Merhaba arkadaşlar
Gecemi gündüzüme katıp başladığım MacOS serüvenime artık bir başarılı kurulum yazısı ve incelemesiyle sonlandırıyorum. Halen sorunlar var ancak şu an bile mutlu etti beni
Azimli sıçan taşı deler hesabı ; tamı tamına Cumartesi günü öğleden sonrasından beri yaklaşık dört gün hem uykusuz kaldım, hem de sinirlerim bozuldu. Ancak şu satırları bile MacOS'dan yazabilmek paha biçilemez. Neyse çok konuştum. Başlayalım.
Önce UEFI kurulum yapmamıştım, hatta büyük sıkıntılarla da karşılaştım UEFI kurarken. Tabii olmadı haliyle... Diskin bir bölümü kayboldu, koştum yeni SSD aldım takarım umuduyla, Monster'a uymadı, PCIE SSD gerekliymiş vesaire.
Başarılı kurulum şöyle oldu...
1-Mojave kurulum USB'sini taktım, ve Options altından Graphics bölümünden Inject NVIDIA'yı işaretleyip; Inject INTEL'in işaretini kaldırdım, ve hiç bir şeye dokunmadan, yedek almadan vs, direk olarak USB'den önyükleme yapıp kurulum ekranında "Disk İzlenceleri" kısmına girerek 480 GB SDD Harddiskimi sildim ve GUID MacOS (Genişletilmiş Günlüklü) olarak formatladım.
2-Disk İzlenceleri kısmından çıkıp normal olarak oluşturduğum bölüntüye Mojave'yi kurmaya başladım.
3-Kurulum tamamlandıktan sonra, usb den tekrar boot edip, normal kurulum sürecinin devamı için MacOS bölüntüsünü seçip yukarıda belirttiğim Graphics ayarını tekrar yapıp yüklemeye girdim.
4-Yükleme tamamlandıktan ve oturum açıldıktan sonra Disk İzlenceleri'ni açıp 480 GB olan diski ikiye bölüntüledim ve yeni bölüntüye Win 10 adını verdim. Bilgisayarı yeniden başlattım.
5-Fat32 olarak önceden hazırlanmış Windows 10 Kurulum USB diskini taktım ve açılış esnasında F7 tuşuna basarak (BURASI ÇOK ÖNEMLİ) ; UEFI Windows'u seçtim.
NOT: UEFI olmayanı seçerseniz NTFS olarak kurulum yapmaya çalışıyor ve diski silerken hem silemiyor, hem de o bölüntü yok oluyor saatlerce uğraştırıyor. Eğer ki diski formatlamayı başaramazsanız, Windows Kurulumu size başka bir bölüntüye Windows kurdurmayacaktır. İşte şimdi en sıkıntılı bölüm başlıyor, ben üç saat uğraştım çözebilmek için ama size çözümü de hemen veriyorum. Ben yandım eller yanmasın
Arkadaşlar, eğer UEFI değil de normal Windows USB den boot edip devam ederseniz. ve üstüne bir hata yapıp önceden GPT olarak formatlanan diskinizi formatlarsanız, o bölüntü kaybolacak. Bu durumda hemen restart atıp MacOS'u USB'den boot ediyoruz. Internetten (Internet için Ethernet ya da Wifi Gerekli) Stellar Partition Manager isimli uygulamayı bulup indiriyoruz. Ve diski tekrar bulup formatlıyoruz. (MacOS Genişletilmiş Günlüklü) olarak. Sonrasında UEFI seçeneğinden girip Diskimizi NTFS olarak formatlayıp kuruluma devam ediyoruz.
6-USB'den UEFI Windows önyükleme yaptıktan sonra, temiz Windows kurulumunu seçtim ve önceden Windows 10 için ayırdığım bölüntüyü sildim. Ve tekrar NTFS olarak formatladım. Böylece küçük boyutta ayrı bir bölüntü oluştu boot için. Ve bundan sonrası normal Windows kurulumu.
7-Windows kurulduktan sonra yeniden başlatıp Mojave USB'sini taktım. Artık Clover bootloader ayarlarını yapmanın zamanı geldi. .
8- En meşakkatli bölüm buydu. Ancak birkaç deneme sonrasında, açıklamadaki ilk seçeneği seçip kurduktan sonra, USB deki Clover dosyasını komple MacOS/EFI içine kopyaladım ve USB olmadan Boot sorunları başladı. Defalarca, günlerce siyah ekran aldım.
9- Sonra bu akşam Clover'ın space'e basılıp ulaşılan menüsünden bir sekme keşfettim; Block Kexts bölümü. Oradan tek tek deneyerek en sonunda boot edebildim USB olmadan.
10- Ancak sorunlar bitmedi tabii, EFI içindeki Clover dosyasından herhangi config.plist dosyasının adını değiştirince, ya da diğerlerini silince, yine başa döndüm. Boot sorunları başladı. Ama aldığım Backup sayesinde eski dosyaları yerine koydum.
11- Ve sonuç olarak kaçak kext'leri, beni günlerdir uğraştıran kext'leri tespit ettim. İlki;
- ACPI Battery Manager.kext
Bunu tiklemediğim her an Clover menüsünde her daim boot sorunu yaşadım. Uyumsuz %100.
-VoodooI2CFTE, VoodooI2CELAN, VoodooATME, VoodooI2C (Services, GPIO) Bunlar da sistemin ön yüklemesini yavaşlatıp donmasına sebep oluyordu.
12- Kaçaklar tespit edildikten sonra, hepsini MacOS/EFI dizininden sildim.
Şu anda sadece config_UHD630.plist i seçerek boot edebiliyorum. Ancak ismini normal config.plist yaparsam sıkıntı... boot etmiyor.
Çalışan donanımlar.
1- Klavye (Voodoo PS2 Controller sayesinde)
2- Ethernet
3- Wifi (Tp-Link WN823N V3 - 10.14 Beta Driver ile)
4- Intel UHD 630 Graphics (1536 MB olarak görüyor)
5- Bluetooth
6- USB 3.0 Donanım
7- Klavye ışıkları çalışıyor (Monster)
8- Kamera Çalışıyor
Çalışmayan donanımlar
1- Ses sürücüsü, hiç bir şekilde ses alamıyorum.
2- Pil Yönetimi,Ekran Parlaklığı ayarlanmıyor.
3- Touchpad Çalışmıyor
Şunu da bırakayım. Güzel oldu
Moderatörün son düzenlenenleri:
- BootLoader
- Opencore 0.7.3
- Laptop Modeli
- Monster Abra A5 V13 1.3 - macOS Big Sur 11.0.1
- İşlemci Modeli
- Intel® Coffee Lake Core™ i5-8300H 4C/8T; 8MB L3; 8GT/s; 2.3GHz > 4.0GHz; 45W; 14nm
- Grafik Kartı
- Mobile Intel® HM370 Chipset & 4GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX1050 128-Bit DX12
- Ağ Aygıtları
- Intel® Dual Band Wireless-AC 9560, 2x2 AC + Bluetooth 5.0 M.2 2230 (1.73 Gbps)
- Disk ve RAM
- JD512 512GB 3D Nand 2000/1500MB/sn NVMe SSD Disk & JD1000PRO 1TB 3400MB-3000MB/sn NVMe SSD Disk & 16GB RAM (2x8GB) DDR4 2666MHz