ÇÖZÜLDÜ Dell 7577 Kurulum sonrası Clover Bootloader sorunu

bartuti

APPRENTICE
1 Mar 2018
19
5
0
34
Merhabalar,

Sistemime başarılı şekilde osxinfo laptop imajı ile kurulum yapabiliyorum. Ama kurulum sonrasında Clover bootloader yükleme işleminde başarıya ulaşamıyorum.

Sistemim 128 gb ssd + 1 tb hdd şeklinde. Ssd kısmında windows 10 kurulumu var. Ben Osx sistemi 1 tb hdd içinde 150 gblık bir bölüm oluşturarak kurdum.

Sistemi kurup, kurulum usb diskiyle boot ettiğimde masaüstüne ulaşıp sistemi kullanabiliyorum. Ama direkt olarak hdd üzerinden ulaşamıyorum. Boot ekranında ilerleme siyah bir ekranda gIOScreenLockState hatasında kalıyor.

Windows sistemim UEFI şeklindeydi. Hem ssd hem hdd guid tablo ile hazırlanmış durumda. Rehber videodan ikinci adımdaki gibi uyguladım. Clover bootloaderın en güncel sürümü ile yükleme yaptım. Yüklemeden sonra uygun config.plist dosyamı Clover içerisine kopyaladım. Usb içerisindeki kexts/other klasöründeki kextleride yine EFI bölümündeki kexts/other kısmına kopyaladım. Fakesmc.kext 'i KCMP ile system/library/extensions kısmına yükleyip ardından rebuild yapmayıda denedim ( bu adımı yapmama rağmen tam emin değilim tekrar yapmam gerekir mi hata veriyor mu diye ) Kurulum imaj dosyasındaki yazılı anlatımdan da uygulamaya çalıştım adımları. Ayrıca Clover bootloader ekranında ayarlardan Inject Intel ve Inject EDID ' de seçili olarak denediğimde sonuç değişmedi.

EFI bölümündeki ACPI dosyasını ekliyorum. Henüz boot bile edememişken geriye kalan işlemleri nasıl yapacağım diye insanı hep bir korku sarıyor. Elimden geldiğince açıklamaları okumaya çalışıyorum. Uzun süredir bilgisayardan uzaktım tekrardan denemelere başladım. Umarım verimli şekilde günlük kullanımda hazır hale gelen bir sisteme sahip olabilirim sizlerin yardımları sayesinde.

Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

Clover bootloader ekranında F4 ile alınmış ACPI dosyası:

ACPI.zip - Google Drive

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Windows sistemin UEFI ise bu şekilde ayarlı sistemde MBR formatlı macOS boot edemezsin. Bunun için aşağıdaki adımları uygula;
Sistemi USB olmadan boot etmek için;
Clover Configurator ile Windows EFI bölüntüsünü Mount et.
USB / EFI içindeki CLOVER klasörünü buraya kopyala.
Sistemi yeniden başlat ve BIOS ekranda gelip Boot Modunu UEFI & Legacy olarak ayarlı olduğundan emin ol.
Ardından sistemi USB üzerinden yeniden başlat ve Clover Boot Menü / Clover Boot Options içinde "add clover boot options for all entries" seçeneğini aktif et.
Bu işlemden sonra sistemi yeniden başlat ve BIOS / Boot Priority içinde Clover seçeneğini ilk sıraya al ve bu ilemden sonra USB çıkarıp sistemi USB olmadan boot etmeyi dene.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

bartuti

APPRENTICE
1 Mar 2018
19
5
0
34
Cevabınız için teşekkür ederim @montezuma

Hard disklerim MBR şeklinde değil GPT şeklindeler. ne Windows ne OSX MBR olarak ayarlanmış değil. Guid demişim GPT olduğunu belirtmek isterken kusura bakmayın. Ayrıca clover ekranına geliyorum bilgisayar açıldığında. Seçeneklerde Windows, OS X ve Recovery HD şeklinde seçenekler çıkıyor. Windows boot ediyor, OS X flash disk üzerinden boot ediyor sadece. Kextlerden dolayı bir sıkıntı yaşıyor olabilir miyim bu durumda? Yanlış bilgilendirme için tekrardan özür dilerim.

Sorun çözüldü nasıl olduğu konusunda bir fikrim yok tam olarak olanları aktarayım.

Öncelikle Clover dosyasını Windows'un olduğu EFI klasörünün içerisine koydum. Sonuç değişmedi. Sonra tekrar kurulum yapayım dedim. Tekrar kurulum yapınca sorun ortadan kalktı. Şimdi Clover klasörünü ister ssd üzerinde istersem hdd üzerinde EFI klasörüne koyarak sorun yaşamadan sistemi boot edebiliyorum.

Henüz sistemi tam olarak oturtmuş sayılmam ama çoğu şey çalışır durumda. Sorunum USB kısmında baş gösterdi. Usb mouse çalışmıyor ya da usb portlar çalışmıyor bunun için burada ve diğer forumlarda çözüm arıyorum , @montezuma bana bu konuda yardımcı olabilirsiniz. Usb mouse kullanamasam bile trackpad tam kullanabilmek istiyorum. Trackpad çalışıyor gezinebiliyorum iki parmakla aşağı yukarı yapabiliyorum ama sol tuşta sağ tuşta sadece seçim yapıyor seçeneklere ulaşamıyorum. bunun için ayrı konu açmak istemedim hemen çözüm de bulamadım henüz. trackpad pref Pane dosyasının önceki sürümlerden alınması falan gibi şeyler var ama bu benim ilk yüklediğim OS X ve bulamadım internet üzerinde. Sistem seçenekleri > izleme dörtgeninde hiçbir seçenek açılmıyor

usb kısmını nasıl çalıştırabileceğim ve trackpad konusunda yardım edebilir misiniz yoksa yeni konu mu açmalıyım?

belkide çok basit şeylerle sizi uğraştırıyorum sürekli lütfen kusura bakmayın.