Genel Ne çektin be hackintosh?

efelemece

APPRENTICE
27 Şub 2017
61
44
21
39
Samsun
mavericks_hackintosh_by_salvoru87-d80ghg8.jpg
Aklımda deli sorular vardı. Mac işletim sistemli bir bilgisayar mı alsam? yoksa Windows herhangi bir bilgisayar mı? Bütçem kısıtlı tabiki. Mac'in işletim sistemi muazzam sade hızlı ve güvenli. Diğer tarafta da Windows'un universal altyapısı ve geniş kapsamlı program tabanı ile benim aklımı iyiden iyiye karıştırmaya devam ediyordu.

Sonra internette macOS işletim sistemini de uygun bir windows kurulu bilgisayara da yüklenebileceğini keşfettim. Sonra bi deneyeyim dedim. @montezuma anın destek verdiği "xxxx" adlı sitede de ilk macOS işletim sisteminin kurulum imaj dosyasını indirmiş oldum. Gece yarılarına varan uğraşlar sonucunda casper marka bilgisayarıma eksik driverlar ve yarım yamalak bir görüntü ile kurmayı başardım. Ertesi gün işe gittim, tabi bilgisayarımı da götürdüm. Ama öyle böyle hevesliyim ki o uykusuz halimle bile bilgisayarın içinde ki yarım yamalak macOS işletim sistemini düşünmekten geri kalmıyordum.

İşyerindeyim bilgisayarı ilk fırsatta önüme aldım ve kapağını kaldırdım. Bi açtım ki aman Allah'ım ne göreyim sistem açıldı açılmasına ama ne internet var, ne ses var. yani anlayacağınız sadece kurulmuş bir macOS işletim sistemi var. Haliyle hayal kırıklığı ve üzgünlükle bilgisayarı kapattım. Eve gittim, yeniden kurmaya devam ettim. Ses kartı dahil bir çok driver'ı hallettim. Fakat eksikler vardı. O da wifi gibi..! Sorunu çözmek için düşün taşın derken bilgisayarı windowsa döndürmeye karar verdim. Windows'a dönüştürürken bilgisayarın bios sistemi dahil bir çok sistemini bozguna uğratmışım :) Harddisk'in arızalanması da cabası. Sonra tabiki bazı parçaları tamir ettirdikten sonra bilgisayar elime geldi. Kafama koydum yeniden macOS kurulumu yapacağım. Başladım uğraşmaya derken haydaaaa bilgisayar malum wifi üzerinden nete bağlayamayınca internet portundan çıkan kablonun yanına götüreyim derken elimden bi kaydı... O "Küttttt" sesi benim o zaman aldığım en acı verici sesdi.

Sanki kolum kırıldı gibi hissettim ilk. O bilgisayarı o zaman aldığım 2 aylık paramla almıştım. Ekran gitti, anakart çatladı vs vs. Sonra bir bilgisayar daha aldım zar zor. Kararlıydım kuracaktım abi ne olursa olsun. MacOS'un o estetiğini sadeliğini bilgisayarımın ekranında görecektim, başka yolu yok.

Samsung NP300V5A modelini aldım 1500₺ gibi bir rakama. Sonra başladım kuruluma 1. dene olmadı, 2. deneme olmadı. Şimdi diyeceksiniz ki neden olmadı? Kimseye sormuyordum ve sadece yazılan makalelerden okuduğum ve anladıklarımla yapmaya çalışıyordum. Nedenini bilmiyordum ama bunu yaptığımdan dolayı sorunlarıma yakın olan çözümleri deneyip durdum. Sonuç başarısız.... Sonra @montezuma bey'in kurduğu #osxinfo web sayfasında sormaya ve yeniden denemeye başladım. Sonuç mu? Tabiki başarılı bir kurulum ile sonuçlandı. Nedeni basit. Sordum ve yanıt aldım. Başarılı bir kurulumdan sonra o kadar mutlu olmuştum ki anlatamam. Ayaklarım yere basmıyordu. Hani wifi sorunu bile benim gözümde yoktu. Tamamen driverları tanımış ekran kartı, ses kartı, klavye vs (wifi hariç)

Bir süre kullandım o kadar muhteşem bir durum du ki beni tam anlamıyla rahatlığa alıştırdı. Sonra bulunduğum şirketteki pozisyonum değişti. Kariyer olarak tırmanmaya başladım doğal olarak kazancım da arttı ve kendimi daha çok mutlu etmek için son olarak bir MacBook Pro almaya karar verdim. @montezuma saolsun beni dünyanın en iyi ve en temiz işletim sisteminin almadan keyfini çıkartmama sebep oldu. Biraz masraflı oldu ama şayet şuanda tam anlamıyla keyf alıyorum.

Kullandığım programlar (Microsoft office, Adobe ürünleri, Final CUT, SAP, ve diğer uygulamalar) bana daha kullanımı lezzetli geliyor. Mesela bir mac kullanıcısıysanız ve yanında bir iPhoneniz var ise bazen aynı ağda olduğunuz süre içerisinde telefona bile el sürmüyorsunuz, Çünkü gelen telefonları senkronize çalıştığı için bilgisayardan cevaplayabiliyor ve iMessage den gelen mesajlara hatta sosyal medyadan gelen diğer mesajlara bile bilgisayar üzerinden cevap verebiliyorsunuz. Hatta bir de MacOS High Sierra ile Siri kullanıyorsanız of diyorum.

Sonra kendime dedimki "Ne çektin be Hackintosh", hani artık hackintosh'un herhangi bir şey çektiği yok. Ama her insan gibi kendimi suçlamak yerine başkasına söylüyorum dolaylı yoldan kendime iletiyorum misali.

Aslında mesele hedefe giden yolun sizin sadece çabalamanızdan geçmesidir. herşeyi görüp tecrübe ettikçe hayat size hedefinize giden yolda kolaylıklar sağlamak için fırsatlar verecektir. Bu fırsatları değerlendirip değerlendirmemek ise sadece sizin insiyatifinizde olacaktır.

Benim bu anlattığım mevzu tam olarak nereden baksanız 7 veya 8 senelik bir serüven.. Sizin hayatınızda belki benimki gibi saçma sapan bir düşünceniz olmayabilir, ama ben bu saçmalıkları bile seviyorum abi ne yapayım... :)

Bu vesile ile yeni yılın ilk gününde hepinizin yeni yılını kutlar, sağlık, sıhhat, huzur, mutluluk ve bol kazançlar getirmesini diliyorum. Hepinizin gönlündeki mac'i bir gün almanızı da ayrıyetten diliyorum. Kendinize dikkat edin...

İmlalardan ve sürç-ü lisandan dolayı affınıza sığınıyorum. Saygılarımla...

Moderatörün son düzenlenenleri:

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Guzel bir ani ozeti, okumaktan keyif aldim. Cunku bende ayni yolu izleyerek geldim lakin tek farkla;

Hackintosh ile basladigim seruvende, paraya kiyip 5K iMac aldim ve 3 gun sonra zarar bir rakama sattim. Neden mi?
Hic biri asla hackintosh olamadi gozumde :)

Bu arada ben 2010lu yillarda da wifi sorunu yasamamistim, cunku Apple'in donanimlarini tanidigimdan, ucuz olacak sekilde temin edebiliyordum :)

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz
  • Like
Tepkiler: Ediko ve efelemece

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,797
7,586
4,401
Çok güzel bir yazı, eline sağlık.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: Ediko

linepower

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
1 Mar 2017
407
218
301
Yaşadığınız hislerin benzerini yaşadım bende. Bu forumla tanıştıktan sonra benimde ayaklarım yerden kesildi. AMD ekran kartımı tanıtmıştım ve o ilk açılış ekranını gördüğüm zaman ki heyecanımı bilirsiniz az çok. Sonrasında çıkan problemler, hatalar vs. hoşuma gitmeye başladı. Resmen zevk alıyorum bir hata alıp onu düzelttiğim zaman. Bu sıralar olay iyice ilerledi zorla çevremdekilere macOS kuruyorum :D Bu hisleri bize yaşattığın için teşekkürler osxinfo !!

BootLoader
OC
Anakart Modeli
Asus Z370 TUF Pro Gaming
İşlemci Modeli
i5 8600K
Grafik Kartı
Intel® UHD 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC887
Ağ Aygıtları
Fenvi T919 (BCM94360)
Disk ve RAM
Kingston 240 GB SSD & Gskill 8 GB Ram

Toprak Aga

PADAVAN
27 Ara 2017
119
10
0
22
Merhaba, benim adım Toprak, 16 yaşındayım. İstanbul'da Anadolu yakasındaki en iyi özel okullarından birisinde okuyorum, lise 1 öğrencisiyim. Benimde Hackintosh deneyimimin başlaması Ankara'daki tanıdığım bilişimci bir abinin tavsiyesi ile başladı. Anneme dediği ''Abla bak oğluna Macintosh sistemlerini öğrenmesinde destek ol, hatta maddi durumun varsa git 3.000 TL'ye İ7 6700K ve GTX 960'lı bir sistem topla'' diye tavsiye vermişti 2 yıl önce. Annemle beraber İstanbul'a döndük, konuştuk. 1 yıl sonra anca alabileceğini söyledi bana ve karar verdik.

1 yıl geçti yaz ayı geldi. TEOG sınavına girmiştim, 377 puan aldım hocalarım ''Puanın Anadolu Lisesine yetiyor Toprak, gidebilirsin'' dediler bende nakil işlemlerine başladım. 2 kez denedim puanım yettiği halde çevremdeki hiçbir okula yerleşemedim. Sonra ailem beni özel okula yollama kararı aldılar, oraya başladım. Hem mutlu hem üzgündüm; iyi bir okulda eğitim görecektim, fakat işin kötüsü Mac için toplama bir bilgisayar ya da Macbook alamamıştım. Ailem demişti bana ''Ya MacBook Pro (AMD Ekran Kartlı) ya da İstanbul'da iyi bir özel okul'' dediler bende geleceğimi düşünüp özel okulu seçtim.

Şimdi okula başladım, ders notlarım çok iyi. Eğer ki burs alırsam ailem bana MacBook Pro alacaklarını söylediler. Bunu duyunca çok sevindim. Şuan Lenovo Z5070 cihazım ile güzel bir Hackintosh deneyimi yaşıyorum. Grafiklerinden başlayın F tuşuna kadar her şey çalışıyor! Ben zamanında çok güzel bir bilgisayar seçimi yapmışım. Aslında bilgisayar toplayacaktım hatta babam bana ''Gel sana kasa toplayalım daha iyi performans alırsın'' dedi bende tamam olur baba dedim. Sonra Vatan Bilgisayar'a gittik toplama bilgisayarın bileşenlerini İ5 6500, GTX 960 4GB ve 16GB DDR4 2400MHz RAM olarak belirlemiştik ki annem ''Laptop alacaksın yoksa eve toplama bilgisayarı almam, kablo kirliliğini çekemem'' dedi bende büyük bir sinir ve üzgünlük ile laptop aldım.

Benimde Hackintosh hikayem böyle arkadaşlar, belirtmiş olduğum bileşenler o zamanların şartlarına göre en iyi bileşenleridir. Yani hemen demeyin ''Bu adam aptal mı ne ya 6. Nesil sistem nedir?'' diye şeyler söylemeyin.

Farkındayım yaşım biraz küçük, ama yaşıma göre bayağı bir bilgi biliyorum. Yaşıma göre çok büyük bir iş yaptığımı düşünüyorum. Ayrıca mümkünse yaşıma fazla bakmayın, yaşımdan daha büyük bir şekilde hayatımı sürdürüyorum.

@montezuma @efelemece @barisyasmin @linepower

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Benim en büyük hayalim Mac sistemlerini çözüp sitenizde ''Minik Deneyimli Üye'' ünvanını almaktır. Bana bu yolu Montezuma, Recep Baltaş, Ali Güngör, TonyMac ve RehabMan açtılar. Hepsine çok teşekkür ediyorum, Allah bin kere razı olsun. Windows cahili değilim artık, hem Mac hem Windows kullanıyorum tek bilgisayarda.

Sizlerle beraber hem mutlu günler hem kötü günler geçireceğiz. Sizlerle beraber güleceğim, üzüleceğim, dertleşeceğim. Hatta sizlerle beraber bütün hataları çözüp birbirimizi bilgilendireceğiz. Ben bu site için her türlü Windows, bilgisayar donanımı, özelleştirmeler vb. tavsiyeler için hazırım. Sizlerle beraber okulum ve benim ortak projem olan ''Linux Türkiye Forumu'' projesini gerçekleştireceğim. En büyük hayalim kendi işletim sistemleriyle alakalı bir forum kurmaktır.

@montezuma @barisyasmin @linepower @efelemece

Son düzenleme: