EFI bölüntüsü yetki sorunu?

Dr.Aequitas

PADAVAN
28 Eyl 2017
132
40
71
Windows güncelleme sonrası tekrar Clover Boot ekranı açılsın diye Windows üzerinden File Explorer ++ kullanarak /EFI/CLOVER/CLOVERx64.efi dosyasını /EFI/Microsoft/Boot dizinine atıp bootmgfw.efi dosyasının yedeğini alıp bu dosyanın yerine geçirdim.
Yeniden başlattıktan sonra macOS'u boot etmeye çalıştım, sorun vardı, açılmadı. Tekrar Windows'a geçmek istedim fakat listedeki Windows'u seçtiğimde sadece Clover Boot ekranı yeniden başlıyordu, Windows boot etmiyordu.
Öyle olunca yine yüklü olan Ubuntu'yu açtım. "sudo mount /dev/sda5 /mnt" komutu ile EFI bölüntüsünü bağladım. Nautilus (Finder eşdeğeri) ile /mnt dizinine girdim. Girerken yönetici şifresi istedi, girdim, EFI dizinine ulaştım fakat dosyalarda değişiklik yapamıyordum. Ben de "sudo nautilus" komutu ile root yetkili bir dosya tarayıcı açtım. Buradan sonradan eklediğim bootmgfw.efi dosyasını silip, yedeğini aldığım bootmgfw.efi dosyasını geri koydum yerine. Kapattım.
Sistemi yeniden başlattığımda Clover Boot ekranında artık Windows seçeneği kaybolmuştu.
Root yetkili Nautilus üzerinden değişiklik yapmamdan dolayı EFI dizinindeki dosyalarda yetki (permission) sorunu olmuş olabilir diye düşündüm. Fakat araştırmama rağmen normalde EFI dizininin chmod verilerinin varsayılan değerlerine ulaşamadım.
Basit bir sorunu çok uzattım ama sorun sanki bundan kaynaklanıyor gibime geliyor. Yardıma ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad S340 14IWL
İşlemci Modeli
i5 8265U
Grafik Kartı
UHD 620
Ağ Aygıtları
BCM94360CS2+NGFF A/E M.2 Adaptörü
Disk ve RAM
256GB M.2 SSD | Samsung 860 EVO 1 TB SATA SSD | 4+4 GB DDR4 2400MHz