Genel Yerli ve Milli Kernel

eballci

APPRENTICE
6 Nis 2017
23
5
0
Merhabalar,
Öncelikle kendimden bahsedeyim; Bilişim ve Teknoloji ile uğraşan, meraklı ve araştırmacı kişiyim...

Teknoloji günümüzde hızla ilerliyor. Hızla ilerleyen bu teknolojilerin çoğu hayatımızı kolaylaştırmak için kişisel verilerimizi kullanıyor. Bu durum beraberinde kullanıcı gizliliği problemine yol açıyor. Malum kullandığımız teknolojilerin neredeyse tamamı yabancı yapımı veya yabancı kaynaklı.

Bu yazıyı okurken kullandığınız araç bile muhtemelen sizi izlemekte ve ilgili birime kişisel verilerinizi iletmekte. Resme geniş açıdan bakarsak Türkiye olarak çok büyük bit tehdit altındayız. Yakın zamanlarda Wikileaks yayınladığı belgelerle CIA kurumunun Windows işletim sistemi ile tüm kullanıcıları izlediğini ispat etmiş oldu. Buda demektir ki Türkiye'nin neredeyse tamamının yakın zamana kadar güvenerek kullandığı işletim sistemi bir ajan!. Bundan daha da kötü olanı ise Ağ omurgalarımızın, Hat şebekelerimizin, Devlet dairelerimizin kullandığı yazılımların tabanı yabancı kaynaklı. Kullandığımız tüm çin yapımı teknolojiler Arka kapı(Bir yazılımda bulunan kullanıcının fark etmediği, üreticinin bilerek eklediği açıklardır) bulundurmakta. Kullandığımız sosyal medya, içerisinde bizi anlayan ve değerlendiren botlar bulundurmakta. Elli Milyon kişinin kimlik bilgileri torrentlerde gezmekte...

Bizim bilmediğimiz çok türlü oyun oynanıyor bu teknolojik cihazlarla. Buda Tükettiğimizden değil ÜRETMEDİĞİMİZDEN Kaynaklanıyor. Benim düşüncem şudur ki; Türkiye kendi teknolojisini üretmeli, Buna küçük adımlarla başlanmalı...

Bu adımların ilki bir kernel(Bir yazılımın çekirdeği) yazmaktır. Bu işe girişmek için bir ekibe yada topluluğa ihtiyaç duyduğumdan bu konuyu açmış bulunmaktayım. Malum küçük bir adım bile olsa kernel bir dünya ☺. Sizlerinde desteği ile bu kernelin üstesinden gelinir.

Bu konu hakkındaki fikirlerinizi değerlendirebilmek için anket yapmış bulunmaktayım;Yerli ve Milli Kernel

Fikirlerinizin benim için ne kadar önemli olduğunu unutmayın, Kalın sağlıcakla...

• Like
Tepkiler: montezuma

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,800
7,588
4,401
Sıfırdan bir kernel üretmek kolay bir şey değildir. Şu anda kullandığımız makinelerin kernelleri bile 70'lerde 80'lerde yazıldı. UNIX, MS-DOS, WindowsNT vb. Ayrıca herkes kernel üretseydi teknoloji dünyasında bir standart olmazdı. Zira şu anda milyarlarca insanın, teknolojilerin birbirleri ile iletişim halinde olmasını sağlayan şey, şu an yaşadığımız dünyada teknolojiyi tanımlayan şey dediğim gibi bu standartlar. Uzay biliminden, internete, kullandığımız cep telefonlarında çamaşır makinesine, aklına gelecek her şey bu standartlar ile uyumlu çalışmakta.

Dolayısıyla şöylesi daha doğru olur. Kernel üretmekten ziyade bir kernel üzerine (ki bu da açık kaynak olmasından GNU-Linux olacaktır) kendi işletim sistemini geliştirmek olmalı. Pardus gibi.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

eballci

APPRENTICE
6 Nis 2017
23
5
0
Haklısınız kernel zor bir iş. Ancak postumdaki 'yabancı kaynaklı' kısmına diktat çekerim; Linux çok kişiler tarafindan, kişileride de geçtim hükümetler tarafından da geliştirilmiş bir çekirdek. İşte bu noktada gizlilik patlak veriyor, Linux a olan güvenimiz de sarsılıyor. Bu doğrultuda Türkiye nin kendi kernelini yapması şart...

taluyka

JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
27 Şub 2017
574
360
251
39
GNU lisanslı çekirdekler etrafında milli bir işletim sistemi oluşturulabilir.

Bizde Pardus projesi vardı ve proje askıya alınmadan önce devlet destek vereceğini açıklamıştı. Ama sonrası gelmedi Pardus yalan oldu. Pardus geliştiricilerinden bir grup Pisi Linux ile devam etti yanlış bilmiyorsam.

Özetle çekirdekler zaten açık kaynak kodlu. İşletim Sistemini yapmak ise zor değil mesele özgün olmasıysa onu da yapabilecek kalitede insanlar var Türkiye'de.

Ama senin yaptığın gibi bu insanları bir çatı altında toplamak gerekli. Ya bu insanlar böyle sanal dünyada bir araya gelecekler ya da devlet duruma el atmalı. Bence ikinci seçenek bu sistemin geleceği açısından çok daha makul bir seçenek.

Hangimiz istemeyiz kararlı, sorunlara cevap veren ve milli bir Linux işletim sistemini. Şahsen ben öncelikli olarak kullanırım.

Son düzenleme:
Anakart Modeli
ASUS Z170-A
İşlemci Modeli
i7-6700K
Grafik Kartı
Skylake HD 530
Ağ Aygıtları
i219-V
Disk ve RAM
256 GB SSD & 1 TB HDD & 500 GB HDD, 16 GB DDR4 2133 MHz
  • Like
Tepkiler: eonder87
AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler