ÇÖZÜLDÜ macOS Sequoia Kurulumda SATA Diskler Gözükmüyor Sadece NVMe Gözüküyor

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
Selamlar dostlar imzamdaki sistemi kullanmaktayım. İşlemci (12400f kullanıyordum) ve RAM değiştirmeden önce Sequoia kurulumunu başarıyla gerçekleştirmiştim. Aradan zaman geçince ve upgrade yapınca tüm disklerime format attım. Upgrade sonrasında bir daha Sequoia için kurulum ekranı göremedim (UHD 770 olduğundan şüpheleniyordum). Her neyse, yakın zamanda çıkan "Opencore-Simplify"ı denemek istedim. Sıkıntısız bir biçimde sistemi boot etti fakat kurulum ekranında hiçbir şekilde SATA cihazları göremiyorum. Eskiden böyle bir problem yaşamıyordum. CtlnaAHCIPort'u (hala çalışıyor mu emin değilim) denedim fakat o da bir işe yaramadı aklımda başka alternatif kalmadı. Yardımcı olabilir misiniz?

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,530
8,265
4,401
macOS'i yüklerken, Disk İzlencesi'nde hedef sürücünün (SATA/M.2/NVMe) sürücülerinin görünmediğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, macOS'in SATA Denetleyicisine bağlı sürücüleri bulamamasıdır.
Uyumluluk
macOS'te her Depolama Denetleyicisi desteklenmez.
ADIM 1: AHCI'yi Etkinleştir
İlk adım, BIOS/UEFI'den AHCI Denetleyiciyi etkinleştirmektir.
1. BIOS/UEFI'den başlatın.
2. SATA Denetleyici Modunu bulun ve AHCI'ye ayarlayın
3. Değişiklikleri Kaydet ve Çık
2. ADIM: Desteklenmeyen SATA Denetleyiciyi Etkinleştir
Bir sonraki adım, macOS'in denetleyiciyi bulabilmesi ve sonuç olarak macOS'un diskle iletişim kurabilmesi için desteklenmeyen bir SATA Denetleyiciyi etkinleştirmektir. Desteklenmeyen bir SATA Denetleyiciyi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
1. Bu forumun indirmeler bölümünden CtlnaAHCIPort'u indirin.
2. ESP'nizi mount edin.
Clover için:
Clover kullanıyorsanız, kext'i EFI/Clover/Kext/Others'a kopyalayın
OpenCore için:
OpenCore kullanıyorsanız, kext'i EFI/OC/Kexts'e kopyalayın. Ayrıca config.plist'inizin Çekirdek bölümüne kext girişini eklemeniz gerekecektir.
3. Config.plist dosyanızı kaydedin

Artık kurulum sırasında sürücüleri görebilmeniz gerekir.

Son olarak config.plistinizde UEFI sekmesinde APFS tıklayın ve MinDate ve Minversion değerlerini -1 yapın.
Misc/Boot/LauncherOption/Full
Misc/Security/ Scan Policy değerini 0 (Sıfır) yapın.

Ve yine yukarıda belirtildiği gibi diskler Mac uyumlu olmayabilir. Marka ve model belirtin.

BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: turko35408

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
macOS'i yüklerken, Disk İzlencesi'nde hedef sürücünün (SATA/M.2/NVMe) sürücülerinin görünmediğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, macOS'in SATA Denetleyicisine bağlı sürücüleri bulamamasıdır.
Uyumluluk
macOS'te her Depolama Denetleyicisi desteklenmez.
ADIM 1: AHCI'yi Etkinleştir
İlk adım, BIOS/UEFI'den AHCI Denetleyiciyi etkinleştirmektir.
1. BIOS/UEFI'den başlatın.
2. SATA Denetleyici Modunu bulun ve AHCI'ye ayarlayın
3. Değişiklikleri Kaydet ve Çık
2. ADIM: Desteklenmeyen SATA Denetleyiciyi Etkinleştir
Bir sonraki adım, macOS'in denetleyiciyi bulabilmesi ve sonuç olarak macOS'un diskle iletişim kurabilmesi için desteklenmeyen bir SATA Denetleyiciyi etkinleştirmektir. Desteklenmeyen bir SATA Denetleyiciyi etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
1. Bu forumun indirmeler bölümünden CtlnaAHCIPort'u indirin.
2. ESP'nizi mount edin.
Clover için:
Clover kullanıyorsanız, kext'i EFI/Clover/Kext/Others'a kopyalayın
OpenCore için:
OpenCore kullanıyorsanız, kext'i EFI/OC/Kexts'e kopyalayın. Ayrıca config.plist'inizin Çekirdek bölümüne kext girişini eklemeniz gerekecektir.
3. Config.plist dosyanızı kaydedin

Artık kurulum sırasında sürücüleri görebilmeniz gerekir.

Son olarak config.plistinizde UEFI sekmesinde APFS tıklayın ve MinDate ve Minversion değerlerini -1 yapın.
Misc/Boot/LauncherOption/Full
Misc/Security/ Scan Policy değerini 0 (Sıfır) yapın.

Ve yine yukarıda belirtildiği gibi diskler Mac uyumlu olmayabilir. Marka ve model belirtin.
Anakart platformu yeni olduğundan mıdır bilmiyorum ama SATA denetleyici modu bulunmuyor. Intel RST ve VMD'yi BIOS'tan kapattım.
CtlnaAHCIPort'u denediğimi zaten yukarıda belirtmiştim maalesef çalışmadı.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
Biosu gelişmiş modda kullanarak Advenced kısmında Sata Configurson gibi bir. kısım olur. Buraya bak. Olmazsa ilgili ekranların görsellerini paylaş. Gelişmiş moda girmek için F7 veya bios ekranında altlarda bir yerde bir button-tuş olabilir. EZ mode olarak girdiğinde SATA mode giremiyorsan Gelişmiş mod ile denemelisin.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD
  • Like

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
Biosu gelişmiş modda kullanarak Advenced kısmında Sata Configurson gibi bir. kısım olur. Buraya bak. Olmazsa ilgili ekranların görsellerini paylaş. Gelişmiş moda girmek için F7 veya bios ekranında altlarda bir yerde bir button-tuş olabilir. EZ mode olarak girdiğinde SATA mode giremiyorsan Gelişmiş mod ile denemelisin.
Her kısmına baktım hocam, maalesef bende öyle bir seçenek yok, RAID özelliği olan RST var o da kapalı zaten.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
Advenced altında System Agent config kısmında Map Sata VMD gibi bir ayar olmalı bu Enable değilse enale olarak ayarlayı dene.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
Advenced altında System Agent config kısmında Map Sata VMD gibi bir ayar olmalı bu Enable değilse enale olarak ayarlayı dene.
Denedim maalesef işe yaramadı. OpencoreSimplify'ın oluşturduğu EFI'deki bi' ayar bunları kapatıyor olabilir mi acaba?

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
Olabilir, hackintosh için her tuhaflık mümkün. Yapılandırmanı paylaş birlikte kontrol sağlayalım.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
DevicesProperties içerisindeki boş girdili bu PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)/Pci(0x0,0x0)/Pci(0x0,0x1) cihaz SATA kontrolcüsü olabilir mi?

Ekteki yapılandırmayla dene bu cihazı kaldırdım ve AhcıPort için kext ekledim.
Dosyanın adını config yap ve kendinkiyle değiştir.
Ekteki kexti de OC > KEXT konumuna kopyla. Sürükleme Kopyala-Yapıştır ile yap.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
Ekran kartı girişine benzemiyor. Nvme veya Sata olabilir.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
Maalesef gönderdiğiniz dosyalar da işe yaramadı, hala SATA disklerini göremiyorum.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
O zaman bu ayarı bios ta aramak kalıyor. Yapılandırma tarafında bir sroun görünmüyor.
Tam emin olmak iiçn bir de bu EFI ile boot edip dene istersen.
OpenCore Intel ve AMD EFI Dosyaları - osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
İntel olaı indirip içerisinde bulunan config dosyalarından 015 - Desktop - Alder Lake olanın adını config yapıp dene.
Eğer sorun aynı şekilde devam ederse yapılandırma kaynaklı değil biostan sata modun bir şekilde IDE veya RAID olarak görünmesindendir. Bunun AHCI veya dengi bir şey olmalı.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

Zhao

APPRENTICE
25 May 2020
43
9
21
Hazır dosyalarla hiçbir şekilde kurulum ekranı göremiyorum. EXITBS'te takılıyor. BIOS kısmına gelecek olursak tüm bios ayarlarımı dump ettim hocam, bi göz atın isterseniz belki ben bir şey kaçırmışımdır.
+ BIOS modla uğraştığım zamanlardan kalma dosyalarımı incelediğimde fotoğraftaki şeyle karşılaştım:
Ekran görüntüsü 2025-01-14 105715.png

Bunu ben göremiyorum, muhtemelen gizlenmiş fakat BIOS'ta ayarı mevcut ve sadece AHCI var, başka bir seçeneği yok gibi gözüküyor.
@kindo hocam problemi sonunda çözdüm.
Kod:
iGPU Multi-Monitor [Enabled]
DVMT Pre-Allocated [512M]
RC6(Render Standby) [Enabled]
Internal Graphics [Auto]
GTT Size [8MB]
Aperture Size [256MB]
Igfx Gsm2 [4GB]
Normalde Asus anakartlarda iGPU'ya ayrılabilen bellek boyutunu DVMT Pre-Allocated üzerinden ayarlayabiliyoruz ve benim anakartımda maksimum "512MB" atanabiliyordu. Ben Windows için daha fazlasına ihtiyaç duyduğumdan dolayı BIOS'uma mod yapıp Igfx Gsm2 bölümünü açmıştım. Bu bölüm sayesinde istediğim kadar bellek atayabiliyordum ve "4GB" olacak şekilde ayarlamıştım. Igfx Gsm2'yi kapattığımda problemin düzeldiğini keşfettim. Şuan ise 2GB olacak şekilde ayarlı ve disklerimi görebiliyorum fakat hala bu ayarın SATA ile ilişkisini anlayabilmiş değilim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
  • Like
Tepkiler: kindo

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,214
3,747
4,401
Muhtemelen PCIe aygıtlarını RAM kullanımı ile alakalı bir ayardır ve güç durumuna göre sıraya koyuyor. Eğer entegre grafik fazla veri yolu isterse ve sata için o an veri yolu gerekmiyorsa bekletiyor veya kapatıyor. Yaşadığın sorundan teorik olarak böyle bir sonuç çıkarıyorum.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: strangerone
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler