özel bir alana hapseder. Korsanla da uğraşmamaış olursun. Çalışmaların güzel görünüyor. Bence motivasyonun iyi. En azından giriştiğin iş cesaret isteyen bir iş ve bence bu işi seviyorsun ki o cesaret var sende. Küçük büyük deme. Kendi sistemini derlemeyi öğrenmişsen veya bunu çabalıyorsan zaten doğru yoldasın.
Bunları da kurcalayabilirsin.
ardour
musE
NoN
qtractor
En azından kaynak kodlarına erişebileceğin bir sürü açık kaynak yazılım var. Bunları artıları-eksileri ile değerlendirebilirsen yol haritanı belirlerken daha güçlü durabilirsin. Senin için bu aşamada önemli olan şey kendi öğrenim eğrini oluşturmak. Diagramını iyi kurabilirsen aradaki kod bir sefer çalışırsa her zaman çalışır. İşin mimari kısmı güçlü oldu mu sırtı yere gelmiyor. Bu nedenle kesinlikle bir yazılım mimarına danışmalısın. Gördüğün açık kaynakların kod dili veya geliştirme sunucuları seni tatmin etmiyorsa takılma buna. Kabul ettiiim bir yapı görürsen onu başka bir dil ile yeniden kodlayabilirsin. Denediğin her dil bir artın olur. Bazı mühendisler DAW yapmakta ne var gibi yaklaşabilir. Belki de doğrudur. Yazılım topluluklarında program yapmak o programın gereksinimlerini daha doğrusu derleyecisini bilmek kadar kolaydır. Önemli olan sürdürülebilir bir şekilde onu desteklemektir. Al sana DAW yaptım der 5 ay sonra sorarsın platforma şu güncelleme geldi bazı sınırlamalar yaşıyoruz yok olurlar ortadan. Kendini finanse edebildiği yere kadar bakarlar işe. Sanal alemdekilerin de çoğu üfürür zaten. İşin zor ama ben hayalini destekliyorum. Tek başına yolun biraz uzun ve meşakatli görünüyor ama bence ilerle ve motivasyonunu bozma. Hazır ortada ülkenin yetiştirdiği DAW programcısıda yok. Hiç bir şey olmasa ilk DAW yazılımcımız sen olursun.
Yorumun için çok teşekkür ederim. 🥺 Açık kaynak ve dernekleşme üzerine söylediklerin gerçekten ilham verici. Özellikle uzun vadeli birikim ve topluluk oluşturma konularında söylediklerine tamamen katılıyorum. Açık kaynak projelerle çalışmanın getirdiği avantajları ve paylaşım kültürünü önemsiyorum. Dernekleşme, topluluk oluşturma ve bu alanda birlikte çalışarak büyüme fikri oldukça çekici.

Ek olarak, açık kaynak projelerle ilgili deneyimlerimi ve yeni fikirlerimi de paylaşmak isterim. Ardour, MusE, NoN, Qtractor gibi projelerle ilgili önerilerini dikkate alacağım. O DAW'ları Linuxta deneyimledim özellikle Ardour çok sevdiğim bir DAW. Ancak, bunların yanında kendi geliştirmeyi düşündüğüm bazı özellikler ve yenilikçi yaklaşımlar da var. Örneğin, DAW yazılımında yapay zeka entegrasyonu üzerine çalışmayı planlıyorum. Kullanıcıların daha kolay ve hızlı müzik üretmelerine yardımcı olacak akıllı öneri sistemleri oluşturmak, müzisyenlerin işini büyük ölçüde kolaylaştırabilir. Şu anlık hedefim bir taslak oluşturmak aslında, bahsettiğim yapay zeka özelliklerini ileriye dönük konuştum çünkü, FL Studio bile yeni yeni bu özellikleri eklemekte.

Ayrıca, açık kaynak projelerde sürdürülebilirlik ve güncellemeler konusundaki endişelerini anlıyorum. Bu yüzden, oluşturmayı düşündüğüm DAW yazılımının açık kaynak toplulukları tarafından desteklenebilir ve sürekli güncellenebilir olmasını sağlamak için bir yapı kurmak oldukça mantıklı. Bu yapının temelinde, düzenli olarak katkıda bulunan bir topluluk ve etkili bir yönetim modeli olma fikri harika. Bu sayede, yazılımın sürdürülebilirliği ve güncellemeleri konusunda daha sağlam adımlar atabilirim.

Bunların dışında, yazılım mimarisi ve kodun yeniden yazılması konusundaki önerilerin de oldukça önemli. Farklı dillerde deneyimler kazanmak ve bu deneyimleri projelerime yansıtabilirim. Bu sayede, daha esnek ve güçlü bir yazılım mimarisi oluşturabilirim.

Yorumların ve önerilerin için tekrar teşekkür ederim. Bu süreçte desteğin ve katkıların benim için çok değerli. Hepsini not aldım. Kendi projelerimi geliştirirken, seninle ve diğer açık kaynak topluluğuyla paylaşmayı dört gözle bekliyorum.

İleri de bu konuyu bir taslak oluşturduğumda hortlatacağım. 😊

Sevgiler,

Furkan

❤

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
Anakart Modeli
MSI H610M-e
İşlemci Modeli
Intel i5 12400f
Grafik Kartı
MSI RX 6800
Ses Kartı Modeli
Realtek® ALC897
Disk ve RAM
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler