Bu makelade Hackintosh kurulumunda gerekli olabilicek donanım ve uygulama terimlerini sıraladım. Zira her zaman belirttiğimiz üzere kurulum esnasında donanımızı ne kadar anlayabilirsek, kurulumda daha sorunsuz olacaktır.
Bunun, ilk defa Hackintosh ile tanışanlara kurulum esnasında yardımcı olacağını ümit ediyorum.
ACPI
The Advanced Configuration and Power Interface (Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi,) anakart aygıtlarının özelliklerini yönetmek için işletim sistemi tarafından kullanılan donanım ve yazılım arabirimlerini tanımlar. ACPI, işletim sistemi ve sistem firmware arasında bağımsız arabirim sağlayan tabloları tanımlar. Bu tabloları açıklayan dosyalar ise ACPI Kaynak Dili (ASL) ile yazılır ve .dsl uzantılı bir biçimde saklanır ve AML (ACPI Machine Language ) biçiminde derlenir ve bir .aml uzantısıyla depolanır.
AHCI
AHCI (The Advanced Host Controller Interface) SATA kontrol sürücüsünün Native Command Queuing, Hot Plug, vb. Gibi gelişmiş özellikleri desteklemesine olanak tanıyan bir arabirimidir. Bir çok SATA denetleyicisi, AHCI'yi ayrı ayrı veya RAID desteği ile birlikte etkinleştirebilir; Ancak Mac OS X, Intel donanım RAID'i desteklemez. Dolayısıyla Mac OS X'in bir sabit diskten veya SSD'den önyüklemesi için SATA bağlantı noktalarını AHCI moduna ayarlamak gereklidir.
AMD Switchable
Bu teknoloji de tıpkı NVIDIA Optimus gibi, dizüstü bilgisayarlarımızın pil ömrünü artırmaya yarayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde cihaz yük altında değil iken harici ekran kartınız otomatik olarak devre dışıdır ve dahili GPU devrededir. Sistem yük altında iken ise dahili GPU devre dışı bırakılır ve harici Ekran kartı aktif edilir. Optimus'ta olduğu gibi bu teknojide Apple tarafından desteklenmediğinden, bu teknolojiyi kullanan Lpatop'larda harici ekran kartı çalıştırılamaz.
ATX / EATX / MicroATX / Mini-ITX
Anakart boyutları, bağlantı noktaları, arka giriş çıkış panelleri ve anakartın ve güç kaynağının ve konektör arayüzlerini içeren faktörler. En yaygın form faktörlerinin boyutları şunlardır:
[TBODY]
[/TBODY]BIOS
(Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin açılmasını sağlar. Anakart’ın birçok özelliğini kullanmamıza olanak sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar. BIOS'un birincil işlevi, bir işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır. PC'yi başlatırken, grafik kartı, klavye ve fare, depolama aygıtları ve diğer donanım gibi aygıtları başlatır. Ardından yazılımı 'önyükleme aygıtı' olarak belirtilen depolama aygıtında bulur ve yükler ve bilgisayarın denetimini işletim sistemine aktarır. BIOS yazılımı, anakart üzerinde sisteme yerleştirilen kalıcı bir ROM çipinde saklanır. Çoğu modern anakart üzerindeki BIOS, Unified Extensible Firmware Interface veya UEFI olarak adlandırılan daha yeni bir arayüz kullanmaktadır.
CLOVER Bootloader:
Hackintosh sistemlerde yaygın olarak kullanılan UEFI önyükleme yükleyicisi. Clover, UEFI tabanlı olmasına rağmen UEFI olmayan sistemler üzerinde de OS X yüklenmesine izin verir.
CODEC (Çözücü)
Ses codec bileşeni, ses akışını dijitalden analog sinyale kodlayan / deşifre eden yongadır. HDA denetleyicisi, codec yongasına register-level arayüzü sağlar. Böylece Intel HDA özelliklerine göre yazılmış yazılımlar, hangi üreticinin ürettiğine bakılmaksızın codec ile iletişim kurabilir. Hackintosh sistemindeki çoğu anakart Realtek tarafından sağlanan çeşitli codec'lerden birini kullanır.
Displayport / MiniDP
DisplayPort, Video Elektronik Standartları Birliği (VESA) tarafından geliştirilen dijital bir grafik arabirimidir. HDMI gibi DisplayPort' da hem dijital video hem de dijital ses sinyallerini aynı kablo üzerinde taşıyabilir. MiniDP, Thunderbolt tarafından da kullanılan Display Portun minyatürüze edilmiş halidir.
DSDT
İşletim sistemine bilgisayarın donanımı hakkında bilgi veren veritabanını içeren ACPI tablosudur. Kext ile çözemediğimiz durumlarda bu dosyayı yamalamak sureti ile ACPI ile alakalı, çalışmayan donanımlarmızı OS işletim sistemine tanıtabiliriz.
DVI -D
Dijital Görsel Arayüz, Dijital Görüntüleme Çalışma Grubu (DDWG) tarafından geliştirilen bir dijital / analog grafik arayüzdür. DVI'nin beş farklı varyasyonu vardır:
DVI-D (sadece dijital ) Tek veya Çift Bağlantı
DVI-A (yalnızca analog)
DVI-I (entegre - aynı konektörde dijital ve analog birleştirir) Tek veya Çift Bağlantı.
Bir DVI-D kaynağı, uygun kablo veya adaptörle HDMI çıkışı yapabilir, çünkü her ikisi de aynı elektrik özelliklerine sahiptir. Ancak DVI üzerinden direk olarak ses almak mümkün değidir.
ECC memory
Hata Düzeltme Kodu belleği (Error-Correcting Code), en yaygın kullanılan dahili veri bozulmalarını tespit edebilen ve düzeltebilen bir RAM türüdür. Genel olarak bilimsel veya finansal uygulamalar kullanan, veri bozulmalarının tolere edilemeyeceği sistemlerde kullanılır. Ancak Hackintosh'larda ECC RAM destekleyen bir sistem kimliği seçildiğinde (Mac Pro 5,1), ECC RAM yüklü olmadığı için "AppleTyMCEDriver.kext" kernel panic hatasına neden olur. Dolayısıyla ECC RAM destekleyen bir Sistem kimliği kullanılması durumunda (Mac Pro 5,1) bu hatayı almamak için "AppleTyMCEDriver.kext" silinmelidir.
EFI Sistem Bölüntüsü (ESP)
EFI System Partition (EFI), genellikle, UEFI üzerinden önyükleme yapan bilgisayarlar tarafından kullanılan özel bir depolama bölümüdür. UEFI firmware, kurulu işletim sistemini başlatmak için ESP'de depolanan önyükleyicileri, aygıt sürücüleri, yapılandırma ve diğer dosyaları yükler. ESP, FAT / FAT32 formatındadır.
EHCI (The Enhanced Host Controller Interface)
Geliştirilmiş Ana Bilgisayar Denetleyicisi Arayüzü, USB 2.0 bağlantı noktalarının kontrolünü sağlar.
FakeSMC
FakeSMC netkas tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir emülatördür. FakeSMC, Apple Donanımı dışındaki cihazlarda MacOS X'i önyüklemek için kesinlikle gerekli olan bir kext dosyadır. FakeSMC, gerçek Mac bilgisayarlarda bulunan SMC yongasını taklit ederek işletim sisteminin Mac olmayan cihazlarda boot edilmesini sağlar.
FAT / FAT32 (The File Allocation Table)
Dosya Ayırma Tablosu (ilk olarak 16-bit, şu an 32-bit), MS-DOS ve (sonrasında) Windows tarafından kullanılan özgün dosya sistemi biçimidir. . FAT32 dosya sistemi 4 KB kadar küçük varsayılan küme boyutuna izin verir ve 2 gigabayttan (GB) büyük EIDE sabit disk boyutlarını destekler. Aynı zamanda USB belleklerde, SD ve MicroSD kartlarında ve diğer depolama aygıtlarında yaygın olarak bulunur.
Fusion drive
Mac üzerinde tek bir disk bölümü olarak sunulan Fusion Drive, sık kullanılan dosyaları daha hızlı erişilmeleri için otomatik ve dinamik bir şekilde Flash depolama alanına taşırken, sık kullanılmayan öğeleri sabit diske taşır. Sonuç olarak, başlatma sürelerinin kısaldığını ve sistemin sizin çalışma şeklinizi öğrendikçe uygulamaları daha çabuk başlatılır ve sık kullanılan dosyalara daha hızlı erişim sağlanır. Fusion Drive yönetimi işletim sistemi tarafından idare edilir.
GPT (The GUID Partition Table)
GUID Bölüm Tablosu, OS X tarafından desteklenen HDD / SSD bölüm tablosu biçimidir. GPT, MBR'den daha büyük bölüm boyutlarını ve sayılarını, özellikle her biri 8 ZiB'nin 128 bölümüne kadar (512 bayt sektörlü diskler için) desteklemektedir. GPT, Intel tabanlı bir Mac'i önyükleme için gereken biçimdir.
HDA (High Definition Audio)
High Definition Audio sürücüsü, Intel'in HDA özellikleriyle uyumlu bir ses sürücüsünü belirtir.
HDMI
Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü, dijital ses / video arabirimidir. HDMI, kaynak aygıtı tarafından istenirse sinyali şifrelemek için kullandığı HDCP (Yüksek Bant Genişliği Dijital İçerik Koruması) olarak adlandırılan DRM (Dijital Haklar Yönetimi) uygulaması içerir. HDMI tarafından taşınan sinyaller DVI-D sinyalleri ile elektriksel olarak uyumludur. Bu nedenle iki konektör temel olarak uygun bir adaptör / kablo ile değiştirilebilir (DVI-HDMI / HDMI DVI). HDMI, farklı uygulamalarda kullanılmak üzere birçok bağlantı türünü içerir.
HPET (The High Precision Event Timer)
HPET kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir donanım zamanlayıcıdır. Intel ve Microsoft ortaklaşa geliştirilen HPET, 2005 yılından bu yana PC'lerde kuzey köprüsü yongasına entegre edilmiştir. Hackintosh kurulumda Mac OS'in 64 bitte boot etmesi HPET aktif olması gerekmektedir.
HWSensors
FakeSMC için, CPU ve sürücü sıcaklıkları, fan hızları gibi bilgileri ve donanım izleme programlarına SMART bilgisi sağlayan ek sürücülerdir.
Hybrid Partition Table
Hibrit Bölme Tablosu HDD / SSD'nin ilk olarak GPT olarak biçimlendirileceği, daha sonra kalan boş alanda (bir FAT32 bölümü olarak) MBR ile biçimlendirileceği bir bölümleme sistemidir. Düzgün çalışabilmesi için GPT ve MBR'nin her ikisi de "senkronize edilmelidir", yani aynı girişleri içermelidir. Bu bölümleme şeması, dual bot kullanılmak istenen, hem Microsoft Windows hem de Mac OS X'e önyükleme yapan PC'lerde kullanılır.
I2C
I²C (Inter-Integrated Circuit) Philips tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini anakart, gömülü sistem ya da cep telefonu'na bağlamak için kullanılan toprağa referanslı, çok denetleyicili bir seri veriyoludur. SMBus ise I²C'nin daha katı elektriksel ve protokol sınırlamaları tanımlayan bir alt kümesidir. SMBus'ın bir amacı dayanıklılık ve karşılıklı çalışabilirliği artırmaktır. Bu sebepten modern I²C sistemleri SMBus kural ve prensiplerini içermektedirler ve pratikte bu iki standart arasındaki ayrım genellikle çok belirgin değildir.
Intel HD Graphics
Hepsi olmasa da, Intel Core i3 / i5 / i7 masaüstü işlemcileri OS X ile hemen hemen uyumlu** tümleşik grafik denetleyicilerine sahiptir; Xeon, Pentium ve Celeron işlemcilerinde genellikle dahili grafik işlemci yoktur. Aşağıda, Mac OS X'te desteklenen tümleşik Intel HD Grafik denetleyicilerinin bir listesi bulunmaktadır
*bu liste de bütün donanımlar olmayabilir
**Bu listedeki bazı grafik kartlarının hızlandırma desteği olmayabilir.
Bunun, ilk defa Hackintosh ile tanışanlara kurulum esnasında yardımcı olacağını ümit ediyorum.
ACPI
The Advanced Configuration and Power Interface (Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi,) anakart aygıtlarının özelliklerini yönetmek için işletim sistemi tarafından kullanılan donanım ve yazılım arabirimlerini tanımlar. ACPI, işletim sistemi ve sistem firmware arasında bağımsız arabirim sağlayan tabloları tanımlar. Bu tabloları açıklayan dosyalar ise ACPI Kaynak Dili (ASL) ile yazılır ve .dsl uzantılı bir biçimde saklanır ve AML (ACPI Machine Language ) biçiminde derlenir ve bir .aml uzantısıyla depolanır.
AHCI
AHCI (The Advanced Host Controller Interface) SATA kontrol sürücüsünün Native Command Queuing, Hot Plug, vb. Gibi gelişmiş özellikleri desteklemesine olanak tanıyan bir arabirimidir. Bir çok SATA denetleyicisi, AHCI'yi ayrı ayrı veya RAID desteği ile birlikte etkinleştirebilir; Ancak Mac OS X, Intel donanım RAID'i desteklemez. Dolayısıyla Mac OS X'in bir sabit diskten veya SSD'den önyüklemesi için SATA bağlantı noktalarını AHCI moduna ayarlamak gereklidir.
AMD Switchable
Bu teknoloji de tıpkı NVIDIA Optimus gibi, dizüstü bilgisayarlarımızın pil ömrünü artırmaya yarayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde cihaz yük altında değil iken harici ekran kartınız otomatik olarak devre dışıdır ve dahili GPU devrededir. Sistem yük altında iken ise dahili GPU devre dışı bırakılır ve harici Ekran kartı aktif edilir. Optimus'ta olduğu gibi bu teknojide Apple tarafından desteklenmediğinden, bu teknolojiyi kullanan Lpatop'larda harici ekran kartı çalıştırılamaz.
ATX / EATX / MicroATX / Mini-ITX
Anakart boyutları, bağlantı noktaları, arka giriş çıkış panelleri ve anakartın ve güç kaynağının ve konektör arayüzlerini içeren faktörler. En yaygın form faktörlerinin boyutları şunlardır:
Form Faktör İsmi | Boyutlar |
ATX | 305mm × 244mm |
E-ATX (Extended ATX) | 305mm × 330mm |
MicroATX | 244mm × 244mm |
Mini-ITX | 170mm × 170mm |
(Basic Input Output System), giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin açılmasını sağlar. Anakart’ın birçok özelliğini kullanmamıza olanak sağlayan yazılım, sistem ve donanımlarımız arasında bağlantı kurar. BIOS'un birincil işlevi, bir işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır. PC'yi başlatırken, grafik kartı, klavye ve fare, depolama aygıtları ve diğer donanım gibi aygıtları başlatır. Ardından yazılımı 'önyükleme aygıtı' olarak belirtilen depolama aygıtında bulur ve yükler ve bilgisayarın denetimini işletim sistemine aktarır. BIOS yazılımı, anakart üzerinde sisteme yerleştirilen kalıcı bir ROM çipinde saklanır. Çoğu modern anakart üzerindeki BIOS, Unified Extensible Firmware Interface veya UEFI olarak adlandırılan daha yeni bir arayüz kullanmaktadır.
CLOVER Bootloader:
Hackintosh sistemlerde yaygın olarak kullanılan UEFI önyükleme yükleyicisi. Clover, UEFI tabanlı olmasına rağmen UEFI olmayan sistemler üzerinde de OS X yüklenmesine izin verir.
CODEC (Çözücü)
Ses codec bileşeni, ses akışını dijitalden analog sinyale kodlayan / deşifre eden yongadır. HDA denetleyicisi, codec yongasına register-level arayüzü sağlar. Böylece Intel HDA özelliklerine göre yazılmış yazılımlar, hangi üreticinin ürettiğine bakılmaksızın codec ile iletişim kurabilir. Hackintosh sistemindeki çoğu anakart Realtek tarafından sağlanan çeşitli codec'lerden birini kullanır.
Displayport / MiniDP
DisplayPort, Video Elektronik Standartları Birliği (VESA) tarafından geliştirilen dijital bir grafik arabirimidir. HDMI gibi DisplayPort' da hem dijital video hem de dijital ses sinyallerini aynı kablo üzerinde taşıyabilir. MiniDP, Thunderbolt tarafından da kullanılan Display Portun minyatürüze edilmiş halidir.
DSDT
İşletim sistemine bilgisayarın donanımı hakkında bilgi veren veritabanını içeren ACPI tablosudur. Kext ile çözemediğimiz durumlarda bu dosyayı yamalamak sureti ile ACPI ile alakalı, çalışmayan donanımlarmızı OS işletim sistemine tanıtabiliriz.
DVI -D
Dijital Görsel Arayüz, Dijital Görüntüleme Çalışma Grubu (DDWG) tarafından geliştirilen bir dijital / analog grafik arayüzdür. DVI'nin beş farklı varyasyonu vardır:
DVI-D (sadece dijital ) Tek veya Çift Bağlantı
DVI-A (yalnızca analog)
DVI-I (entegre - aynı konektörde dijital ve analog birleştirir) Tek veya Çift Bağlantı.
Bir DVI-D kaynağı, uygun kablo veya adaptörle HDMI çıkışı yapabilir, çünkü her ikisi de aynı elektrik özelliklerine sahiptir. Ancak DVI üzerinden direk olarak ses almak mümkün değidir.
ECC memory
Hata Düzeltme Kodu belleği (Error-Correcting Code), en yaygın kullanılan dahili veri bozulmalarını tespit edebilen ve düzeltebilen bir RAM türüdür. Genel olarak bilimsel veya finansal uygulamalar kullanan, veri bozulmalarının tolere edilemeyeceği sistemlerde kullanılır. Ancak Hackintosh'larda ECC RAM destekleyen bir sistem kimliği seçildiğinde (Mac Pro 5,1), ECC RAM yüklü olmadığı için "AppleTyMCEDriver.kext" kernel panic hatasına neden olur. Dolayısıyla ECC RAM destekleyen bir Sistem kimliği kullanılması durumunda (Mac Pro 5,1) bu hatayı almamak için "AppleTyMCEDriver.kext" silinmelidir.
EFI Sistem Bölüntüsü (ESP)
EFI System Partition (EFI), genellikle, UEFI üzerinden önyükleme yapan bilgisayarlar tarafından kullanılan özel bir depolama bölümüdür. UEFI firmware, kurulu işletim sistemini başlatmak için ESP'de depolanan önyükleyicileri, aygıt sürücüleri, yapılandırma ve diğer dosyaları yükler. ESP, FAT / FAT32 formatındadır.
EHCI (The Enhanced Host Controller Interface)
Geliştirilmiş Ana Bilgisayar Denetleyicisi Arayüzü, USB 2.0 bağlantı noktalarının kontrolünü sağlar.
FakeSMC
FakeSMC netkas tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir emülatördür. FakeSMC, Apple Donanımı dışındaki cihazlarda MacOS X'i önyüklemek için kesinlikle gerekli olan bir kext dosyadır. FakeSMC, gerçek Mac bilgisayarlarda bulunan SMC yongasını taklit ederek işletim sisteminin Mac olmayan cihazlarda boot edilmesini sağlar.
FAT / FAT32 (The File Allocation Table)
Dosya Ayırma Tablosu (ilk olarak 16-bit, şu an 32-bit), MS-DOS ve (sonrasında) Windows tarafından kullanılan özgün dosya sistemi biçimidir. . FAT32 dosya sistemi 4 KB kadar küçük varsayılan küme boyutuna izin verir ve 2 gigabayttan (GB) büyük EIDE sabit disk boyutlarını destekler. Aynı zamanda USB belleklerde, SD ve MicroSD kartlarında ve diğer depolama aygıtlarında yaygın olarak bulunur.
Fusion drive
Mac üzerinde tek bir disk bölümü olarak sunulan Fusion Drive, sık kullanılan dosyaları daha hızlı erişilmeleri için otomatik ve dinamik bir şekilde Flash depolama alanına taşırken, sık kullanılmayan öğeleri sabit diske taşır. Sonuç olarak, başlatma sürelerinin kısaldığını ve sistemin sizin çalışma şeklinizi öğrendikçe uygulamaları daha çabuk başlatılır ve sık kullanılan dosyalara daha hızlı erişim sağlanır. Fusion Drive yönetimi işletim sistemi tarafından idare edilir.
GPT (The GUID Partition Table)
GUID Bölüm Tablosu, OS X tarafından desteklenen HDD / SSD bölüm tablosu biçimidir. GPT, MBR'den daha büyük bölüm boyutlarını ve sayılarını, özellikle her biri 8 ZiB'nin 128 bölümüne kadar (512 bayt sektörlü diskler için) desteklemektedir. GPT, Intel tabanlı bir Mac'i önyükleme için gereken biçimdir.
HDA (High Definition Audio)
High Definition Audio sürücüsü, Intel'in HDA özellikleriyle uyumlu bir ses sürücüsünü belirtir.
HDMI
Yüksek Çözünürlüklü Multimedya Arayüzü, dijital ses / video arabirimidir. HDMI, kaynak aygıtı tarafından istenirse sinyali şifrelemek için kullandığı HDCP (Yüksek Bant Genişliği Dijital İçerik Koruması) olarak adlandırılan DRM (Dijital Haklar Yönetimi) uygulaması içerir. HDMI tarafından taşınan sinyaller DVI-D sinyalleri ile elektriksel olarak uyumludur. Bu nedenle iki konektör temel olarak uygun bir adaptör / kablo ile değiştirilebilir (DVI-HDMI / HDMI DVI). HDMI, farklı uygulamalarda kullanılmak üzere birçok bağlantı türünü içerir.
HPET (The High Precision Event Timer)
HPET kişisel bilgisayarlarda kullanılan bir donanım zamanlayıcıdır. Intel ve Microsoft ortaklaşa geliştirilen HPET, 2005 yılından bu yana PC'lerde kuzey köprüsü yongasına entegre edilmiştir. Hackintosh kurulumda Mac OS'in 64 bitte boot etmesi HPET aktif olması gerekmektedir.
HWSensors
FakeSMC için, CPU ve sürücü sıcaklıkları, fan hızları gibi bilgileri ve donanım izleme programlarına SMART bilgisi sağlayan ek sürücülerdir.
Hybrid Partition Table
Hibrit Bölme Tablosu HDD / SSD'nin ilk olarak GPT olarak biçimlendirileceği, daha sonra kalan boş alanda (bir FAT32 bölümü olarak) MBR ile biçimlendirileceği bir bölümleme sistemidir. Düzgün çalışabilmesi için GPT ve MBR'nin her ikisi de "senkronize edilmelidir", yani aynı girişleri içermelidir. Bu bölümleme şeması, dual bot kullanılmak istenen, hem Microsoft Windows hem de Mac OS X'e önyükleme yapan PC'lerde kullanılır.
I2C
I²C (Inter-Integrated Circuit) Philips tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini anakart, gömülü sistem ya da cep telefonu'na bağlamak için kullanılan toprağa referanslı, çok denetleyicili bir seri veriyoludur. SMBus ise I²C'nin daha katı elektriksel ve protokol sınırlamaları tanımlayan bir alt kümesidir. SMBus'ın bir amacı dayanıklılık ve karşılıklı çalışabilirliği artırmaktır. Bu sebepten modern I²C sistemleri SMBus kural ve prensiplerini içermektedirler ve pratikte bu iki standart arasındaki ayrım genellikle çok belirgin değildir.
Intel HD Graphics
Hepsi olmasa da, Intel Core i3 / i5 / i7 masaüstü işlemcileri OS X ile hemen hemen uyumlu** tümleşik grafik denetleyicilerine sahiptir; Xeon, Pentium ve Celeron işlemcilerinde genellikle dahili grafik işlemci yoktur. Aşağıda, Mac OS X'te desteklenen tümleşik Intel HD Grafik denetleyicilerinin bir listesi bulunmaktadır
*bu liste de bütün donanımlar olmayabilir
**Bu listedeki bazı grafik kartlarının hızlandırma desteği olmayabilir.
Grafik Kontrol | İşlemci Dizisi | İşlemci Modeli | Notlar |
HD 3000 | Sandy Bridge Core i3/i5/i7 | i3: 2105, 2125; i5: 2405S, 2500K; i7: 2600K, 2700K | ‘SNB’ framebuffer |
HD 2500 | Ivy Bridge Core i3/i5 | Çoğu Model | ‘Capri’ framebuffer |
HD 4000 | Ivy Bridge Core i3/i5/i7 | i3: 3225, 3245; i5: 3335S, 3475S, 3570K; i7: 3770T, 3770S, 3770, 3770K | ‘Capri’ framebuffer |
HD 4400 | Haswell Core i3 | i3: bütün 41xxx modelleri | ‘Azul’ framebuffer |
HD 4600 | Haswell Core i3/i5/i7 | i3: bütün 43xxx modelleri; i5: Çoğu modelleri ; i7: Çoğu modelleri | ‘Azul’ framebuffer |
Iris Pro 5200 | Haswell Core i5/i7, Xeon E3 | i5: 4570R, 4670R; i7: 4770R; Xeon: 1284Lv3 | Same as HD 5000 (mobile) with added 128MB cache |
Iris Pro 6200 | Broadwell Core i5/i7 | i5: 5675C; i7: 5775C | Same as HD 6000 (mobile) with added 128MB cache |
HD 530 | Skylake Core i3/i5/i7 | Çoğu modelleri | ‘SKL’ framebuffer |
HD 630 | Kaby Lake Core i3/i5/i7 |