Merhaba Arkadaşlar;
Sizlere, Hackintosh deneyimlerinden oluşan acı tecrübeleriminden birini paylaşmak istiyorum
Kendimi özetlemem gerekirse; merak uğruna 1000$'lık makinayı aldığım gece paramparça edebilecek bir insanım
Hiç bir şekilde bu konularda eğitimim olmamasına rağmen, gözü karayımdır
Hatta kendi aracımın ekranına Apple TV'yi entegre etmişliğim vardır
Neyse, konumuz bu değil tabii ki
Lenovo Z50-70 almıştım, 2 yıl önce. Hiç de öyle araştırıp kullanmadım, normal günlük ihtiyaçlar için işimi görüyordu. Bir gün araştırmaya başladım (12.04.2017) ve sistemimim mac için neredeyse kusursuza yakın bir donanıma sahip olduğunu farkettim. Öncesinde Sierra kurulumu ile başladım mevzuya..
Sierra'yı kurduktan sonra anladım ki, eksik olan bir şeyler var. Nedir mi onlar?
- Wirelles ve Bluetooth
- 1920x1080P Full HD Ekran
- Bios Mod & Whitelist
- DVD to SSD Caddy Bar
- Işıklı Q Klavye
Piyasada 15TL'ye bulabileceğimiz dandik ucuz bir DVD to SSD Caddy bar satın aldım ve diğer SSD'mi kullanmak istedim. Amacım, Dualboot ile hem windows hem de Mac kullanabilmekti. Fakat SSD Diskim sata3 olduğu için, DVD kısmı bir türlü bekleneni vermedi ve Bios'ta bile diskimi görmedi ne yazık ki. Bunu da Caddy Bar'a bağladım. Kalitesiz olan bu ürünün portlarında sata3 desteğinin olmadığını düşünerek Caddy Bar olayından vazgeçtim. Belki ilerde daha kalitelisine 90TL vererek alabilirim..
Işıklı klavye olayını araştırdım, Z5070 Benzeri bir kaç model de, aynı klavyeye sahip. Bu bazı klavyelerde aydınlatma olan versiyonları da var. Klavyeyi almadan test etme imkanım oldu fakat klavye data'larının farklılığından dolayı, bu projeyi de başlamadan rafa kaldırmak zorunda kaldım
Değerli bir arkadaşım olan @want to ile araştırmalara başladım. Mac uyumluluğu olan Wirelles ve Bluetooth kartı BCM94352Z satın aldım fakat aksiliğe bakar mısınız? Aldığım kart NGFF, Cihazımdaki soket ise M2Sata'ydı
Aksilikler yavaş yavaş geliyor ve mücadele etmek giderek zorlaştı benim için..
Hırs ve Azim ile, Cihazımın M2sata portunu havya ve falçata ile düzenledim. Çok riskli bir işlemdi ama oldu
BCM94352Z'yi taktık ama o da ne? Lenovo ve muadil cihazlarda kullanılan Whitelist belası ile karşılaştım
BCM94352Z takılı iken bilgisayarı açtığımda, siyah ekran geliyor ve ''Bu kartı bu cihazda kulanamazsın tatlım'' benzeri bir uyarı vererek sistemi boot edemiyordum. Haliyle yine çözüm bulmam gerekiyordu.
@want to sağolsun, bilmem kaç BTC ile yurtdışından özel Bios Mod'lattık ve Modlanan Bios'da hem Whitelist kaldırıldı hem de gizli özellikler açıldı
Bios'u başarılı bir şekilde kurdum ve BCM94352Z'yi tekrar takarak yeniden başlattım makinayı. Sonuç Mükemmel
Can sıkıntım geldi yine, neden 1366x768 panele bakarak zaman kaybediyorum ki? dedim ve böyle güzel bir bilgisayara hem de Mac uyumu konusunda 2. el 30 Pin uyumlu 1080x1920 FullHD Mat Panel ısmarladım
Ekranım geldi ve montajını tamamladım. Sonuç mükemmel
Gizli olan Bios ayarlarını kurcalayarak, daha çok nasıl verim alabilirim diye bir takım ayarlar yaptım ve sistemimi yeniden başlattım. Sonuç mu? Artık Bilgisayarım Açılmıyor...
Araştırdım, Yeniden Bios atmam gerekiyor ve bunu tamamen donanımsal bazda risk alarak yapmam gerektiğini gördüm ve @want to ile birlikte Bios'umuzu attık. Cihazımız açıldı ama, her açılışında ilk 15 saniye ekran gelmiyordu. Ciddi bir sorundu bu, ve çözümü o kadar kolay değildi
Yine araştırmalara kulak verdim ve bu sorunu nasıl çözebilirim diye düştüm forumlara. Teknik donanım içerikli yabancı forumlarda, Çözümün Lenovo'lar için uyumlu olan ''Bios Clearme'' dosyası ile çözülebileceğini söylediler. Bu dosyayı da CH341A ve uyumlu mandal ile cihazın Bios entegresine yükleneceğini düşündük.
Velhasıl, Clearme dosyamızı edindik ve Bios'u atmamız için cihazımı komple sökerek anakartını CH341A ile farklı bir bilgisayara bağlayarak defalarca deneme sonrası Clearme'yi yazdım. Sonrasında ise cihazımı topladım ve çalıştırdım. Sonuç mu? Mükemmel
Ama ben bela aramaya yetinmedim. Çünkü Bios'a girdiğimde Cihazımın UDID numarası 1234 gibi sıradan rakamla doluydu. Bunu da yine Z5070'in sadece whitelist'li olan Bios'uyla çözüleceğini düşündüm ve uygulamaya geçtim. Clearme olan Bios'u silerek, Modlanan Bios'u CH341A ile yazmaya çalıştım fakat yazamadım. Neden mi? Bios çipim hakkın rahmetine kavuşmuş
Haydiiii, şimdi de Bios çip siparişi ver. Türkiyede muadil özelliklere sahip çip aldım, Modlu Bios'u flaşladım ve sistemimi açtım, bu sefer hem geç açılıyor hem de ''tanınmayan bios çipi, lütfen satıcınıza başvurun'' gibi sinir edici bir ibare ile karşılaşıp sistemimi açmıyordu. Aliexpress'ten birebir orjinal çip siparişi verdim fakat verdiğim siparişteki çip Q64 modeliydi. Oysa ki cihazda QH64 olan model mevcuttu. Neyse, 24 gün sonrasında kargo elime ulaştı ve yine aynı işlemler vs...
Yine aynı hata ile karşılaştım! ''tanınmayan bios çipi, lütfen satıcınıza başvurun'' ibaresi ve geç açılma yetmezmiş gibi hala sistemimi açamıyorum....
İşte bu noktadan sonra özetle size sonucu anlatayım;
Bir umut, atmadığım o orjinal çipe tekrar Modlu Bios dosyasını yazmaya çalıştım ve yazdım. Sonrasında bilgisayarı toparlayarak çalıştırdım ve açıldı. Tabii yine 15 saniye ekran geç gelmesi kaydıyla. Haliyle BCM94352Z'yi de kullanamıyorum...
Artık Mac kurulamayan bir Z5070 vardı elimde. Çok denedim fakat bu durumdan sonra hiç bir şekilde mac kurulumu yapamadım. Olmadı, ne denediysem olmadı ne yazık ki...
Şu an Windows 7 olarak kullanıyorum ve 7200rpm disk oldukça tatminkar seviyede performans gösteriyor. Yıkık umutlar ve edilen boş masraflardan geriye;
- 15 saniye geç açılan
- Whitelist'i olan
- Mac kurulamayan
- İkinci bir Bios yazılamayan
Amaç; Muhteşem ve Kusursuz bir High Sierra'ya sahip Macbook Pro sahip olmaktı
Artık; Bol kusurları ile birlikte, işlevselliği kısıtlı bir Lenovo Z5070'e sahibim
Bu acı tecrübeyi de, siz değerli dostlarımla üzülerek paylaşıyorum. Hatalardan nemalanarak ders çıkarmak bizlere mahsus...
Son düzenleme:
- BootLoader
- OpenCore 0.8.6
- Laptop Modeli
- Lenovo Thinkpad L440
- Anakart Modeli
- Gigabyte P43-ES3G
- İşlemci Modeli
- Intel® Xeon™ X5450
- Grafik Kartı
- Zotac GTX650 2GB (GK107)
- Ses Kartı Modeli