Hackintosh: Sınırları Zorlamak

Bilgisayarınızın sınırlarını zorlamak ister misiniz?

• Kullanılan toplam oy
    107

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
R_xoShAi2patH3GJdbW4lwbd8VNRvdPy.jpeg

Merhaba Arkadaşlar;

Sizlere, Hackintosh deneyimlerinden oluşan acı tecrübeleriminden birini paylaşmak istiyorum

Kendimi özetlemem gerekirse; merak uğruna 1000$'lık makinayı aldığım gece paramparça edebilecek bir insanım :D

Hiç bir şekilde bu konularda eğitimim olmamasına rağmen, gözü karayımdır :D
Hatta kendi aracımın ekranına Apple TV'yi entegre etmişliğim vardır :D

Neyse, konumuz bu değil tabii ki :)

Lenovo Z50-70 almıştım, 2 yıl önce. Hiç de öyle araştırıp kullanmadım, normal günlük ihtiyaçlar için işimi görüyordu. Bir gün araştırmaya başladım (12.04.2017) ve sistemimim mac için neredeyse kusursuza yakın bir donanıma sahip olduğunu farkettim. Öncesinde Sierra kurulumu ile başladım mevzuya..

Sierra'yı kurduktan sonra anladım ki, eksik olan bir şeyler var. Nedir mi onlar?

• Wirelles ve Bluetooth
  • 1920x1080P Full HD Ekran
  • Bios Mod & Whitelist
  • DVD to SSD Caddy Bar
  • Işıklı Q Klavye

Piyasada 15TL'ye bulabileceğimiz dandik ucuz bir DVD to SSD Caddy bar satın aldım ve diğer SSD'mi kullanmak istedim. Amacım, Dualboot ile hem windows hem de Mac kullanabilmekti. Fakat SSD Diskim sata3 olduğu için, DVD kısmı bir türlü bekleneni vermedi ve Bios'ta bile diskimi görmedi ne yazık ki. Bunu da Caddy Bar'a bağladım. Kalitesiz olan bu ürünün portlarında sata3 desteğinin olmadığını düşünerek Caddy Bar olayından vazgeçtim. Belki ilerde daha kalitelisine 90TL vererek alabilirim..

Işıklı klavye olayını araştırdım, Z5070 Benzeri bir kaç model de, aynı klavyeye sahip. Bu bazı klavyelerde aydınlatma olan versiyonları da var. Klavyeyi almadan test etme imkanım oldu fakat klavye data'larının farklılığından dolayı, bu projeyi de başlamadan rafa kaldırmak zorunda kaldım :(

Değerli bir arkadaşım olan @want to ile araştırmalara başladım. Mac uyumluluğu olan Wirelles ve Bluetooth kartı BCM94352Z satın aldım fakat aksiliğe bakar mısınız? Aldığım kart NGFF, Cihazımdaki soket ise M2Sata'ydı :(
Aksilikler yavaş yavaş geliyor ve mücadele etmek giderek zorlaştı benim için..

Hırs ve Azim ile, Cihazımın M2sata portunu havya ve falçata ile düzenledim. Çok riskli bir işlemdi ama oldu :)
BCM94352Z'yi taktık ama o da ne? Lenovo ve muadil cihazlarda kullanılan Whitelist belası ile karşılaştım :(

BCM94352Z takılı iken bilgisayarı açtığımda, siyah ekran geliyor ve ''Bu kartı bu cihazda kulanamazsın tatlım'' benzeri bir uyarı vererek sistemi boot edemiyordum. Haliyle yine çözüm bulmam gerekiyordu.

@want to sağolsun, bilmem kaç BTC ile yurtdışından özel Bios Mod'lattık ve Modlanan Bios'da hem Whitelist kaldırıldı hem de gizli özellikler açıldı :) Overclock mu ararsın, olmayan ayarları mı açarsın vs neler yok ki :) Z5070 Artık bir masaüstü bilgisayardan farksızdı. Üstelik U sınıfı işlemci olmasına rağmen (4210U)

Bios'u başarılı bir şekilde kurdum ve BCM94352Z'yi tekrar takarak yeniden başlattım makinayı. Sonuç Mükemmel :) Sorunsuz bir şekilde farklı diskler ile hem Windows hem de Mac'i boot edip kullanabiliyorum sistemimi :)

Can sıkıntım geldi yine, neden 1366x768 panele bakarak zaman kaybediyorum ki? dedim ve böyle güzel bir bilgisayara hem de Mac uyumu konusunda 2. el 30 Pin uyumlu 1080x1920 FullHD Mat Panel ısmarladım :)
Ekranım geldi ve montajını tamamladım. Sonuç mükemmel :) Hatta Muhteşem :)

Gizli olan Bios ayarlarını kurcalayarak, daha çok nasıl verim alabilirim diye bir takım ayarlar yaptım ve sistemimi yeniden başlattım. Sonuç mu? Artık Bilgisayarım Açılmıyor... :(

Araştırdım, Yeniden Bios atmam gerekiyor ve bunu tamamen donanımsal bazda risk alarak yapmam gerektiğini gördüm ve @want to ile birlikte Bios'umuzu attık. Cihazımız açıldı ama, her açılışında ilk 15 saniye ekran gelmiyordu. Ciddi bir sorundu bu, ve çözümü o kadar kolay değildi

Yine araştırmalara kulak verdim ve bu sorunu nasıl çözebilirim diye düştüm forumlara. Teknik donanım içerikli yabancı forumlarda, Çözümün Lenovo'lar için uyumlu olan ''Bios Clearme'' dosyası ile çözülebileceğini söylediler. Bu dosyayı da CH341A ve uyumlu mandal ile cihazın Bios entegresine yükleneceğini düşündük.

Velhasıl, Clearme dosyamızı edindik ve Bios'u atmamız için cihazımı komple sökerek anakartını CH341A ile farklı bir bilgisayara bağlayarak defalarca deneme sonrası Clearme'yi yazdım. Sonrasında ise cihazımı topladım ve çalıştırdım. Sonuç mu? Mükemmel :) Geç açılma sorununu çözdüm ve normal kullanıma devam ettim. Bu tür işlere ve konulara amatör olan birinin her yaptığı işte başarılı çıkması çok güzeldir :)

Ama ben bela aramaya yetinmedim. Çünkü Bios'a girdiğimde Cihazımın UDID numarası 1234 gibi sıradan rakamla doluydu. Bunu da yine Z5070'in sadece whitelist'li olan Bios'uyla çözüleceğini düşündüm ve uygulamaya geçtim. Clearme olan Bios'u silerek, Modlanan Bios'u CH341A ile yazmaya çalıştım fakat yazamadım. Neden mi? Bios çipim hakkın rahmetine kavuşmuş :D

Haydiiii, şimdi de Bios çip siparişi ver. Türkiyede muadil özelliklere sahip çip aldım, Modlu Bios'u flaşladım ve sistemimi açtım, bu sefer hem geç açılıyor hem de ''tanınmayan bios çipi, lütfen satıcınıza başvurun'' gibi sinir edici bir ibare ile karşılaşıp sistemimi açmıyordu. Aliexpress'ten birebir orjinal çip siparişi verdim fakat verdiğim siparişteki çip Q64 modeliydi. Oysa ki cihazda QH64 olan model mevcuttu. Neyse, 24 gün sonrasında kargo elime ulaştı ve yine aynı işlemler vs...

Yine aynı hata ile karşılaştım! ''tanınmayan bios çipi, lütfen satıcınıza başvurun'' ibaresi ve geç açılma yetmezmiş gibi hala sistemimi açamıyorum....

İşte bu noktadan sonra özetle size sonucu anlatayım;
Bir umut, atmadığım o orjinal çipe tekrar Modlu Bios dosyasını yazmaya çalıştım ve yazdım. Sonrasında bilgisayarı toparlayarak çalıştırdım ve açıldı. Tabii yine 15 saniye ekran geç gelmesi kaydıyla. Haliyle BCM94352Z'yi de kullanamıyorum... :(

Artık Mac kurulamayan bir Z5070 vardı elimde. Çok denedim fakat bu durumdan sonra hiç bir şekilde mac kurulumu yapamadım. Olmadı, ne denediysem olmadı ne yazık ki...

Şu an Windows 7 olarak kullanıyorum ve 7200rpm disk oldukça tatminkar seviyede performans gösteriyor. Yıkık umutlar ve edilen boş masraflardan geriye;
  • 15 saniye geç açılan
  • Whitelist'i olan
  • Mac kurulamayan
  • İkinci bir Bios yazılamayan
bir bilgisayar kaldı elimde. Allah'ı var seviyorum cihazımı, ama hedefime ulaşamağım için Lenovo'dan nefret ediyorum...

Amaç; Muhteşem ve Kusursuz bir High Sierra'ya sahip Macbook Pro sahip olmaktı
Artık; Bol kusurları ile birlikte, işlevselliği kısıtlı bir Lenovo Z5070'e sahibim

Bu acı tecrübeyi de, siz değerli dostlarımla üzülerek paylaşıyorum. Hatalardan nemalanarak ders çıkarmak bizlere mahsus...

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

dangerous

PADAVAN
21 Ocak 2018
178
53
0
35
@barisyasmin hocam bende de aynı model pc var mac kurmaya çalıştım ama biosta şifre olduğunu gördüm ne yaptıysam çözemedim şifreyi acaba sizin yöntemle bios modlasam şifre kalkarmı ?

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Eğer yeni nesil bir cihaz değilse şayet, Bios'taki şifre Donanım müdahalesi ile silinebilir (CH341A veya türevleri)

Bios modlamayı nasıl yaptırdığınızı mümkünse açıklayabilir misiniz? Birçok kişinin başı bu konudan sıkıntılı. Belki yardımcı olur...
BiosMods forumundaki tecrübeli moderatörler ile iletişime geçerek, kendilerinden belirtilen marka model için mod yapılması talebinde bulunduk. Belli bir ücret karşılığında (25$ karşılığı Bitcoin ödenerek) Bios Modlandı. Mod yapmaktaki asıl amaç Whitelist olmasıydı

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

dangerous

PADAVAN
21 Ocak 2018
178
53
0
35
@barisyasmin hocam çok uğraştım olmadı dos programları , ultimate boot cd , comos reset bios pili ne yaptıysam kalkmadı bilgisayarcıya verdim yapamadı. Lenovoyu aradım anakart değişecek dedi. CH341A nedir acaba ?

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
@barisyasmin hocam çok uğraştım olmadı dos programları , ultimate boot cd , comos reset bios pili ne yaptıysam kalkmadı bilgisayarcıya verdim yapamadı. Lenovoyu aradım anakart değişecek dedi. CH341A nedir acaba ?
Z5070'lerde EC Bios denilen farklı bir alan var. Muhtemelen SecureBoot işlemleri bu bölmeden oluştuğu için şifreyi çözmek mümkün olmayabilir. Bende bu EC Bios yüzünden, farklı çip kullanamıyorum

CH341A; Mandal soketi yardımı ile birlikte, Bios entegresine yazılım atılmasını sağlayan bir USB aparattır.

Genelde bilgisayarcılarda bulunan bir donanımdır aslında. Tabii bilgisayarcıların tamamı için genelleme yapamayız.

İnternetten araştırarak CH341A'ya bakabilirsin ama kesin çözüm olur mu birşey diyemem. Bir de alıp denemesi ve el yatkınlığı, daha büyük zaman kaybına ve sorunlara yol açabilir

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

Toprak Aga

PADAVAN
27 Ara 2017
119
10
0
22
@barisyasmin o modlanmış olan BIOS dosyasını bana atabilme şansın varmı? Eğer ki ben öyle bir tane kurarsam bilgisayarda sorun çıkar mı? Harici ekran kartını kullanabilir miyim? Kullanmak için bir şey gerekir mi? Bende de aynı model laptop var.

dangerous

PADAVAN
21 Ocak 2018
178
53
0
35
CH341A; Mandal soketi yardımı ile birlikte, Bios entegresine yazılım atılmasını sağlayan bir USB aparattır.

Genelde bilgisayarcılarda bulunan bir donanımdır aslında. Tabii bilgisayarcıların tamamı için genelleme yapamayız.

İnternetten araştırarak CH341A'ya bakabilirsin ama kesin çözüm olur mu birşey diyemem. Bir de alıp denemesi ve el yatkınlığı, daha büyük zaman kaybına ve sorunlara yol açabilir
Bilgi için tşkler

• Like
Tepkiler: baris_karaer

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
@barisyasmin o modlanmış olan BIOS dosyasını bana atabilme şansın varmı? Eğer ki ben öyle bir tane kurarsam bilgisayarda sorun çıkar mı? Harici ekran kartını kullanabilir miyim? Kullanmak için bir şey gerekir mi? Bende de aynı model laptop var.
Maalesef Mod'lanmış Bios'u atma şansım yok, çünkü bu olaylardan dolayı dosyayı sildim

Sorun çıkıp çıkmayacağı hakkında bir şey söyleyemem çünkü konu içinde başıma gelen sorunlar belirtildi

Dahili grafik kartını sorunsuzca kullanabilirsin

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

Toprak Aga

PADAVAN
27 Ara 2017
119
10
0
22
Maalesef Mod'lanmış Bios'u atma şansım yok, çünkü bu olaylardan dolayı dosyayı sildim

Sorun çıkıp çıkmayacağı hakkında bir şey söyleyemem çünkü konu içinde başıma gelen sorunlar belirtildi

Harici grafik kartını sorunsuzca kullanabilirsin
Mac için kullanabilir miyim harici ekran kartımı? Oluyorsa Allah rızası için yardım et bana kardeşim. Acilen yardım lazım, eğer ki elimdeki harici ekran kartını çalıştırabilirsem Windows'u tamamen silip tek işletim sistemi olarak kullanacağım.

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Mac için kullanabilir miyim harici ekran kartımı? Oluyorsa Allah rızası için yardım et bana kardeşim. Acilen yardım lazım, eğer ki elimdeki harici ekran kartını çalıştırabilirsem Windows'u tamamen silip tek işletim sistemi olarak kullanacağım.
Yazım hatası olmuş sanırım? BiosMod dışında Harici ekran kartını ne yazık ki kullanamazsın. 820M ne yazık ki buna uygun değil. Ne amaçla harici (Nvidia) yı kullanmayı planlıyorsun?

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
9 Tem 2017
218
62
251
29
Uyumluluğu az olan bir modeli uyumlu olmaya zorlamak... Zor iş hakikaten. Lenovo'nun güvenlikleri de bana biraz fazla geldi. Amaçları ne olabilir ki? Aldığımız bilgisayarın tüm özelliklerini kullanmamızı engelleme gibi bir hakkı onlara kim vermiş?

Belki BIOS'u kurcalamasaydın sorun yaşamazdın. BIOS'u modlama sonrası default hale getiremiyor muydun?

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Aslında evet, uyumlu olmayan bi modeli uyumlu hale getirmek. Daha doğru bi tanım ne yazık ki..

Lenovo'nun bu güvenlik tedbirini başa gelince anladım. Alt tarafı wifi kart dedim ama nelere mal oldu işte

Lenovo servisine götürdüğümde, bana plaket vereceklerdi. Nasıl bu hale getirdin diye. Onlar bile EC Bios'un varlığından bihaberler.

Default duruma getirebilmek neredeyse imkansız

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Bu saatten sonra anakartı değiştirmek isterler sanırım...
Anakartı değiştirmek istediler zaten, kabul etmedim. Şu Aslında şu an tek sorun geç açılması ve sebebi neyse mac kuramamamdır. Bu sebeple anakartı değiştirme gereği duymadım

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like
Tepkiler: ResidentBomb

Suha

APPRENTICE
21 Tem 2017
51
30
21
45
yıl 2010 Aracıma Carputer (Car Computer) denilen olayı yapmıştım. İlk önce winZort sonra da macos kullanmıştım.

17 cm lik mini entegre atom işlemcili mainboard 7 inç lilliput dokunmatik monitör vs vs. Şeffaf plexiden kendim kesip biçip kasa yapmıştım.
O zamanlar belki Türkiyede tekti.
Araç ses sistemini, araç diagnoticsleri lpg ayarları vs anlık olarak herşey elimin altında olurdu. Ah gençlik deli gençlik zamanlarım :)

hEEoOGRh3Ct-Og7MCL2h5Aa8XblJjeOB.jpeg

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
yıl 2010 Aracıma Carputer (Car Computer) denilen olayı yapmıştım. İlk önce winZort sonra da macos kullanmıştım.

17 cm lik mini entegre atom işlemcili mainboard 7 inç lilliput dokunmatik monitör vs vs. Şeffaf plexiden kendim kesip biçip kasa yapmıştım.
O zamanlar belki Türkiyede tekti.
Araç ses sistemini, araç diagnoticsleri lpg ayarları vs anlık olarak herşey elimin altında olurdu. Ah gençlik deli gençlik zamanlarım :)

Ekli dosyayı görüntüle 5440
Ekli dosyayı görüntüle 5441
Ekli dosyayı görüntüle 5442
Aracımın konsolu uygun olsaydı, miniATX sistem ile dokunmatik panel üzerinden windows 7 & macOS Sierra kurulumunu tamamlayıp deneyimler yapacaktım ama işte :)

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

Suha

APPRENTICE
21 Tem 2017
51
30
21
45
ben konsolu uygunlaştırdım. Kesip biçtim. Acımam o konuda, hem de hiç :)

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like
Tepkiler: mehmetyuksel
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler