Asus FX553VE-DM407 Touchpad Sorunu

beratand

APPRENTICE
7 Şub 2021
26
6
21
İyi forumlar. Elimde Asus FX553VE-DM407 model bir bilgisayar bulunmakta ve başarılı bir şekilde OpenCore Bootloader ile Catalina kurulumu gerçekleştirerek Intel Wi-Fi ve Bluetooth Kextleri ile Wi-Fi ve Bluetooth etkinleştirmesini yaptım ancak forumdaki rehberi de takip etmeme rağmen touchpadi bir türlü etkinleştiremiyorum. Hackintool üzerinden DSDT ve SSDT dosyalarını çıkardım. DSDT.aml dosyasını MaciASL üzerinden rehberde anlatıldığı şekilde yamaladım ancak ancak APCI klasöründe DSDT ve SSDT dosyalarım arasında yerine koyacak bir DSDT dosyası bulamamakla beraber IORegistryExplorer' dan da baktığımda Windows üzerinden BIOS kimliğine ulaşmış olduğum TPD0 kimliğini arattığımda rehberdekinden farklı sonuçlar buluyorum ve henüz nereye koyacağımı bilmediğim ancak yamalanmış olan DSDT dosyamda da rehberdeki gibi TPD0 araması yaptığımda bir sonuç bulamıyorum. DSDT.aml ve ekran fotoğraflarını ekte bulabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Ekli dosyalar

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
ASUS GL553VE-DM407
İşlemci Modeli
i5 7300HQ
Grafik Kartı
GeForce GTX1050Ti - Intel HD Graphics 630
Ses Kartı Modeli
ALC 235
Ağ Aygıtları
Intel Wi-Fi - RT8111
Disk ve RAM
256GB SSD - 1TB HDD

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Yamaladığınız DSDT dosyasını EFI > OC > ACPI yoluna ekleyeceksiniz ve daha sonra config dosyanızı opencore configurator ile açıp CONFİG > ACPI kısmına sürükleyerek enable olarak işaretleyeceksiniz.
Sistemi bu DSDT ile boot ettiğinizde yaptığınız yamanın kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Donanımınızla uyumlu olmayan kext ile sistemi boot ederseniz TDP aramasındaki gibi sonuçsuz kalabilir işleminiz. Rehberde bu durum belirtiliyor. Önce touchpad donanımını bilmeniz gerekiyor. Yani Touchpad Elan mı PS2 tabanlı mı? Hiç mi çalışmıyor? Hangi kextler var kext klasörünüzde bunu çalıştırmak için.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD
  • Like
Tepkiler: mustachedocto

mustachedocto

PADAVAN
1 Haz 2017
146
60
101
Yamaladığınız DSDT dosyasını EFI > OC > ACPI yoluna ekleyeceksiniz ve daha sonra config dosyanızı opencore configurator ile açıp CONFİG > ACPI kısmına sürükleyerek enable olarak işaretleyeceksiniz.
Sistemi bu DSDT ile boot ettiğinizde yaptığınız yamanın kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Donanımınızla uyumlu olmayan kext ile sistemi boot ederseniz TDP aramasındaki gibi sonuçsuz kalabilir işleminiz. Rehberde bu durum belirtiliyor. Önce touchpad donanımını bilmeniz gerekiyor. Yani Touchpad Elan mı PS2 tabanlı mı? Hiç mi çalışmıyor? Hangi kextler var kext klasörünüzde bunu çalıştırmak için.
DSDT içerisini incelediğimde şöyle bir çıktı alıyorum.
Kod:
Method (_STA, 0, NotSerialized)  // _STA: Status
{
    Return (0x0F)
}
Anladığım kadarıyla GPI0 SSDT dosyasına ihtiyacı yok umarım doğru düşüncedeyim ustam :D

İyi forumlar. Elimde Asus FX553VE-DM407 model bir bilgisayar bulunmakta ve başarılı bir şekilde OpenCore Bootloader ile Catalina kurulumu gerçekleştirerek Intel Wi-Fi ve Bluetooth Kextleri ile Wi-Fi ve Bluetooth etkinleştirmesini yaptım ancak forumdaki rehberi de takip etmeme rağmen touchpadi bir türlü etkinleştiremiyorum. Hackintool üzerinden DSDT ve SSDT dosyalarını çıkardım. DSDT.aml dosyasını MaciASL üzerinden rehberde anlatıldığı şekilde yamaladım ancak ancak APCI klasöründe DSDT ve SSDT dosyalarım arasında yerine koyacak bir DSDT dosyası bulamamakla beraber IORegistryExplorer' dan da baktığımda Windows üzerinden BIOS kimliğine ulaşmış olduğum TPD0 kimliğini arattığımda rehberdekinden farklı sonuçlar buluyorum ve henüz nereye koyacağımı bilmediğim ancak yamalanmış olan DSDT dosyamda da rehberdeki gibi TPD0 araması yaptığımda bir sonuç bulamıyorum. DSDT.aml ve ekran fotoğraflarını ekte bulabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.
AIDA64 üzerinden touchpad tabanını öğrenmemiz gerekiyor. Ona göre de VodooI2C kextleri ile çözülebilir düşüncesindeyim :/

BootLoader
OpenCore 0.7.2
Laptop Modeli
MSI GF63 8RD
Anakart Modeli
HM370
İşlemci Modeli
I7 8750H (Coffe Lake)
Grafik Kartı
UHD 630 + 1050TI MaxQ

beratand

APPRENTICE
7 Şub 2021
26
6
21
Touchpad ELAN 1200 diye geçiyor hocam IORegistry Explorerda TDP0 diye arama yaptığımda görseldeki gibi. I2C tabanlı bir touchpad. Voodol Kextleri kurulu ancak yamayı attıp confige işlediğimde de yine sonuçsuz kalıyorum. Hiç çalışmıyor hareket etmiyor izleme dörtgeni olarak da görünmüyor.
DSDT içerisini incelediğimde şöyle bir çıktı alıyorum.
Kod:
Method (_STA, 0, NotSerialized)  // _STA: Status
{
    Return (0x0F)
}
Anladığım kadarıyla GPI0 SSDT dosyasına ihtiyacı yok umarım doğru düşüncedeyim ustam :D

AIDA64 üzerinden touchpad tabanını öğrenmemiz gerekiyor. Ona göre de VodooI2C kextleri ile çözülebilir düşüncesindeyim :/
AIDA64 üzerinden gereken bilgileri bulursam DSDT düzenlememde yardımcı olma şansınız var mı? Bu arada Voodol kextleri kurulu ama yine de sonuç vermiyor :(

BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
ASUS GL553VE-DM407
İşlemci Modeli
i5 7300HQ
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 235
Ağ Aygıtları
Intel Wi-Fi - RT8111
Disk ve RAM
256GB SSD - 1TB HDD

mustachedocto

PADAVAN
1 Haz 2017
146
60
101
Şöyle ki VoodooI2C (https://github.com/VoodooI2C/VoodooI2C/releases/download/2.6.5/VoodooI2C-2.6.5.zip) içerisindeki VoodooI2C.kext ve VoodooI2CELAN.kext ile birlikte deneme yapın. VoodooPS2 kullanıyor iseniz VoodooI2C/Content/VoodooInput.kext olan bir ibare ekleniyordu sanırım bunu devre dışı bırakın. Eğer VoodooI2CELAN.kext işe yaramaz ise yerine VoodooI2CHID.kext ardından VoodooI2CFTE.kext dosyası ile deneme yapabilirsiniz sanırım ben birkaç denememde bu şekilde çalıştırmıştım.

BootLoader
OpenCore 0.7.2
Laptop Modeli
MSI GF63 8RD
Anakart Modeli
HM370
İşlemci Modeli
I7 8750H (Coffe Lake)
Grafik Kartı
UHD 630 + 1050TI MaxQ

beratand

APPRENTICE
7 Şub 2021
26
6
21
Şöyle ki VoodooI2C (https://github.com/VoodooI2C/VoodooI2C/releases/download/2.6.5/VoodooI2C-2.6.5.zip) içerisindeki VoodooI2C.kext ve VoodooI2CELAN.kext ile birlikte deneme yapın. VoodooPS2 kullanıyor iseniz VoodooI2C/Content/VoodooInput.kext olan bir ibare ekleniyordu sanırım bunu devre dışı bırakın. Eğer VoodooI2CELAN.kext işe yaramaz ise yerine VoodooI2CHID.kext ardından VoodooI2CFTE.kext dosyası ile deneme yapabilirsiniz sanırım ben birkaç denememde bu şekilde çalıştırmıştım.
DSDT/SSDT yamalamada yapmam gereken bir şey var mı hocam?

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
ASUS GL553VE-DM407
İşlemci Modeli
i5 7300HQ
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 235
Ağ Aygıtları
Intel Wi-Fi - RT8111
Disk ve RAM
256GB SSD - 1TB HDD

mustachedocto

PADAVAN
1 Haz 2017
146
60
101
BootLoader
OpenCore 0.7.2
Laptop Modeli
MSI GF63 8RD
Anakart Modeli
HM370
İşlemci Modeli
I7 8750H (Coffe Lake)
Grafik Kartı
UHD 630 + 1050TI MaxQ

ceycey

APPRENTICE
11 Ağu 2020
81
20
21
bazi ingilizce forumlarda SLE altindaki bazi kextleri sildikten sonra voodoops kextlerini yukleyin yazmislar.. yedek alinarak denenebilir..

Ekran Resmi 2021-09-07 21.41.38.png

BootLoader
opencore
Laptop Modeli
asus zenbook ux533fd (534) laptop
Anakart Modeli
whiskeylake
İşlemci Modeli
intel i5
Grafik Kartı
intel 620 ve gtx1050
Ses Kartı Modeli
alc294
Ağ Aygıtları
9260 intel
Disk ve RAM
wd sn750 nvme ssd m2 500gb

beratand

APPRENTICE
7 Şub 2021
26
6
21
Kext dosyalarını denedikten sonra tekrar bakarız. Şuan gözükmüyor zannımca :)
Denemedik kent kalmadı valla :D Windowsta sorunsuz çalışan touchpad bir türlü catalinada çalışmıyor tuhaf
bazi ingilizce forumlarda SLE altindaki bazi kextleri sildikten sonra voodoops kextlerini yukleyin yazmislar.. yedek alinarak denenebilir..

Ekli dosyayı görüntüle 40177
Bu kentlerin hiçbiri bende kurulu değil hocam zaten ya :(
Denemedik kent kalmadı valla :D Windowsta sorunsuz çalışan touchpad bir türlü catalinada çalışmıyor tuhaf

Githubda bulduğum bir EFI dosyası ile Toucphadi çalıştırabildim. Sadece klavye ışıkları, ekran parlaklığı tuşları ve yavaş boot sorunum kaldı onlar için de başlık açacağım 😊

Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.6.8
Laptop Modeli
ASUS GL553VE-DM407
İşlemci Modeli
i5 7300HQ
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 235
Ağ Aygıtları