Hackintosh Kullanımını Kolaylaştırmak İçin İpuçları

taluyka

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
27 Şub 2017
574
360
251
39
Selam herkese.

Yeniden bir rehber ile karşınızdayım. Acemi kullanıcıların ve dostlarımızın çok işine yarayacağını düşünüyorum.

Öncelikle henüz Hackintosh ile tanışmamışlar için:

Hackintosh kuracakların bilmesi gereken temel kaideler

Gelelim ipuçlarımıza... Aslında çoğumuzun bildiği şeyler fakat ben yine de değineceğim elimden geldiğince.

Başlayalım...

• SİSTEM AYARLARI
Genel

Burada bizim işimizi kolaylaştıracak ayarımız bu "Belgeleri kapatırken değişikliklerin korunup korunmayacağını sor"
Adından da anlaşılacağı üzere belgeleri kapatırken soruyor. Yoksa eş zamanlı olarak kayıt yapılır.

71u-ltvaD_-8WLPB4ONuxiiv9kuSh5rR.png

Dock

Burada ise "Pencereleri uygulama simgesine küçült" ayarı ile Dock'ta yerden tasarruf ediyoruz.

Mission Control

Eğer farenizde yanda tuşlar varsa uygulamalar arasındaki geçişi (Windows'taki ALT+TAB) son derece basitçe yapabilirsiniz. Fare Düğmesi 4 yazan yere dikkat edin. Oradan yapacaksınız.

Güvenlik ve Gizlilik>Güvenlik Duvarı

Güvenlik Duvarı varsayılan olarak kapalı olarak geliyor.

Ekran>Renk

Buradan gözünüze daha hoş gelen, gözünüzü daha az yoran renk profilini seçebilirsiniz.

Klavye>Klavye

Klavye hızlandırmasını bu şekilde yaparsanız yön tuşları ile herhangi bir metinde ileri geri giderken gecikme yaşamazsınız.

Klavye>Kestirmeler

Kısayollarınızı buradan dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

Ses>Ses Efektleri

Ses değiştirme çubuğunu menü çubuğuna eklemek için ayarlarınız bu şekilde olmalı. Ayrıca buradan uyarı seslerini de değiştirebilir seviyelerini ayarlayabilirsiniz.

App Store

App Store'den ücretli bir uygulama satın aldığımızda bizden parolamızı ister bunda bir kusur yok fakat ücretsiz uygulamalarda zaman kaybetmek istemiyorsanız işaretlediğim yeri bu şekilde yapın.

Kullanıcılar ve Gruplar>Oturum Açma Öğeleri

Sistem açılırken açılmasını istemediğiniz uygulamaları buradan iptal edebilirsiniz. Uygulamayı seçip eksi (-) tuşuna basın.

• İPUÇLARI
Uygulamaların Simgesini Değiştirme

Mac OS'ta uygulamaların simgesini değiştirebiliriz. Çok lazım mı? Değil fakat değiştirmek isteyen olabilir. Ben Clover Configurator'un simgesinden hoşnut değildim ve değiştirdim mesela.
Bunu yapmak için öncelikle simge dosyamızın "icns" uzantılı olmasına dikkat etmeliyiz. Ardından bu dosyanın adını app.icns olarak değiştiriyoruz. Simgesini değiştirmek istediğimiz uygulamanın üzerine gelip sağ tık yapıp "paket içeriğini göster" diyoruz. Sonra Contents/Resource yoluna gidip kullanmak istediğimiz simgeyi buraya kopyalıyoruz. Sistem uyarı verecek. Değiştir diyoruz.

İndirilenler klasöründeki dağınıklığı düzeltme

İndirilenler klasörümüzün içindeki dosyaları nasıl dizeceğini belirleyebiliriz. Bunun için İndirilenler klasöründe boş bir yere sağ tıklayıp "Görüntü seçeneklerini göster" diyoruz. Ardından ayarı resimdeki gibi yapıyoruz. Böylece klasörümüz indirilme tarihine göre sekmelenip isme göre sıralanıyor. Siz dilerseniz Şuna göre düzenle ve şuna göre sırala sekmelerinden başka ayarlar tanımlayabilirsiniz.
Ben yeterli sayıda indirme yapmadığım için nasıl olduğunu tam gösteremedim ama "Bugün" yazısını görmüşsünüzdür.

Not: Yalnızca varsayılan tarayıcı indirmelerinde geçerlidir.

Toplu ad değiştirme

Windows'ta kolayca yapılabiliyor fakat Mac OS'ta nasıl yapıldığına dair çoğu kimsenin malumatı yok. Toplu şekilde adlarını değiştirmek istediğimiz dosyaları seçip sağ tıklıyoruz ve "x öğenin adını değiştir" -x burada sayıyı tanımlıyor- diyoruz. Ardından Finder'da ufak bir sekme aşağı iniyor. Biçimi seçiyoruz ve ayarları aşağıdaki fotoya benzer şekilde yapıyoruz. Ben tüm fotoğrafları seçtim ve wallpaper adını girdim.

Dock'a klasör ekleme

Sık kullandığımız klasörleri Dock'a ekleyerek kolaylık sağlayabiliriz. Bunun için klasörü tutup Dock'un sağ tarafına bırakmamız yeterli.

Dosya önizleme

Mac OS kullanımını kolaylaştıran çok güzel bir özellik. Önizlemek istediğimiz dosyanın üzerine gelip Boşluk(Space) tuşuna basmamız yeterli. Birden fazla dosya seçip de çıkan penceredeki resimde gösterdiğim yere basarsanız çoklu görünüm resimdeki gibi aktif olur.

Ekran görüntüsü alma ve ekran görüntüsünün formatını değiştirme

• Ekran görüntüsü almak için klavyemizden Windows tuşu+Shift+3 kısayolunu kullanmamız yeterli.Eğer seçili bir bölgenin görüntüsünü almak istiyorsak Windows tuşu+Shift+4 tuşuna basarak fare ile görüntüsünün alınmasını istediğimiz bölgeyi seçmemiz yeterlidir.Eğer bir pencerenin görüntüsünü almak istiyorsak Windows tuşu+Shift+4 tuşlarına bastıktan sonra hiçbir yeri seçmeden Boşluk (Space) tuşuna basıyoruz. İmlecimiz fotoğraf makinesi görünümü alıyor ve görüntünü almak istediğimiz pencereden bir bölüme tıklıyoruz.

• Mac OS ekran görüntülerini varsayılan olarak png uzantılı alıyor. Bunu değiştirmemiz mümkün. Bunun için terminali açıp aşağıdaki yöndergeleri uygulamamız yeterli.
Bunu yapmak için kullanacağımız kod şablonu bu.
Kod:
write com.apple.screencapture type [format]
format yazan yere aşağıdaki türlerden birini seçip yazabilirsiniz.
bmp,pdf,jpg,jp2,tiff,pict,tga,png
örneğin uzantıyı jpg yapmak isterseniz;
Kod:
defaults write com.apple.screencapture type jpg
yazmanız yeterli.
MBR diski bölüntüleme

Bu biraz dikkat gerektiren bir şey. Bu yüzden bölüntüleme yaparken hangi diski bölüntülediğinize dikkat edin. Kaybolmasını istemediğiniz verilerinizin olduğu diski bölüntülerseniz, verilerinizi kaybedersiniz. Yedekleme yapın böyle bir durumda.

Senaryo:
2 diskimiz var. Birisi Mac OS'umuzun kurulu olduğu GUID bölüntü haritalı disk. Diğeri ise yedek olarak kullanmak istediğimiz disk. Fakat yedek olarak kullanmak istediğimiz diski GUID bölüntü haritası ile formatlamak istemiyoruz. Çünkü gereksiz bir EFI bölüntüsü oluşuyor ve bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Eee böyle yapmayıp MBR düzende formatlayınca da diski sadece tek bölüm kullanabiliyoruz ve ihtiyaçlarımıza cevap vermiyor.
Bunu yapmak için öncelikle terminal uygulamasını açıp "diskutil list" yazıyoruz.

Bende böyle bir çıktı veriyor. Ben 1 terabaytlık, disk1 BSD numaralı diskimde iki bölüm açmak istiyorum. Birisi 20 GB'lık Mac OS kurulumu için kullanılacak diğeri de yedeklemelerim için. Hem de diskimi MBR düzende kullanabileceğim. Bunu yapmak için aşağıdaki şablonu kullanıyorum:

Kod:
diskutil partitionDisk /dev/rdisk1 MBR JHFS+ a 20g JHFS+ b 0b
Kodu açıklayalım...
  • diskutil partitionDisk= Ana komutumuz
  • /dev/rdisk1= Formatlamak istediğimiz disk
  • MBR= Bölüntü düzenimiz
  • JHFS+ a 20g= İlk bölüntümüzün sırasıyla; Formatı, adı, boyutu
  • JHFS+ b 0b= İkinci bölüntümüzün sırasıyla; Formatı, adı, boyutu

Burada 0b'ye dikkat çekmek istiyorum. 0b kalan bütün yer manasına geliyor ve son bölüntüde kullanılması gerekiyor.

Eğer 4 parçaya ayırmak isteseydim(MBR diskleri 4 bölüntüden fazlasına bölemezsiniz):
diskutil partitionDisk /dev/rdisk1 MBR JHFS+ a 20g JHFS+ b 100g JHFS+ c 200g JHFS+ d 0b
gibi bir komut kullanmam gerekliydi ve komut bana sırasıyla a,b,c,d isimlerinde; sırasıyla 20 GB,100GB,200GB,kalan boyutun tamamı şeklinde 4 tane bölüntü oluştururdu.

Diğer formatları irdelemeye gerek yok diye düşünüyorum. FAT32,exFAT gibi. Şablonu kullanarak bölüntü oluşturduktan sonra Disk İzlenceleri'nden halledebilirsiniz.

Bilgisayarın uyumasını engelleme

Eğer herhangi bir sebepten ötürü bilgisayarınızın uyumasını istemiyorsanız terminal'e
caffeinate
yazmanız yeterli. Bu bilgisayarınızın uyku moduna geçmesini engelleyecektir. Ctrl+C tuşuyla iptal edebilirsiniz.

Benden bu kadar...

Hackintosh kullanımını kolaylaştıran diğer ipuçları için forumdaki aşağıdaki konuları ziyaret etmeniz yeterli.

Terminal komutlarını özelleştirmek
Sierra ve High Sierra Sistemlerde Ses Patlamasını Önlemek
Mac OS sistemlerde fare hızlandırıcısını kapatmak
Gizli dosyaları gösterme (Kısayol tuşu ile)
Hackintosh Ekran Kilitleme Rehberi
Programsız EFI Mount etmek
Sürücüler için simge seti

Herkese bol şans.

Son düzenleme:
Anakart Modeli
ASUS Z170-A
İşlemci Modeli
i7-6700K
Grafik Kartı
Skylake HD 530
Ağ Aygıtları