Macintosh'a Göre PC Toplama

writerustyle

APPRENTICE
12 Ağu 2017
6
0
0
32
Hocam merhaba,

2 sorum var aşağıda iletiyorum.

1- Macintosh'un hardwarelerinden yola çıkarak bir pc toplasak anakart, grafik kartı vs. herhangi bir kext ve hackintosh uygulaması kullanmadan direk güncel osx i kurmamız devamında os üzerinden update etme durumumuz olabilir mi? Olmazsa neden :)

2. kext dosylarını yazan arkadaşlar kim. Open source gibi bir camiası var mı. Bir kextin kaynak koduna erişip modifiye edebilir miyiz?

M.Duman

APPRENTICE
13 Mar 2017
45
47
21
Ankara
Her şeyden önce macOS yalnızca Apple sistemleri için yazılmış ve geliştirilmiş bir işletim sistemidir, Ekstra Kext ve Ayar dosyaları olmaksızın kurulum yapılamaz.
Kısaca:
Hackintosh veya diğer adıyla OS X 86 Project Apple'ın 2006 yılında Macintosh bilgisayarların işlemcilerinde Motorola'nın işlemcilerinin yerine Intel'i kullanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan ve PC'lere de Mac OS X kurulabilmesini sağlayan bir projedir. (Daha fazla bilgi için Google da arama yapabilirsiniz)

İkinci soruna ise; Kext Dosyaları Orijinal Mac'ler için Apple, Donanım ortakları ve Geliştiriciler tarafından yazılır, Hack sistemler için ise Gönüllü yazılımcı vb kişiler tarafından sağlanır, Bunun için ayrı bir github.com vb birçok platform mevcut.

• Like
Tepkiler: montezuma

writerustyle

APPRENTICE
12 Ağu 2017
6
0
0
32
Hocam bilgi için teşekkürler. Araştırmamı yapmıştım zaten google üzerinde. Alıntı yaptığınız siteyi de okudum.
Fakat amacım şunu anlamak. Teknik olarak nedeni nedir?

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,587
4,401
Teknik olarak nedeni nedir?
Teknik olarak nedeni macOS işletim sisteminin kapalı bir sistem oluşu ve sadece Apple tarafından üretilen cihazlar için tasarlanmış bir işletim sistemi olması. PC tabanlı sistemlerde direk olarak macOS kullanmak mümkün değil zira sistemin boot ve kernel dosyaları PS ile uyumlu değil. Bu noktada PC cihazlara kurulum için, OS boot taklit eden bir ön yükleyiciye ihtiyaç var ki bu da Clover olmakta. Clover basitçe şunu yapıyor. macOS ile sistem başlatıldığında, OS donanıma bakıyor ve soruyor; "Sen Apple'ın ürettiği bir cihaz mısın?". Clover bootloader diyor ki "evet ben Apple'ın ürettiği bir cihazım". Bunun üzerine sistem bizim Apple olmayan PC tabanlı sistemimize kurulum yapıyor.
Sonuç olarak Clover olmadan PC tabanlı bir cihaza MacOS kurulumu mümkün değildir.
not: Clover'a ek olarak Chameleon bootloader unutmamak lazım.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

writerustyle

APPRENTICE
12 Ağu 2017
6
0
0
32
Çok teşekkürler. O halde decrypt edilmiş bir macOS kullanmış olmuyoruz. macOsun kaynak kodu orjinal olan versiyonunu kullanıyoruz.

Pekala o zaman son sorumu da sorayım mı?

Hackintosh yöntemiyle macOS u kurabiliyoruz. Peki ama neden apple dan gelen updateleri yapamıyoruz? Ya da istesek bu da yapılabilir mi?

Teşekkürler,

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,587
4,401
Hackintosh yöntemiyle macOS u kurabiliyoruz. Peki ama neden apple dan gelen updateleri yapamıyoruz? Ya da istesek bu da yapılabilir mi?
Güncellemeleri gayet güzel yapıyoruz. Hackintosh kurulum olsa dahi bile, Apple Store bağlanabilir, uygulama indirebilir ve macOS güncellemelerini sorunsuzca yükleyebilirsin. Forum içerisinde araştıma yaparsan bununla ilgil konulara ulaşabilirsin.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: writerustyle

taluyka

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
27 Şub 2017
574
360
251
39
Gereken cevaplar verilmiş. En basitinden FakeSMC.kext olmadan kurulum gerçekleştiremeyiz.

Sadece Apple cihazların anakartlarında olan bir yongayı taklit ediyor bu kext.

Ben Mac OS sistemden bağımsız 4 tane kext kullanıyorum. Bunlar FakeSMC, Lilu, AppleALC, IntelMausiEthernet.
Bu 4 kext de açık kaynak kodlu ve yazılımcılar kaynak kodlarını nette paylaşmışlar.

Kaynak kodları kullanarak bilginiz dahilinde eylemler gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer taraftan MacOS zaten açık kaynak kodlu bir sistem. Yeni bir sürüm çıktığında kernel kaynak kodları Apple tarafından yayınlanır ve geliştiriciler kernel derleyerek kullanıma sunarlar. Zaten böyle olmasaydı PC'lere kuramazdık MacOS'u.

Anakart Modeli
ASUS Z170-A
İşlemci Modeli
i7-6700K
Grafik Kartı
Skylake HD 530
Ağ Aygıtları
i219-V
Disk ve RAM
256 GB SSD & 1 TB HDD & 500 GB HDD, 16 GB DDR4 2133 MHz

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
48
Diğer taraftan MacOS zaten açık kaynak kodlu bir sistem. Yeni bir sürüm çıktığında kernel kaynak kodları Apple tarafından yayınlanır ve geliştiriciler kernel derleyerek kullanıma sunarlar. Zaten böyle olmasaydı PC'lere kuramazdık MacOS'u.
Burada bir yanlışlık var. macOS açık kaynak kodlu bir işletim sistemi değil. Apple, macOS'un sadece belli kısımlarını paylaşıyor. Bunların bazıları lisans yüzünden yapmak zorunda. Çünkü GPL lisansı eğer bir değişiklik yaparsanız yaptığınız değişikliliği paylaşmanız gerektiğini söylüyor. macOS a sistem kurabilmemizin sebebi Apple'ın Intel işlemcilere geçmesi ve Hackintosh camiasında bulunan Ters Mühendislik bilgisine sahip programcılar. Onlar sayesinde bu yamalar kextler vs çıkıyor. Eğer açık kaynaklı olsaydı Wi-Fi, ekran kartı sorunu olmazdı.

• Like
Tepkiler: taluyka

taluyka

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
27 Şub 2017
574
360
251
39
Burada bir yanlışlık var. macOS açık kaynak kodlu bir işletim sistemi değil. Apple, macOS'un sadece belli kısımlarını paylaşıyor. Bunların bazıları lisans yüzünden yapmak zorunda. Çünkü GPL lisansı eğer bir değişiklik yaparsanız yaptığınız değişikliliği paylaşmanız gerektiğini söylüyor. macOS a sistem kurabilmemizin sebebi Apple'ın Intel işlemcilere geçmesi ve Hackintosh camiasında bulunan Ters Mühendislik bilgisine sahip programcılar. Onlar sayesinde bu yamalar kextler vs çıkıyor. Eğer açık kaynaklı olsaydı Wi-Fi, ekran kartı sorunu olmazdı.
Düzeltme için teşekkür ederim. Yazılımcı değilim internette açık kaynak kodlu olduğu hakkında bilgiler var o yüzden böyle söylüyordum. Fakat emin olduğum bir şey var o da çekirdekler açık kaynak kodlu. Bu sebeple derlenmiş çekirdeklerle AMD işlemcilere bile kurulabiliyor.

Anakart Modeli
ASUS Z170-A
İşlemci Modeli
i7-6700K
Grafik Kartı
Skylake HD 530
Ağ Aygıtları
i219-V
Disk ve RAM
256 GB SSD & 1 TB HDD & 500 GB HDD, 16 GB DDR4 2133 MHz
  • Like
Tepkiler: tosbaha

tosbaha

PADAVAN
MODERATOR
DEVELOPER
11 Mar 2017
140
118
0
48
Apple'ın açık kaynak kodlarını paylaştığı site Open Source - Releases Dediğiniz gibi AMD işlemcilere kurulabilme sebebi kernel kodunun (XNU) paylaşılıyor olması. Sitede göreceğiniz üzere paylaşılan kodlar işletim sistemin çok ufak bir parçası.

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler