Hackintosh Sistemlerde Fusion Drive Aktif Etmek

Dexter61

PADAVAN
6 Ocak 2017
152
101
251
28
fusion-drive.png
Öncelikle kullandığım sistemden bahsedeyim. 500GB HDD ve 20GB SSD bulunduran bir ultrabook kullanıyorum. Normalde kurulumu 500GB HDD'ye yapmıştım ve 20GB SSD boşta kalmıştı. Biraz araştırma yaptığımda tıpkı windows'ta olduğu gibi OSX'de de fusion drive adlı bir teknoloji olduğunu öğrendim ve başladım kolları sıvamaya.
Öncelikle belirtmek isterim ki bu teknolojiyi kullanmak için sistemi tamamen baştan kurmak gerekiyor. Yani kullandığınız bir sistem varsa halihazırda çalışan, tekrar diskleri formatlamanız lazım( her iki diski birden) Kullanacağınız disklerin boyutunun çok bir önemi yok.
128GB SSD yada 256GB SSD'ye sahip kişiler bile HDD ile birlikte uyumlu bir şekilde kullanıyor bu sistemi ve belirtmek isterim ki işlemin sonunda kesinlikle değiyor. Bu kadar fark olacağını gerçekten hiç beklemezdim sistem iki kat hızlandı desem yeridir ve açılış süresi çok çok kısaldı.
İşlem sırasında terminal kullanacağız.
  1. Öncelikle kurulum ekranına geliyoruz ve yukarıdan disk utility'yi açarak kullanacağımız her iki diskide formatlıyoruz. Sonrasında terminali açarak sırasıyla kullanacağımız diskleri belirliyoruz.
  2. Terminale şu komutları gireceğiz
    Kod:
    Diskutil list
  3. Sonrasında örnek olarak SSD miz /dev/disk0 konumunda ise ve hdd miz /dev/disk1 konumunda ise şu komutu gireceğiz
    Kod:
    diskutil coreStorege create my VLG /dev/disk0 /dev/disk1
    Unutmayın! Bu benim sistemin için geçerli, sizin sisteminizde önce SSD, sonra HDD olarak gireceksiniz bu komutu. Mesela SSD dev/disk1 ve hdd dev/disk4 konumunda ise o şekilde olacak. Başlangıçta 'Diskutil list'' dediğimiz zaman bize gösteriyor zaten hangi diskin hangi konumda olduğunu.
  4. En sonunda bu komutu girdikten sonra sistem bir kaç saniye sonra bize bir kod verecek.
  5. Bundan sonra vereceğimiz komut ise;
    Kod:
    diskutil coreStorage createvolume (Buraya bir üstte sistemin verdiği kodu gireceğiz) jhfs+ Fusion 100%
Bundan sonra OSX bizim için herşeyi halletmiş oluyor ve gerekli her şey yapılmış oluyor. Artık iki diskide sistemde aktif olarak kullanmış oluyoruz ve çok daha hızlı çalışan bir sisteme sahip oluyoruz. Eğer aklınızda bir soru işareti kalırsa örnek olması açısından şu videoyuda izleyebilirsiniz.
aYdYEfuOlf8gLtw6vkZuu5wbYIL3mh_w.png
aYdYEfuOlf8gLtw6vkZuu5wbYIL3mh_w.png

Moderatörün son düzenlenenleri:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,796
7,585
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

want to

PADAVAN
DENEYİMLİ ÜYE
10 Nis 2017
114
107
151
Teşekkürler

BootLoader
Opencore 0.68
Anakart Modeli
ASUS H81M-PLUS
İşlemci Modeli
Intel Xeon E3 1220 v3(Haswell) @ 3.5GHz(All Core OC)
Grafik Kartı
Asus AMD R7 265 2 GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC887
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8111 && Broadcom BCM94360CS2(Fenvi FV-HB1200)
Disk ve RAM
120 GB HP S600 SATA && 1 TB SEAGATE HDD, 16 GB DDR3 1600 MHz

xxxcom

PADAVAN
4 Ocak 2017
130
156
151
Eline sağlık.:)

BootLoader
OpenCore 1.0.1
Anakart Modeli
Gigabyte Z170 D3H
İşlemci Modeli
Intel Core i7 6700
Grafik Kartı
Intel® HD 530 & AMD Radeon Sapphire RX5700 XT 8GB
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC1150
Ağ Aygıtları
Fenvi AX210 / Ethernet Intel I219V2
Disk ve RAM
256 NVME & 16GB DDR4 2133MHZ

phase

APPRENTICE
14 Mar 2017
3
3
21
49
Temiz kurulum esnasında denemeyi düşünüyorum. Hız konusunda benchmark karşılaştırması var mıdır bildiğiniz.
Paylaşım için teşekkür ederim bu arada.

• Like
Tepkiler: Dexter61

Dexter61

PADAVAN
6 Ocak 2017
152
101
251
28
Temiz kurulum esnasında denemeyi düşünüyorum. Hız konusunda benchmark karşılaştırması var mıdır bildiğiniz.
Paylaşım için teşekkür ederim bu arada.
Kendi sistemimden aldığım bir benchmark sonucu yok ama isterseniz şuan kullandığım sistemden bir benchmark sonucu alabilirim ama eskisiyle karşılaştırmalı olmadığı için bir anlam ifade eder mi bilmiyorum.

phase

APPRENTICE
14 Mar 2017
3
3
21
49
Bir rakamla karşılaştırmak daha uygun olabilir, ama mümkün değilse de şart değil. Sadece depolama alanının artışı ve hız bile yapmak için başlı başına sebep. İlginiz için teşekkür ederim.

• Like
Tepkiler: Dexter61

asd.u

JEDI
16 Nis 2017
269
19
221
34
sadece ssd icin bu komutlari girip olusan bolume macosu kurunca efi icin bolum olusmuyor sadece isletim sistemi kuruluyor ve usbden boot etmek gerekiyor surekli

Dexter61

PADAVAN
6 Ocak 2017
152
101
251
28
sadece ssd icin bu komutlari girip olusan bolume macosu kurunca efi icin bolum olusmuyor sadece isletim sistemi kuruluyor ve usbden boot etmek gerekiyor surekli
Dediğinizden çok bir şey anlamadım doğrusu. Sistemde zaten SSD varsa sistemi direk ona kurun gerek yok ki Fusion Drive'a. Bu biraz daha sistem kurulamayacak kadar küçük boyutlu SSD'ler için bir teknoloji.

asd.u

JEDI
16 Nis 2017
269
19
221
34
elbette sirasiyla soyle
--diskutil list
-iskutil coreStorege create mylvg /dev/disk0
diskutil coreStorage createvolume kod jhfs+ Fusion 100%

komut ciklarini sonraki denememde atacagim bu ilk denemem sadece ssd uzerinde gormek icin denemistim

Dexter61

PADAVAN
6 Ocak 2017
152
101
251
28
elbette sirasiyla soyle
--diskutil list
-iskutil coreStorege create mylvg /dev/disk0
diskutil coreStorage createvolume kod jhfs+ Fusion 100%

komut ciklarini sonraki denememde atacagim bu ilk denemem sadece ssd uzerinde gormek icin denemistim
sadece ssd üzerinde çalışmaz iki diski sıfırlayıp iki disk ile birlikte denemeniz lazım. Yani komut şu şekilde olacak. ''diskutil coreStorage create myVLG /dev/disk0 (ikinci diskiniz) Mesela /dev/disk1

LuTeuS

JEDI
24 Şub 2017
217
147
251
bir ara temiz kurulum anında denicem. 1 TB SSHD Disk + 120GB SSD disk var. yapmadan önce benchmark yapar işlem bitince de benchmark yaparım.

BootLoader
Native
Laptop Modeli
MacBook Pro (15 inç, 2017)
Anakart Modeli
Native
İşlemci Modeli
Intel Core i9
Grafik Kartı
Radeon Pro 560
Ses Kartı Modeli
Native
Ağ Aygıtları
Native
Disk ve RAM
500 GB SSD M2 & 16 GB 2400 MHz LPDDR4
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler