Mac OS X Ortamına JDK 8 ve Android SDK Kurulum Rehberi

Nazan Aslan

APPRENTICE
12 Ara 2017
54
69
51
37
Merhaba,

Android uygulama geliştiren arkadaşlara (bana gerekli olduğu gibi) sizlere de gerekli olduğunu düşündüğüm bir rehber hazırlamak istedim.

Öncelikle High Sierra kurulumunu bu bağlantıdaki konu başlığı altında başarılı bir şekilde gerçekleştirdim. Bununla ilgili yakın bir zamanda başarılı kurulum rehberi hazırlayıp sizlerle paylaşacağım.

Kurulum için gerekli adımlar şu şekildedir;
  • JDK 8 (Java SE Development Kit) yüklemek.
  • JAVA HOME sistem ortam değişkenini tanımlamak.
  • Android SDK yüklemek.
  • ANDROID HOME sistem ortam değişkenini tanımlamak.
BÖLÜM 1: JDK 8 (Java SE Development Kit) yüklemek.
  • Java SE Development Kit 8 - Downloads bağlantısına tıklayın.
  • Java SE Development Kit bölümünde, Accept License Agreement lisans sözleşmesini kabul edin ve Product / File Description sütunundaki macOs için olanı seçin.
  • Kurulumu tamamlayın ve terminali açıp aşağıdaki komutu uygulayın. Eğer yanıt olarak sürüm bilgileri geldiyse kurulum başarıyla gerçekleşmiş demektir.
Kod:
javac -version
BÖLÜM 2: JAVA HOME sistem ortam değişkenini tanımlamak.
  • Terminali açın ve aşağıdaki komutu uygulayın.
Kod:
export JAVA_HOME=$(/usr/libexec/java_home)
  • Sistem ortam değişkeninin ayarlandığını kontrol etmek için şu komutu uygulayın.
Kod:
sudo echo $JAVA_HOME
BÖLÜM 3: Android SDK yüklemek.
Arkadaşlar burada iki farklı yöntemle SDK kurulumunu yapacağız.
  • Android Studio kurulumu ile gelen sdk paketi.
  • Android Studio olmadan manuel kurabileceğimiz sdk paketi.
Neden iki farklı yöntemle SDK kuruyoruz onu açıklamak gerekirse;
Ben Android Studio ile uygulama geliştirmiyor ancak Android platformunda uygulamamı test etmek istiyorum ve Android Studio programını sadece sdk paketi ile birlikte geldiği için kuruyorum. (Yani HDD alanımda fazladan ve boştan yere yer kaplıyor) İşte bu yüzden benim gibi Android Studio ile uygulama geliştirmiyor nodejs gibi farklı alanlarda çalışıyorsanız ikinci yöntemi uygulayabilirsiniz.​

Android Studio kurulumu ile gelen sdk paketi.
  • Android Studio bağlantısına tıklayın ve aşağıdaki adımları uygulayın.
mcC6IpJtnJ1-7rhjstdi2YTdoPeKpXvC.png

Android Studio olmadan manuel kurabileceğimiz sdk paketi.
  • Terminali açın ve SDK paketini indirin.
Kod:
cd ~/Downloads; curl -O https://dl.google.com/android/repository/tools_r25.2.3-macosx.zip
  • Daha sonra unzip komutu sayesinde sdk paketini dışarı çıkartın.
Kod:
unzip android-sdk_r25.2.3-macosx.zip
  • Terminale aşağıdaki komutu yazarak 4. bölümde sistem ortam değişkenini belirleyeceğimiz alana taşımış oluyoruz.
Kod:
mkdir ~/.android-sdk-macosx mv platform-tools/ ~/.android-sdk-macosx/platform-tools
BÖLÜM 4: ANDROID HOME sistem ortam değişkenini tanımlamak.
  • Terminali açın ve ANDROID_HOME sistem ortam değişken komutunu uygulayın.
Kod:
export ANDROID_HOME=/Users/$(whoami)/.android-sdk-macosx
  • Ardından PATH tanımlaması için terminale aşağıdaki komutu uygulayın.
Kod:
PATH=$PATH:/Users/$(whoami)/.android-sdk-macoxs/tools
  • Bash profilinizi yenileyin (terminal uygulamanızı yeniden başlatın)
Kod:
source ~/.bash_profile
  • Terminale aşağıdaki komutu yazdığınızda SDK yöneticisi açılırsa kurulumu başarıyla yaptınız demektir :)
Kod:
sh ~/.android-sdk-macosx/tools/android

Hepsi bu kadar arkadaşlar.

Ek olarak SDK yöneticisinden geliştirdiğiniz uygulamalara göre Android versiyonlarını seçebilir ve isteğe bağlı (Android SDK Platform-tools) gibi paketlerini kurabilirsiniz.

Ve terminal üzerindeyken projenizin ana dizinine ulaşıp uygulamanızı Android platformunda test edebilirsiniz.

Aşağıda örnek platform çalıştırma komutu verilmiştir. (bu komut sizin kullandığınız kütüphanelere göre değişiklik gösterebilir)

Kod:
cd /Projem
run android --device --device-id
Ben bu adımları takip ederek High Sierra sistemime başarıyla bu kurumları gerçekleştirdim.
Eğer sormak istediğiniz sorular varsa elimden geldiğince yardımcı olurum.
Mutlu ve kesinlikle bol kahveli kodlamalar :)

realyckc

APPRENTICE
16 Ara 2017
8
1
0
27
Osmaniye
Bende tam mac’i kurduktan sonra android studio’yu nasıl kurarım diyodum güzel oldu gördüğüm :) İos için kodlama programının kurulumunuda göstersen güzel olurdu onuda kullanmam gerek

Nazan Aslan

APPRENTICE
12 Ara 2017
54
69
51
37
Merhaba

Eğer Hybrid uygulamalar geliştiriyorsanız hem Android hemde IOS platformlarında kullanabileceğiniz çeşitli kütüphaneler mevcut. Kurulumları oldukça basit olmakla birlikte Javascript veya daha gelişmiş olarak bilinen Typescript (öneririm) gibi dillerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üstelik Google tam destek verdiğin Angular kütüphanesini arkanıza alarak tek bir proje altında birden fazla platforma hitap edebilirsiniz.

Tek bir proje içerisinde hem Android hem iOS uygulamanızı inşa edebileceğiniz önerdiğim kütüphaneler.

Eğer Native tabanlı uygulamalar geliştiriyorsanız bildiğiniz gibi her platform için ayrı proje dosyaları kullanmalısınız. Performans açısından çok tercih edilse bile ufak çaplı projeleriniz için tavsiye etmiyorum.Eğer iOS Native uygulama geliştirmek istiyorsanız Mac ortamında xCode programını Apple kimliğiniz ile oturum açıp Market uygulamasından yükleyebilirsiniz.

realyckc

APPRENTICE
16 Ara 2017
8
1
0
27
Osmaniye
Merhaba

Eğer Hybrid uygulamalar geliştiriyorsanız hem Android hemde IOS platformlarında kullanabileceğiniz çeşitli kütüphaneler mevcut. Kurulumları oldukça basit olmakla birlikte Javascript veya daha gelişmiş olarak bilinen Typescript (öneririm) gibi dillerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üstelik Google tam destek verdiğin Angular kütüphanesini arkanıza alarak tek bir proje altında birden fazla platforma hitap edebilirsiniz.

Tek bir proje içerisinde hem Android hem iOS uygulamanızı inşa edebileceğiniz önerdiğim kütüphaneler.

Eğer Native tabanlı uygulamalar geliştiriyorsanız bildiğiniz gibi her platform için ayrı proje dosyaları kullanmalısınız. Performans açısından çok tercih edilse bile ufak çaplı projeleriniz için tavsiye etmiyorum.Eğer iOS Native uygulama geliştirmek istiyorsanız Mac ortamında xCode programını Apple kimliğiniz ile oturum açıp Market uygulamasından yükleyebilirsiniz.
Anladım daha bugün kurdum mac'i sorunlarını çözdüğümde Android ortamında geliştireceğimi sanmıyorum yani İos platformu daha üstün görüyorum tam bilgim de yok aslında daha sıfırdan öğreneceğim. Öyle düşünüyorum ama kullanıcı bakımından da Android ağır basıyor ülkemizde ilk Android için uygulama geliştiriliyor o konuda da kafam karışık duruma göre ilerleyeceğim. İos için sonuna kadar gitmeyi düşünüyorum. Android için şuanda başlangıç diyebilirim bilgi düzeyim zamanla bilgi oturacaktır. Mobil uygulama geliştirme yolundan devam edeceğim diğer işlerin bir yararı kalmadı ülkemizde web tasarım okudum ama değersiz ülkemizde bir şirket vs olmadığı sürece kazanç olacağını düşünmediğimden mobil daha mantıklı gelmişti. Mobil seçimi yaptım sadece kendim olduğum için sıkıntıya giriyorum bir uygulama geliştireyim diye düşündüğümde her 2 platform için yapacağımı sanmıyorum zaman alır bilgi gerekir. Destek verecek insanlar bulmak şart üniversiteye gideceğim daha hayırlısıyla güzel işler başarıp güzel ilerleyip yüksekler ise hedefim :)

kodflex

APPRENTICE
11 Ocak 2018
47
6
21
37
Merhaba

Ionic ile ilgili SqlLite,MySql ile ilgili veri seçme,kaydetme gibi işlemleri yapacağımız bir tutorial var mı acaba. ? Teşekkürler. Güzel bir yazı olmuş.

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler