Hackintosh 'ta DSDT ve Güç yönetimi Mantığı Nedir?

• Konuyu başlatan Neptünmavisi
  • Başlangıç tarihi
N

Neptünmavisi

Guest
Merhaba,

Açıkcası hala anlayabilmiş değilim. DSDT/ SSDT nedir, neye yarar. Her Laptop icin gerekli midir? DSDT gördüğüm kadarıyla özellikle son kullanıcılar için zor bir işleme benziyor. Yani DSDT yamalama olmazsa olmaz mı?

@montezuma, Benim laptopu biliyorsunuz, Lenovo B580. Bu Laptop için DSDT.aml gerekli midir.? Bu linkteki güç yönetimi ayarları benim için yeterli midir?
[Guide] Install 10.11 on Lenovo G580(20150) Laptop with Clover UEFI | tonymacx86.com

Şu anda Ubuntu'dayım, videoda anlatildigi DSDT dosyasını alabildim. Diğer SSDT dosyaları alayım mı? Daha kolay güç yönetimi biçimi yok mu?

Hackintosh'ta mantığı hala anlayabilmiş değilim. Windows'taki kurulumu konfügurasyonu, Linux'ta kurulum konfigurasyonun mantığını biliyoruz. Hackintosh'ta kext nedir? Sistemin mantığını en kolay nasıl çözümleyebiliriz.

Tekrar sormak istiyorum, Ubuntu Kylin diye bir distro kullanıyorum, Sitemizde anlatıldığı gibi DSDT/ SSDT dosyalarını alayım mı? Hayati derecede mi önemli? DSDT'yi aldım, dropbox'a yükledim, SSDT almadım henüz. Birazdan nasıl olursa Hackintosh kurulumuna başlayacağım. Dolayısıyla Windows Linux ne varsa sileceğim. MacOS kurup kullanıp mantığını anlamak istiyorum. Klavye ingilizce olunca, Türkçeleşmeyince böyle tuhaf bir metin çıktı ortaya. :)

Moderatörün son düzenlenenleri:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,796
7,585
4,401
İlk olarak açacağın konuları iligili kategorilere açmalısın. İkinci olarak ben de Almanca klavye kullanıyorum ama bu benim Türkçe yazmama engel değil. Sistem ayarları / Klavye / Kaynak Girişler içinde TR ekleyebilirsin.
Screen Shot 2017-03-02 at 23.19.57.png

Sorduğun bütün sorular için vereceğim cevap, rehberleri incelemen. Zira hepsinin cevabı rehberlerde mevcut. Kısaca DSDT'ye değinirsek DSDT, BIOS'taki ACPI tablosunun dosyaya dökülmüş halidir. DSDT tablosu , ACPI sistemlerde işletim sistemine bilgisayarın donanımı hakkında bilgi veren veritabanını içeren tablodur. Peki DSDT ne zaman gereklidir? Kext ile çözülemeyen durumlarda DSDT yaması uygulanır. Dolayıyla DSDT yaması gerçekten ihtiyacın varsa kullanırsın. Güç yönetimi için yapacağın işlem çok basit aslında. Dedim ya rehberleri incelersen çözüm bulacaksın. Mesela;
Hackintosh Cihazlarda Güç Yönetimi

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
N

Neptünmavisi

Guest
@montezuma kızma dostum, Ubuntu olsaydi kolaydi. Ubuntu kylin diye China versiyonlu bir Linux distrosu kurdum, TR aktif oldugu halde ayarlayamadim. acikcasi kaldiracagimdan dolayida pekde uzerinde durmadim.

Benim sisteme en yakin sistem su: [Guide] Install 10.11 on Lenovo G580(20150) Laptop with Clover UEFI | tonymacx86.com burda yazilana gore guc yonetimi uygulamasi icin, henuz Linux kuruluyken dsdt ssdt yedeklerini alayimmi?

Guc yonetimi uygulamasi kesinlikle yapilmasi gereken bir seymidir? olmazsa olmazmi?

Moderatörün son düzenlenenleri:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,796
7,585
4,401
@montezuma kizma dostum, Ubuntu olsaydi kolaydi. Ubuntu kylin diye China versiyonlu bir Linux distrosu kurdum, TR aktif oldugu halde ayarlayamadim. acikcasi kaldiracagimdan dolayida pekde uzerinde durmadim.
Kızmak yok. Sadece emek var. Forum sadece senin ile benim aramızda olsa, dert etmem. Ancak bu forum herkese açık ve kuruluş amacı insanlara yardım etmek. Bunun da ilk önemli yolu, konuların okunabilir, anlaşılabilir olması. Bu senin için de geçerli. Zira sende bir rehber okuduğunda senin yazdığın gibi mi olmasını isterdin? ;) Dolayısıyla senin ilk mesajını düzenlemek için 20 dakikamı harcamak zorunda kaldım. Sonuç olarak Türkçe'ye azami ölçüde dikkat etmek önemli.
Benim sisteme en yakin sistem su: [Guide] Install 10.11 on Lenovo G580(20150) Laptop with Clover UEFI | tonymacx86.com burda yazilana gore guc yonetimi uygulamasi icin, henuz Linux kuruluyken dsdt ssdt yedeklerini alayimmi?
Evet almalısın.
Guc yonetimi uygulamasi kesinlikle yapilmasi gereken bir seymidir? olmazsa olmazmi?
Yapılması gereken bir şey. Bunu yapmazsan sistem devamlı maksimum güçte çalışır. Buda Cihazın pil ömrüne, diğer donanım bileşenlerine olumsuz etki eder.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: ataberkw
N

Neptünmavisi

Guest
Bu güç yönetiminin program ile tıkla kur yöntemi ile çözülebilecek bir tarafı yok mudur? Nullcpupowermanagment ve HW Enableri kurarsam yetmez mi? Bir sürü kodlarla uğraşmak zorunda kalmak, başarılı olurmuyum olmazmıyım diye soruyorum kendime. Kodlarla uğraşmak end-user'ların uğraşmak istemediği bir şey. :)

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,796
7,585
4,401
Bu güç yönetiminin program ile tıkla kur yöntemi ile çözülebilecek bir tarafı yok mudur?
Bununla dene;
Hackintosh Cihazlarda Güç Yönetimi | osxinfo
Nullcpupowermanagment ve HW Enableri kurarsam yetmez mi?
Null deneyebilirsin elbette. HWPenable sadece Skylake sistemler için.
Bir sürü kodlarla uğraşmak zorunda kalmak, başarılı olurmuyum olmazmıyım diye soruyorum kendime. Kodlarla uğraşmak end-user'ların uğraşmak istemediği bir şey.
İlk mesajında sorduğun soruların cevabını almak istiyorsan deneyeceksin bütün yöntemleri.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
27 Şub 2017
335
67
251
bende bir soru sorayım HWPenable nedir? ve skylake için sadece bu dosya yeterlimi yani eğer bu dosyayı attıysak güç yönetimi rehberindeki yöntemi yapmaya gerek kalmıyormu? (bu soru için konu açmama gerek yok sanırım)

BootLoader
OpenCore 0.7.4
Laptop Modeli
macOS Monterey
Anakart Modeli
Gigabyte z490 Vision G
İşlemci Modeli
intel i5 11600
Grafik Kartı
Gigabyte RTX 3070 Vision OC
Ses Kartı Modeli
ALC1220VB