Intel HD3000 grafik hatalarının çözümü

PT

PADAVAN
9 Eki 2018
195
75
251
1726657819353.png

Merhaba dostlar, uzun zamandır araştırdığım bir problemin nihai çözümünü bulduğum için böyle bir rehber hazırlamaya karar verdim. Konumuz HD3000 entegre grafiklerle yaşanan grafik problemleri. Öncelikle nedir bu grafik problemleri onu öğrenelim.

1726658124213.png

Görselden de anlaşılacağı üzere ekranda belirli zamanlar da garip yatay çizgiler çıkıyor. Bu problem nereden baksanız 12-13 senedir yaşanıyor HD3000 sistemlerde. Sadece bu çizgilerle sınırlı değil problemler, ayrıca sistem bazen tamamen donuyor. Tek hareket eden şey fare imleci oluyor ve cihazı güç tuşundan kapatmadıkça asla kendine gelmiyor sistem. Bu problemin en çok yaşandığı sürümler High Sierra ve üstü. Sierra ve altında ben çok daha nadir denk geliyorum bu probleme. İşte bu rehber High Sierra ve üstü bir sürüm kurmak isteyenler için ilaç niteliğinde olacak.

- Sorunun nedeni -
1726658425666.png

Bu sorunu çözmek için öncelikle neden oluştuğunu bulmalıyız. Bu sorunun nedeni ne forumlarda anlatıldığı gibi düşük RAM ne de DSDT yaması. Bu sorunun oluşma nedeni macOS'in EC yani Embedded Control çipiyle yaşadığı bir sıkıntı. Ve bu eğer siz cihaz da hem Windows hem macOS kullanmak istiyorsanız yaşanıyor. Platformu işleyen kodda yüksek ihtimalle birtakım uyumsuzluk problemleri yaşanıyor. Windows ve macOS dual-boot yaptıysanız EC çipinde yaşanan bir kafa karışıklığı bu soruna neden oluyor. macOS bu çipi kendi yöntemiyle yapılandırmaya çalışıyor ama Windows yüzünden çip üzerinde sıkışan kodlar macOS ile uyumsuzluk yaratıyor. Ve haliyle bahsettiğim donma problemi, grafik hataları gibi çeşitli sorunlar yaşanıyor. Şimdi gelelim çözümüne.

- Sorunun çözümü -
Bu sorunun çözümü oldukça basit arkadaşlar. Tek yapmanız gereken cihaza EC reset atmak. Bunun için cihazı kapatıp tüm güç bağlantılarını kesmeniz (batarya ve adaptör) ve cihazın güç tuşuna 30 saniye basılı tutmanız gerekiyor. Bu sayede kondansatörler boşalıyor ve EC reset atmış oluyor. Eğer tamamen boşalmadığına dair şüpheniz varsa daha uzun süre basılı tutabilirsiniz güç tuşuna, hiçbir zararı olmaz. Bu işlemden sonra yapmanız gereken tek şey kesinlikle başka bir işletim sistemini boot etmemek. Sadece macOS'i açmanız gerekiyor. Yani HD3000 iGPU kullanan bir cihaz da dual-boot yapmak sağlıklı değil maalesef. Eğer dual-boot yapmak istiyorsanız Sierra ve altı sürümleri kullanmanız gerek. Onlarla EC çipi arasında ben pek bir sıkıntı görmedim. Ama High Sierra ve üzeri bir sürümü kullanacaksanız başka hiçbir işletim sistemi olmamalı. Sadece macOS kullanmalısınız. Yoksa Windows yüzünden çipe yazılan macOS ile uyumsuz kodlar bu grafik sorunlarına yol açıyor.

Not: OpenCore kullanıyorsanız fan yamalarını kullanmaktan kaçının. Bu fan yamaları da EC çipinde sıkıntılara yol açıp grafik sorunları yaşamanıza neden oluyor.

Rehber buraya kadardı. Umarım bu konu birilerine faydalı olur. HD3000 laptop sahipleri grafik sorunları için bu konuda ki çözümü kesinlikle denemeliler. EC reset sonrası bu problem bende tamamen kayboldu. Ama ne zaman Windows'u açsam bu sorun tekrar ortaya çıktı. O yüzden eğer işiniz sadece macOS ile değilse, sadece macOS kullanmak istemiyorsanız bir tercih yapmanız gerekiyor. Ben bu cihaz atıl durumda olduğu için Windows'u gözden çıkardım. Karar tamamen sizin. :)

Yararlandığım kaynak: ubihazard/probook-4x30s: HP ProBook 4x30s serisi dizüstü bilgisayarlar için OpenCore EFI klasörü. (github.com)

BootLoader
OpenCore 0.8.8
Laptop Modeli
Samsung RF-511
Anakart Modeli
Samsung
İşlemci Modeli
Intel Core i7 2670QM
Grafik Kartı
HD Graphics 3000 ve GT 540M
Ses Kartı Modeli
ALC269