OpenCore ile Tek Disk MacOS ve Win10 İçin En Doğru Senaryo Nedir?

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Herkese selam, iyi pazarlar,

UEFI anakartlı ve tek bir diske sahip laptopta,

OpenCore bootloader altyapısı kullanmak şartıyla / kullanacaklar ve,

hem macos hem windows 10 yani dual boot ihtiyacı olanlar için,

önce hangi işletim sistemini kurmak, ve de macos sürümü tercihi konusunda, hangisi doğru stabildir, eşdeğerse alt koşullar hakkında yorumlarınız nedir?

ÖNCE MACOS > SONRA WINDOWS 10

DOĞRU VE STABİL OLAN İSE,
  • macOS Sürümü?: Bildiğim kadarıyla, Catalina itibariyle disk yapısı, Win10 sonrası yanına kuruluma uygun olmadığından bu senaryoda macOS sürümü olarak Catalina şart zaten değil mi?
  • Bootcamp?: Bootcamp opsiyonu hakkında "gereksiz stabil değil" vs şeyler okudum ama rehberler de var insanlar belirli sebeplerden tercih ediyor olsa gerek, Bootcamp ile mi yoksa herhalde kalan tek senaryo olan; partition oluşturup usb ile win10 kurmak mı, Bootcamp ile Windows 10 yüklemenin artıları eksileri nelerdir?

Rehber?: ve bu senaryo için (Opencore Catalina > Win10 Kurulumu (Bootcampli & Bootcampsiz) hangi rehberler paylaşabilirdiniz, forumumuzda yoksa harici ingilizce de olabilir.

ÖNCE WINDOWS 10 > SONRA MACOS İSE;
  • macOS Sürümü?: Bu senaryo sadece Mojave ve aşağısı ile geçerliyse, verimli stabil bir sıralamada kurulum yapılmış dual bootlu Hackintosh uğruna Mojave ve Catalina arasında değebilecek ne fark sayabilirdiniz?
Rehber?: yine bu senaryoyla ilerleyecek kişiler için (Windows 10 > OpenCore MacOS Kurulumu (Catalina & Öncesi) hangi rehber(ler)i önerirsiniz?

FARKETMEZ İKİ YOL DA EŞDEĞER/STABİL İSE,

insanların tercih ederken değerlendirebileceği başka kriterler var mı, ne olabilir? Örneğin şu durumda şu koşulunuz varsa yine de şu daha doğru olabilir, gibi.. Sanırım eşdeğerse aklıma zaten Catalina vs Mojave geldi ilk.. Yine bunu da sadece kendi ihtiyacım için değil, opencore ile dual boot ihtiyacı olanlar bu başlıkta cevap bulabilsin diye soruyorum, doğru bilgi sahibi herkesin yorumlarını bekleriz..
***
Kendi ihtiyacım için de eklemek istedim, şu an imzamda olan laptopıma opencore ile catalina kurdum ve temiz çalışıyor.. Önce macos kurmak doğru iyi ise, zaten bir adım öndeyim, ve malum Windows 10 ihtiyacım için de bakınıyorum ama çok farklı rehberler gördüm, kimi Bootcampli, kimi disk izlencesinde partition oluşturup usb ile kurmalı, kimi ikisini peşpeşe anlatmış, yanlış bir yöntemle gidip bozup başa dönmek istemiyorum.. Bootcamp opsiyonunu anlamaya ve opencore ile catalina hazır iken win10 kurulumunu doğru yapacağım bir rehbere ihtiyacım var..
 
Son düzenleme:

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Öncelikle merhaba,

Sormuş olduğun soruların birçoğunu forum üzerinde veya videolarımda yanıtladım ama yine de yanıtlamaya çalışayım tabii dilimin döndüğünce.

2 senaryodan bahsetmişsin aslında bu tek bir senaryo oldu artık. Neden diyeceksen windows kurulumu sonrası macOS kurulumu senaryosu MBR disk yapısına yani Legacy bios sistemlere dayanıyor. Normalde hiçbir macOS sürümü MBR olarak yüklenmez sadece GPT olarak yüklenir fakat Legacy biosa sahip sistemlerde windows MBR olma zorunluluğu olduğu için macOS kurulumu yamalı şekilde MBR kuruluyordu. Bu yöntem doğru muydu; kesinlikle hayır tamamen yanlış bir yöntemdi. macOS Catalina sonrası bu yama işlemlerine Apple bir dur dedi ve MBR disk kullananlara apple servislerini kapattı (aslında MBR değil HFS+ çünkü APFS sadece GPT de çalşıyor) bu durumda insanlar olması gerekeni anladı. macOS üvey evlat gibi sığıntı olarak kurulamazdı ancak ve ancak üvey evlat windows olabilirdi. Zaten düşünsene orijinal bir Mac aldın ve içindeki işletim sistemini silip önce windows yükleyebilir misin; kesinlikle hayır. Neyse konumuza dönecek olursak Apple MBR disk olayını tarihin tozlu raflarına kaldırınca Legacy sistemlerde windows yükleme sorunları oldu bunun için özel bir rehber paylaşmıştım.


Rehberde aklında bazı soruların yanıtları da bulunmakta. Tabi bu yöntem Clover için geçerliydi. Günümüzde artık OpenCore bootloader kullanıyoruz ve artık Legacy sitemler üzerinde diski hibrit hale getirmeden kurulumda mümkün. Yani OpenCore ile Legacy bir sisteme GPT windows kurabiliyoruz.

OpenCore'nin bir başka güzel özelliği ise SMC'yi aynı macOS üzerine gösterdiği gibi Windows üzerine gösteriyor bu sayede windows cihazını gerçek bir Mac gibi görüyor. Eski sistemlerde Clover ile bu mümkün değildi bunu yapabilmek için bios dosyası üzerinde değişiklikler yapılması gerekiyordu ve çok riskliydi. Bu yüzden native HFS+ desteği alamıyorduk.

Orijinal Mac cihazlarda bootcamp ile windows yüklendiği zaten native bir HFS+ desteği olur. Yani macOS üzerinde windows yüklü diskin içeriği okunabilir ama yazılamaz, windows üzerinde de macOS yüklü diskin içerisi okunabilir ama yazılamazdı. Biz Hackintosh kullanıcıları Bootcamp kullanamıyorduk çünkü SMBIOS bilgisini windowsa aktaramıyorduk. OpenCore bunu aktarmayı çok güvenli şekilde yapmakta bu sayede artık Windows kurulumu bootcamp ile sorunsuz yapılabilmekte. Böylece native HFS+ desteği sorunsuz alınabilmekte. Bootcampin çok fazla bir özelliği yok diyebiliriz. Disk bölümleyerek te windows kurabilirsin ama disk yapısında bozulma olabilir, EFI içerisinde boot sırası bozulabilir ve windows kendini hep en öncelikli başlangıç sistemi yapmaya çalışacaktır. Bootcamp burada da devreye girere ve başlangıç bootloaderinin hep OpenCore olmasını sağlayacaktır. Bu sayede daha windowsu kapatmadan bootcamp yardımcısından sistemi macOS olarak açmak istediğini (OpenCore menüyü gizlediğini gelmediğini düşünelim) seçebilir ve aynı şekilde macOS üzerinden Başlangıç diskinden windows seçip sistemi istediğin sistemle başlatabilirsin. Ek olarak aldığım duyumlara göre native HFS+ desteğinin haricinde native APFS desteğinin geleceği söylenmekte ve apple bu sefer okunur yazılır olarak olacağını açıklamakta. Eğer bu söylenen gerçek olursa inan bana herkes nasıl bootcamp ile windows yüklerim konularına akın edecek.

Bu arada bootcamp ile windows rehberimde aşağıdadır.
Sormak istediğin başka bir konu olursa buradan sorabilirsin.


Soruna şöyle kısa bir özet cevap vereyim.

Tek disk üzerinde macOS ve windows kurulumu şu şekilde olmalıdır. Burada macOS sürüm farketmiyor.
Önce OpenCore bootloader kullanılarak macOS kurulacak ardından bootcamp ile windows kurulacak. Bu sayede kullandığımız Hackintosh neredeyse tam bir Mac olacak.
 
Son düzenleme:
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Öncelikle merhaba,

Sormuş olduğun soruların birçoğunu forum üzerinde veya videolarımda yanıtladım ama yine de yanıtlamaya çalışayım tabii dilimin döndüğünce.
cansın üstadım eyvallah gayet emek verip yazmışsın bu başlığı görenlere de güzel bir kaynak olacak..

bootcamp ile ilgili en çok "apple macbook laptopın varmış gibi sürücüler yüklüyor gereksiz tonla ağırlaştırıyor vs şikayetlerini okumuştum ama bu açıdan anlatan olmadı, denk gelmedim, önemli bir noktaya değinmişsin aynen, sonuçta çift işletim sistemi kuruyoruz ve birini biraz temel görmemiz lazım ve macos daha baskın olmaya çalışıyorsa, o halde macosa "he hee aslansın" deyip önce onu kurup bootcamp ile windowsu yanına yancı yapmak lazım :)

Peki finale alıp beklediğim 2 kaynaktan sana neden farklılıklar var bizim buradaki rehberden diye sorsam üstadım?

---
Dortania OpenCore rehberinde multiboot için bir bölüm vardı, ve baktığımda uzman bir hackintosher olmasam da farkettiğim bootcamp kurduruyor o da ama senin bootcamp rehberinden farklı bir sürü işlem yazmış öncesinde de bootstrap vs:


Ayrıca tonymac'teki şu arkadaş da opencore ile multiboot için bootcamp üzerinden kısa bir rehber yazmış ama config'de baya bir editler yazmış özellikle nvram ile alakalı:

---

Bizim bu rehbere uyarak gidersek yeterli midir diyoruz? Bu rehberlerden de eklenecek, yapılsa faydası olacak artı şeyler var mıdır?

Bir de aklıma şu konuda danışmak geldi, 256 gb diskimi 60 mace bırakayım, 100 windowsa vereyim, 100 kadar kalanı da iki işletim sisteminde açıkken de erişebileceğim bir yedek alan olmak üzere ek bir partition daha yapayım diyorum, ama özellikle bunlara windowsta %90 oranında ihtiyacım olacak, ama macosta iken de gerektiğinde göreyim erişebileyim yazabileyim, bu sebeple bootcampde windows kuruluma alan verirken 60i mace bırakıp 200 falan komple windowsa mı vereyim daha sonra windowsta küçültüp 3cü bir partition oluşturmak üzere (gerçi bootcample kurulu windowsta bu mantık doğru mu?) formatı fat32 mi olmalı ntfs mi vs nasıl yapmamı önerirsiniz? şimdiden tekrar teşekkürler..
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
cansın üstadım eyvallah gayet emek verip yazmışsın bu başlığı görenlere de güzel bir kaynak olacak..
Rica ederim. İnşallah açıklayıcı olmuştur.
bootcamp ile ilgili en çok "apple macbook laptopın varmış gibi sürücüler yüklüyor gereksiz tonla ağırlaştırıyor vs şikayetlerini okumuştum ama bu açıdan anlatan olmadı, denk gelmedim, önemli bir noktaya değinmişsin aynen, sonuçta çift işletim sistemi kuruyoruz ve birini biraz temel görmemiz lazım ve macos daha baskın olmaya çalışıyorsa, o halde macosa "he hee aslansın" deyip önce onu kurup bootcamp ile windowsu yanına yancı yapmak lazım :)
Sürücüleri yüklemez. Sürücüleri sen elle manuel yüklersin. Otomatik yüklenen tek şey bootcamp yardımcısı olur ve aynen dediğin gibi madem ki biz apple çöplüğünde yüzmeye karar verdik bu yüzden önce macOS.
Peki finale alıp beklediğim 2 kaynaktan sana neden farklılıklar var bizim buradaki rehberden diye sorsam üstadım?
Tabiki cevaplamaya çalışayım.
Dortania OpenCore rehberinde multiboot için bir bölüm vardı, ve baktığımda uzman bir hackintosher olmasam da farkettiğim bootcamp kurduruyor o da ama senin bootcamp rehberinden farklı bir sürü işlem yazmış öncesinde de bootstrap vs:

Using Bootstrap.efi | OpenCore Post-Install
Burada verdiğin bir multiboot rehberi değil bu sadece 0.5.8 sürümünden sonra eklenen Bootstrap efi ve çalışma mantığını anlatıyor. Aşağıda paylaştığım ve seninde bahsettiğin multiboot rehberinde ise olayı tamamen USB diski hazırlamak ile alakalı. Senin OpenCore sürümün eski ise 0.5.8 ve öncesi Bootstrap.efi olmadığı veya aynı işlemleri görmediği için yeni sürümünü kullanmanı bunu nasıl ekleyeceğini ve USB nasıl hazırlayacağını anlatıyor. Yeni güncel OpenCore sürümünde bunlara gerek kalmıyor (farklı bir hata olmadığı sürece).
Ayrıca tonymac'teki şu arkadaş da opencore ile multiboot için bootcamp üzerinden kısa bir rehber yazmış ama config'de baya bir editler yazmış özellikle nvram ile alakalı:

---
Burada da 0.5.8 ve 0.5.9 sürümlerinde config içerisinde uyumsuz alanların değiştirilmesini anlatmış. Güncel sürümde bunlara gerek yok.

Bizim bu rehbere uyarak gidersek yeterli midir diyoruz? Bu rehberlerden de eklenecek, yapılsa faydası olacak artı şeyler var mıdır?
Benim paylaştığım rehber tamamen yeterli olacaktır. Zaten bu rehber sadece bizde var yabancılar bile bu rehberi referans gösteriyorlar.
Bir de aklıma şu konuda danışmak geldi, 256 gb diskimi 60 mace bırakayım, 100 windowsa vereyim, 100 kadar kalanı da iki işletim sisteminde açıkken de erişebileceğim bir yedek alan olmak üzere ek bir partition daha yapayım diyorum, ama özellikle bunlara windowsta %90 oranında ihtiyacım olacak, ama macosta iken de gerektiğinde göreyim erişebileyim yazabileyim, bu sebeple bootcampde windows kuruluma alan verirken 60i mace bırakıp 200 falan komple windowsa mı vereyim daha sonra windowsta küçültüp 3cü bir partition oluşturmak üzere (gerçi bootcample kurulu windowsta bu mantık doğru mu?) formatı fat32 mi olmalı ntfs mi vs nasıl yapmamı önerirsiniz? şimdiden tekrar teşekkürler..
Öncelikle ortak kullanacağın disk bölümünün biçimi EXFAT olmalı. EXFAT hem windows tarafından hemde macOS tarafından okunur yazılır bir bölümdür.
Kurulum için dediğin şekilde de yapabilirsin ama şahsen tavsiye etmem.
3 farklı yöntem sunabilirim üçünüde deneme fırsatım olmadı ama en yakın sürede deneyeceğim.
Yöntem 1 : macOS kurulum sonrası disk izlencesine girip diski bölüntüle diyerek 3 bölüntüye ayırırız. Bunlardan birisi windows için ayırdığımız bölüm FAT32 olarak adı BOOTCAMP olur diğeride DEPO bölümü biçimi EXFAT olur. Bootcamp açıldığında windowsu nereye kurmak istiyorsun diye sorar bizde BOOTCAMP bölümünü seçeriz veya otomatikman kendisi seçer.
Yöntem 2 : macOS kurulum sonrası disk izlencesine girip diski bölüntüle diyerek 2 bölüntüye ayırırız. Ayırdığımız bölümün biçimi EXFAT yapıp adını Depo koyarız ve bootcamp açıp macOS yüklü diskin içerisinden bölüntü oluştururuz.
Yöntem 3 : macOS kurulum sonrası ayarlarımızı yaptıktan sonra direkt olarak Bootcamp açarız disk bölüntüsünü ayalar kurulumun bitmesini bekleriz. Bootcamp sistemi yeniden başlatmadan önce parola sorar bu ekranda parolayı girmeden önce disk izlencesini açar BOOTCAMP isimli diski bölüntüleriz DEPO isimli diskimizi yaratırız ve bu işlemden sonra bootcamp üzerinde parolamızı girer kuruluma başlarız.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
cansın can, gayet açıklayıcı oldu eline sağlık..

iyi ki onları bir deneyeyim deyip de eldeki maci zay etmemişim, senin rehberinle temiz basit yürüyeceğim, başladım bile..

başlamadan önce ben de şunu denedim merakla ve paylaşabileyim diye,

mesela bootcamp başlatmadan bir disk bölüntüsü yaratayım dedim, bootcampte ne görüyor diye, bootcamp açtığımda orayı sanki bir windows bölüntüsü (nıah bir exfat gördüm windows mu buu kafası) ve orayı silmemi ön koşul olarak sunuyor.. oradan silmedim disk izlencesine geri döndüm, test için ayırdığım 85gblık alanı geri birleştirdim ve bootcampe başladım, devam etti..

sanırım benim de uygulamış olduğum mantıkla ilerlenebilir, ben bootcamp için windowsa ayırdığım 100gbı verdim bootcampte ve windows işi bittikten sonra, macosta iken disk izlencesinde ayıracağım yedek ortak diski macosa ait alandan (yani kalan 156dan), buna ne dersin üstadım, sanırım bu mantıklı gibi ama senin denemelerini de merakla duymak isterim..
--- yüklemeden ilk not olarak ekliyorum ---
Disk alanını belirledikten sonra bir sonraki adımda Windows yardımcısını indiriyorken ya da indirdikten sonra sanırım tam kaçırdım, şu hatayı verdi başlayamadım bile...

Your disk can not be partitioned. (konuyu takip edenler için çeviriyorum: Diskiniz bölüntülenemedi)

An error occurred while partitioning the disk. Please run First Aid from within Disk Utility to check and fix the error. (Diskinizi bölüntülerken bir hata oluştu. Lütfen Disk İzlencelerinden İlk Yardımı çalıştırarak hatayı denetleyin ve düzeltin.

Neden oldu acaba.. western digital 256 gb ssd harddisk gayet de uyumlu araştırdım harddiskten değil sanırım..
 
Son düzenleme:

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Bu hatayı bana da bir kere vermişti sonra disk izlencesinde. İlk yardımı çalıştırdım tüm bölümlere (ana disk, kapsayıcı disk, macOS diski, macOS verile diski) sonra tekrar denediğimde sorunsuz bölüntü oluştu. Bunun sebebi sanırım yakın zamanda diski izlencelerden ayırmak olabilir.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Bu hatayı bana da bir kere vermişti sonra disk izlencesinde.
Üstadım selam. İlk sorunu ben de bir bakayım dediğinde bu önerin ve başka bir video çıktı karşıma ama senin dediğin gibi işe yaradı, usb istemeden çalıştı devam ettim alan verdim bootcamp restart etti laptopı ve güm.

Sistem boot edecek kayıt bulamıyor, harddisk bios boot menude görünmüyor, ne oldu acep dedim opencore usbimle boot edip EFI bölümünü bir takıp bakayım dedim, EFI altında OC yanındaki BOOT dizini uçmuş, doğal olarak bootx64.efi de..

Manuel bir müdahalede bulunayım dedim usbden geri attım restart ettim macos açıldı, tabi bootcamp süreci sanırım macosa dönünce uçuyordu, tekrar deneyim dedim, yine aynı şeyi yaptı..

Bootcamp bootx64.efi diye bir arama yapayım google çapraz ne döküyor diye, bizzat opencore rehberinde şöyle bir iddia var halihazırda, Installing and using BootCamp utilities | OpenCore Post-Install

Note 2: Using BootCamp utilities from macOS will erase the EFI/BOOT/BOOTx64.efi file on your EFI, which is needed for booting OpenCore. And OpenCore itself does not support MBR based installs so the utility is useless to us

Bootcamp zaten siliyor bootx64.efi yi diyor bu meseleyi nasıl aştık senin deneme yaptığında? Kaldım böyle bugün de yükleyemedim üstadım dönüşünü beklemekteyim..?
*
***
Ayrıca ekleyeyim.. Bu sefer de bu şekilde (BOOT dizinini yani bootx64.efi yi usb den manuel taşıyıp resetledikten sonra) harddiski boot edilebilir gördü fakat önce "boot fail" dedi enterlayınca da "no boot device" a dönüyor saniyesinde, fakat sol üstte ufak bir saliselik yazı dikkatimi çekti görünen ikisi arasında:

"Unsupported bootstrap protocol 6 vs 5"

Hiç açamıyorum maci sanırım komple usbden başlatıp başa dönmem lazım, bu ara detayı da bir şey katar mı bilemedim paylaşmak istedim..
 
Son düzenleme:

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Benim deneme yaptığım cihazlarda BOOT dosyası silinmedi.
Senin durumunda benim yapacağım işlem şu şekilde olurdu.
macOS üzerinden Bootcamp ile windows işlemlerine başlardım.
Sistem yeniden başladığında baktım hata mı verdi.
USB üzerinden boot eder Menü geldiğinde OpenEFIShell açardım.
USB diskimi bulur içindeki BOOT klasörünü kopyalar Sistem diskimdeki EFI içerisine atardım veya başka bir bilgisayara erişimim var ise başka bir bilgisayara macOS yüklü diskimi takar orada yapardım.
veya alternatif olarak bootcamp işlemleri bitip benden restart işlemi için şifre istediğinde EFI diskimi mount eder USB içerisindeki BOOT klasörünü restart öncesi tekrardan atar sonra normal işlemlere devam ederdim.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Benim deneme yaptığım cihazlarda BOOT dosyası silinmedi.
Senin durumunda benim yapacağım işlem şu şekilde olurdu.
macOS üzerinden Bootcamp ile windows işlemlerine başlardım.
Sistem yeniden başladığında baktım hata mı verdi.
USB üzerinden boot eder Menü geldiğinde OpenEFIShell açardım.
USB diskimi bulur içindeki BOOT klasörünü kopyalar Sistem diskimdeki EFI içerisine atardım veya başka bir bilgisayara erişimim var ise başka bir bilgisayara macOS yüklü diskimi takar orada yapardım.
veya alternatif olarak bootcamp işlemleri bitip benden restart işlemi için şifre istediğinde EFI diskimi mount eder USB içerisindeki BOOT klasörünü restart öncesi tekrardan atar sonra normal işlemlere devam ederdim.
Şu an bunu yapmış bulunuyorum zaten, yukarıda kastım o, harddiskimin efisinden uçan boot dizinini usb den bir şekilde geri koydum, fakat boot fail ve no boot döngüsünde hiç açılmıyor harddisk ten boot etmek adına..

Yani bu rehberi uygularken net karşılaşılacak bir durum opencore rehberde uyardığı gibi bootx64.efi nin silinmesi, ve de ben manuel olarak eklesem de başka nereleri de modifiye ettiyse belki OC içinde, opencore boot menu gelmemesi ve boot hatası vermesi..

Manuel olarak ekleme durumu sonucu bu, ne yapabilirim başka önerin nedir üstadım, bu arada usbyle boot edip ancak girebildiğim macte disk yapısına baktığımda osxreserved bootcamp alanı falan duruyor.. Sistem sanki bir düzgün boot etse bootcampi görüp Windows yüklemeyi bekliyor hazır bir şey var kaçırıyoruz patlıyor.. :/
 

KaoS

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
1 Eki 2017
13,766
3,944
4,401
Sistemin EFI içindeki OC klasörünü kopyala ve USB bellek içerisine yapıştır.
Sistemi USB üzerinden boot et ve windows isimli diski seçip kurulumu başlat.
Sistem yeniden başladığında sistemi tekrar USB üzerinden boot et ve windowsun kurlumunu tamamlayıp windows masaüstüne eriş.
Windows açıldıktan sonra USB belleğinin içindeki BOOT klasörünü kopyala masaüstüne yapıştır ve USB belleği çıkart.
EasyUEFI programını indir ve yeni bir boot girdisi oluştur. Boot girdisinde Linux veya Diğer OS seçip konum olarak EFI/OC/OpenCore.efi seç.
Sistemi yeniden başlatıp OC menü geliyor mu kontrol edip bilgi ver.
 
BootLoader
Opencore 0.8.4
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad 300-15isk
Anakart Modeli
1- Asus TUF H310-Plus Gaming 2-Asus P8H61
İşlemci Modeli
1- i5 9400F 2- i5-2400
Grafik Kartı
1- RX 570VR 2- 9600GT
Ses Kartı Modeli
1- Realtek ALC887 2- Realtek ALC888B
Ağ Aygıtları
1- İntel L211 2- Realtek RTL8169
Disk ve RAM
1- 240 GB SSD & 1000 GB HDD & 16 GB DDR4 2- 240 GB SSD & 500 GB HDD & 16 GB DDR3

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Sistemin EFI içindeki OC klasörünü kopyala ve USB bellek içerisine yapıştır.
Sistemi USB üzerinden boot et ve windows isimli diski seçip kurulumu başlat.
Opencore boot loader'da Windows seçip ilerlemek istediğimde 2 3 saniye sonra mavi ekranda STOP CODE: ACPI_BIOS_ERROR hatası veriyor.. :/ bootcamp acpi bios error vs aratayım belki basitçe çözerim dedim ama alakalı bir şey de bulamadım, geçicidir diye diye 5 6 kere reboot edip denedim yok, kaldı burada..

Macostan hiç boot etmeden ve başa dönmeden sana bir yazayım dedim neden alıyoruz ve nasıl aşılır üstadım? bu sefer okay güveniyle sabahtan denedim öğlene hazır dedik ama gafil avlandık işler var pcsiz kaldık, dönüşünü ümitle bekliyorum..
 

atabaris

APPRENTICE
12 Kas 2020
1
0
1
Opencore boot loader'da Windows seçip ilerlemek istediğimde 2 3 saniye sonra mavi ekranda STOP CODE: ACPI_BIOS_ERROR hatası veriyor.. :/ bootcamp acpi bios error vs aratayım belki basitçe çözerim dedim ama alakalı bir şey de bulamadım, geçicidir diye diye 5 6 kere reboot edip denedim yok, kaldı burada..

Macostan hiç boot etmeden ve başa dönmeden sana bir yazayım dedim neden alıyoruz ve nasıl aşılır üstadım? bu sefer okay güveniyle sabahtan denedim öğlene hazır dedik ama gafil avlandık işler var pcsiz kaldık, dönüşünü ümitle bekliyorum..
Ben de aynı sorunları yaşıyorum.. OpenCore ile macOS u yükledikten sonra macte Windows Installer USB sini oluşturdum ve pcyi restartladım.Direk USB den bootlarsam Windows Kurtarma ekranı geliyor, OpenCore dan bootlayıp orada Windows(external) ı seçersem de Windows yükleme ekranına atıyor fakat yüklemede “Could not load the next phase...” diye bir hata alıyorum, yani ne yapsam bir sıkıntı çıkıyor. Yardım edebilecek biri var mıdır?
 

Faernaa

APPRENTICE
11 Ara 2020
2
0
1
Arkadaşlarım hepinize merhaba, aynı bataklığa ben de düşmüş bulunuyorum. Aklım almıyor açıkçası. Şimdi şöyle ki, benim bilgisayarımda Win10 + Ubuntu yüklü, ilk önce win10, daha sonra ardından ubuntu kurulumu yaptım. Genelde ubuntu kullanıyorum fakat, bazı programlar için Win e dönmem gerekiyor. (Acer nitro 5 an515-54) 512 gb tek m2 ssd diskim var. Diskten 120 gb ayırsam Apple HFS formatında, ben buraya opencore ile Catalina kuramaz mıyım acaba? @KaoS @iDogukan Yardımlarınızı bekliyorum, çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
 

iDogukan

APPRENTICE
18 Tem 2018
38
9
21
40
Arkadaşlarım hepinize merhaba, aynı bataklığa ben de düşmüş bulunuyorum. Aklım almıyor açıkçası. Şimdi şöyle ki, benim bilgisayarımda Win10 + Ubuntu yüklü, ilk önce win10, daha sonra ardından ubuntu kurulumu yaptım. Genelde ubuntu kullanıyorum fakat, bazı programlar için Win e dönmem gerekiyor. (Acer nitro 5 an515-54) 512 gb tek m2 ssd diskim var. Diskten 120 gb ayırsam Apple HFS formatında, ben buraya opencore ile Catalina kuramaz mıyım acaba? @KaoS @iDogukan Yardımlarınızı bekliyorum, çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
bir hatta iki gün bekledim bir dönüş alamayınca ben öyle kaldım format attım çıktım kardeşim, herkesin de işi gücü var adam her sorunumuza oturup yazacak değil..

senin olayında da, bir partition bölüntü oluşturup, kurman mümkün diye düşünüyorum ama 3lü işletim sistemi olduğundan opencore ile ne olur, nasıl olur, biraz o konuda boot olaylarına girmen gerekir gibi, sana bu arada ingilizcen varsa (ya da google çeviri kullan fena çevirmiyor artık) vaktinde bookmarka eklediğim şunu buldum atayım belki işini görür:

 

Faernaa

APPRENTICE
11 Ara 2020
2
0
1
bir hatta iki gün bekledim bir dönüş alamayınca ben öyle kaldım format attım çıktım kardeşim, herkesin de işi gücü var adam her sorunumuza oturup yazacak değil..

senin olayında da, bir partition bölüntü oluşturup, kurman mümkün diye düşünüyorum ama 3lü işletim sistemi olduğundan opencore ile ne olur, nasıl olur, biraz o konuda boot olaylarına girmen gerekir gibi, sana bu arada ingilizcen varsa (ya da google çeviri kullan fena çevirmiyor artık) vaktinde bookmarka eklediğim şunu buldum atayım belki işini görür:

Eyvallah dostum çok teşekkür ederim, hemen bakıyorum.
 

Benzer konular

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler