ÇÖZÜLDÜ Monster Monster Tulpar T7 21.5 Sonoma / Ventura

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
Tulpar T7 V21.5 17,3
  • Intel i7-10875H-2,30GHz
  • Nvidia RTX3060 6GB GDDR6 192-Bit

Merhabalar

2023 Başlarında "Monster Monster Tulpar T7 21.5" cihazıma "OpenCore v9.0" kullanarak "macOS Ventura" kurulumunu gerçekleştirmiştim. bir kaç eksik dışında kusursuz çalışıyordu fakat "xCode" için "macOS Sonoma" ya güncellemem gerekiyordu, güncelleme işlemini sistem içerisinden defalarca denememe rağmen başaramadım ve Sonoma kurulumu yapmaya karar verdim. Ventura için kullandığım EFI' yi OpenCore v9.9'a güncelledim,bununla beraber kextler ve driverları da güncelledim. Sonoma kurulumunu başarıyla gerçekleştirdim.

Sorun 1:
IGPU VRAM 14 mb olarak görünüyor, WhateverGreen kext ile Ventura kurulumumda çözmüştüm, fakat Sonoma içerisinde başaramadım. Tam olarak sorunun neden kaynaklandığını veya eksik bir işlem yapıp yapmadığımı anlayamadım.

Sorun 2:
Kurulumu yaptığım disk cihazımda ikinci ssd olarak takılı önceki kurulumumda "APFS for Windows Paragon" ile windows içerisine mount ederek yazma/okuma işlemi yapabiliyordum, sonoma ile şuan bu işlemi gerçekleştiremiyorum, yazılım içerisinde böyle bir hata almaktayım;

hata.png

bu sorunu çözmek için denediğim ve başarıya ulaşamadığım yöntemler;
ÇÖZÜLDÜ OpenCore'da SIP devre dışı bırakma //SIP Status Disable
ÇÖZÜM macOS Big Sur Sistem Diski Yazma Erişimi Vermek // Snapshot görüntüleyemedim

EFI Ventura
Ses Çıkışı - Wifi - Bluetooth dışında kusursuz çalışmakta. İhtiyacım olmadığı için tanıtmak için vakit harcamadım. Yarı başarılı kurulum olarak kullanılabilir :)

EFI Sonoma
Disk Erişimi Kısıtlı, IGPU VRAM 14 MB görünüyor, Ses Çıkışı - Wifi - Bluetooth Ventura gibi çalışmamakta.

MacOS Sonoma içerisinde yaşadığım sorunlar için yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler
Ekleme; IGPU VRAM 14mb görünmesinin sebebi kextleri yükleyememiş olmam olabilir mi ? Library/Extensions içerisine ekledim fakat sistem yazmaya korumalı olduğu için System içerisindeki Extensions klasörüne ekleme yapamadım, Venture kurulumumdan sonra aradan uzun zaman geçtiği için nereye kopyalamam gerektiğini tam olarak bilmiyorum.

Moderatörün son düzenlenenleri:

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
Mac'inizde Paragon NTFS sürümünüzü kontrol edin. En az 15.11.840 olmalıdır. Bu sürüm Mac OS Sonoma'yı destekliyor
Sonoma'da disk yazma erişimi sağlayamazsınız.
SIP disable Recovery üzerinden csrutil disable (Terminal) komutu ile yapılabilir.
Library/Extensions içerisine ekledim fakat sistem yazmaya korumalı olduğu için System içerisindeki Extensions klasörüne ekleme yapamadım
Yapamazsınız. En azından manuel. Ki yapmanıza gerek de yoktur. Gerekli kextleri EFI/OC/Kexts klasörüne atıp config.plistinize işlemeniz ve başlangıçta NVRam Reset yapmanız yeterlidir.
IGPU VRAM 14 MB görünüyor
Config.plist DeviceProperties içerisinde dahili grafik yaması olmalıdır. Ventura'da kullandığınız yama Sonoma'da da çalışır.
Ses kartınızın modelini yazmanız gerekir.
Wifi - Bluetooth Ventura gibi çalışmamakta.
Intel Wifi kullanıyorsanız ekli kextler Wifi ve Bluetooth çalıştıracaktır. EFI/OC/Kextes klasörüne atın ve config.plistinize işleyin. Sistemi yeniden başlatmadan OpenCore ekranında NVRam Reset yapın yoksa sistem değişiklikleri algılamayacaktır.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: mryasaremir

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
Hızlı yanıtınız için teşekkür ederim,

Mac'inizde Paragon NTFS sürümünüzü kontrol edin. En az 15.11.840 olmalıdır. Bu sürüm Mac OS Sonoma'yı destekliyor
Mac içerisinde Paragon Ntfs kurulu değil, sadece windows üzerinde APFS to windows kurulu, Mac içerisinde yazılımın kurulu olmamasından kaynaklı mı, APFS diske yazma erişimi alamıyorum?

Sonoma'da disk yazma erişimi sağlayamazsınız.
Windows üzerinden diske yazmamın hiç bir yolu yok o halde değil mi ?

SIP disable Recovery üzerinden csrutil disable (Terminal) komutu ile yapılabilir.
Disk üzerine yazmamı etkinleştireceğini okuyarak SIP disable yaptım, fakat olmadı, dediğiniz gibi işlemi gerçekleştirmiştim.

Library/Extensions içerisine ekledim fakat sistem yazmaya korumalı olduğu için System içerisindeki Extensions klasörüne ekleme yapamadım
Yapamazsınız. En azından manuel. Ki yapmanıza gerek de yoktur. Gerekli kextleri EFI/OC/Kexts klasörüne atıp config.plistinize işlemeniz ve başlangıçta NVRam Reset yapmanız yeterlidir.
NVRam Reset yapmayı becerememiş olabilirim sanırım :D tekrar NVRam reset yapmayı deneyeceğim.

IGPU VRAM 14 MB görünüyor
Config.plist DeviceProperties içerisinde dahili grafik yaması olmalıdır. Ventura'da kullandığınız yama Sonoma'da da çalışır.
Ventura içerisinde 1GB veya 512Mb olarak görüyordum sanırım çok emin değilim, hiç bir değişiklik yapmazsam yine IGPU Hızlandırılmış grafikler aktifleşecek mi OpenCore ve WhateverGreen sürümlerini güncellemiş olmam Config içerisinde bir değişiklik yapmamı gerektirir mi ?

Ses kartınızın modelini yazmanız gerekir.
Bu ihtiyacım dışı bir özellik MacOS içerisinde o yüzden bunu Ventura sürümünde de es geçmiştim.

Intel Wifi kullanıyorsanız ekli kextler Wifi ve Bluetooth çalıştıracaktır. EFI/OC/Kextes klasörüne atın ve config.plistinize işleyin. Sistemi yeniden başlatmadan OpenCore ekranında NVRam Reset yapın yoksa sistem değişiklikleri algılamayacaktır.
Teşekkür ederim bu Kextes' leri dahil edeceğim.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
Windows üzerinden diske yazmamın hiç bir yolu yok o halde değil mi ?
Diske yazmakla neyi kastediyorsunuz? Ulaşmak istediğiniz neresi. Neden Windows üzerinden ulaşmaya çalışıyorsunuz? Mac üzerinden örneğin Open BuhoNTFS ile yapmak hem daha kolay hem de masrafsızdır (Ücretsiz)
Disk üzerine yazmamı etkinleştireceğini okuyarak SIP disable yaptım, fakat olmadı, dediğiniz gibi işlemi gerçekleştirmiştim.
Bu işlem disk üzerinde yazmayı etkinleştirmez.
WhateverGreen sürümlerini güncellemiş olmam Config içerisinde bir değişiklik yapmamı gerektirir mi ?
Bu kext dahili grafiğin tanıtılmasını sağlar ancak siz belirtmeden hangi grafiği kullandığınızı bilmez.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
Diske yazmakla neyi kastediyorsunuz? Ulaşmak istediğiniz neresi. Neden Windows üzerinden ulaşmaya çalışıyorsunuz? Mac üzerinden örneğin Open BuhoNTFS ile yapmak hem daha kolay hem de masrafsızdır (Ücretsiz)
Mac üzerinden "Open BuhoNTFS" ile 1. Windows kurulu olan ntfs diskime erişim sağlayabiliyorum, 1. diskimin boyutu 500 gb olduğundan bazı dosyalar için windows yetersiz kalıyor ve daha önce Ventura ile 2. diski yazma işlemi için kullanabildiğiden, MacOS sistem dosyalarına veya herhangi bir dosyaya işlem yapmıyorum. Diski sadece 2. hdd olarak kullanıyordum. Çünkü 1 TB ve MacOS dışında kalan 850 GB lik atıl bir alanım olmuş oluyor bunu değerlendirmek istediğimden. Harici HDD pratik olmadığından yani.

Bu kext dahili grafiğin tanıtılmasını sağlar ancak siz belirtmeden hangi grafiği kullandığınızı bilmez.
Dediğiniz şekilde Ventura için çalışan EFI dosyam Sonoma içinde çalıştı, NVRam yapayı becerememişim, Nvram Reset yaptıktan sonra IGPU 2048 MB olarak göründü ve akıcı bir şekilde çalışmaya başladı.

Şöyle yeni bir problemim var ve ne yazık ki çözemedim, bilgisayar açılışında OpenCore boot menu gelmiyor, Doğrudan windows yüklemesini yapıyor, ne yazıkki usb disk ile MacOS boot edebiliyorum şuan, MacOS içerisindeki EFI içerisinde " HideAuxiliary" On - Off ikisini de denedim, ama yinede boot menu açılmasını Usb disk olmadan sağlayamadım. Acaba tam olarak neyi yanlıs girdiğimi söyleyebilirmisiniz ? EFI Sonoma 1

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
İki ayrı diskte mi sistemler? Eğer öyle ise Mac kurulmuş diskin EFI bölüntüsüne Usb EFI içerisindeki EFI klasörünü atıp biosta ilk sıraya aldığınızda OpenCore açılması gerekir.
Mac üzerinde Terminali açın ve diskutil list komutunu girin. EFI bölüntülerine bakalım.
Eğer her şey düzgün yapılmış ve Opencore açılmıyorsa rehbere bakın.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
İki ayrı diskte mi sistemler?
Evet sistemler iki ayrı disk içerisinde aynı diskte değiller.

Eğer her şey düzgün yapılmış ve Opencore açılmıyorsa rehbere bakın.
Rehber üzerinde anlatıldığı gibi yaparak EasyUEFI yazılımı ile boot menu tekrar çalışır hale geldi.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim, Sonoma APFS diski Windows üzerinde yazmaya açacak alternatif bir yolu yok ise konuyu "Çözüldü" olarak değiştirebiliriz.

• Like
Tepkiler: strangerone

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
Sonoma APFS diski Windows üzerinde yazmaya açacak alternatif bir yolu yok ise
Sistem bütünlüğü açısından en sağlam sistem. Library/Extensions içerisine özel kext yükleme uygulamaları SIP disable iken kext yükleyebilir. Örneğin bir Usb Wifi adaptör kullanacaksanız. Aslında sistemle çok da oynamamak gerekir.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
Hocam yanlış anladınız sanırım, benim sistem içerisine müdahale etmek gibi bir niyetim yok,
Ventura kuruluyken APFS for Windows içerisinde bu hatayı almıyordum ve diskin macos tarafından kullanılmayan alanını depolama olarak kullanabiliyordum, fakat şuan diskte snapshot olduğu için readwrite mode disable olarak görünüyor, snapshotları silmeyi denesemde başaramadım. Yani bu bu konuda nasıl çözerim diye sordum aslında, belki SIP devre dışı bırakmama bile gerek yok çünkü öyle sisteme doğrudan müdahale edecek bir işlem gerçekleştirmeyeceğim. Yani yetersiz bilgiden kaynaklı istesemde gerçekleştiremem :D Ben sadece geri kalan boş alanı aktif olarak kullanabilmeyi amaçlıyorum

• Like

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

mryasaremir

APPRENTICE
29 Nis 2024
6
3
21
Özellikler bölümünü okudunuz mu?
Evet. Söylediğim gibi daha önce Ventura ile kullanabiliyordum. Arastırıp öğrendiğim kadarıyla(dogru yanlıs bilmiyorum) Sonoma ve BigSur sistemi snapshot üzerinden çalıştırdığından snapshot silmenin bir yolu yok o yüzden farklı bir yol izleyerek çözüme ulaştım.

MacOS içerisinde diske 2. bir partition oluşturdum, oluşturulan yeni partitionda Snapshot olmadığı için Read/Write işlemlerini APFS disk üzerinde gerçekleştirebiliyorum. Sorun çözüldü.

detail.png

Tekrardan yardımlarınız için teşekkür ederim

• Like

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
18,947
9,653
4,401
MacOS içerisinde diske 2. bir partition oluşturdum, oluşturulan yeni partitionda Snapshot olmadığı için Read/Write işlemlerini APFS disk üzerinde gerçekleştirebiliyorum. Sorun çözüldü.
Güzel çözüm tebrikler :)
Snapshot olmaması gerekiyor demek ki. Geri dönüş için Teşekkürler öğrenmiş oldum.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: mryasaremir
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler