Bu galiba Ventura ile ilgili bir problemmiş. Çoğu kişi Montereyde iken sorun yaşamadığını ama Ventura'da 60Hz üstü monitörlerin 60Hz olarak algılandığını yazmışlar. Şu anda güncelleme yükleniyor. Güncelleme bitince bakalım bir de o zaman olacak mı diye. Bende 13.0.0 sürümü var belki yeni sürümlerde düzeltilmiştir.
Sanırım macOS ile alakalı bir sıkıntı da var. 1080p'de mi yaşıyorsun sorunu? DP kablon var mı onunla deneme imkanın?
Problem 4K da iken oluyor. Hemen DP kablosu ile de deneyeyim.
DP kablosunu çıkarıp taktıktan sonra da değişmedi.
Böyle olması normal değil galiba. Configi yükledim. Güncelleme sorununu nasıl çözebiliriz acaba ? car-active-config de 00000000 yapmıştım ama hala değişen bir şey yok. Venturayı yazılım güncelleme kısmından yüklerken de install asistana pkgdeki bir hatadan dolayı yüklenemiyor demişti. Kendim Çalıştırıp denedim ama bu da böyle takılı kaldı hiç ilerleme yok aksine gittikçe süresi uzuyor.
Bu galiba Ventura ile ilgili bir problemmiş. Çoğu kişi Montereyde iken sorun yaşamadığını ama Ventura'da 60Hz üstü monitörlerin 60Hz olarak algılandığını yazmışlar. Şu anda güncelleme yükleniyor. Güncelleme bitince bakalım bir de o zaman olacak mı diye. Bende 13.0.0 sürümü var belki yeni sürümlerde düzeltilmiştir.
Problem 4K da iken oluyor. Hemen DP kablosu ile de deneyeyim.
DP kablosunu çıkarıp taktıktan sonra da değişmedi.
Böyle olması normal değil galiba. Configi yükledim. Güncelleme sorununu nasıl çözebiliriz acaba ? car-active-config de 00000000 yapmıştım ama hala değişen bir şey yok. Venturayı yazılım güncelleme kısmından yüklerken de install asistana pkgdeki bir hatadan dolayı yüklenemiyor demişti. Kendim Çalıştırıp denedim ama bu da böyle takılı kaldı hiç ilerleme yok aksine gittikçe süresi uzuyor.
39 Mb olarak gözüküyordu dosya. Ben de gibMacOS üzerinden indiriyorum şimdi. Normal olarak yüklemezse yine sıfırdan kurulum yaparım. EFI işini hallettik sonuçta.
Bir de hala ARGB takılmasına çözüm bulamadım. Sadece MacOS açtıktan sonra oluyor bu sorun. Başlarda düzgün çalışıyor sonra bir renkte takılı kalıyor. Komple elektriği kesip yeniden açınca anca düzeliyor.
csr-active-config 00000000 otomatik düzeltme car olarak çevirmiş
USB'ye yeni Ventura sürümünü yazdırdım. Ancak o şekilde güncelleyebildim. Monitör hala 60Hz değerine sahip ve yükselmiyor. Uzun süredir ama çok şükür fanların ARGB sinde sıkıntı yok. Şu anda usb port yaması kaldı onu yapacağım. Bir de monitörün Hz değeri hariç sıkıntı yok gibi gözüküyor. Bu güncelleme işine de kesin çözüm lazım her güncelleme de USB'ye yazdırıp yapmak zaman alır.
Şu anda biosla ilgili bir sorun yaşıyorum. Bios boot menüsünde opencore ve windowsu görüyor ama sıkıntı şu ki gördüğü opencore SSD'deki değil USB'deki opencore. USB'yi takmadan boot menü üzerinden opencore'a giriş yapamıyorum. Çok yüksek ihtimalle linuxtan opencore için grub üzerinden boot entry oluşturup giriş yapabilirim ama biostaki bu durumu da düzeltebilirsek tabii ki daha iyi olur.
Biostaki sorunu çözdüm. Linux'tan OpenCore için grub entry oluşturdum. Sonra da yeniden başlattığımda o entry üzerinden OpenCore yükleyiciye ulaşmış oldum. SSD'deki OpenCore üzerinden reset nvram yaptığımda sorun düzelmiş oldu. Bios efiyi başlattığı diski de kaydediyor. O yüzden reset nvram olmadan silinmiyor. Biosta veya anakartta hemen elle ulaşılacak bir yerde bu temizleme tuşunun veya seçeneğinin olmaması anakart için bir eksik olmuş. Onun yerine clear cmos için anakartın kasanın içinde kalan kısmında en altta bir çift pin bulunuyor. Başka sorun yaşayan olursa da ona basarak temizleyebilirler. Tabii ki de bu kayıtlı şifreleri vs. de siliyor. Yani bunu kullanmadan önce neleri sildiğine bakmak için anakart kılavuzuna ve internet üzerinden araştırma yapmayı tavsiye ederim. Ben hem uğraşmak istemedim hem de riske atmak istemedim. O yüzden bu şekilde sorunu çözmüş oldum.
USB portları işi galiba kolay olacak. Anakartta zaten az port varmış. Ön panelle birlikte 12 tane port var. Ön paneldeki jak girişini de algıladı Ventura bunda da problem olmadı. Zaten anakarttaki giriş benim için öncelik olarak gözüküyor şu an çok şükür onda da bir problem yok. Şu sıralar 6900 xt ile machine learning denemek için ubuntu üzerinde denemeler yapıyorum. Hem de Linux kurunca OpenCore yükleyiciye ait boot klasörünü kullandığı için sıkıntı oluyordu. Onun için Mac diye ayrı bir dosya açıp OpenCore klasörlerini oraya koydum. Grub entry vesilesiyle de düzeltmiş oldum onu da. Antenler de geldiğinde WiFi ve Bluetooth işi de inşallah hallolmuş olacak.
Ventura'da şu an 3 problemim var gibi gözüküyor. Birisi 4K çözünürlükte 60 Hz üstüne çıkamıyor olması. Diğeri otomatik güncellemeyi henüz yaptıramamış olmam. Ancak gibMacos ile indirip create install media ile USB hazırlayıp o şekilde güncelleyebildim. Yeni güncelleme geldiğinde artık bu son yüklemeden sonra düzelip düzelmediğini görmüş olacağız. Son olarak da USB port yaması kaldı. Son iki sorun şu an çözüldü gibi diyebiliriz. Sadece monitördeki yenilenme hızı sorununu çözemedim. Bunlar dışında başarılı bir kurulum oldu. Bir çözüm bulunursa haber verirseniz çok mutlu olurum. Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ediyorum.

.
Hz sorununun sebebi Display Port imiş. Catalina'dan sonra DSC bozulmuş. Bu yüzden sorun oluyormuş. HDMI girişiyle Windowsta 4K 144 Hz, Ventura'da da 4K 120 Hz alabiliyorum. Display Port yerine HDMI kullanmak gerekiyormuş demek ki. Bu da birilerine faydalı olabilir burada dursun.
Şimdi USB port yamasını yapacağım. Fanların ARGB'si yine takıldı. Şu an iki sorun kaldı. Birisi otomatik güncelleme yapılamaması diğeri de fanların ARGB'sinin takılması. Onlar dışında her şey sorunsuz gözüküyor. Wifi ve bluetooth için de antenlerin gelmesini bekliyorum. Güncelleme için de beklemek gerekiyor. Yeni güncelleme gelmesine rağmen otomatik gelmezse bir çözüm için yardımınıza ihtiyacım olacak.