Macbook Pro 2009 sorunları

Muratbatur

APPRENTICE
12 Haz 2017
33
4
71
34
Selamlar
Forum Hackintosh dışında resmi sürümlere destek veriyor mu bilmiyorum. Eğer destek yoksa konuyu silebilirsiniz özür dilerim.
Çok uygun bir fiyata Macbook Pro 2009 sahibi oldum. Cihaz bana El Capitan kurulu olarak geldi. Ancak bazı sıkıntılarım var.
İlk olarak genel olarak bir kasma yok ancak uygulama açılışları çok yavaş. Özellikle Word açmak 1 dakikayı buluyor. Bunun dışında youtubeda 1080p ve 720p60fps video oynatırken sık sık takılma yaşıyorum. Bu sıkıntıları SSD ve Ram upgrade ederek çözebilir miyim yoksa işlemci kaynaklı sorunlar mı?
İkinci olarak bir translate ve pil uygulaması bulamadım. Windows'ta olduğu gibi pil tasarrufu ya da yuksek performans arasında geçiş yapsak çok guzel olur.
Şimdiden teşekkürler.

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Cihazınız, linkte verdiğim ürün olabilir mi? MacBook Pro (15-inch, Mid 2009) and (15-inch, 2.53 GHz, Mid 2009) - Technical Specifications
  • SSD Kesinlikle önerim, çünkü cihazınız oldukça eski (%40 performans artışı sağlar)
  • 4GB Ram'leriniz eğer orjinal çift modül ise, el capitan için gayet yeterli
  • İşlemci model numarasını bulamadım fakat dahili olmadığı kanısındayım, upgrade edilebilir ve %35 performans artışı sağlanabilir yalnız, maliyetli ve riskli olduğu için son tüketiciye bu alternatifi pek önermiyorum
  • En önemlisi de, yeni alınacak ssd'ye temiz yedekleme olmayan bir El Capitan kurulumudur
  • SSD tercihinde ise, mümkün olduğunca okuma & yazma hızlarını dikkate alarak alım yapabilirsiniz. 500MB/s ve üstü, gayet makul değerlerdir
  • İşlemcinizin tam model numarasını da belirtirseniz, daha net ve açıklayıcı cevaplar verebilirim...

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like
Tepkiler: montezuma

Muratbatur

APPRENTICE
12 Haz 2017
33
4
71
34
Cihazınız, linkte verdiğim ürün olabilir mi? MacBook Pro (15-inch, Mid 2009) and (15-inch, 2.53 GHz, Mid 2009) - Technical Specifications
  • SSD Kesinlikle önerim, çünkü cihazınız oldukça eski (%40 performans artışı sağlar)
  • 4GB Ram'leriniz eğer orjinal çift modül ise, el capitan için gayet yeterli
  • İşlemci model numarasını bulamadım fakat dahili olmadığı kanısındayım, upgrade edilebilir ve %35 performans artışı sağlanabilir yalnız, maliyetli ve riskli olduğu için son tüketiciye bu alternatifi pek önermiyorum
  • En önemlisi de, yeni alınacak ssd'ye temiz yedekleme olmayan bir El Capitan kurulumudur
  • SSD tercihinde ise, mümkün olduğunca okuma & yazma hızlarını dikkate alarak alım yapabilirsiniz. 500MB/s ve üstü, gayet makul değerlerdir
  • İşlemcinizin tam model numarasını da belirtirseniz, daha net ve açıklayıcı cevaplar verebilirim...
  • 120 GB bir ssd alabilirim ancak şuan olan 500GB hdd den vazgeçemem. Artık dvd kullanılmıyor malum. Dvdyi söküp yerine ssd veya hdd takmak mümkün mü?
  • Çift modül. Orijinal değil sanırım. Normalde 1066mhz olması gerekirken 1333 mhz bendeki.
  • Model numarasını Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600
cevabınız için teşekkürler.

Moderatörün son düzenlenenleri:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,797
7,586
4,401
Artık dvd kullanılmıyor malum. Dvdyi söküp yerine ssd veya hdd takmak mümkün mü?
Mümkün ancak bunun için uygun aparat kullanmalısın. Zira DVD yerine SSD koyacağın zaman bunun yuvaya oturması lazım.
Unibody Laptop Dual Drive New / Part Only - iFixit
Aldığın Video sorunu ise SSD ve RAM değişimi ile çözülür mü emin değilim. Zira cihazın grafik işlemcisi yüksek çözünürlüklü video oynatmak için yeterli olmayabilir.
Orijinal mac cihazlarda pil tasarrufu vs ayarlar zaten sistem içinde var. Bunları Sistem Ayarları / Enerji tasarrufu içinden kontrol edebilirsin.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: Muratbatur

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Model numarasını Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8600
Penryn ailesinin orta sınıf üyesi olan P8600, 25W'lık güç tüketimine sahip. 2009 & 2010 model bandındaki cihazların anakartını incelediğimde, işlemcinin anakarta gömülü (dahili) olduğu belirtilmiş
Yani, CPU panele lehimlenmiştir. İşlemciyi çıkarmak ve aynı zamanda tüm pinleri yeniden lehimlemek için aynı anda 450'den fazla pini ayırmanız gerekmektedir. Temel olarak, imkansız görünüyor

e4fe4204a4dc708e20a6fc5571df9a6e.jpeg

Alttaki resimde ise, Ortalama benchmark performansı

Ekran Resmi 2018-04-30 10.16.06.png

Youtube'da 720P ve üzerine çıktığınızda, hem cihazın aşırı ısınmasına, hem de diğer donanımların ömrünün kısalmasına neden olursunuz. Dilerseniz SSD almadan önce, bir yerlerden test amaçlı alarak deneyin ve eğer desktop olarak kullanıyorsanız, şiddetle Mavericks kullanmanızı öneririm.

Cihazınız için size önerebileceğim kombinasyonlar;
  • Cihazınızın CPU ve GPU termal macunlarını yenileyebilirsiniz
  • Fan temizliğini yapabilirsiniz
  • SSD Kullanarak, mevcut performansı daha güncel hale getirebilirsiniz
  • Mavericks 10.9.5 kullanarak, daha akıcı ve daha stabil bir deneyim yaşayabilirsiniz

1333MHz olan RAM'leriniz ise kesinlikle yeterlidir

Sevgili montezuma'nın verdiği cevabın devamı olarak DVD konusunda şunu belirtmeliyim
Mobil platform için iki ayrı soket dizilimi vardır. Bunlardan hangisi cihazında mevcut ise, onu tercih edebilirsin. Ayrıca Sata2 ve üzeri uyumlu olan kaliteli ürünler tercih etmelisin. Zira cihazının çalışması ile ilgili hoşlanmayacağın sorunlar yaşayabilirsin
Ydhw1me7o23hUX7ELh2zo9Yzazvb2Jb5.jpeg

Ydhw1me7o23hUX7ELh2zo9Yzazvb2Jb5.jpeg

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

Muratbatur

APPRENTICE
12 Haz 2017
33
4
71
34
Mümkün ancak bunun için uygun aparat kullanmalısın. Zira DVD yerine SSD koyacağın zaman bunun yuvaya oturması lazım.
Unibody Laptop Dual Drive New / Part Only - iFixit
Aldığın Video sorunu ise SSD ve RAM değişimi ile çözülür mü emin değilim. Zira cihazın grafik işlemcisi yüksek çözünürlüklü video oynatmak için yeterli olmayabilir.
Orijinal mac cihazlarda pil tasarrufu vs ayarlar zaten sistem içinde var. Bunları Sistem Ayarları / Enerji tasarrufu içinden kontrol edebilirsin.
Penryn ailesinin orta sınıf üyesi olan P8600, 25W'lık güç tüketimine sahip. 2009 & 2010 model bandındaki cihazların anakartını incelediğimde, işlemcinin anakarta gömülü (dahili) olduğu belirtilmiş
Yani, CPU panele lehimlenmiştir. İşlemciyi çıkarmak ve aynı zamanda tüm pinleri yeniden lehimlemek için aynı anda 450'den fazla pini ayırmanız gerekmektedir. Temel olarak, imkansız görünüyor

Ekli dosyayı görüntüle 6386

Alttaki resimde ise, Ortalama benchmark performansı

Ekli dosyayı görüntüle 6385
Youtube'da 720P ve üzerine çıktığınızda, hem cihazın aşırı ısınmasına, hem de diğer donanımların ömrünün kısalmasına neden olursunuz. Dilerseniz SSD almadan önce, bir yerlerden test amaçlı alarak deneyin ve eğer desktop olarak kullanıyorsanız, şiddetle Mavericks kullanmanızı öneririm.

Cihazınız için size önerebileceğim kombinasyonlar;
  • Cihazınızın CPU ve GPU termal macunlarını yenileyebilirsiniz
  • Fan temizliğini yapabilirsiniz
  • SSD Kullanarak, mevcut performansı daha güncel hale getirebilirsiniz
  • Mavericks 10.9.5 kullanarak, daha akıcı ve daha stabil bir deneyim yaşayabilirsiniz

1333MHz olan RAM'leriniz ise kesinlikle yeterlidir

Sevgili montezuma'nın verdiği cevabın devamı olarak DVD konusunda şunu belirtmeliyim
Mobil platform için iki ayrı soket dizilimi vardır. Bunlardan hangisi cihazında mevcut ise, onu tercih edebilirsin. Ayrıca Sata2 ve üzeri uyumlu olan kaliteli ürünler tercih etmelisin. Zira cihazının çalışması ile ilgili hoşlanmayacağın sorunlar yaşayabilirsin
Ekli dosyayı görüntüle 6388
Ekli dosyayı görüntüle 6389
Hocam bahsettiğim şey windows'ta olduğu gibi dengeli, performans ya da güç tasarrufu gibi modlar arasında geçmek sanırım böyle bir uygulama yok.
Termal macun uygulaması ve fan temizliği 6 ay önce yapıldı şuan için gerek yok sanırım. Youtube'da video izlerken donma sorununu da DeskApp for Youtube uygulaması ile çözdüm. Herhangi bir tarayıcı ile youtube'da video izlerken işlemci kullanımı %90 %100 oluyordu mecburen 480p izliyordum. Uygulama ile birlikte 1080p 2x hızda bile en fazla gördüğüm CPU kullanımı %55 ve hiçbir kasma yok. Tarayıcı neden bu kadar çok yükleniyor anlayamadım ama sorunum çözüldü. Sorun youtube ile alakalıda olabilir çünkü puhu tvden 2k dizi izleyebiliyorum sorunsuz. Sanırım artık tek yapmam gereken uygulama açılışlarını hızlandırmak için ssd almak. Şuan sistemi downgrade etmeme gerek yok sanırım. Yine de Mavericks kullanmamı tavsiye eder misiniz?

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Şuan sistemi downgrade etmeme gerek yok sanırım. Yine de Mavericks kullanmamı tavsiye eder misiniz?
Mavericks ve SSD, Güzel bir ikili olacaktır. Denemekte fayda var, beğenmezseniz yine el capitana geçersiniz ama cihazınızın daha stabil çalışacagını umuyorum

Hocam bahsettiğim şey windows'ta olduğu gibi dengeli, performans ya da güç tasarrufu gibi modlar arasında geçmek sanırım böyle bir uygulama yok.
macOS bunu kullanıcıya yansıtmadan otomatik olarak empoze etmektedir fakat konu P8600 olunca, ne yazık ki sağlıklı sonuç alamayabilirsiniz

Youtube'da video izlerken donma sorununu da DeskApp for Youtube uygulaması ile çözdüm. Herhangi bir tarayıcı ile youtube'da video izlerken işlemci kullanımı %90 %100 oluyordu mecburen 480p izliyordum
Tarayıcı ile BannerApp (DeskApp basit bir yazılımdır, mobil tarayıcı gibi düşünün) arasında kıyaslanamayacak farklar kesinlikle vardır. Bu yüzden tarayıcı işlemciyi daha olağan kullanmaktadır. DeskApp işinizi görüyorsa, Fevhkalade

ünkü puhu tvden 2k dizi izleyebiliyorum sorunsuz
gerçekten çok iyi, ben bile Q8200 model işlemcim ile 720P açarken dualar ediyorum :D

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

Muratbatur

APPRENTICE
12 Haz 2017
33
4
71
34
gerçekten çok iyi, ben bile Q8200 model işlemcim ile 720P açarken dualar ediyorum :D
Downgrade ile ilgili bir rehber bulamadım hocam. Sanırım downgrade ettikten sonra tekrar bu sürüme upgrade yine zahmetli bir işmiş. Şuan bir sorunum olmadığı için pek denemek istemiyorum açıkcası. Uygulamadan 2k videoyu %75 %80 işlemci yükü ile kasmadan, donmadan izleyebiliyorum aynı video opera ya da safari ile %95 %100 işlemci kullanarak dona dona ilerliyor. Şans eseri uygulamayı denemek çok iyi oldu benim için yoksa gerçekten pişmandım aldığıma. Yardımlarınız için de çok teşekkür ederim her mesajımı cevaplıyorsunuz.

• Like
Tepkiler: baris_karaer

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Downgrade ile ilgili bir rehber bulamadım hocam. Sanırım downgrade ettikten sonra tekrar bu sürüme upgrade yine zahmetli bir işmiş. Şuan bir sorunum olmadığı için pek denemek istemiyorum açıkcası. Uygulamadan 2k videoyu %75 %80 işlemci yükü ile kasmadan, donmadan izleyebiliyorum aynı video opera ya da safari ile %95 %100 işlemci kullanarak dona dona ilerliyor. Şans eseri uygulamayı denemek çok iyi oldu benim için yoksa gerçekten pişmandım aldığıma. Yardımlarınız için de çok teşekkür ederim her mesajımı cevaplıyorsunuz.
Rica ederim. Biz türkler ''çalışıyorsa elleme'' mantığıyla hareket ediyoruz biraz :)
Soft kullanım için uğraşmak yersiz olabilir. Güle güle kullanın, şimdiden hayırlı olsun :)

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like

Muratbatur

APPRENTICE
12 Haz 2017
33
4
71
34
Rica ederim. Biz türkler ''çalışıyorsa elleme'' mantığıyla hareket ediyoruz biraz :)
Soft kullanım için uğraşmak yersiz olabilir. Güle güle kullanın, şimdiden hayırlı olsun :)
hocam son olarak bir yardıma daha ihtiyacım var. Ben sıfır ssd aldığımda sistemi buna nasıl tekrar kuracağım? Bunun için bir rehber var mı? SSDyi taktığım zaman recovery menüsüne erişmek mümkün mü?

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Benim bu konuda bir bilgim yok. @montezuma gördüğünde cevaplayacaktır

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,797
7,586
4,401
hocam son olarak bir yardıma daha ihtiyacım var. Ben sıfır ssd aldığımda sistemi buna nasıl tekrar kuracağım? Bunun için bir rehber var mı? SSDyi taktığım zaman recovery menüsüne erişmek mümkün mü?
Elbette mümkün. Bunun için yapman gereken SSD değişimi sonrası sistemi Command (⌘) – Option (⌥) – R tuş kombinasyonu ile açıp internet üzerinden Recevery moduna geçersin ve internet üzerinden cihazına uyumlu macOS sürümünün kurulumunu yapabilirsin.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

Alis

APPRENTICE
13 May 2021
3
0
1
2009 Macbook Pro'mda şarj problemi yaşıyorum. Bataryayı değiştirdim. Adaptörde bir sorun görünmüyor, fakat makine, uzun beklemelerden sonra ekranda şarj olmuş ya da oluyor gibi görünmesine rağmen kısa bir süre açık kalabiliyor ve sonra kapanıyor. Yardım talebim i) sorunun ne olabileceği hakkında bir fikriniz var mı? ii) Mac servisini kabul etmediği bu makineye nerede baktırabilirim? Daha önce götürdüklerim problemi çözemediler.