ÇÖZÜLDÜ Windows 11 Yüklü Bilgisayara Dual Boot Şeklinde macOS Sonoma Kurulumu

29 Mar 2024
7
2
21
Merhabalar forumda yeni bir üyeyim uzun zamandır bu başlıktaki belirttiğim konuyu araştırmaktayım bilgisayarımın bilgileri build signature kısmında detaylı mevcut niyetim macOS Sonoma son sürüm versiyonunu kurmak tabi uygun bir versiyon ise değilsede uygun bir macOS sürümü araştırmalarıma göre işlemcim ekran kartlarım uygun duruyor reddit ve github gibi platformlarda kuran yabancı insanların paylaşımlarına rastladım sadece Wi-Fi kartım direk desteklemiyor tanıtmam gerekiyor onu da yapan kullanıcıları gördüm konuya vakıf biriyim sadece yol haritam yok karıştı biraz nereden başlayıp nasıl gidiceğimi bir türlü bilemedim macOS Sonomayı daha çok günlük kullanım macOS deneyimi yaşamak adına Windows işletim sistemimin yanına yani tek bir depolama aygıtında iki işletim sistemi şeklinde kurmak istiyordum bu forumda ki rehberlerden de yola çıktım gerekli dosylarıda edinmiştim ama efi de işlemcime uygun config dosyası yoktu yine google üzerinden aratınca başka marka ama aynı donanıma sahip bilgisayarların efi config dosyaları github reddit gibi yerlerde paylaşılmış ama emin olamadım sizlerden görüşlerinizi yardımlarınızı bekliyorum nereden başlayıp nerede bitiriceğimi gerekli rehber dosyalar gibi gibi konularda aydınlatılmak istiyorum şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ediyorum iyi forumlar dilerim.

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
HP - Victus by HP Gaming Laptop 15-fb0xxx
İşlemci Modeli
AMD Ryzen 5 5600H with Radeon Graphics 12 CPUs 3.3GHz
Grafik Kartı
AMD Radeon RX Vega 7 Renoir (Dahili) & AMD Radeon RX 6500M (Harici)
Ses Kartı Modeli
Realtek High Definition Audio (Realtek)
Ağ Aygıtları
Realtek Gaming GbE Family Controller (Ethernet) & MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 802.11ax PCIe Adapter (Wi-Fi)
Disk ve RAM
512 GB NVMe SSD & 16 GB DDR4 3200Mhz

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,215
8,155
4,401
Araştırma yaptığınıza göre siz de biliyorsunuzdur AMD laptoplara kurulum konusunda örnek oldukça azdır. Zaten Renoir çekirdekli dahili grafiklerle sınırlıdır. Bu tür bir dahili grafiği sisteme tanıtmak için de NootEd.Red.kext kullanılır. Forumda paylaşılan EFI klasöründe AMD Laptop içerisine bakarsanız işlemciniz için hazırlanmış bir config.plist bulabilirsiniz.(6 Çekirdek)
Yine aynı şekilde forumda yapacağınız bir arama ile başarılı kurulumlara ulaşabilirsiniz.
Bir örnek olması açısından başarılı kurulum sayfasını ekliyorum.
Genel olarak yapılması gereken sisteme istenilen sürümü kurmak ve WhateverGreen.kext yerine NootedRed.kext kullanmaktır.
Ancak aynı diske kurulumlarda izlenilmesi gereken yol önce Mac sonrasında Windows kurmak şeklindedir.

BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
29 Mar 2024
7
2
21
Kusura bakmayın yoğunluktan değerli mesajınıza dönütümü şuan yazabildim bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim konu üzerinde araştırmaya uygulamaya devam ediceğim tekrar bir metin yazmam gerekirse bu konu üzerinden eklememi yaparım tekrardan teşekkür ederim onun dışında metininizin son kısmında önce macOS sonra Windows kurmaktan bahsetmişsiniz tecrübeleriniz çok kıymetli ve saygı duyulası lakin yine yabancılardan ve türklerden gördüğüm kadarıyla bu husus esnek bir husus Windowsu kurulu olup macOS kuranlar oldukça var sadece Windows üzerinden alan ayırırken macOS a uygun biçimlendirme yapıyoruz gördüğüm kadarıyla bu fat32 vs. gibi tip seçimini macOS a göre ayarlıyoruz bakalım bir macera umarım başarırım bu işi iyi forumlar dilerim.
Kusura bakmayın yoğunluktan değerli mesajınıza dönütümü şuan yazabildim bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim konu üzerinde araştırmaya uygulamaya devam ediceğim tekrar bir metin yazmam gerekirse bu konu üzerinden eklememi yaparım tekrardan teşekkür ederim onun dışında metininizin son kısmında önce macOS sonra Windows kurmaktan bahsetmişsiniz tecrübeleriniz çok kıymetli ve saygı duyulası lakin yine yabancılardan ve türklerden gördüğüm kadarıyla bu husus esnek bir husus Windowsu kurulu olup macOS kuranlar oldukça var sadece Windows üzerinden alan ayırırken macOS a uygun biçimlendirme yapıyoruz gördüğüm kadarıyla bu fat32 vs. gibi tip seçimini macOS a göre ayarlıyoruz bakalım bir macera umarım başarırım bu işi iyi forumlar dilerim.
Bu alıntıladığım metni dikkate almayın eksik yazmışım bu mesajın altına asıl metnimi paylaşıyorum.
Kusura bakmayın yoğunluğumdan dolayı vermiş olduğunuz yanıta şuan cevap verebiliyorum ilginiz için teşekkür ederim şimdiden vermiş olduğunuz bilgileri dikkate aldım yanıtınızın son cümlelerinde kurarken önce macOS daha sonra Windows kurulmalı demişsiniz ama gördüğüm kadarıyla bu husus biraz esnek bir şey Windows kurulu olup sonradan macOS kuranda epey yaygın Windows içinden bir program ile uygun bir disk bölümü oluşturup yola devam edilebiliyor gördüğüm kadarıyla zaten öyle yapmam gerekiyor hali hazırda Windows 11 kurulu cihazımda ve format vs. yapabilecek durumda değilim disk olarak şimdi ifade etmem gereken en önemli noktalara geliyim macOS Sonoma 14.0 versiyonu kurmaya karar verdim forumda rehberlerinizden yola çıkarak imaj dosyasını opencore dosyasını ve işlemcime uygun opencore klasörünün içinde olan efı klasörü içinde ki uygun config dosyasını edindim kurulum aşamaları hakkında kafamda bir çok şey oturdu hazırım derken bir problemle karşılaştım benim cihazımda MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 802.11ax PCIe Adapter isimli donanım parçası var bunu macOS a tanıtmam gerekiyor sanırım kurulum esnasında veya sonrasında macOS u kurmak için bu bir engelmi ilk etapta yani bir süreliğine göz ardı ederek kurulumumu cihazıma yapabilirmiyim ayrıca uygun bir kext var mı ben kendi araştırmalarımda bulamadım bir çok kesimde bu donanım parçasını macOS un desteklemediğini söylüyor emin değilim umarım öyle değildir eğer böyle ise bu sorunu nasıl aşabilirim çünkü bu parça sanırım hem Wi-Fi hemde Bluetooth işlevi görüyor bilgisayarımda benim bu konuda aklıma gelen bir kaç çözüm önerim var mantıklı mı sizce bir paylaşmak isterim Wi-Fi sorunu için birinci olarak varsa kext yoksa ya yeni macOS ile uyumlu bir benzer donanım parçası satın almak ya da Bluetooth işlevlerini cloud sistemler ile aşabilirim dosya falan aktarmada clouda atar bilgisayara indiririm Bluetooth üzerinden bağlıyacağım pek cihazımda yok kablosuz kulaklık olurdu onuda kablolu kulaklık olarak kullanırım Wi-Fi işlevlerini ise aklıma gelen yöntem telefonumu usb üzeriden kablo ile bağlayıp bilgisayara internet erişimi sağlamak ağ paylaşım mantığı ile mobil internetimi veya mümkünse evimde ki Wi-Fi ağını paylaşmış bağlamış olurum aklıma gelenler bu ek olarak kurulumda veya sonrasında macOS işlemcimi ram belleğimi ve dahili harici ekran kartlarımı tanıyor mu teknik detaylarını değerlerini vs. yoksa tanıtmam mı gerekiyor kextler ile falan vs. ve harici ekran kartımı kullanabiliyor muyum yoksa mecbur dahili ekran kartımla mı devam etmem gerekiyor yoluma biraz uzun bir yazı oldu affınıza sığınıyorum ama açık net olsun istedim tekrardan çok teşekkür ediyorum size geri dönütünüzü merakla bekliyorum iyi forumlar dilerim.

Bu alıntıladığım metni dikkate almayın eksik yazmışım bu mesajın altına asıl metnimi paylaşıyorum.
Kusura bakmayın yoğunluğumdan dolayı vermiş olduğunuz yanıta şuan cevap verebiliyorum ilginiz için teşekkür ederim şimdiden vermiş olduğunuz bilgileri dikkate aldım yanıtınızın son cümlelerinde kurarken önce macOS daha sonra Windows kurulmalı demişsiniz ama gördüğüm kadarıyla bu husus biraz esnek bir şey Windows kurulu olup sonradan macOS kuranda epey yaygın Windows içinden bir program ile uygun bir disk bölümü oluşturup yola devam edilebiliyor gördüğüm kadarıyla zaten öyle yapmam gerekiyor hali hazırda Windows 11 kurulu cihazımda ve format vs. yapabilecek durumda değilim disk olarak şimdi ifade etmem gereken en önemli noktalara geliyim macOS Sonoma 14.0 versiyonu kurmaya karar verdim forumda rehberlerinizden yola çıkarak imaj dosyasını opencore dosyasını ve işlemcime uygun opencore klasörünün içinde olan efı klasörü içinde ki uygun config dosyasını edindim kurulum aşamaları hakkında kafamda bir çok şey oturdu hazırım derken bir problemle karşılaştım benim cihazımda MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 802.11ax PCIe Adapter isimli donanım parçası var bunu macOS a tanıtmam gerekiyor sanırım kurulum esnasında veya sonrasında macOS u kurmak için bu bir engelmi ilk etapta yani bir süreliğine göz ardı ederek kurulumumu cihazıma yapabilirmiyim ayrıca uygun bir kext var mı ben kendi araştırmalarımda bulamadım bir çok kesimde bu donanım parçasını macOS un desteklemediğini söylüyor emin değilim umarım öyle değildir eğer böyle ise bu sorunu nasıl aşabilirim çünkü bu parça sanırım hem Wi-Fi hemde Bluetooth işlevi görüyor bilgisayarımda benim bu konuda aklıma gelen bir kaç çözüm önerim var mantıklı mı sizce bir paylaşmak isterim Wi-Fi sorunu için birinci olarak varsa kext yoksa ya yeni macOS ile uyumlu bir benzer donanım parçası satın almak ya da Bluetooth işlevlerini cloud sistemler ile aşabilirim dosya falan aktarmada clouda atar bilgisayara indiririm Bluetooth üzerinden bağlıyacağım pek cihazımda yok kablosuz kulaklık olurdu onuda kablolu kulaklık olarak kullanırım Wi-Fi işlevlerini ise aklıma gelen yöntem telefonumu usb üzeriden kablo ile bağlayıp bilgisayara internet erişimi sağlamak ağ paylaşım mantığı ile mobil internetimi veya mümkünse evimde ki Wi-Fi ağını paylaşmış bağlamış olurum aklıma gelenler bu ek olarak kurulumda veya sonrasında macOS işlemcimi ram belleğimi ve dahili harici ekran kartlarımı tanıyor mu teknik detaylarını değerlerini vs. yoksa tanıtmam mı gerekiyor kextler ile falan vs. ve harici ekran kartımı kullanabiliyor muyum yoksa mecbur dahili ekran kartımla mı devam etmem gerekiyor yoluma biraz uzun bir yazı oldu affınıza sığınıyorum ama açık net olsun istedim tekrardan çok teşekkür ediyorum size geri dönütünüzü merakla bekliyorum iyi forumlar dilerim.
Aklıma son bir şey daha geldi şuanlık bu disk bölmeye yarayan program paragon kullanmışsınız bu disk işlemlerini windowsun disk yönetim programında yapma şansımız var mı yoksa bu uygulama dışında başka ücretsiz uygulama va mı bu paragon ücretli sanırım.

Aklıma son bir şey daha geldi şuanlık bu disk bölmeye yarayan program paragon kullanmışsınız bu disk işlemlerini windowsun disk yönetim programında yapma şansımız var mı yoksa bu uygulama dışında başka ücretsiz uygulama va mı bu paragon ücretli sanırım.
Paragon Partition Manager Community Edition 64bit hemen üsteki konuyla bağlı bu programı buldum ücretsizmiş işimi görür mü disk bölüntüsü oluşturmak için.

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Realtek Gaming GbE Family Controller (Ethernet) & MediaTek MT7921 Wi-Fi 6 802.11ax PCIe Adapter (Wi-Fi)
Disk ve RAM

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
15,215
8,155
4,401
1.Sözünü ettiğiniz WiFi 6 PCI-E WIFI Bluetooth Card MT7921 Dual Band 802.11ax WiFi Adapter ise çalışmaz.
2.Önce Mac sonrasında Windows tavsiye edilen yoldur. Diğer şekilde kurulamaz demedim. İstediğiniz yolu seçmek sizin seçiminizdir.
3.Bölümlemeyi Windows üzerinde yapabilirsiniz. Paragon Partition işinizi görür.

BootLoader
OpenCore 1.0.4
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
29 Mar 2024
7
2
21
1.Sözünü ettiğiniz WiFi 6 PCI-E WIFI Bluetooth Card MT7921 Dual Band 802.11ax WiFi Adapter ise çalışmaz.
2.Önce Mac sonrasında Windows tavsiye edilen yoldur. Diğer şekilde kurulamaz demedim. İstediğiniz yolu seçmek sizin seçiminizdir.
3.Bölümlemeyi Windows üzerinde yapabilirsiniz. Paragon Partition işinizi görür.
Teşekkür ederim cevaplarınız için biraz geç cevap veriyorum ama kusuruma bakmayın yoğunluğuma verin şimdi bu wifi bluetooth sorunu mac os u kurmama engel değil mi kurduktan sonra çözmeyi planlıyorumda bunu birde ben mac os u gündelik kullanım web tüketimleri ve okul vb işlerde kullanıcam ağır şeyleri oyunu windowsda kullanıyorum mac os a 128 gb gibi bir alan ayırmayı planladım yeterli gelir mi sizce ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
macOS u kurarken böyle hata aldım yazılar akmıyor burada donuyor ne sorun var bilemedim yardımcı olabilir misiniz?
macOS u kurarken böyle hata aldım yazılar akmıyor burada donuyor ne sorun var bilemedim yardımcı olabilir misiniz? (üst posta hatalı oldu sanırım yeniden paylaşıyorum.)

Ekli dosyalar

• 1.4 MB Görüntüleme: 61
  • 1 MB Görüntüleme: 57
  • 1.4 MB Görüntüleme: 52
  • 1 MB Görüntüleme: 56
Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
İşlemci Modeli
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
  • Like
Tepkiler: strangerone
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler