Yazılımcılar için : Karabiner Türkçe klavye ayarları

drjosh

APPRENTICE
13 Kas 2018
5
10
21
Merhabalar, amd ryzen 2700x işlemci ve radeon rx 580x ekran kartlı masaüstü pc'de sitedeki rehber sayesinde başarılı kurulum gerçekleştirdim. Çok teşekkürler.
Logitech G710+ mekanik klavyem ile windows keymap şeklinde kodlama yapmak üzerine ayarlarımı yaptım.
Yaptığım düzeltmeler.
- " tuşuna basınca -> " (windows style) ve shift+ " -> é (windws style)
- altgr + q basınca -> @
- altgr + 7 -> {
- altgr + 0 -> }
- sol ctrt + a == (macostaki command + a) -> select all
- sol ctrl + x ve sol ctrl+v gibi diğer kısaltmalar -> windows karşılığı olan kes, yapıştır vs.
- tuş kombinasyonu standart dışı olan bir değişiklik -> uygulamalar arası geçiş alt+tab değil ctrl+tab şeklinde oluyor. alt+tab uygulama içindeki sekmeler arasında geçiş yaptırıyor.
Yapmak için
1) Sistem Tercihleri -> Klavye -> Giriş Tercihleri -> Türkçe Q(Standart) klavye seçilir.

2) Sistem Tercihleri -> Klavye -> sol altta bulunan Niteleme Tuşları ve ayarlar resimdeki gibi yapılır:

Klavye_ve_Karabiner-Elements_Preferences.png

3) Karabiler-Elements programı indirilir. Karabiner-Elements dmg dosyası ile kurulum yapıldıktan sonra Lanchpad veya Search'den Karabiner Elements app uygulaması açılır.
Simple modifications -> Target(for all devices)-> aşağıdaki ayarlar uygulanır.

karabiner.png

Moderatörün son düzenlenenleri:

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,862
4,401
Tebrikler, Teşekkürler...

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,862
4,401
teşekkürler ama nerede uygulama ?
Konuya link eklendi.

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

drjosh

APPRENTICE
13 Kas 2018
5
10
21
Öncelikle ilk mesajı editleyemediğim için alta yazıyorum. Lütfen daha stabil bir klavye düzen için burayı değerlendirin.
Güncelleme çok daha basit bir yöntem ile Karabiner yardımıyla klavye düzeni ayarlama:
1) Sistem Tercihleri -> Klavye -> Giriş Kaynakları -> Türkçe Q(Standart) klavye seçilir.

2) Sistem Tercihleri -> Klavye -> sol altta bulunan Niteleme Tuşları -> Saptanmışlara Dön (Restore Defaults) (aslında yukarıda yaptığımız değişikliği yapma diyoruz)

3) Yukarıda anlattığım Karabiner Elements programını açıyoruz. (Eğer daha önce bir ayarımız varsa onu yedekleyip temiz bir ayar oluşturuyoruz. Bu yeni ayarı seçiyoruz. Profiles penceresinden bu kısım yapılabilir.)

Daha sonra Complex Modifications -> Add rule ile komplex ayar sececeğiz.

Karabiner-Elements_Preferences.png

Karabiner-Elements_Preferences_ve_karabiner-elements-complex_modifications.png

4) İgili eklentiyi programa import edelim. Import tıklanınca Karabinere geçiş yapılacak ve oradan da importa tıklıyoruz.

karabiner-elements-complex_modifications.png

5) Artık karabiner modifikasyonlarımıza bu kuralı ekledik. Bunu add-rule kısmından enable all diyip bütün kuralları ekliyoruz.

işlem tamamlandı ancak bunu sistem defaultu yapalım

erhanbicer

APPRENTICE
8 Ocak 2018
74
13
21
Karabiner uygulamasini yükledim ancak bir sorun oluştu. Klavyeden herhangibir tuşa bastığımda trackpad 1-2 saniye kitleniyor sonra hareket etmeye devam ediyor. Bir yazı yazmaya çalıştığımda ise işler işkenceye dönüşüyor. Ancak laptopa harici bir klavye takip harici klavyede yazı yazdığımda trackpad takılma donma yapmıyor.

Karabiner uygulamasini kaldırdım fakat yine düzelmedi. Var mı bir çözüm bilen?

BootLoader
Opencore
Laptop Modeli
Lenovo IdeaPad Z510
İşlemci Modeli
Intel i5 4200m
Grafik Kartı
HD Graphics 4600 & Nvidia 740m
Disk ve RAM
250GB SSD & 8GB RAM

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,797
7,586
4,401
Karabineri bağlantıda anlatıldığı gibi kaldırdığından emin ol. Ek olarak OPenCore Boot Menu' de Reset NVRAM yapıp deneme yap.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

drjosh

APPRENTICE
13 Kas 2018
5
10
21
karabiner ile uğraşmanktansa ayarları şu posttaki gibi yapmak yeterli değil mi?
günlük kullanımda yeterli. ancak kod yazıyosanız ve şu: {} ~ [] () / $# @ gibi yapıları çok kullanıyorsanız alışkanlıklarınzı devam ettirmek isteyebilirsiniz.

Berlin

APPRENTICE
1 Mar 2021
47
13
21
çok güzel konu fakat ben ctrl c gibi tuşları çalıştıramadım ve fn tuşlarından bir kaç tane ayarı bulamadım mesela sayfa yenileme f5 e atayamadım daha sonra uçak modu, mikrofon kapatma, kamera kapatma, oturumu kilitleme, ekran yansıtma gibi

29 Kas 2017
244
58
301
Arkadaşlar karabiner kullanıyorum.
Bazen ctrl tuşu doğru çalışmıyor.
Bazen windows tuşu ctrl olarak faaliyet gösteriyor.
Bazen her ikisi gösteriyor.
Ben yazılımla uğraştığım için çok fazla key kombinasyonu kullanıyorum editörde, örneğin ctrl+d yapıyorum ki seçili yeri tekrar oluştursun, vscode üzerinde, ctrl+d olmuyor, win+d de olmuyor, bazen oluyor falan.
Bazen bu kombinasyonu yapınca mouse cursor buga giriyor ve text'lerde yada butonlarda cursor simgesi değişmiyor hep aynı kalıyor.
Ben klavye ayarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.

Birde, mesela finder'da birşeyin adını değiştiriyoruz diyelim. Silme (backspace) tuşuna basınca bir geri klasöre gidiyor. Yani ad değiştirme iptal oluyor, sanki geri tuşuna basmışım sanıyor ve klasörün bir üst klasörüne gidiyor.
Aynı şekilde adını değiştirdim ve enter ile bunu kaydedeceğim diyelim.
Adı yazıyorum, enter'a basıyorum, o adını değiştirdiğim şeyi seçip enter'a basmışım gibi o şeyi açıyor...

Karabiner'de windows shortcuts for macos kurulu.

1615641057078.png

1615641068299.png

1615641096199.png

Anakart Modeli
H81M-K
İşlemci Modeli
i7 4790
Grafik Kartı
HD 7850
Disk ve RAM
120GB SSD 8DB RAM 1600Mhz

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
7,154
3,075
4,401
Q PC klavye el alışkanlığı ile alakalı sorun yaşıyor olabilirsiniz. Aslında tuşlar çalışıyor sizin basma biçiminiz bellki alışkanlığınız tutuk kalmanıza sebep oluyordur.
PC Q klavye CTRL + c,v,x,d gibi kısayolları kullanıyorsanız CMD ile CTRL düzenini değiştirin. Hatta genel olarak görseldeki gibi bir düzende deneyin. @ sorun olursa onu ayrıca değiştirebilirsiniz. Bu düzende Windows + Q = @
Ekran Resmi 2021-03-14 02.33.04.png

Ek olarak aşağıdaki konuya bakabilirsiniz.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD
29 Kas 2017
244
58
301
Arkadaşlar karabiner ile windows shortcuts for mac kurulu. Başka bir ayar yok.
Finder penceresine herhangi bir dosyanın adını değiştirmek istediğimde;
Adını yazıp enter'a bastığımda dosyayı açıyor.
Yada adından birşey silmek isteyip backspace silme tuşuna basınca bir önceki finder klasörüne gidiyor yani geri gitme fonksiyonu çalıştırıyor.

Kısacası dosya adı değiştiremiyorum, backspace ve enter tuşlarını, ad değiştirirken sanki birer fonksiyon tuşuymuş gibi çalıştırmaya devam ediyor.
Bunu nasıl çözebiliriz?

Karabinerden complex modifications kısmından "Return" ve "Backspace" fonksiyonlarını remove yaparak çözdüm. Only in finder yazan ikisini.

Anakart Modeli
H81M-K
İşlemci Modeli
i7 4790
Grafik Kartı
HD 7850
Disk ve RAM
120GB SSD 8DB RAM 1600Mhz

Drlnk

APPRENTICE
11 Eyl 2018
10
4
21
Teşekkürler, işlevler tam istediğim gibi çalışıyor.

BootLoader
OpenCore
Laptop Modeli
DELL 7577
Anakart Modeli
7577
İşlemci Modeli
i7 7700hq Intel Kaby Lake
Grafik Kartı
Nvidia GTX 1050Ti - HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC256- HDMI
Ağ Aygıtları
Intel(R) Dual Band Wireless-AC 8265
Disk ve RAM
KINGSTON SA2000M8500G 500GB - ST1000LM035-1RK172 1TB KINGSTON HyperX KHX2400C14S4/8G 8+8 RAM
  • Like
Tepkiler: kindo