ÇÖZÜLDÜ Ryzen 7 5800X Sequoia 15.3.1 Kurulum Sorunu

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
Arkadaşlar 2 gündür bununla uğraşıyorum artık gına geldi yaptığım işlemleri tek tek yazıyorum, lütfen buna bir çözüm bulalalım.

Öncelikle siteden Sequoia 15.3.1 raw dosyasını indirip balenaEtcher ile usb'ye attım. Daha sonra disk yönetiminden EFI klasörü için 2GB'lık usb'de yer açtım.
Sonrasında OpCore-Simplify programıyla sistemimle uyumlu EFI dosyasını oluşturdum ve bunu disk yönetiminden EFI klasörü için açtığım 2GB'lık yere attım.
Daha sonra BIOS ayarlarıma gelip. Bütün ayarlarımı yaptım ve hatta sürekli hata aldığım için bios versiyonumu bile değiştirip 7C94v1E versiyonuna geçiş yaptım.
BIOS ayarlarımdan;
Fast Boot kapattım, Secure Boot kapattım, Serial/COM Port sanırım bende yok bulamadım, Parallel Port aynı şekilde bulamadım, CSM değil UEFI'yi seçtim.
Above 4G açtım, XHCI hand-off açtım, Os type aynı şekilde bulamadım, Sata Mode AHCI açtım.

Bunları yaptıktan sonra USB'yi taktım ve biostan BOOT ettim daha sonra önüme gelen menüde önce RESET VRAM yaptım ve açıldıktan sonra install Sequoia'yı seçtim ve aşağıya bıraktığım görüntüdeki gibi siyah ekranda yazılar baya bi aktıktan sonra bilgisayar siyah ekran verip kendini resledi fakat ne kadar beklesemde hiç bir şekilde bir ekran gelmedi. Lütfen yardımcı olun. (Videoyu siteye yükleyemediğim için link olarak bırakıyorum.)

Sistem özelliklerim şunlar;

Ekran Kartı: ASUS TUF GAMING Radeon RX 6900 XT
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800X
Anakart: MSI MAG B550M MORTAR DDR4
Ram: Crucial Ballistix Max RGB 16 GB (2x8) 4000 MHz DDR4 CL18
Psu: MSI MPG A750GF 750W 80+ GOLD
Ssd: CORSAIR 1TB Force MP600 PRO NVMe
Sıvı Soğutucu: SilverStone PF360 ARGB 3x12cm Fan Intel & AMD Uyumlu 360mm
@kindo @strangerone @mehmetyuksel
BIOS AYARLARI İÇİN;

Fast Boot - Bende Memory Fast Boot diye gözüküyor Disabled ?
Secure Boot - Disabled 🗸
Serial/COM Port - Böyle bir ayar bulamadım ×
Parallel Port - Böyle bir ayar bulamadım ×
CSM - Bende BIOS CSM/UEFI Mode (UEFI) diye gözüküyor ?

Above 4G decoding - Bende Above 4G memory/Crypto Currency mining (ENABLED) diye gözüküyor ?
EHCI/XHCI - Bende XHCI Hand-off Enabled diye gözüküyor ?
OS Type: Windows 8.1/10 UEFI Mode - Böyle bir ayar bulamadım ×
SATA Mode: AHCI 🗸

Son düzenleme:

Krilin

APPRENTICE
17 Şub 2025
28
8
21
Dostum ben de yeni kurulum yapanlardanım, benim bios versiyonum çok eski ve sadece Secure Boot u kapatıp kurulum yapabilmiştim.
Install ekranı de geldiğine göre usb de ya da biosda bir problem olmayabilir.
Şöyle ki, kurulumdan sonra efi güncellemeye çalıştığımda bu şekilde yazıların gelip bir süre sonra donup kalması benim de başıma gelmişti.
Bundan dolayı belki de efi dosyanda sorun vardır. Belki de efiye eklediğin bazı kext leri şimdilik çıkartıp, daha sonrasında mac tarafında ekleme yapabilirsin.
Benim ekran kartım nvidia ve desteklenmiyor, ryzen ekran kartları için extra bir işlem gerekiyor da olabilir.

Konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayıp farazi konuşuyorum. Bilgili arkadaşlar yardım edeceklerdir.
OpCore-Simplify ile efi oluşturma adımlarını paylaşırsan belki yardımcı olabilirler. Sisteminde sorun yaratacak uyumsuz bir kext eklenmiş olabilir.
Bende bu şekilde siyah ekran kaldığında, config dosyamı eski haline getirip düzeltmiştim.

BootLoader
Sequoia || OpenCore
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v15.2
Anakart Modeli
Monster Abra A5 v15.2
İşlemci Modeli
Inter Core i7 9750H
Grafik Kartı
Nvidia GTX 1650
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC269 @ Intel Cannon Point PCH - cAVS
Ağ Aygıtları
Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz
Disk ve RAM
500GB SSD & 16GB DDR4
  • Like
Tepkiler: onurksc

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
Dostum ben de yeni kurulum yapanlardanım, benim bios versiyonum çok eski ve sadece Secure Boot u kapatıp kurulum yapabilmiştim.
Install ekranı de geldiğine göre usb de ya da biosda bir problem olmayabilir.
Şöyle ki, kurulumdan sonra efi güncellemeye çalıştığımda bu şekilde yazıların gelip bir süre sonra donup kalması benim de başıma gelmişti.
Bundan dolayı belki de efi dosyanda sorun vardır. Belki de efiye eklediğin bazı kext leri şimdilik çıkartıp, daha sonrasında mac tarafında ekleme yapabilirsin.
Benim ekran kartım nvidia ve desteklenmiyor, ryzen ekran kartları için extra bir işlem gerekiyor da olabilir.

Konu hakkında fazla bilgi sahibi olmayıp farazi konuşuyorum. Bilgili arkadaşlar yardım edeceklerdir.
OpCore-Simplify ile efi oluşturma adımlarını paylaşırsan belki yardımcı olabilirler. Sisteminde sorun yaratacak uyumsuz bir kext eklenmiş olabilir.
Bende bu şekilde siyah ekran kaldığında, config dosyamı eski haline getirip düzeltmiştim.
Hiçbir şey yapmadım ki sadece OpCore-Simplify uygulamasıyla EFI oluşturdum. Yani oluşturduğum efi dosyasının configine vs girerek bir ayar yapmadım.

Krilin

APPRENTICE
17 Şub 2025
28
8
21
Sistemin için uygun efiyi oluştururken, eklediği özelliklere bakabiliyorsun. Belki ekran kartının kextini seçmezsen, wifi ya da ses için gerekli olanları seçmezsen açılabilir.
Ben misal ses olayını çözmeye çalışırken olmuştu siyah ekran olayı.

Dediğim gibi pek bilgi sahibi değilim, belki de hiç alakası yoktur bunun senin durumunla boşuna uğraştırmak da istemem. Ancak ben olsam, youtube da OpCore-Simplify videolarına bir tık bakardım, çok daha yalın bir efi oluştururdum. Dediğim gibi ekran kartını eklemeye çalışıp, yanlış ekliyor olabilir program. Ayrıca burada bakmaları açısından efi dosyanın içeriğini ss atabilirsin buraya. Bir de gene efi dosyasında config bulunan config dosyasını da direkt buraya atabilirsin, anlayan birisi açıp fikir söyleyebilir.

Açıkcası benim acilen bir mac cihaza ihtiyacım vardı ve eğer bu işlemleri yapamasaydım yaklaşık 60 bin giricekti bana :) o yüzden uğraşmaya değer bence. Umarım bir an önce çözersin sorunu

BootLoader
Sequoia || OpenCore
Laptop Modeli
Monster Abra A5 v15.2
Anakart Modeli
Monster Abra A5 v15.2
İşlemci Modeli
Inter Core i7 9750H
Grafik Kartı
Nvidia GTX 1650
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC269 @ Intel Cannon Point PCH - cAVS
Ağ Aygıtları
Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz
Disk ve RAM
500GB SSD & 16GB DDR4

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
Sistemin için uygun efiyi oluştururken, eklediği özelliklere bakabiliyorsun. Belki ekran kartının kextini seçmezsen, wifi ya da ses için gerekli olanları seçmezsen açılabilir.
Ben misal ses olayını çözmeye çalışırken olmuştu siyah ekran olayı.

Dediğim gibi pek bilgi sahibi değilim, belki de hiç alakası yoktur bunun senin durumunla boşuna uğraştırmak da istemem. Ancak ben olsam, youtube da OpCore-Simplify videolarına bir tık bakardım, çok daha yalın bir efi oluştururdum. Dediğim gibi ekran kartını eklemeye çalışıp, yanlış ekliyor olabilir program. Ayrıca burada bakmaları açısından efi dosyanın içeriğini ss atabilirsin buraya. Bir de gene efi dosyasında config bulunan config dosyasını da direkt buraya atabilirsin, anlayan birisi açıp fikir söyleyebilir.

Açıkcası benim acilen bir mac cihaza ihtiyacım vardı ve eğer bu işlemleri yapamasaydım yaklaşık 60 bin giricekti bana :) o yüzden uğraşmaya değer bence. Umarım bir an önce çözersin sorunu
Aynı şekilde bende sizinle aynı durumdayım acil bir mac cihazına ihtiyacım var dediğiniz gibi biraz kurcaladım ve neredeyse bütün kextleri kaldırdım tekrar deneyeceğim.
1740576706287.png

Kextslerin neredeyse tamamını kapattım sadece 1 ve 2 seçili

1740576754736.png

ACPI Patchlarında hepsini kapattım.
Simdi EFI oluşturup deneyeceğim.
Yok olmuyor yine hata verdi

Son düzenleme:

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
EFI olıştururken kext ve ACPI özelleştirmeden ilerle. Araç donanım raporu verdikten sonra sana kuracağın macOS sürümünü önerecek. sonra EFI BUILD et.
Yukarıdaki kext ve ACPI özelleştirme kısımlarına girme.

Diğer konuda paylaştığın EFI baktım bir sorun görünmüyor. Biosun hangi sürümde paylaş.

Bu EFI indir ve içerisindeki config dosyalarından AMD olanlardan 8 çekirdeği config olarak belirleyip OC içerisine kopyalayıp dene.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
EFI olıştururken kext ve ACPI özelleştirmeden ilerle. Araç donanım raporu verdikten sonra sana kuracağın macOS sürümünü önerecek. sonra EFI BUILD et.

Diğer konuda paylaştığın EFI baktım bir sorun görünmüyor. Biosun hangi sürümde paylaş.

Bu EFI indir ve içerisindeki config dosyalarından AMD olanlardan 8 çekirdeği config olarak belirleyip OC içerisine kopyalayıp dene.
Yukarıda da belirttim ama bios versiyonum 7C94v1E

1740602006885.png

Sequoia öneriyor bende siteden Osxinfo Sequoia 15.3.1 raw dosyasını indirip flashladım.

Son düzenleme:

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Yapılandırmanın çıkardığı .json uzantılı donanım raporunu sıkıştırıp burdan paylaşır mısın? Kontrol edelim cihaz yollarını nasıl tanımlıyor.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: Krilin

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
Yapılandırmanın çıkardığı .json uzantılı donanım raporunu sıkıştırıp burdan paylaşır mısın? Kontrol edelim cihaz yollarını nasıl tanımlıyor.
Report.rar dosyasını indir - download report.json dosyasını yükledim.
buda hardware sniffer .json

Bu arada ben dün bir EFI paylaşmadım

Son düzenleme:

Ahmettrkr

APPRENTICE
20 Mar 2022
26
8
21
merhaba bu kısıma takıldım dün ben konu açtım ama sonama için efi hazırlamaya çalışıyorduk o efi mi atılan linki direkt burda paylaşır mısınız ortalık karışıyor biraz

BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Masaüstü
Anakart Modeli
Asus Tuf B450m-plus
İşlemci Modeli
Ryzen 5 3600
Grafik Kartı
rx5700xt
Ses Kartı Modeli
alc887
Disk ve RAM
16 ddr4 ram 3tbharddisk+500+500 ssd

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Bir önceki konuda paylaştığın EFI3.rar dosyasındaki EFI ile ekteki yapılandırmayı dene. Opencore ekranında restnvram yapmayı unutma.

Cihaz yolları donanım raporuna göre doğru görünüyor.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: Krilin

onurksc

APPRENTICE
25 Şub 2025
14
4
21
Bir önceki konuda paylaştığın EFI3.rar dosyasındaki EFI ile ekteki yapılandırmayı dene. Opencore ekranında restnvram yapmayı unutma.

Cihaz yolları donanım raporuna göre doğru görünüyor.
Dediklerinizin hepsini tek tek yaptım hatta şöyle bu özellikleri yapmadan önce 4G özelliği biostan kapalıydı önce reset nvram yaptım daha sonra install sequoia yaptım ve en yukarıda ilettiğim videodaki gibi yazıların hepsi aktı daha sonra apple logosu gelmesi gerekiyor ama o gelmeden siyah ekranda kaldı bilgisayar, daha sonra 4g yi açıp denedim ve aşağıdaki videodaki gibi hata verdi
Watch b6d9d8f9-7a58-4b41-8784-ac29e50fe764 | Streamable

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Bununla resetnvram yapıp dene.
@Ahmettrkr diğe konudaki cihazla bu aynı değil mi?

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Sorun ekran kartının cihaz yoluna EFI aracının uyguladığı device-id ile alakalı görünüyordu. Kurulum adımlarını takip et. Kurulum bir kaç kez kendini resetleyebilir bu sorun değildir. Resetlemeden sonra macOS İnstaller diye yeni bir disk girdisi oluşacak. Her resetten sonra bu disk ile ilerleyecek kurulum bittiğinde bu disk kaybolup sabit diskine yüklü macOS görünecek.
Konuların iç içe geçmemesi için sorun yaşarsan yeni konu açıp bildir.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
  • Like

Ahmettrkr

APPRENTICE
20 Mar 2022
26
8
21
hocam teşekkür ederiz

BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Masaüstü
Anakart Modeli
Asus Tuf B450m-plus
İşlemci Modeli
Ryzen 5 3600
Grafik Kartı
rx5700xt
Ses Kartı Modeli
alc887
Disk ve RAM
16 ddr4 ram 3tbharddisk+500+500 ssd
  • Like
Tepkiler: kindo

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Ekran kartı için -radvesa komutu ekledim config doyasına. Bu ekran kartını vesa sürücülerle çalıştıracak. Kurulum sonrası tam grafik performansı için boot-args içerisinden bu kodu kaldırmalısınız.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662