Bildiğiniz üzere güç yönetimi elektronik cihazlarımızda özellikle bilgisayarlamızda önemlidir. Peki nedir güç yönetimi diye soracak olursak şu şekilde açıklayabilirim;
Güç yönetimi, bilgisayarlar da CPU, GPU, monitörler ve yazıcılar gibi çevre birimleri çalışmadığında enerjiyi kesen veya sistemi düşük güç durumuna geçiren bir özelliktir. Bu olmazsa ne olur peki? Sorunun cevabı aslında çok basit. Sistem boştayken bile bu cihazlar aktif olmadıkları halde çalışmaya devam ederler, bu da CPU'nun maksimum güçte çalışmasına ve özellikle Laptop'larda ısınma, gürültü ve ön önemlisi pilin ömrünü kısalmasına yol açar.
Hackintosh sistemlerimizde bu özelliği aktif etmek için ise NullCpu, AppleCPUPowerManagement veya betik kullanarak işlemcimiz için düzenlenmiş SSDT dosyası kullanıyoruz. Güç yönetimini cihazlarda nasıl devreye sokacağınızı bu rehberde anlatmıştım;
Hackintosh Cihazlarda Güç Yönetimi | osxinfo
Ancak Intel Skylake ve sonrası işlemciler için geliştirdiği Speed Shift ile güç yönetimini daha performanslı kullanmamızı sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde işlemci saat frekansı daha hızlı değişirken, bu değişimi işletim sistemi yerine işlemcinin kendisi yapıyor. İşlemci daha hızlı şekilde en iyi işlem hızını ve voltajını performans ve enerji tüketimini göz önünde bulundurarak yapabiliyor. Buda tek işlemci gerektiren işlerde ya da kısa süreli iş yüklerinde büyük kolaylık sağlanırken, web sayfası açmak gibi işlemler müthiş hızlı hale gelmesine olanak sağlıyor.
Bu teknolojiyi Hackintosh cihazlarımızda kullanmak mümkün. Tabi bunun için cihazımızda Skylake işlemcinin olması gerekiyor.
Dilerseniz şimdi Intel Speed Shift tanıtmayı anlatayım.
Burada iki farklı yöntem anlattım. Biri Config.plist içine girilecek komut ile, diğeri kext ile. Ben Clover komut ile denedim. Kext ile sonucu test etmedim. Eğer Kext ile işlemi yaparsanız sonucu bu konu altında paylaşın.
Config Komutu ile.
- İlk olarak Clover Bootloader'ı güncel sürüme yüklediğinizden emin olun. Zira daha önceki sürümler ile Speed Shift aktif edemezsiniz.
Clover EFI bootloader download | SourceForge.net - Bootloader güncellemesinden sistemi yeniden başlatın.
- Sisteminizde NullCpuPowerManagement.kext yada ssdtPRGen.sh ile oluşturduğunuz SSDT.aml varsa bunları kaldırın.
- Ardından Config.plist dosyanızı Türkçe OSXinfo CLOVER EDITOR (Windows üzerinde Config Düzenleme Aracı) ile açın.
- CPU Seçeneğinde HWPEnabler işaretleyin.
- Ardından SMBIOS seçeneğine gelin.
- Sistem kimliğini MacBookPro 9,1, MacBookPRo 13,1 13,2 olarak ayarlayın.
- Config dosyanızı kaydedin ve ardından sistemi yeniden başlatın.
- Daha sonra aşağıdaki rehberde "AppleıInfo.kext" ve "Intel Power Gadget" ile Güç yönetiminin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
- Buradan HWPEnabler.kext indirin.
GitHub - osxinfo/HWPEnable
- "Binary" içindeki HWPEnabler.kext'i KCPM Utility (Gelişmiş Kext Kurma Uygulaması) ile System/ Library / Extensions içine kurun.
- Ardından yine aynı program ile Rebuil Cache yapın ve sistemi yeniden başlatın.
- Daha sonra aşağıdaki rehberde "AppleıInfo.kext" ve "Intel Power Gadget" ile Güç yönetiminin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
Son düzenleme:
- BootLoader
- OpenCore 0.6.4
- Anakart Modeli
- Asus Z170 Deluxe
- İşlemci Modeli
- Intel i7 6700K
- Grafik Kartı
- 8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
- Ses Kartı Modeli
- ALC 1150