Merhaba Arkadaşlar
2. G5 Projem olan ve oldukça mütevazi donanımlar ile güzel bir FakePro'yu siz değerli osxinfo çatısı altındaki dostlarımla paylaşıyorum
Bu sefer daha Orjinal ve kesip biçmeye mahal vermeden, özgür bir Casetop oluşturmaya çalıştım. Zor olmadı ama uğraştırdı. Açıklamaları mümkün olduğunca kısa tutarak, resimlere daha fazla yer ayırmaya çalışacağım
MacPro Ekipmanlarım;
+ Apple Cinema Display 20
+ Apple Keyboard
+ Apple Mighty Mouse
+ Apple G5 Pro Case
- Gigabyte GA G31M-ES2L
- Intel Core 2 Quad 8200 (2.87GHz O.C)
- EVGA Nvidia GT730 2GB DDR3 128Bit
- Adata 4GB DDR2 800MHz
- Seagate 500GB 7200Rpm
- Dark 4x USB 3.0 PCI-e
- Dark 2x USB 2x Firewire Port
- UnP Sound Device
- TP-Link WN821N
Yük Altındaki Isı Değerleri;
- CPU: 49
- GPU: 38
- HDD: 39
- PSU: 26
- Board: 29
- CPU: 31
- GPU: 28
- HDD: 23
- PSU: 21
- Board: 25
- G31M ES2L: 12V
- Q8200: TDP 105W - 1.3625V
- GT 730: TDP 38W
- DDR2 Memory: 1.6V
- HDD's: 6W
- Molex's: 8x5V 40W
Kasamızın içerisinde bulunan bileşenleri tamamen çıkardık ve tazyikli su & belirli kimyasallar ile bütün kirlerinden arındırdık. Bir gram leke kalmamak şartı ile tertemiz oldu. Kompresör ve mikrofiber bez yardımı ile de iç dış kuaförünü sağladıktan sonra, masaya G5 kasamızı bıraktım ve neler yapabileceğimi hayal etmeye başladım
Anakart üzerindeki Kuzey ve Güney köprü koruyucu heatshink'ler söküldü, izopropil alkol ile steril bir şekilde temizlendi ve A Kalite termal macun uygulandıktan sonra montajları yapıldı. Ayrıca Kuzey ve Güney köprülerini soğutmak için eksta fan takviyesi sağladım fakat projenin ilerleyen adımlarına doğru bunlara ihtiyaç kalmayacak. Şu an için beta, hafif sesli olsalar da gayet de güzel sogutuyorlar
Anakartta bulunan PS/2 Keyboard & Mouse, Sound, VGA, LPT ve COM-A portları titiz ve detaylı bir şekilde kesildi. Devre üzerinde kalan Lehim yollarında, herhangi bir tahribat oluşturmadan orjinal bir şekilde işlemi tamamladım. İnanılmaz riskli ve anakartın bir daha çalışmamasına neden olabilirdi, ama olmadı
250W gücündeki herhangi marka bir güç kaynağını, tamamen gövdesinden ayırarak G5'in güç kaynağı kasasına stabil bir biçimde entegre ettim. Gerçek bir G5 Power'ından ayırt etmek mümkün dahi değil
Power içerisindeki 2 adet orjinal delta fana ise, 12V yerine daha sessiz çalışmaları için molex bağlantı arabirimi üzerinden 5V'luk enerji aktarımı sağladım. O kadar sessiz, serin ve sakin çalışıyorlar ki, ahhhh anlatamaaam
Güç kaynağımızı kasamıza yerleştirdik. Orjinalliğinden ödün vermeden başladık
Power Mac G5 içerisinde HDD donanımına data & enerji sağlayan orjinal sata ve molex kablolarını, yenileri ile editleyerek daha uyumlu olmasını sağladım. Çok da güzel oldu, kozmetik olarak da gayet kusursuz bir hal aldı diyebilirim
Estetiği bozulmasın diye DVD-Writer'ı çıkarmadım. Kullanma ihtiyacı hissetmediğim için vitrin olarak yerinde duracaktır. Gerçekten ihtiyaç olursa da, 30cm molex ve IDE Flex takarak çalıştırabilirim..
Şu ana kadar yapılan işlemler ile G5'imizin son hali
Power Mac G5'in arka panelindeki dahili soketler hakkında uzunca düşündüm ve nihai karara erdim. Karar mı? Orjinalliği bozmuyoruz beyler
Portları anakart üzerinden sıcak hava işlemi ile ayırdım ve sadece USB'leri çalışacak şekilde modladım, diğer soketleri de orjinalliği bozulmayacak şekilde yerine sabitledim. Hem kozmetik, hem işlevsel oldu
Yalnız şunu belirtmek istiyorum;
İsteseydim, bütün portları kozmetikten ödün vermeden birebir çalışmasına olanak sağlardım fakat bütün enerjimi buna harcamak istemediğim için bu projemde yer vermedim açıkçası
Power Mac G5 Kasamızın ön yüzündeki Power tuşu ve aydınlatmasını, lehim & havya ikilisinin yardımıyla editleyerek orjinaline sadık bıraktım. Zor oldu ama Gayet güzel ve stabil çalışıyor
G5'imizin INPUT & OUTPUT'ları PCI arabimizi üzerinden sağlanacagı için, 4 slotun tümünü an itibari ile doldurduk. Yer kalmadı haliyle
PCI arabirimine bağlanacak donanımlarımızı belirledik. Tabii yaptığım her işlem beta olarak adlandırılabilir. Çünkü her kademede başka bir upgrade yapılabilir. Öncelikle sistemi test ediyorum ve oluşabilecek sorunlara karşı önlem almaya gayret gösteriyorum. Kolay değil arkadaşlar, inanın insanı çok yoruyor..
3 katlı PVC'mizi, anakartımızın formuna uyum sağlayacak şekilde kestim ve A kalite bir yapıştırıcı ile sabitleştirdim. TermoBostik; Havacılık sanayii'de kullanılan değerli bir bileşendir ve rengi genelde siyah olur, izopropil alkol ile yoğunlaştırılır. İnternette boşuna aramayın, bulamazsınız
Ticarı uçakların alt empenanj bölgesinde bulunan Altimeter sensörlerine uygulanarak sağlamlaştıran hava akışını sirküle eden ve korozyona engel olan şahane bir elastik yapıştırıcıdır. Düşünün ki, bu uygulamayı basit bir PVC ile Aliminyum arasında yapıyorum. Gereklimiydi? Hayır
Düzen ve Simetri'ye önem veririm, Yap gitsin felsefesine asla sahip değilim
Resim çekmeyi fazla beceremediğim için kasa içerisindeki hatlar bazen size yamuk görünebilir, ve resimler inanın ki gerçeği yansıtmıyor...
PVC'yi kasaya yapıştırdıktan sonra, kasayı çizilmeyecek bir yumuşak zemine bıraktım ve PVC üzerine 24KG'lık yük bırakarak, 16 saatlik bir dinlenmeye bıraktım. 16 Saat sonrasındaki sonuçlar harika
Şu ana kadar yapılan işlemler ile G5'imizin son hali
Sistemimizi geçici montajını tamamladık ve sıra geldi start vermeye. Mevcut Windows 7 üzerinden sistemi çalıştırdığımda, 30dk boyunca kullandım herşey iyi gidiyordu fakat bir şey farkettim. Nedir mi? Kasanın içi bildiğiniz sauna
Sierra da ise Harddisk'lerin ısı değerleri boşta iken 56 derecelere ulaşınca da, oturup uzunca düşündüm
Alev alev yanmak deyimini resmen yaşadım. Prof Dr. Barış, bu konuya acilen bir çözüm bulmalıydı, ve bu ısı problemini en verimli ve sessiz şekilde nasıl çözebilirim diye düşündüm. Alternatif çoktu ama, dezavantajları da beraberinde geldi.. Yine de farklı soğutma tekniklerini deneyimledim, ve bunlar alttaki resimlerde mevcut;
12cm'lik iki adet Corsair fan kullandım. Bu fanların akış yönü ise, Ön panelden giren havanın arkadan çıkması temeline dayalıydı. Ayrıca bu fanların havayı direk vurduğu alan anakartın tamamı olduğu için, Kuzey ve Güney Heatshink'lerine taktığım fanlara gerek kalmamasını sağladı. Soğutma gayet tatmin edici boyutlarda
Not: G31M chipsetli bu anakart, Quad işlemciyle olan birlikteliğinden ötürü Rezalet derecede ısınan, köprüleri mahmutbey gişelerine çeviren, yüksek ısıdan ani donmalara kadar rahatlıkla gidebilen bir anakarttır. Düşünün ki sistemimde azımsanmayacak değerlerde de overclock olduğunu
Egsoz kısmını ise 9cm boyutlarında iki adet ucuz basit fan upgrade ettim, bu kadar fandan çıkacak sonucu merak ediyordum. Nerden bilebilirdim ki bu kadar ses yapacaklarını....
9CM'lik iki adet egsoz fanı ile, kasa içerisindeki sıcak hava sirkülasyonunun dışarıya çıkışını sağlamaktı amaç. Fakat bu çözümde ne yazık ki %60 verim ve %70 gürültü oluştu. Kasa içindeki 12CM'lik fanlar ise %80 verimliydi ve %35 gürültüye sebep oluşturdu. CPU stock fanından bahsetmiyorum bile. Tamamen verimsiz..
Yukarıda verdiğim değerler, bir çoğunuz için iyi bir değer olabilir ama anormal olan benim
%90 verimlilik ve %10 gürültüye ulaşmanın bir formülü olmalıydı, hem de Quad işlemcili cayır cayır yanan bir sistemde
miniATX formuna uygun olabilseydi, kesinlikle P45 Chipsetli anakart + Xeon X5470 kullanırdım (O.C ile 4.1GHz)
G5'in fanları, Delta markasının Apple için özel olarak ürettiği anormal derecede sessiz ve işlevsel fanlardır. Bugün bile, Corsair markasının piyasada oldukça tuzlu olan fanlarıdan alacağınız randımanı, Delta ile kıyaslamak zor olurdu. 1290Rpm'de 7dB fark olduğuna deneyimlerim ile şahit oldum. Bunu fark ettiğim an, projeme bu yönde çoklu yön verdim ve kafamdaki taşlar yerine oturdu..
Arkadaşlar; Delta fan'ların direk molex bağlantısı yoktur. Kesinlikle orta düzey elektronik bilgisi ve iCircuit (muadilleri de olabilir) ile devre şeması oluşturup, bu şemayı uygulayabilecek tecrübeyi oluşturmamız lazım.
iCircuit on the Mac App Store
Amaç, bu fanların her birinin sadeve 5Volt 0.92Amper değerlerinde çalıştırarak hem sessiz hem de etkili dönüş hızını sabit tutmasını sağlamaktır. Kesinlikle detaylara girmiyorum, çünkü yazılacak gibi değil..
Delta fanların tamamını, bildiğiniz molex bağlantı arabirimine dönüştürebildim sonunda. Tak, Çalıştır
- 2 adet Delta 6cm Turbo Fan (Power Supply)
- 2 adet Delta 8cm Turbo Fan ( Harddisk Section)
- 2 adet Delta 9cm Turbo Fan (Processor Heatshink)
- 2 adet Delta 10cm Turbo Fan (Exhaust Output)
CPU için stock intel fanından kurtulmanın vakti geldi. Elimde ayakları olmayan ve kullanılabilir durumda olmayan soğutucuyu, metal plaka ve kelepçe yardımıyla anakarta sabitledim.
Oldukça sabit ve gram oynama olmadı. Zaten uzun vadeli düşünmüyorum. İlk fırsatta, G5'in kendi bloğunu kullanacagım. Emin olun, sıcaklık değerleri ciddi ölçüde farkedecektir. G5'lerde kullanılan blokların bakır komponentlerinde, gazlı soğutma mevcut olduğu için çok daha iyi sonuç verecektir...
Harddisklerimiz de boşta iken 56 derecelerden 23 derecelere yerini bıraktı. Hemde aynı sessizliği koruyarak
Maksimum hareketlilikte 30 dereceyi asla geçmemiştir..
Son aşamalara adım adım yaklaşıyoruz
Burada ise şöyle bir sonucu paylaşıyorum; Hem CPU hem de anakarttaki temel parçaların tamamını (Güney köprüsü hariç) soğutmamız gerektiğini düşündüm. Bu çözüme ise, alttaki resimde bulunan 9cm'lik fanların eğimini sola doğru verdim. Bu şekilde yaptığım testlerde sonuçlar daha da olumlu çıktı
Aynı şekilde HDD'ler için sağlanan 8cm'lik fanlar ise, hafif 16 derece aşağıya doğru eğimli bir pozisyona getirilerek, Harddisklerin 2 derece daha etkili hava akışı sağladığını gözlemledim. Detaylı pozisyonlara da aldım fakat en randımanlı sonucu veren açı bu oldu. Zaten bu fanların alt ve üst bölmelerinde yalıtım süngerleri kullandığım için, vibrasyondan eser de kalmadı
G5 Metal kapağımızı da yerine takalım ve Casemizi de kapatalım
Hadi bana hayırlı uğurlu olsun
Şimdi sıra Sierra kurulumunda...
Güncelleme; Arkadaşlar, yukarıda da belirttiğim gibi CPU blok modlamasını tamamladım ve G5'in kendi bloğunu kullanarak sistemi tamamladım
Sağdaki olan basit bir blok, Solda olan ise PowerMac G5'in kendi bloğu
Asaleti yeter
Önce bir denedim, çevredeki kapasitörlere zarar veriyor mu diye,. Estetik bir şekilde CPU'ya uyum sağlayarak hizaladım ve sorun görmedim. Gayet güzel yerleşti CPU üzerine, milim boşluk kalmadı
Ama, montaj gerçekten zor oldu. Çift Clips (kelepçe) yardımı ile orantıyı sağlamak, 35 dakikamı aldı..
Hazır CPU'ya el atmışken, anakartımızın ikinci köprüsü olan NorthBridge'i de düşünmeden edemedim. Diğer bloğu da buraya sabitleme çalışmalarına başladım
Yalnız; Bu işlem çok çok risklidir. CPU gibi basit görünebilir fakat orta yüzeydeki cam entegrenin kırılma olasığı çok fazla. Bu sebeple titiz bir çalışma ile termalpad desteği oluşturdum etrafına.
Hem bloğun oluşturduğu baskıyı orantılayacaktır, hem de termal soğutma için hatırı sayılır derecede ısı iletimini bloğa sağlayacaktır. Bir taş ile kuş katliamı bu olsa gerek
Nazar etmeyin
Kasa montajını yapmadan testlere başladım. Değerler fena değil. Bir de kasa içerisinden aynı testleri yaparak, sonuçları altta paylaşacağım..
Kasa montajını da tamamladım
Gayet estetik oldu
Bu sonuç ise, 2K Full video ve Benchmark testi esnasında iken alınan en yüksek veriler. Bence gayet güzel, G5'in bloğu kendi tahtını kaptırmıyor..
Bu arada 2K'yı kaymak gibi oynatıyor. 2008'li yılların orta seviyeli bir sistemi, Sierra ile böyle güzel bir performans kombinasyonu oluşturabiliyor. Danke Apple, çok Schön bir hareket oldu
Not: Bu değerler overclock'lu halidir. Stock CPU durumunda sonuçlar daha olumlu yöndedir...
- BootLoader
- OpenCore 0.8.6
- Laptop Modeli
- Lenovo Thinkpad L440
- Anakart Modeli
- Gigabyte P43-ES3G
- İşlemci Modeli
- Intel® Xeon™ X5450
- Grafik Kartı
- Zotac GTX650 2GB (GK107)
- Ses Kartı Modeli
- Realtek ALC888