OpenCore AMD R7 240 Catalina VRAM sorunu

null_p01nter

APPRENTICE
2 Şub 2021
6
0
1
Yakın zamanda OpenCore ile macOS 10.15 Catalina kurulumu yaptım ses kartı ve usb girişleri sıkıntısız çalışıyor ancak AMD R7 240 ekran kartımı doğru şekilde tanıtamadım bir türlü, Görüntü alıyorum (hem VGA hem HDMI ile) About Mac'te cihaz ismini gözüküyor(ilk kurulumda Display yazıyordu sadece SSDT-spoof-is ile düzeldi, hackintoolda system infoda GFX0 altında ekran kartım gözüküyor, ama VRAM 7MB. Bu kurulumla çok fazla grafik işlemi yapmayacağım çok büyük bir performans beklemiyorum zaten bu karttan, ancak sistem üzerinde belirli animasyonlarda takılma aksama yaşıyorum. Kartın mevcut 2GB vramini kullanabilirsem benim için yeterli olacak.
Konuyla ilgili hem bu siteden hem başka kaynaklardan çok fazla başlık inceledim ve hiçbiri benim sorunumu çözmedi, üstelik çoğu clover bootloader çin geçerli uygulamalardı ve opencore'a nasıl uygulayacağımı bilemedim. Lilu ve Whatevergreen EFI/OC/KEXTS içerisinde ve config dosyasında tanımlı, OpenCore'u USBden değil "mount efi" yaparak boot ediyorum.
Çok fazla deneme yaptığım için ya bişeyi gözden kaçırıyorum ya da kurulum esnasında başka bir hata oldu, yardım edebilirseniz sevinirim

Denediğm şeyler:
  1. VGA'dan HDMI'a geçmek (VGA ile de görüntü alıyordum, HDMI'a geçince bir değişiklik olmadı)
  2. SSDT spoof id - izlediğim rehber (ekran kartı ismini düzeltti ancak VRAM hala 7MB, kullandığım Device ID 6613 "0x13, 0x66, 0x00, 0x00", acpi adresi de ekte)
  3. Boot argümanlarına radpg=15 eklemek, sitedeki bu yorumdan bulmuştum (macOS açıldı ancak bir fark yok)
  4. OpenCore configurator ile config.plistteki Device properties'den ekran kartını eklemek (bunu yapınca macOS açılmadı bile)
Aklıma takılan başka bir konu da Hackintooldaki patch sekmesinde current framebuffer'da sadece Model name yazıyor(iMac 17,1) onun dışındaki değerler 0x00000000 ve ??? bu hatalı bir kurulum olduğunu mu gösterir.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.5
İşlemci Modeli
Core i5 6402P
Grafik Kartı
AMD Radeon R7 240
Ses Kartı Modeli
Realtek HD Audio
Ağ Aygıtları
Realtek PCIe GBE Family Controller 8168
Disk ve RAM
500 GB SSD - 8GB DDR4 1066MHz

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Radeon R7/R9 (Fiji) Şu an Desteklenen Sürüm : Catalina

Bu seri Catalina tarafından destekleniyor ancak bazı kartlarda FakeID kullanılması gerekiyor . Ve bu seride bulunan kartlarda performansta sorunlar yaşanabileceğini bildirmemiz gerekir . FakeID kalıcı bir çözüm değildir ve performansta nasıl bir kayıp yaşayacağınız belirsizdir . Kendi kullandığım R7 240 kartını FakeID ile tanıttığımda bir çok grafik uygulamasında çökme yaşadım . Bu yüzden FakeID gerektirmeyen ve bir sorun yaşadığınızda çözümünü bulabileceğiniz kartları tavsiye ediyoruz .
Elma logus / Bu mac hakkında / Sistem raporu / Grafikler ekranlar kısmının ekran resmini paylaşın lütfen.

Bu kart için hackintoshta artık yaygın bir durum bu gibi görünüyor.
Dahili grafik kartınız HD 510 ile deneyebilirsiniz isterseniz. Zeten config dosyanıza bu HD 510 için İD girilmiş ama siz harici ekrandan görnütü almaya çalışıyorsunuz.
Monitörü anakart üzerindeki ekran kartına bağlayın ve Hackintool ile HD 510 için yama yaparak ilerlemeye çalışın. Bu kart ile mac üzerinde her işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Hackintool yama örneği.

Ekran Resmi 2021-02-06 18.01.56.png

Hd 510 için önce moble no olanları yazın kendi id değerinii bulamazsanız mobile yes olanlar içinde arama yapın.
Video rehberden faydalanabilirsiniz.

Forumu takip edenler harici ekran kartıınız için yine öner yapacaklardır. Ama dahili kartınızla bu işi zaten yapabilirsiniz ve harici kartınız zaten güncel sürümlerde destek sınırında br kart.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD
  • Like
Tepkiler: null_p01nter

null_p01nter

APPRENTICE
2 Şub 2021
6
0
1
Elma logus / Bu mac hakkında / Sistem raporu / Grafikler ekranlar kısmının ekran resmini paylaşın lütfen.

Dahili grafik kartınız HD 510 ile deneyebilirsiniz isterseniz. Zeten config dosyanıza bu HD 510 için İD girilmiş ama siz harici ekrandan görnütü almaya çalışıyorsunuz.
Monitörü anakart üzerindeki ekran kartına bağlayın ve Hackintool ile HD 510 için yama yaparak ilerlemeye çalışın. Bu kart ile mac üzerinde her işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Hackintool yama örneği.

Ekli dosyayı görüntüle 32711

Hd 510 için önce moble no olanları yazın kendi id değerinii bulamazsanız mobile yes olanlar içinde arama yapın.

Forumu takip edenler harici ekran kartıınız için yine öner yapacaklardır. Ama dahili kartınızla bu işi zaten yapabilirsiniz ve harici kartınız zaten güncel sürümlerde destek sınırında br kart.
öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim, istediğiniz ekranı paylaşıyorum, bu sırada da intel graphicsi tanımlamayı deneyeceğim.
Performans olarak hangisi daha verimli olur sizce radeon kartı tanımlamak mı yoksa intel hd'yi mi, harici grafik işlemciler çoğu zaman daha üstün performans gösteriyor bu senaryoda da geçerli midir bu, bazı forumlarda (burası dahil) doğru şekilde tanıtılsa bile bu kartın tam performansta çalışmadığını okudum.

Monitörü ana karta bağlayıp denediğimde kernel panic hatası aldım(log dosyalarını ekliyorum), hd510 olarak sadece bir tane konfigürasyon bulabildim (sizin paylaştığınızın aynısı) diğer modelleri de denemem gerekiyor mu Intel HD sürümü uymasa bile. Ana kartta sadece VGA ve DVI çıkışı var boot ederken VGAya bağlıydı monitör onu kullandım, bir de biostan grafik işlemci olarak PEG yerine IGD'yi seçmem gerekti aksi takdirde hiçbir görüntü alamıyordum.

Ekli dosyalar

Moderatörün son düzenlenenleri:
BootLoader
OpenCore 0.6.5
İşlemci Modeli
Core i5 6402P
Grafik Kartı
AMD Radeon R7 240
Ses Kartı Modeli
Realtek HD Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
harici ekran kartınızı devre dışı bırakıp dahili erkan kartınızı tanıtın. Harici ekran kartını devre dışı bırakmak için boot komutlarınıza -wegnoegpu ekleyip deneyin. Bu komutla cihazı başlattığınızda yukarıda bpaylaştığınız grafikler ve ekranlar kısmında harci kartın yerinde hd 510 görmeniz gerekir.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

null_p01nter

APPRENTICE
2 Şub 2021
6
0
1
harici ekran kartınızı devre dışı bırakıp dahili erkan kartınızı tanıtın. Harici ekran kartını devre dışı bırakmak için boot komutlarınıza -wegnoegpu ekleyip deneyin. Bu komutla cihazı başlattığınızda yukarıda bpaylaştığınız grafikler ve ekranlar kısmında harci kartın yerinde hd 510 görmeniz gerekir.
Tekrardan teşekkür ederim yanıtınız için, yeni deneme fırsatım oldu. Ancak gene boot sırasında sıkıntı yaşıyorum
Kod:
IOConsoleUsers: gIOScreenLockState 3
satırı çıktıntan sonra öyle kalıyor bilgisayar, yeni config dosyamı ekliyorum aşağı.
Bu arada ekranım mecburen VGA ile bağlı anakarta başka çıkış olmadığı için, bu bir sorun çıkarır mı.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.5
İşlemci Modeli
Core i5 6402P
Grafik Kartı
AMD Radeon R7 240
Ses Kartı Modeli
Realtek HD Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Hatayı ekran kartından dolayı alıyorsunuz.

Ekran Resmi 2021-03-02 03.14.22.png

Yaptığınız yamada devie-id kullanmamışsınız. Model satırını silin ve device-id 1B19000 olarak girip deneyin.
Yine boot etmezse AAPL,ig-platform-id değerini 12345678 olarak girin ve diğer bütün satırları silip boot ederek deneyin. Dahili ekran kartı ile görüntü almayı çalışın önce. Bios üzerinde kapatabiliyorsanız harici kartı bios üzerinden kapatıpta deneyin. VGA bu chipset ile sorun olacağını sanmıyorum. EFI doğru yapılandırdığınızda dahili grafik birimi ile görüntü alabileceğinizi düşünüyorum.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

null_p01nter

APPRENTICE
2 Şub 2021
6
0
1
Hatayı ekran kartından dolayı alıyorsunuz.

Ekli dosyayı görüntüle 34715
Yaptığınız yamada devie-id kullanmamışsınız. Model satırını silin ve device-id 1B19000 olarak girip deneyin.
Yine boot etmezse AAPL,ig-platform-id değerini 12345678 olarak girin ve diğer bütün satırları silip boot ederek deneyin. Dahili ekran kartı ile görüntü almayı çalışın önce. Bios üzerinde kapatabiliyorsanız harici kartı bios üzerinden kapatıpta deneyin. VGA bu chipset ile sorun olacağını sanmıyorum. EFI doğru yapılandırdığınızda dahili grafik birimi ile görüntü alabileceğinizi düşünüyorum.
platform-id 12345678 yaparak boot ettim. VRAM 7MB gözüküyor, Özer beyin youtube videosundaki talimatları takip ederek
Hackintooldaki Intel HD 510 yamasını denedim ancak kernel panic verdi. Yeni ekran kartı bilgilerini ve denediğim yamayı ekliyorum.
Screen Shot 2021-03-02 at 21.39.54.png

Yama denerken dikkat etmem gereken şeyler nedir acaba.

Hackintool yama örneği.

Ekli dosyayı görüntüle 32711

0x19120000 hd 530 iMac 17,1 -

0x19020001 hd 510 -

0x19170001 GT2f -

0x19120001 hd 530 -
platform-id 12345678 yaparak boot ettim. VRAM 7MB gözüküyor, Özer beyin youtube videosundaki talimatları takip ederek
Hackintooldaki Intel HD 510 yamasını denedim ancak kernel panic verdi. Yeni ekran kartı bilgilerini ve denediğim yamayı ekliyorum.
Screen Shot 2021-03-02 at 21.39.54.png

Yama denerken dikkat etmem gereken şeyler nedir acaba.
Galiba intel hd 530 yaması boot oluyor ama görüntü gelmiyor, IOConsoleUsers: gIOScreenLockState 3satırından sonra debug ekranı gidiyor ve monitör sinyal yok uyarısı veriyor ama bilgisayar çalışmaya devam ediyor
Intel hd 530 haricindeki bütün desktop yamaları(mobile: no) kernel panice yol açtı

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.5
İşlemci Modeli
Core i5 6402P
Grafik Kartı
AMD Radeon R7 240
Ses Kartı Modeli
Realtek HD Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,826
7,597
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

null_p01nter

APPRENTICE
2 Şub 2021
6
0
1
Sadece bunu denemen yetmez. Bu grafik kartı için ayrıca 6798, 6799, 679a, ID'leriyle deneme yap.
Kindo'nun önerisi üzerine dahili grafik işlemcimi tanıtmaya çalışıyordum (intel hd 510) hangisinden daha fazla verim alırım acaba ona göre onun üzerine yoğunlaşayım

BootLoader
OpenCore 0.6.5
İşlemci Modeli
Core i5 6402P
Grafik Kartı
AMD Radeon R7 240
Ses Kartı Modeli
Realtek HD Audio
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,826
7,597
4,401
Kindo'nun önerisi üzerine dahili grafik işlemcimi tanıtmaya çalışıyordum (intel hd 510) hangisinden daha fazla verim alırım acaba ona göre onun üzerine yoğunlaşayım
Elbette harici grafik kartından alırsın. Dediğim gibi farklı kimlikler ile deneme yap.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler