ÇÖZÜLDÜ Dell Inspiron 3542 için DSDT/SSDT düzenlenmesi

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Arkadaşlar ben DSDT yamalamaya karar verdim fakat rehberler çok eski olduğundan ne yapacağımı karar veremedim rehberde iasldan bahsediliyor
fakat bazı yorumlarda artık iasl kullanmaya gerek olmadığını güncel MaciASL zaten iasli içinde barındırdığı yazıyor.
Ve Hackintool ile düşürdüğüm ACPI ile linux ile aldığım ACPI lerin arasında fark olur mu
bu refs.txt hala kullanılmalı mı kafam o kadar karıştı ki biri kısaca özet geçerse çok güzel olacak.

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Intel(R) Core(TM) i5-4210u CPU @ 1.70GHz
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 4400 & Nvidia GT820m
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Realtek PCIe FE Family Controller, Qualcomm Atheros AR9565
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
iasl diğer tool'ların kullandığı acpi tablolarının belirlenmesine yarayan ufak bir (debugger, tool, script) gibi araçtır. MaciASL ise içerisinde iasl'yi de barındıran ve ondan da güç alan, grafiksel arayüzü bulunan bir uygulamadır.

DSDT tablosu, sistem başlatılırken hiç bir SSDT yaması yapılmadan başlatıldıysa aynı çıkacaktır.

refs.txt ise eski bir yöntemdir ve yeni sistemler için kullanımdan kalkmıştır.

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ | HM175 Chipset
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 630 & Nvidia 1050M
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 269 | Realtek 8411B PCI Express Card Reader
Ağ Aygıtları
Realtek 8168/8111 Gigabit Ethernet Controller & Intel DualBand AC 8265
Disk ve RAM
Samsung 970 Evo Plus 500gb & Adata 8 GB DDR4 2133Mhz

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
iasl diğer tool'ların kullandığı acpi tablolarının belirlenmesine yarayan ufak bir (debugger, tool, script) gibi araçtır. MaciASL ise içerisinde iasl'yi de barındıran ve ondan da güç alan, grafiksel arayüzü bulunan bir uygulamadır.

DSDT tablosu, sistem başlatılırken hiç bir SSDT yaması yapılmadan başlatıldıysa aynı çıkacaktır.

refs.txt ise eski bir yöntemdir ve yeni sistemler için kullanımdan kalkmıştır.
Hocam OpenCore için ne yapmam lazım şuan DSDT de 181 tane hata var sistemin kendi hiç yamalanmamış olanında ben bunu nası yamalamalıyım yamalarsam hangi yamayı kullanmalıyım açıkcası ilk defa yama yapacağım biraz bahseden misiniz

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

Bugra_TR

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
16 Kas 2020
424
263
301
Yamalar ihtiyaçlara göre yapılır. OpenCore'un prensibinde, eğer işini SSDT yamaları ile halledebiliyorsan, DSDT'yi hiç karıştırmadan onlarla halletmen yönündedir. SSDT'de ki yamalar Custom'dır. DSDT de bulunan ACPI tablolarındaki bazı yerler yerine harici olarak bunları kullan demektir, fakat spesifik olarak ille DSDT'yi kullanmam gerekiyor dersen de, hataları gidermeli ve ihtiyacın olan yamaları yapmalısın. Herkesin kendine has sistemi vardır. Misal benim sisteminde _PSR adında bir metot var. Ben bu methodu dışarıdan müdahale ile değiştiremediğim için DSDT'yi export ettim ve tek bir yama için malesef onun üzerinde değişiklik yapıp, Custom DSDT olarak ACPI dosyama koydum. İlk başta ben de de hatalar mevcuttu, misal bir tane obje vardı ve debugger, bu obje için çağırılamaz diyordu, bende o objenin çağırılmasına sebep olan yanındaki "()" işaretini sildim ve hata düzelmiş oldu.

Bu konularda malesef tek bir yerden kaynak edinemezsin. Bazen etrafta tonla araştırma yapman gerekir. Şimdi sorayım, neden DSDT'ni yamalamak istiyorsun ? Yani spesifik olarak problem ne ?

Örnek Rehber: DSDT / SSDT Düzenleme Rehberi - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v9.1.2
Anakart Modeli
Monster(Ami)
İşlemci Modeli
Intel Core i7 7700HQ | HM175 Chipset
Grafik Kartı
Intel HD Graphics 630 & Nvidia 1050M
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC 269 | Realtek 8411B PCI Express Card Reader
Ağ Aygıtları
Realtek 8168/8111 Gigabit Ethernet Controller & Intel DualBand AC 8265
Disk ve RAM
Samsung 970 Evo Plus 500gb & Adata 8 GB DDR4 2133Mhz

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Yamalar ihtiyaçlara göre yapılır. OpenCore'un prensibinde, eğer işini SSDT yamaları ile halledebiliyorsan, DSDT'yi hiç karıştırmadan onlarla halletmen yönündedir. SSDT'de ki yamalar Custom'dır. DSDT de bulunan ACPI tablolarındaki bazı yerler yerine harici olarak bunları kullan demektir, fakat spesifik olarak ille DSDT'yi kullanmam gerekiyor dersen de, hataları gidermeli ve ihtiyacın olan yamaları yapmalısın. Herkesin kendine has sistemi vardır. Misal benim sisteminde _PSR adında bir metot var. Ben bu methodu dışarıdan müdahale ile değiştiremediğim için DSDT'yi export ettim ve tek bir yama için malesef onun üzerinde değişiklik yapıp, Custom DSDT olarak ACPI dosyama koydum. İlk başta ben de de hatalar mevcuttu, misal bir tane obje vardı ve debugger, bu obje için çağırılamaz diyordu, bende o objenin çağırılmasına sebep olan yanındaki "()" işaretini sildim ve hata düzelmiş oldu.

Bu konularda malesef tek bir yerden kaynak edinemezsin. Bazen etrafta tonla araştırma yapman gerekir. Şimdi sorayım, neden DSDT'ni yamalamak istiyorsun ? Yani spesifik olarak problem ne ?

Örnek Rehber: DSDT / SSDT Düzenleme Rehberi - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Aslında iki problemim var...

1. Uyku problemi hard disk uykuya girdikten 3 saniye sonra geri çalışıyor ve böyle devam ediyor tamamen uyuma söz konusu değil .
2. İse ekran kartım tanıtılmasına rağmen büyütme animasyonları cin efekti gibi animasyonlar kasıyor anlamsızca.

Bende böylelikle bunların çözümünün SSDT ve DSDT yamalamak olduğunu düşündüm.

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
539
295
301
Aslında iki problemim var...

1. Uyku problemi hard disk uykuya girdikten 3 saniye sonra geri çalışıyor ve böyle devam ediyor tamamen uyuma söz konusu değil .
2. İse ekran kartım tanıtılmasına rağmen büyütme animasyonları cin efekti gibi animasyonlar kasıyor anlamsızca.

Bende böylelikle bunların çözümünün SSDT ve DSDT yamalamak olduğunu düşündüm.
Selamlar Uyku problemi benim pc de aynı şekildeydi. Ekteki DSDT dosyası ile tamamen çözdüm dene istersen. Bu arada PC lerimiz aynı takıldığımız sorunlarda paslaşabiliriz :)
Selamlar Uyku problemi benim pc de aynı şekildeydi. Ekteki DSDT dosyası ile tamamen çözdüm dene istersen. Bu arada PC lerimiz aynı takıldığımız sorunlarda paslaşabiliriz :)
Çözdüm fakat sonradan şöyle bir problem ile karşılaştım. Aynı SSD üzerinde dual boot kullanıyorum. İlk windows kurulu sonra big sur. Sabah tekrar windows tarafına girmeye çalıştığımda reset attığını farkettim. Dual boot kullanmıyorsan uyku problemini çözüyor hatta gece 3 gibi uyku moduna aldım sabah açtığında %10 batarya azalmıştı.

@montezuma Ustam neden kaynaklanıyor olabilir sence reset durumu daha önceki tecrübelerine göre sormak istedim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
BootLoader
OPENCORE 1.0.7
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
i7-10750H Comet Lake (10th Generation Intel® Core™ i7 Processors)
Grafik Kartı
Intel(R) UHD 630 (2 GB) (AKTİF) & nVIDIA GeForce RTX 2070 (8 GB) (DEVRE DIŞI)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC295 (LAYOUT ID: 13)
Ağ Aygıtları
Wifi&Bluetooth : Broadcom BCM4360CS2 (Airdrop, Handoff, Airplay Aktif)
Disk ve RAM
WD BLUE SN520 NVME M.2 512 GB M2 (SEQUOIA 15.7.3) & 1 TB SAMSUNG NVME M.2 SSD (Windows 11) / 32 GB DDR4 3200 Mhz

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271

Çözdüm fakat sonradan şöyle bir problem ile karşılaştım. Aynı SSD üzerinde dual boot kullanıyorum. İlk windows kurulu sonra big sur. Sabah tekrar windows tarafına girmeye çalıştığımda reset attığını farkettim. Dual boot kullanmıyorsan uyku problemini çözüyor hatta gece 3 gibi uyku moduna aldım sabah açtığında %10 batarya azalmıştı.

@montezuma Ustam neden kaynaklanıyor olabilir sence reset durumu daha önceki tecrübelerine göre sormak istedim.
Hocam dualboot kullanıyorum ve bios sürümünüz nedir acaba A16 kullanıyorum eğer farklı sürümler ise sıkıntı çıkarabiliyormuş bu bios sürümleri.

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
539
295
301
Hocam dualboot kullanıyorum ve bios sürümünüz nedir acaba A16 kullanıyorum eğer farklı sürümler ise sıkıntı çıkarabiliyormuş bu bios sürümleri.
Aynı bios sürümünü kullanıyoruz fakat daha sonraki uyarımdaki gibi DSDT yamasını aktif edince windows reset atıyor boot menüsünde.

Kullanınca tam uyuma sağlıyor çözemedim bende.

BootLoader
OPENCORE 1.0.7
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
WD BLUE SN520 NVME M.2 512 GB M2 (SEQUOIA 15.7.3) & 1 TB SAMSUNG NVME M.2 SSD (Windows 11) / 32 GB DDR4 3200 Mhz

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Aynı bios sürümünü kullanıyoruz fakat daha sonraki uyarımdaki gibi DSDT yamasını aktif edince windows reset atıyor boot menüsünde.

Kullanınca tam uyuma sağlıyor çözemedim bende.
Uyku sorunum çözüldü arkadaşlar bu yama sayesinde teşekkür ederim Serdar hocam çözüldü olarak işaretleyebilirsiniz.
Bir de acaba sorun olmazsa kullandığınız yama ve kextleri görebilir miyim? Aynı sistemi kullandığımız için kıyaslamak istiyorum

Ekran Resmi 2021-02-27 22.43.14.png

Ekli dosyalar

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Realtek Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
1TB HDD, 8GB DDR3L

darkside

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
16 Ara 2020
539
295
301
Uyku sorunum çözüldü arkadaşlar bu yama sayesinde teşekkür ederim Serdar hocam çözüldü olarak işaretleyebilirsiniz.
Bir de acaba sorun olmazsa kullandığınız yama ve kextleri görebilir miyim? Aynı sistemi kullandığımız için kıyaslamak istiyorum

Ekli dosyayı görüntüle 34479
Dualboot kullanıyorum demiştiniz o tarafta sorun yaratıyor mu

Ekli dosyayı görüntüle 34479
Windows tarafında ki problem ile ilgileniyorum kısa sürede paylaşırım tabii ki.

BootLoader
OPENCORE 1.0.7
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

ahm3texe

JEDI
14 Ocak 2021
207
41
271
Dualboot kullanıyorum demiştiniz o tarafta sorun yaratıyor mu

Windows tarafında ki problem ile ilgileniyorum kısa sürede paylaşırım tabii ki.
Hocam flashtan boot ediyorum suan macOS'u ve bu halde sorun olmadı.

Opencore girdisi olusturabildikten sonra bir de USBsiz deneyeceğim ben de.

Yani kısaca USB ile boot ederken yama sorun olusturmuyor hocam

BootLoader
Opencore 6.8
Laptop Modeli
Dell Inspiron 3542
Anakart Modeli
Dell. Inc
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli