Tek HDD'de UEFI MacOS Sierra⎪ Win 10 ⎪Ubuntu Kurulumu

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,588
4,401

Bu rehberde 1 TB HDD'ye MacOS Sierra, Win 10 ve Ubuntu'yu UEFI olarak nasıl kuracağınızı göstereceğiz.
[WARNING]Not: Bu rehberi ilk olarak El Capitan için hazırlamıştım Dolayısıyla rehberde kullanılan resimlerde El Capitan kullanıldığını göreceksiniz. Ancak rehber MacOS Sierra ile aynı olduğu için resimleri güncellemeye gerek duymadım.[/WARNING]

Bu hatırlatmadan sonra rehbere dönelim:

Bu rehberde bize gerekenler;
USB'ler hazır olduktan sonra aşağıdaki işlemleri uygulayalım:

1. MacOS Sierra USB kurulum USB'sini takın ve sistemi bununla boot edin.
  2. Kurulum Ekranında Disk Utility ( Disk İzlenceleri) açın ve kurulum yapacağınız HDD'yi seçin:
    004.JPG

Resimde format edilmemiş diskimiz görünüyor. Şimdi diskimizi formatlayalım.

3. İlk olarak diskimizi MacOS Sierra için aşağıdaki resimdeki gibi formatlayalım.
    005.jpg

4. Diskimizi MacOS Sierra için hazır hale getirdikten sonra,MacOS Sierra kurulumunu yapalım.
  5. Kurulum bittikten sonra hiç bir şekilde Multibeast yada Clover Bootloader vs ayarlarını yapmayın.
  6. İlk olarak Disk İzlencelerini açın aşağıdaki resimdeki gibi Win 10 için HDD içinde bölüntü oluşturalım. ( Mouse ile yuvarlak daireye gelin ve saat dönüş yönünde hareket ettirin ve ihitiyacınız kadar alanı belirleyin.
    011.jpg

7. Ardından oluşturduğunuz bu bölüntüyü Win 10 için aşağıdaki resimdeki gibi formatlayın.
    012.jpg

8. Sistemi kapatın ve MacOS Sierra kurulum USB'sini çıkartın.
  9. Şimdi Win 10 Kurulum USB'sini takın ve sistemi bununla boot edin.
  10. Win kurulum ekranında Yükleme butonuna basın, ürün kodunu girin yada sonra deyin, lisans sözleşmesini onaylayın. Bundan sonraki Costum Install ekranı seçin;
    018.jpg

11. Bir sonraki açılan ekranda MacOS Sierra içinde yaratmış olduğunuz bölüntüyü silin. Ve ardından next tuşuna basın.
    020.jpg

12. Bundan sonra Windows yükleyici disk üzerinde gerekli düzenlemeleri Windows kurulumunu başlatacaktır.
  13. Kurulum bittikten ve tüm kurulum ayarlarını geçip masaüstüne ulaştıktan sonra, başlat ikonunda sağ tıklayıp disk management açın.
    023.jpg

Bu noktada ihtiyacımız olan, Ubuntu için HDD'mizde bri bölüntü oluşturmak. Bunun için;
  14. Windows bölüntüsünü seçin.
  15. Action->All Actions-> Shrink içinden Ubuntu için dilediğiniz kadar alanı kesin.
    025.jpg

026.jpg

Ubuntu Kurulumu için;
  16. Windows sistemi kapatın.
  17. Wİn 10 USB kurulum imajını çıkartın.
  18. Ubuntu Kurulum İmajını Sisteme takın ve bununla sistemi boot edin.
  19. Grub2 Ekranına geldiğinizde ilk seçenek olan "Try Ubuntu" seçip enter tuşuna basın yada geri sayımın bitip Ubuntu'nun otomatik olarak başlamasını bekleyin.
  20. Desktop ulaştığınızda, Internet bağlantınızı kontrol edin.
  21. Eğer İnternet çalışıyorsa Masaüstündeki "Install Ubuntu" ikonuna çift tıklayarak açın.
  22. Dil seçneklerinden dil ayarlarınızı yapın.
  23. Update seçeneğine tıklayın ve 3.parti sürücüleri kurulumu seçin ve Continue butonuna basın.
  24. Bir sonraki ekranda "Install Ubuntu alongside Windows Boot Manager" seçin. Bu seçenek ile Ubuntu boot dosyaları tıpkı Windows gibi UEFI bölüntüsüne eklenir. Bundan sonra "Install" butonuna tıklayın.
    031.jpg

032.jpg

25. Ubuntu kurulumunu bitirin.
  26. Şimdi Ubuntu'yu kapatın.
  27. MacOS Sierra Kurulum USB diskinizi takın ve MacOS Sierra boot edin.
  28. EFI bölüntüsünü mount edin ve "Windows boot manager" dosyasını yeniden adlandırın.
    041.JPG

Resimde bootmgfw-orig.efi olarak adlandırıldı.
  29. Şimdi Multibeast ile Clover Bootloader , Ethernet, Ses, vs sürücülerini kurunduktan sonra sistemi yeniden başlatın.
  30. Sistemi yeniden başlatırken BIOS Boot Seçeneklerinden UEFI MacOS Sierra kurulu Bölüntüyü ilk sıraya alın.
    043.jpg

31. BIOS ayarlarınızı kaydedin ve çıkın.
  32. Sistem Clover ile boot edin ve istediğiniz işletim sistemini bu ekrandan seçin.
    049.JPG

050.JPG

051.JPG
Rehber asıl olarak Technopat.net için hazırlanmıştır.
Montezuma 2016®

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,588
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4
  • Like
Tepkiler: SyntaxError

OguzhanT

APPRENTICE
24 Eyl 2020
4
1
21
Merhaba @montezuma aşağıda paylaştığım link de anlattığınız gibi ssd üzerinde parçaladığım alana MacOs kuracağım bunu yapmamın amacı solidworks, catia gibi çizim programlarını kullanacağım zaman windows'a geçiş yapacağım ancak MacOs kurulumu sırasında bios ayarlarını bozuyoruz. Örneklendirmem gerekirse boot esnasında önceliğim c(macos) iken ben boot esnasında d(windows) dan başlamama bios ayarlarını değiştirmeden bilgisayar izin verecek mi.

Umarım açıklayabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim

• Like
Tepkiler: mehmetyuksel

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,862
4,401
Merhaba @montezuma aşağıda paylaştığım link de anlattığınız gibi ssd üzerinde parçaladığım alana MacOs kuracağım bunu yapmamın amacı solidworks, catia gibi çizim programlarını kullanacağım zaman windows'a geçiş yapacağım ancak MacOs kurulumu sırasında bios ayarlarını bozuyoruz. Örneklendirmem gerekirse boot esnasında önceliğim c(macos) iken ben boot esnasında d(windows) dan başlamama bios ayarlarını değiştirmeden bilgisayar izin verecek mi.

Umarım açıklayabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim
Evet aynı bootloader ekranında istediğiniz işletim sistemini açabilirsiniz

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)
  • Like
Tepkiler: OguzhanT

rootrx

APPRENTICE
30 Eyl 2020
19
26
21

Bu rehberde 1 TB HDD'ye MacOS Sierra, Win 10 ve Ubuntu'yu UEFI olarak nasıl kuracağınızı göstereceğiz.
[WARNING]Not: Bu rehberi ilk olarak El Capitan için hazırlamıştım Dolayısıyla rehberde kullanılan resimlerde El Capitan kullanıldığını göreceksiniz. Ancak rehber MacOS Sierra ile aynı olduğu için resimleri güncellemeye gerek duymadım.[/WARNING]

Bu hatırlatmadan sonra rehbere dönelim:

Bu rehberde bize gerekenler;

1. Ubuntu kurulumunu bitirin.
  2. Şimdi Ubuntu'yu kapatın.
  3. MacOS Sierra Kurulum USB diskinizi takın ve MacOS Sierra boot edin.
  4. EFI bölüntüsünü mount edin ve "Windows boot manager" dosyasını yeniden adlandırın.
    Ekli dosyayı görüntüle 199
    Resimde bootmgfw-orig.efi olarak adlandırıldı.
  5. Şimdi Multibeast ile Clover Bootloader , Ethernet, Ses, vs sürücülerini kurunduktan sonra sistemi yeniden başlatın.
  6. Sistemi yeniden başlatırken BIOS Boot Seçeneklerinden UEFI MacOS Sierra kurulu Bölüntüyü ilk sıraya alın.
    Ekli dosyayı görüntüle 200
Rehber asıl olarak Technopat.net için hazırlanmıştır.
Montezuma 2016®
Sırf 1 haftadır sadece bu bölümü atladığım için MacOS High Sierranın yanına Windows kurmakta sıkıntı çekiyordum. Umarım sıkıntı çeken arkadaşlar bu yorumumu görür ve EFI klasöründeki Windows boot manager klasoründen yeninden adlandırılması gereken .uefi uzantılı dosyayı adımlarda beriltilen bootmgfw-orig.efi olarak değiştirir.

BootLoader
OpenCore
Anakart Modeli
Asus B450m Dragon
İşlemci Modeli
Amd ryzen 5 5600
Grafik Kartı
Asus radeon rx 6700 xt dual 12gb gddr6
Disk ve RAM
512 GB SSD 16 GB 3200MHz
  • Like
Tepkiler: montezuma

Timurc

PADAVAN
11 Haz 2018
173
30
221
45
İstanbul
Arkadaşlar merhaba
Tüm işlemleri tek tek uygulamama rağmen maalesef Windows kurulumunda hata alıyorum. Diski silmeme rağmen Windows bu DİSK'e kurulamaz disk gpt biçimde diye uyarı veriyor. Sistemim legacy olduğu için olabilir mi

BootLoader
open core 0.9.6 macOS sonoma 14.2
Laptop Modeli
HP-15Da1104nt
İşlemci Modeli
i5-8265U CPU @ 1.60GHz
Grafik Kartı
UHD 620 & NVIDIA GeForce MX110
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Ethernet RTL8168/8111 & Wifi RTL8723DE ( çalışmıyor ) intel ac3165 ile değiştirdim.
Disk ve RAM
SK hynix BC501 Nvme M.2 SSD 512 GB & 240 GB Kingston SSD & 8 Gb DDR4-3200 (1600 MHz)
  • Like
Tepkiler: mehmetyuksel

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,862
4,401
Arkadaşlar merhaba
Tüm işlemleri tek tek uygulamama rağmen maalesef Windows kurulumunda hata alıyorum. Diski silmeme rağmen Windows bu DİSK'e kurulamaz disk gpt biçimde diye uyarı veriyor. Sistemim legacy olduğu için olabilir mi
Hangi sisteme nasıl ve ne kurmaya çalışıyorsunuz.
Sistem legacy ise mbr kullanmanız gerekir. Eğer UEFI ise gpt kullanırsınız.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

Timurc

PADAVAN
11 Haz 2018
173
30
221
45
İstanbul
Hangi sisteme nasıl ve ne kurmaya çalışıyorsunuz.
Legacy bios eski sistem high Sierra kurulumu yaptım sorunsuz kuruldu montezuma hocamın göstermiş olduğu gibi disk izlencelerinden bölüntüledim fakat Windows kurulumuna geçince bu diske yüklenemez uyarısı veriyor . Disk sildim denedim biçimlendirdim denedim ama maalesef Windows kurulmuyor
Diski sıfırdan Mbr olarak formatlayıp yeniden mi high sierra kurmalıyım
@mehmetyuksel hocam diski ana önyükleme kaydı yani mbr olarak formatlayıp yeniden high sierra kurulumuna geçtim inşallah şimdi doğru yapıyorumdur.

Son düzenleme:
BootLoader
open core 0.9.6 macOS sonoma 14.2
Laptop Modeli
HP-15Da1104nt
İşlemci Modeli
i5-8265U CPU @ 1.60GHz
Grafik Kartı
UHD 620 & NVIDIA GeForce MX110
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Ethernet RTL8168/8111 & Wifi RTL8723DE ( çalışmıyor ) intel ac3165 ile değiştirdim.
Disk ve RAM
SK hynix BC501 Nvme M.2 SSD 512 GB & 240 GB Kingston SSD & 8 Gb DDR4-3200 (1600 MHz)

teknopat

APPRENTICE
7 Kas 2021
2
0
1
Şu an kurulu windows 11 kurulu ayrı kullanmadığım 1 tb m2 ssd var ona nasıl kurulum yapabilirim bu şekilde bir rehber var mı ?

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
7,810
3,449
4,401
ayrı kullanmadığım 1 tb m2 ssd var ona nasıl kurulum yapabilirim
Şu an kullandığınız zarar görmesinden çekindiğiniz diskin bağlantısınız sökün öyle kurun. forumun konusu tek diske kurumu içeriyor. sizin durumunuz farklı. Ayrı diske istediğiniz gibi kurabilirsiniz.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

teknopat

APPRENTICE
7 Kas 2021
2
0
1
Şu an kullandığınız zarar görmesinden çekindiğiniz diskin bağlantısınız sökün öyle kurun. forumun konusu tek diske kurumu içeriyor. sizin durumunuz farklı. Ayrı diske istediğiniz gibi kurabilirsiniz.
M2 SSD olduğu için çıkartmam zor 😊 çünkü 3 slotta ekran kartının arkasında

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
14,176
7,498
4,401
Masaüstünde ayrı disklere kurulum sorun olmaz. Ancak çoklu disk kurulumları söz konusu olduğunda Windows tam bir baş belası olabilir (birçok diskte çok sayıda EFI bölümü gördüğünde çıldırır ya kendi boot düzenini ya da diğer bootları bozabilir) Bu durumun meydana gelmemesi için @kindo tarafından önerilen yol en garantili yoldur. Bir de OpenCore'un macOS diskinde olduğundan emin olun.
Dizüstü bilgisayarlar için yöntem biraz daha farklıdır.

BootLoader
OpenCore 1.0.2
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269