ÇÖZÜLDÜ Hp ProBook 440 G4 Uyku Sorunu

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Merhaba,

Hp ProBook 440 G4 notebook üzerine yaptığım High Sierra 10.13.3 kurulumunda sistem uyku moduna geçtikten sonra bilgisayar bir an tam olarak uyku moduna geçip hemen sonra uyanıyor. Ancak ekran açılmasına rağmen ekran ne yaparsam yapayım görüntü gelmiyor. Ayrıca ekranı kilitledikten sonra da bir kaç saniye içerisinde ekran kapanıyor ve bir daha açılmıyor. Bu sorunu çözmek için ne yapabilirim?

Açıkçası uyku sorunun halledemesem bile ekranı kilitlemeden bilgisayarımın başından kalkmadığım için ekranı kilitleyince ekranın bir daha geri gelmiyor olması problemini muhakkak çözmek istiyorum.

İyi forumlar

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM
512 GB Samsung PM971 & 16GB LPDDR3

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Terminal aç ve şu komutları gir;
Kod:
sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage
sudo mkdir /var/vm/sleepimage
Ek olarak BIOS ayarlarını da şu şekilde olduğundan emin ol;
- UEFI boot= enabled (hybrid/CSM olarak ayarlı olsun)
- secure boot= disabled
- fast boot= disable
- Eğer varsaserial port= disable
- Eğer varsa"LAN/WLAN switching"= Disable
- "Power Management Options"/"Extended Idle Power States" = Disable
- "Wake on LAN" ve "Wake on USB"= disable
- Eğer varsa Firewire/IEEE 1394= Disable
- "Launch Hotkeys without Fn keypress"= Enable

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
- UEFI boot= enabled (hybrid/CSM olarak ayarlı olsun) - Böyle bir ayar yok ancak boot option uefi
- secure boot= disabled - Hali hazırda bu şekildeydi
- fast boot= disable - Hali hazırda bu şekildeydi
- Eğer varsaserial port= disable - Böyle bir ayar yok
- Eğer varsa"LAN/WLAN switching"= Disable - Hali hazırda bu şekildeydi
- "Power Management Options"/"Extended Idle Power States" = Disable - Ayarlandı
- "Wake on LAN" ve "Wake on USB"= disable - Hali hazırda bu şekildeydi
- Eğer varsa Firewire/IEEE 1394= Disable - Böyle bir ayar yok
- "Launch Hotkeys without Fn keypress"= Enable - Hali hazırda bu şekildeydi

Terminal üzerinden istenilen kodlar girildi:
sudo pmset -a hibernatemode 0
Password: ********
sudo rm /var/vm/sleepimage
rm: /var/vm/sleepimage: is a directory
sudo mkdir /var/vm/sleepimage
mkdir: /var/vm/sleepimage: File exists

Son hali ile tekrar deniyorum.

Update: Maalesef hiçbir değişiklik olmadı.

Yardımcı olması açısından tüm BIOS sayfalarının fotoğrafını çekip gönderiyorum

Update:

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra Rebuild Cache yaptıktan sona sistemi yeniden başlatıp denedin mi? Ek olarak aşağıdaki bağlantıdan sana uygun config dosyasını kullanıp dene.
GitHub - RehabMan/OS-X-Clover-Laptop-Config: Some Clover config.plist files for common Intel graphics configurations
Burada benim grafik kartıma uyan iki tane var. Birinin sonunda spoof yazıyor. Bunlardan hangisi seçmem gerek? Ayrıca bunları clover ile düzenlememem gerektiği yazıyor. Ancak düzenlemeden de kullanırsam bilgisayarım açılmayabilir. Düzenlemek için ne yapmalıyım?

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra Rebuild Cache yaptıktan sona sistemi yeniden başlatıp denedin mi?
Siz böyle söyleyince kendi içimde şüpheye düştüm ve Rebuild Cache yapıp sistemi yeniden başlattım. Ancak sonuç değişmedi maalesef.

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Şimdi şöyle bir sıkıntı var. Bu rehberler anladığım kadarıyla başta kurulum anlatıyorlar. Ancak benim uyku modu hariç sistemde bir problemim yok. Bu sebeple bu adımları uygulamam durumunda ortaya çıkabilecek sonuç beni biraz endişelendiriyor açıkçası. Maalesef bu konulara yeterince hakim olmadığım için rehberi nereden itibaren nasıl uygulamam gerektiğini de tam oturtamıyorum. Terminal üzerinde git yazarak developer tools'u kurdum. Bir kaç adım daha uyguladım ve tüm sistem çöktü. Şu an Mac OS'i baştan kuruyorum. Sürekli yardım isteyip hazırcı gibi görünmek de istemiyorum ama bazı noktalarda cidden anlayamıyorum ve hata yapmak istemiyorum. İngilizce anlamakta bir sıkıntım yok aslında ancak kullanılan bazı terimler o kadar yabancı ki konuyla ilgili bir sözlüğe ihtiyacım var desem yeridir. Sayın @montezuma rica etsem biraz daha adım adım ve açık bir şekilde gidebilir miyiz?

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Bütün rehberi birebir anlatmam mümkün değil. Temiz kurulum sonrası sadece ethernet yada wi-fi tanıt ve rehberdeki Post Install altındaki adımları takip et.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Normalde temiz kurulum yaptığımda ses çalışıyordu ancak şu an çalışmıyor. NO NAME adlı EFI bölümündeki Clover dosyasını da silip baştan yükleyeceğim.

Update:
Bütün rehberi birebir anlatmam mümkün değil. Temiz kurulum sonrası sadece ethernet yada wi-fi tanıt ve rehberdeki Post Install altındaki adımları takip et.
Post Install altındaki adımları elimden gelen en iyi şekilde takip ettim ve uyguladım. Ancak sonuç pek iyi olmadı. Sistem açılırken tekrarlı bir şekilde ACPI error verdi. Bu sebeple diski temizledim ve şimdi tekrar kurulum yapacağım. Bu kurulum üzerinde bir önceki konuda uyguladığım her şeyi uygulayıp. Sistemi uyku sorunu hariç problemsiz hale getireceğim ve sorunu çözmeye bu noktadan devam etmeye çalışacağım.

Update: Sistemi uyku sorunu hariç sorunsuz olan durumuna tekrar getirdim. Config dosyamı asla Clover Conf. kullanarak editlemedim. Şimdi Rehabman'ın config dosyalarını kullanmayı deneyeceğim.

Update: Sorun hakkında biraz daha deneysel veri paylacağım.
Bilgisayarı uyku moduna aldığımda; (Sırasıyla gerçekleşen olaylar)
1. Bilgisayar normal bir şekilde uyku moduna geçiyor.
2a. Eğer bilgisayara dokunmazsam sürekli olarak uyanıp tekrar uyuyor. Bu uyanmalar esasında ekran açılmıyor. (Ekran ışığı yanmıyor)
2b. Eğer bilgisayara dokunursam (yani uyandırmak adına ir müdahale yaparsam) bilgisayarın ekranı açılıyor. Ancak ekran sürekli olarak siyah bir görüntü veriyor.

Bilgisayarı kapattığımda ise bilgisayar normal bir şekilde kapanmış görünüyor ancak bir veya iki saniye içerisinde tekrar açılıyor. Bu esnada BIOS ekranında güç tuşuna basarak sistemi kapatıyorum ve bir daha açılmıyor:

Sonuç: Mac OS X işletim sisteminin bilgisayarın işlemcisini uyku moduna almada veya kapatmada bir sorun yaşadığını düşünüyorum.

Update: Rehabman'ın Intel HD Graphics 620 için olan config dosyasını(sonunda spoof yazm daha önce kullandığım confit dosyası ile karşılaştırmak sureti ile düzenledim ve kendi sistemime uygun olduğunu düşündüğüm bir hale getirdim.

Bunun sonucunda uyku moduna basınca aynı şekilde uyuyor ve tekrar açılıyor. Ancak farklı olarak herhangi bir müdahale yapmadığımda tekrar kapanmıyor. Müdahale yaptığımda ise ekran açılıyor ve ekrana görüntü geliyor. Sistemi normal şekilde kullanmaya devam edebiliyorum.

Ayrıca ekranı kilitledikten sonra ekran kapanıyor ancak bilgisayara müdahalem sonucunda tekrar açılıyor. Sistemi normal şekilde kullanmaya devam edebiliyorum.

Sistemin uyku moduna da girebilmesi ve trackpadin tekrar çalışması için config dosyasını düzenlemeye devam edeceğim.

Not: Sistem ilk açıldığında trackpad ayarları ve batarya göstergesi bir süre görünmediler. Bunları bozduğumu düşündüm. Ancak bir süre sonra kontrol ettiğimde çalıştıklarını gördüm.
Kullandığım config dosyası

Update: Rehabman config dosyası parlakların tuşlarının işlevlerini yitirmelerine sebep oldu. Ayarlarda bilgisayara harici bir monitor bağlıymış gibi gözüküyor.

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Bu arada sen rehberdeki <git> komutları ile sistemine uygun ssdt dosyalarını oluşturdun mu? Trackpad vs için bunlar önemli olabilir.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Oluşturamadım. Hali hazırda sizin vermiş olduğun dosyaları kullanıyorum. Henüz bir çalışmama durumu olmadı.

Update: Ekran parlaklığı ve ayarlardaki monitör problemini daha önce kullandığım config dosyasından devices ve fixes kısmındaki bazı satırları c yeni config dosyasına ekleyerek çözdüm.

Update: Şu anda yalnızca bilgisayarın bir türlü uyumaması sorunu kaldı. Umarım bunu da bir şekilde çözerim ve gerçekten başarılı bir kurulum yapmış olurum.

Update: Biraz BIOS'u kurcaladım ancak bir sonuç vermedi.

Update: İlginç bir şey keşfettim. Bilgisayara harici monitör bağladığım zaman sistem restart ediyor. Sanırım config'deki HDMI yazan satırlar ile oynamam gerek.

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: montezuma

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Daha önce vermiş olduğum lid fix kextleri ile denedin mi? Ek olarak EFI / CLOVER / driversOFF içinden EMUvariable sürücüsünü Drivers64UEFI içine kopyala. Sistem ayarları / Enerji tasarrufu içinde hiç bir şey seçili olmasın. Farklı ig-Platform-ID'leri dene.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Evet bu kextleri tarif ettiğiniz şekilde Lilu'yu silerek uyguladım. Pekala deneyeceğim.

Ek olarak EFI / CLOVER / driversOFF içinden EMUvariable sürücüsünü Drivers64UEFI içine kopyala. Sistem ayarları / Enerji tasarrufu içinde hiç bir şey seçili olmasın.
Bu dediklerinizi denedim ancak maalesef bir şey değişmedi.
Farklı ig-Platform-ID'leri dene.
Burada denemem ig-Platform-ID'leri nereden bulacağım?

Update: HDMI problemini Rehabman'ın devices altına yazdığı satırlarda değişiklik yaparak çözdüm. Şu an sistemdeki tek sorun sistemin uyumaması.

Farklı ig-Platform-ID'leri dene.
Bunu uyku modunu çözmesi amacı ile söylediniz değil mi?

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Her ikisi içinde olabilir.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Tamam öyleyse. Eğer HDMI için olsaydı bu problemi zaten çözdüğüm için denemeyecektim ancak uyku problemini çözme ihtimalini göz önünde bulundurarak deneyeceğim.

Update: Farklı ig-Platform-ID'ler de denedim ancak durumu şu ankinde daha iyi yapmadı. Ekranın bir daha açılmam sorunu tekrar ortaya çıktı. Bu sebeple hali hazırda kullandığım ig-Platform-ID'yi kullanmaya devam ediyorum. Şu an kullandığım Config dosyasını paylaşıyorum. Mümkünse bir de siz ( @montezuma ) bakın.
WeTransfer

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Config / ACPI / Patches içinden GFX ve IGPU ile olan yamaları devre dışı bırak. Ayrıca diğer yamaları da kapatıp açarak sisteme etkilerinin olup olmadığın kontrol et.
Config / Devices / Add Properties içindeki NVIDIA girişlerini devre dışı bırak ve altındaki HD620 için olanları aktif et.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
"Ayrıca diğer yamaları da kapatıp açarak sisteme etkilerinin olup olmadığın kontrol et." Haricinde bu şekilde olması gerekiyor sanırım.

Config

Update: Upload ettiğim config dosyası haricinde bir değişiklik yapmadım. Bunu kullanarak denediğimde ise sonuç değişmedi maalesef. Hala tüm sistem özellikleri çalışıyor ve sistem uykuya almaya çalışınca bir anlığına kapanıp tekrar açılıyor. Bilgisayara müdahale sonrasında ise ekran açılıyor ve sistem normal şekilde kullanılabiliyor.

Update: Diğer yamaları açıp kapatma işlemini sistemde karşılaştığım diğer sorunları çözmeye çalışırken biraz yaptım sanırım. Ve her değişikliğimde de uyku problemi ile ilgili testler yaptım ancak hiçbiri olumlu sonuç vermedi. Özellikle açıp kapatarak denemem gereken bir yama var mı? Bahsettiğiniz bu yamalar tam olara hangi sekme/sekmeler altında?

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,802
7,588
4,401
Darkwake seçeneklerinde farklı değerler girip deneyebilirsin.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Noctua

APPRENTICE
30 Ocak 2018
73
17
21
Darkwake seçeneklerinde farklı değerler girip deneyebilirsin.
Tüm darkwake seçeneklerini denedim ancak durum hiç değişmedi maalesef. Kafamda kesinleştirdiğim şey şu: Sistem bilgisayarın işlemcisini kapatamıyor. Bu sebeple bilgisayar tüm donanımları kapansa bile işlemci tarafından tekrar açılıyor. Bunun önüne geçmek aklıma gelen her yolu deniyorum ancak henüz hiçbiri sonuç vermedi.

Update: Sanırım çok daha önce eklemem bir sorun da sleep slider bar'ın energy saver sekmesi altında kaybolmuş olmasıydı. Bu konu ile ilgili tonymacx86'da bir konu buldum ancak bahsedilen editi yapmam gereken dosyanın tam olarak nerede olduğunu anlayamadım.
Computer Sleep Slider bar missing | tonymacx86.com

Update: Sanırım kastettiği dosya yolu System/Library/Extensions. Rehberi uygulayıp sonucu bildireceğim.

Update: Sleep Slider tekrar olması gereken yerde ancak altında olması gerek 4 seçenekten ikisi kayboldu. Uyku sorunu ise hala çözülmedi maalesef.

Update: Clover Bootloader versiyonunu güncelledim (4380'den 4392'ye). Uyku sorunu hala devam ediyor.

BootLoader
OpenCore 0.7.7
Laptop Modeli
Surface Pro 2017
İşlemci Modeli
i7 7660U
Grafik Kartı
Intel Iris Plus 640
Disk ve RAM