CSM disable yaptığımda görüntü yok.

Altantia

APPRENTICE
10 Şub 2020
79
21
71
Arkadaşlar Gigabyte z77-ds3h anakartım var ve üzerinde i7 3770 işlemci. Bunlara bir Zotac GTX 660 ti ekledim. Yeni bir 4 k televizyon aldım ve eski kartımda 4 k çözünürlük desteklenmiyordu.
Şimdi sorun şu ki; Ekran kartının bağlantılarını yapıyorum HDMI dan bağlantım var. Bilgisayarı açıyorum 1 uzun 3 kısa bip sesi alıyorum GTX 660 ti ile. Eski ekran kartını (GT 710) takıyorum sorunsuz açılıyor. GTX 660 ti kartımı diğer bilgisayarıma takıyorum sorunsuz açılıyor. Ekran kartında bir sorun yok yani. Sonra biraz araştıma yaptım ve bir yerde CSM disable yapın demiş. CSM disable yapınca alt seçenekleri açılıyor ve orada boot for GPU gibi bir satır var. Onu UEFI yaparsam sistem açılmıyor 1 uzun 3 kısa bip sesi yine. Legacy yaparsam sistem açılıyor.
Şimdi diyeceksiniz ki tamam böyle kullan sen de. Sorun şu ki bu sisteme Big Sur kurmak istiyorum Catalina yerine. CSM enable olunca da Big Sur kurulmuyor. Onu disable yapmam gerek. Diğer cihazımda da Big Sur var ve bu kart orada çok güzel çalışıyor. Diğer sistemim de imzadaki sistem (Gigabyte Z97-d3h i7 4790K) Hatta orada çalışıyordu bu sisteme aktardım. Diğer sisteme daha iyi bir kart almayı düşünüyorum.
Bu durumu tecrübe eden fikri olan arkadaşlarım yardımcı olursa çok sevinirim. Bir şeyleri kaçırıyorum belli ki.

BootLoader
Open Core
Laptop Modeli
HP Probook 430 G7 (i7 10610U)
Anakart Modeli
Gigabyte z790 Aorus Elite AX
İşlemci Modeli
i7 12700K
Grafik Kartı
Asus RX 460
Ses Kartı Modeli
Pioneer DDJ SZ & Audient id14
Ağ Aygıtları
Intel AX211
Disk ve RAM
1 TB Samsung 970 Evo Plus & 32 GB DDR5 6000 MHz

turko35408

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Kas 2019
1,843
1,293
1,401
Ekran kartının UEFI desteği yoksa; CSM ayarından UEFI and Legacy olarak deneyin.

BootLoader
Open Core 1.0.7 (Dev) / Tahoe💢
Anakart Modeli
💢MSI MPG B550 Gaming Plus💢
İşlemci Modeli
💢AMD Ryzen 5 5600💢
Grafik Kartı
💢XFX RX 6700💢
Ses Kartı Modeli
💢ALC 897💢
Ağ Aygıtları
💢Realtek RTL 8111💢
Disk ve RAM
💢40 GB 3200 MHz 💢

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,599
9,390
4,401
1 uzun 3 kısa bip sesi
Bu ses bildiğim kadarıyla ekran kartı sorununu işaret eder.
Onu UEFI yaparsam sistem açılmıyor
Kesin değil ancak bunun nedeni GPU'nuzun UEFI GOP protokolünü desteklememesi olabilir. Ancak GTX 660 ti kartımı diğer bilgisayarıma takıyorum sorunsuz açılıyor diye yazmışsınız. Anakartla ilgili bir sorun olabilir mi bilemiyorum kontrol etmek gerekir. (Bağlantı vs)

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: turko35408

Altantia

APPRENTICE
10 Şub 2020
79
21
71
gt 710 ekran kartımı takıyorum csm disable yapıyorum sorunsuz açılıyor sistem. Anakartta sorun yok sanırım. :/
Bugün elime yeni bir Asus GTX 660 ti geçti ve bunu taktım artık diğer kartla işim kalmadı. Aynı hatayı bu kartta da aldım ve biraz araştırma yaptım UEFI desteği konusunda.

Arkadaşlar ekran kartım için 2 adet vbios buldum. Sistem özelliklerinden baktığım zaman gördüğüm vbios versiyonu şu şekilde.

VBIOS Version:80.04.4B.00.5A

Şimdi bu şekilde bir arama yaptım ve kartıma ait iki adet bios sürümü ile karşılaştım :

Bir şeye dikkat ettim birinde UEFI desteği var diğerinde yok diyor.

