Sözlük yönetimi aykırı bir durumda müdahale edecektir nasılsa diyerekten bismillah diyerek işe koyulayım.
Mac OS = Apple'nin kendi ürettiği bilgisayarları için geliştirdiği bir işletim sistemi. Çok detayına girmeye gerek yok fakat bu işletim sistemi Windows'tan farklı çalışır. Mac OS bir yerde BSD sistem çatalıdır ve hâli hazırdaki BSD sistemlere göre çok gelişmiş olup -buradaki çok aşırı derecede çok yalnız- tamamıyla açık kaynak kodlu değildir. İşletim sistemi çekirdeği ise açık kaynaklıdır. Bu sebeple OSX86 projesi var ve Mac OS'u PC'lerimize kurabiliyoruz. Geliştiriciler tersine mühendislik ile bizlere gerekli olan dosyaları ve dökümanları karşılıksız ve "genelde" açık kaynak kodlu şekilde sunuyorlar.
BIOS = Kullandığımız PC'lerin anakartlarının üzerinde bulunan bir bölümde saklanan ve anakart ile diğer bileşenler arasında ilgi kuran bir yazılımdır. BIOS çökerse bilgisayarlarımız açılmaz. BIOS, Mac OS kurulumunda önemli bir yer tutar. Bizim BIOS'a girerek bazı özellikleri değiştirmemiz gerekir. Değiştireceğimiz özellikler zaten forum rehberlerinde sıkça bahsediliyor. Tavsiyem bu rehberleri okumadan kuruluma geçmeyiniz. Rehberlerde vakit geçirmek bir zaman kaybı değil aksine size hız kazandıracak bir şeydir.
BIOS konusunda örnek vermek gerekirse VT-D sanallaştırma özelliğini Mac OS desteklemez. Eğer siz BIOS'da bunu açık bırakırsanız Mac OS kullanmayı bırakın kuruluma dahi geçemeden 1 sn sonra hata mesajı alırsınız ve bilgisayarınız tüm işlemlerini durdurur. Bu yüzden BIOS'a girmek ve önerilen ayarları yapmak zorundayız. Eğer deneyimli değilseniz sadece size söylenilen ayarları değiştirin. Ne yaptığınızı bilmeyen biriyseniz voltaj ayarları falan var onlara sakın dokunmayın.
CLOVER = Normal bir Windows yüklü PC bilgisayar açıldıktan sonra harddiske erişerek harddiskteki boot dosyalarını bulur ve yükler. Bir süre sonra da Windows'umuz açılır.
Fakat;
Mac OS'un Apple marka bilgisayarlar için geliştirildiğini söylemiştik. Biz Mac OS'u PC'lerimize yüklediğimiz zaman BIOS'umuz Mac OS'un boot dosyalarını okuyamaz. Çünkü PC'lerimizdeki BIOS'lar da Mac OS için üretilmemiştir. Bu nedenle bir önyükleyiciye (bootloader) ihtiyacımız var. Bizim imdadımıza ise Clover Bootloader yetişiyor. Kullanımı biraz kafa karıştırıcı gözükse de gayet kullanışlı bir önyükleyicidir. Bir Apple marka bilgisayarın boot yeteneklerini neredeyse tamamıyla taklit edebilir.
Bu nedenle Clover Bootloader kullanmak zorundayız. Başka bootloader kullanabilir miyiz ? Tabi ki Ozmozis, Chamaleon, Enoch gibi önyükleyiciler de işimizi görebilir. Fakat en güzeli Clover'dir. Ozmozis biraz uzman işi iken Chamaleon ve Enoch ise Clover'in yetenekleri karşısında hiç şansı olmayan iki önyükleyicidir.
Clover ayarlarını nasıl yapacağınız hususunda forumda rehberler mevcut.
config.plist = Clover'e ne yapacağını söyleyen bir ayar dosyası. EFI/CLOVER içerisinde bulunur. Bu dosya metin tabanlıdır ve içeriği text görüntüleyiciler ile görüntülenebilir. Bu dosyayın ne yaptığını ne işe yaradığını nasıl değiştirileceğini vesaire bilmek zorundasınız. Çünkü Hackintosh'un kalbi Clover ise config.plist o kalbin damarlarıdır. Kan nereye ne şekilde gidecek Clover bu işi buraya bakarak yapar. Varsayılan boot argümanları, Clover teması, SMBIOS kimliği vb. hepsi bu metin tabanlı dosyanın içerisinde saklanır. Bu dosyayı düzenlemek için acemi bir kullanıcının (gelişmiş bir kullanıcı da aynı yöntemi uygulayabilir) yapacağı şey Clover Configurator adlı programı kullanmak olmalıdır. OsxInfo.Net üzerindeki Config Düzenle hizmetini de kullanabilirsiniz. config.plist önemlidir unutmayın !
Boot Argümanları = Tek tek hepsine değinirsek hem vakit kaybı yaşarız hem de zaten hepsi ne işe yarar bilmiyorum. Temel olarak bahsedeceğim. Boot argümanları Apple marka bir bilgisayarın önyükleme yeteneğini taklit eden Clover önyükleyici için kullandığımız başlatma seçenekleridir. Bu seçenekler bazen bizim için hayati önem taşıyabilir. Hayati önemden kastım bazen BIOS'tan bazı özelliklere erişemememiz durumunda imdadımıza bu argümanlar yetişir. Örneğin; VT-D sanallaştırma özelliğini BIOS'tan kapatamadığımızı düşünelim. Bu durumda biz 1 sn sonra hata alacağız ve asla Hackintosh kullanamayacağız. İşte burada imdadımıza dart=0 boot argümanı yetişiyor ve hatadan kurtulabiliyoruz.
En temel argümanları söylemek gerekirse;
-v Verbose mod.
-x Güvenli mod.
-s Tek kullanıcılı mod
dart=0 VT-D sanallaştırma özelliğini kapatma
Hackintosh uyumlu bir PC'de neredeyse hiçbir boot argümanına ihtiyaç yoktur. Fakat bazı olağandışı durumlarda Clover yetenekleri ile bizim yardımımıza koşar. Örneğin NVIDIA ekran kartlı bir PC'de kuruluma geçebilmek için nv_disable=1 komutunu vermemiz gerekiyor. Özetle Clover NVIDIA ekran kartını bir süreliğine devre dışı bırakıyor.
SMBIOS-Sistem kimliği = Hackintosh tamamen Apple marka bir bilgisayarı taklit etme üzerine kurulu. SMBIOS aslında Apple marka bilgisayarların kimlikleri. Bizim stabil bir sistem elde etmemiz için elimizdeki PC'ye en uygun sistem kimliğini seçmemiz gerekir. Bunu belirlemenin en basit yolu Apple marka bilgisayarların sistem kimliklerindeki işlemciler ile kendi işlemcilerimizi karşılaştırmaktır. Örneğin ben i7 6700k işlemci kullanıyorum. Apple, iMac 17,1 sistem kimlikli modelinde bu işlemciyi ya da aynı nesil bir işlemciyi kullanmış. bu sebeple benim seçmem gereken sistem kimliği iMac 17,1 olmalıdır. Stabilite açısından bu şart.
KEXT = Kernel extension kelimesinin kısaltılmışıdır. Yani çekirdek uzantısı. Yani işletim sistemi çekirdeğine ek komutlar veren ve bilgisayarımızdaki donanımları kullanmamızı sağlayan şeyler. Windows'taki driver'ler gibi düşünün fakat tam manasıyla onlar gibi de değillerdir. Bunun önemi yok Driver olarak bilmemizde hiçbir sıkıntı yok.
KEXT'lerin bizim için önemine gelirsek bilgisayarlarımızın Mac OS için, Mac OS'un da bilgisayarlarımız için üretilmediğini biliyoruz. Bilgisayarımızdaki donanımları kullanabilmemiz için geliştiricilerin yazdıkları KEXT'lere ihtiyacımız var. Bunlardan en önemlisi FakeSMC kext'idir. Bir sonraki maddede ondan bahsedeceğim.
Bundan bahsetmeden önce KEXT'leri nereye kuracağımızdan bahsedeyim. KEXT'leri 3 yere kurabiliriz:
- EFI/CLOVER/kexts/Other (disk izinlerini onarma ve cache yenileme gerektirmez)
- Library/Extensions (disk izinlerini onarma ve cache yenileme gerektirir, Türkçe sistemlerde Kitaplık/Extensions olarak geçer, L/E kısaltmasıdır)
- System/Library/Extensions (disk izinlerini onarma ve cache yenileme gerektirir, Türkçe sistemlerde Sistem/Kitaplık/Extensions olarak geçer, S/L/E kısaltmasıdır)
FakeSMC.kext = Adından da anlaşılacağı üzere bir çekirdek uzantısı. Fakat çekirdek uzantılarının içinde bizim için en önemlisi. Apple marka bilgisayarlarda işletim sistemi Mac OS'a o bilgisayarın Apple marka bir bilgisayar olduğunu söyleyen bir yonga bulunur. Bu yonga tabi ki bizim bilgisayarlarımızda yok. Fakat bu kext o yongayı taklit eden bir yazılım. Yani Mac OS'u kandırıyoruz. Mac OS'un çalıştığı bilgisayarda Hackintosh olduğundan asla haberi yok bu kext sayesinde. Olağan durumlar dışında FakeSMC'nin en son sürümünü kullanmanızı tavsiye ederim. Performans ve stabilite için iyi olur. Rehabman bu çekirdek uzantısını geliştiriyor. Fakat temel geliştiricisi kendisi değil.
Kernel Cache-Rebuild Cache gibi tanımlar = Mac OS'un Windows'tan farklı çalıştığını yazının başında söylemiştim. Mac OS, içeriğindeki tüm kernel uzantılarını ve kernelin kendisini daha hızlı önyükleme ve stabilite açısından cache olarak saklar. Eğer siz bir kext'i yükleyip bu cache dosyasını yeniden oluşturmak için bir şey yapmazsanız. Bilgisayarınız yüksek ihtimalle ya açılmaz ya da yüklediğiniz kext devreye girmez. Kext yükledikten sonra kesinlikle bunu yapmamız gerekiyor. Mac OS'ta bunu yapabilmek için programlar mevcut. Bunlardan bir tanesi KCPM Utility Pro'dur. Forumda nasıl kullanılacağına dair bir çok mesaja rastlayabilirsiniz. Kullanımı oldukça basit zaten.
Disk izinleri-Permissions = Tam anlamıyla bilgi veremem (çünkü tam anlamıyla bilmiyorum) ama sistem stabilitesi için gerekli bir şeydir. Herhangi bir klasöre yahut dosyaya erişimin kimler tarafından gerçekleştireleceğini ifade eder. Sanırım 3 kullanıcı var: Kullanıcı, Admin, Herkes. Hangi dosyaya yahut klasöre kimin erişeceği Mac OS işletim sistemi tarafından belirlenmiştir. Bu düzen bozulursa ufak da olsa stabilite sorunları ortaya çıkabilir. Disk izinlerini eskiden Mac OS üzerinden onarabiliyorduk. Fakat yeni sürümlerle beraber bunu yapabilmemiz için çok fazla uğraş vermemiz gerekli. Bunun yerine bizim için bunu yapan uygulamalardan faydalanabiliriz. Burada karşımıza yine KCPM Utility Pro uygulaması çıkıyor.
&&&
Buraya kadar yazdığım her şey deneyimsiz bir kullanıcının Hackintosh kurulumunda ihtiyacı olan temel şeylerdir. Unuttuğum şeyler olabilir fakat tüm bunları bilmek ve anlamak Mac OS kurmak için yeterlidir.
Peki tüm bunları bilip uyguluyoruz fakat yine sorunla karşılaşıyoruz ne yapmalıyız ?
Forumumuz bunun için var, her fırsatta bu yüzden açıldığı yöneticiler tarafından söyleniyor.
Sizin herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda yapmanız gerekenleri basitçe sıralayacak olursam:
- Öncelikle sistem özelliklerinizi belirtmeniz gerekmekte. Bunu belirtmeden yardım istemek doktora şikayeti söylemeden tedavi istemekten farksız.
- Hangi Mac OS sürümünü ve Mac OS'u hangi imajla kurduğunuzu söylemek zorundasınız.
- Eğer bir önyükleme sorunu yaşıyorsanız "Sistemim elmada takılı kaldı" demek yerine Clover'e "-v" argümanını ekleyin ve takıldığı yeri gösteren bir ekran görüntüsünü konunuza atın. Diğer türlü vakit kaybı olacak sizin için; çünkü kesinlikle istenecek bu sizden. Sorununuzun çözülmesini istiyorsanız bunu es geçmeyeceksiniz !
- Yine önyükleme sorunu yaşıyorsanız ve bu "USB harici boot edemiyorum" gibi bir sorunsa USB ile sistemi açtıktan sonra Terminal uygulamasını açarak "diskutil list" yazıp ekran görüntüsünü forumdaki konunuza atın. Bunun işleri nasıl hızlandıracağını görmek istiyorsanız forumda ufak bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Son düzenleme:
- Anakart Modeli
- ASUS Z170-A
- İşlemci Modeli
- i7-6700K
- Grafik Kartı
- Skylake HD 530
- Ağ Aygıtları
- i219-V
- Disk ve RAM
- 256 GB SSD & 1 TB HDD & 500 GB HDD, 16 GB DDR4 2133 MHz