Şu iki link:

UEFI desteği olan:

UEFI desteği olmayan :

Şimdi kafam karıştı acaba bendeki kartın içinde UEFI desteği olmayan VBIOS mu yüklü o yüzden hata alıyorum? Yoksa kartlar UEFI destekli veya desteksiz olarak mı üretiliyor? Yoksa bu sadece yazılım ile eklenebilen bir özellik mi?

Kartımın UEFI desteği olup olmadığını anlayabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?

Daha önce hiç ekran kartı VBIOS update yapmadım. Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum Teşekkür ederim.
Ekran kartının UEFI desteği yoksa; CSM ayarından UEFI and Legacy olarak deneyin.
Hocam bu şekilde çalıştırıyorum zaten şu anda Catalina kullanarak ama Big Sur kuramıyorum CSM disable yapamadığım için. :(

Son düzenleme:
BootLoader
Open Core
Laptop Modeli
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
i7 12700K
Grafik Kartı
Asus RX 460
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Intel AX211
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: strangerone

turko35408

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Kas 2019
1,843
1,293
1,401
gt 710 ekran kartımı takıyorum csm disable yapıyorum sorunsuz açılıyor sistem. Anakartta sorun yok sanırım. :/
Bugün elime yeni bir Asus GTX 660 ti geçti ve bunu taktım artık diğer kartla işim kalmadı. Aynı hatayı bu kartta da aldım ve biraz araştırma yaptım UEFI desteği konusunda.

Arkadaşlar ekran kartım için 2 adet vbios buldum. Sistem özelliklerinden baktığım zaman gördüğüm vbios versiyonu şu şekilde.

VBIOS Version:80.04.4B.00.5A

Şimdi bu şekilde bir arama yaptım ve kartıma ait iki adet bios sürümü ile karşılaştım :

Bir şeye dikkat ettim birinde UEFI desteği var diğerinde yok diyor.

Şu iki link:

UEFI desteği olan:

UEFI desteği olmayan :

Şimdi kafam karıştı acaba bendeki kartın içinde UEFI desteği olmayan VBIOS mu yüklü o yüzden hata alıyorum? Yoksa kartlar UEFI destekli veya desteksiz olarak mı üretiliyor? Yoksa bu sadece yazılım ile eklenebilen bir özellik mi?

Kartımın UEFI desteği olup olmadığını anlayabilmem için nasıl bir yol izlemeliyim?

Daha önce hiç ekran kartı VBIOS update yapmadım. Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum Teşekkür ederim.

Hocam bu şekilde çalıştırıyorum zaten şu anda Catalina kullanarak ama Big Sur kuramıyorum CSM disable yapamadığım için. :(
Hocam Windows ortamında GPU-Z ile anlaşılıyor. UEFI desteği yoksa işareti kaldırıyor. macOS ortamında nasıl anlaşılır bilgim yok.
Ekran Resmi 2022-12-17 01.13.25-min.png

Bunu bir deneyin isterseniz:

Cuda-Z tool olan. İndirmek için üyelik gerekiyor. Aksi halde 404 hatası veriyor.
Hocam paylaştığım çalışmıyor. Bunu deneyin:

Son düzenleme:
BootLoader
Open Core 1.0.7 (Dev) / Tahoe💢
Anakart Modeli
💢MSI MPG B550 Gaming Plus💢
İşlemci Modeli
💢AMD Ryzen 5 5600💢
Grafik Kartı
💢XFX RX 6700💢
Ses Kartı Modeli
💢ALC 897💢
Ağ Aygıtları
💢Realtek RTL 8111💢
Disk ve RAM
💢40 GB 3200 MHz 💢
  • Like

Altantia

APPRENTICE
10 Şub 2020
79
21
71
Çok teşekkür ederim hemen deneyip sonucu paylaşacağım. :)
Hocam Windows ortamında GPU-Z ile anlaşılıyor. UEFI desteği yoksa işareti kaldırıyor. macOS ortamında nasıl anlaşılır bilgim yok. Ekli dosyayı görüntüle 47319
Bunu bir deneyin isterseniz:

Cuda-Z tool olan. İndirmek için üyelik gerekiyor. Aksi halde 404 hatası veriyor.
Hocam paylaştığım çalışmıyor. Bunu deneyin:

Verdiğiniz bilgiler sayesinde sorunu çözdüm çok teşekkür ederim. Ekran kartına VBIOS update yaptım ve ekran kartına UEFI özelliği eklendi. Bu sayede CSM kapatabildim ve dolayısıyla Big Sur kurulumu da tamamlandı. :)

Son düzenleme:
BootLoader
Open Core
Laptop Modeli
Anakart Modeli
İşlemci Modeli
i7 12700K
Grafik Kartı
Asus RX 460
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Intel AX211
Disk ve RAM
  • Like
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler