BIOS SSD'leri görmüyor

emir628

APPRENTICE
16 Eki 2018
15
1
21
35
Dün akşam başarılı şekilde adata diskime big sur kurulumu yaptım. Samsung diskimde ise Windows kuruluydu. Kurulumu yaptıktan sonra biosa girip boot menüden mac i sececekken biosun 2 diskide boot icin seçmediğini gördüm.

Ssd portlarını yerlerini değiştirdim denedim olmadı. ardından biosu guncelledim ancak sonuç değişmedi. Hatta Windows’u kurayım dediğimde Samsung diskimin hiçbir şekilde görmediğini farkettim. Bios resimleri aşağıdaki gibi. Bir fikri olan var midir?

Moderatörün son düzenlenenleri:

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
Bu şekilde bigsur açabiliyor musunuz? Bios ayarlarını sıfırlayıp deneyin bir de. SATA modu AHCI olsun.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

emir628

APPRENTICE
16 Eki 2018
15
1
21
35
Big sur flash bellekten boot edip açabiliyorum.
Bios ayarlarını sıfırlayıp SATA modunu AHCI yaptım ancak sonuç değişmedi.

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
BigSur üzerindeyken diğer diski görebiliyor musunuz?
UEFI whit CSM kısmını sadece UEFI olarak ayarlayıp deneyin.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

emir628

APPRENTICE
16 Eki 2018
15
1
21
35
Yok Samsung görünmüyor.
Dediğinizi de denedim sonuç değişmedi :(

Söyle söyleyeyim bataryanın ve Bios pilinin anakartla bağlantısıni sökmek dahil her yolu denedim ancak yine de ilk fotoğraftaki gibi sata empty olarak görülüyor.

Acaba driverlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Acaba bu diske Windows kursam sorunu çözmeme yardımcı olur mu ?

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
BigSur yüklü disk macos açıkken bağlayıp EFI bölüntüsüne USB EFI içerisindekileri atın ve önce USB ile sistemi boot edip reset nvram yapın ve USB olmadan diskin EFI bölüntüsündeki bootloader dosyaları ile sistemi boot edebiliyor musunuz gözlemleyin. Bios üzerinde en azından opencore seçeneği veya opencore yüklü diski gösterecek mi?
Bios ayarlarını factory reset ile sıfırlamayı da deneyin. Samsung diski harici bir şekilde usb üzerinden bağlama imkanınız varsa bu şekilde test edin. Diskte bir sorun olduğunu düşünmüyorum ama en azından bu yolla diskin çalışmasında bi sıkıntı var mı anlayabiliriz. Bu imkanınız yoksa bu bağlantıdan ubuntu indirin ve etcher veya rufus ile USB belleğe yazdırıp Live USB olarak cihazı bu bellek ile başlatıp ubuntu masaüstüne gidin. Ubuntu üzerinden uygulamlar içinde gparted ile diskleri kontrol edin görebiliyor musunuz? Eğer samsung diski görebiliyorsanız bunu gparted ile ntfs olarak biçimlendirip sonra windows yüklemeyi deneyin.
Opencore cihazı mac olarak gösterebilmek için bir çok alana müdahale edebiliyor. Yaşadığıızın soru opencore ile yaşanan bir kararsızlık gibi görünüyor. Diskler sağlam olmasa bigsur boot edemezdiniz.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM

emir628

APPRENTICE
16 Eki 2018
15
1
21
35
Dediklerinizi tam yapamadım ama Samsung SSD yi başka bir bilgisayara takıp denedim ancak orda da görmedi. büyük ihtimalle ssd yi bozdum diye düşünüyorum kurulum yaparken. sizce de bozulmuş mudur?

Bu akşam da Adata diskime once bigsur kurdum. Ardından diski bölümleyip Windows kurdum. Yani şuan aynı disk üzerinden hem Windows hem macOS kullanıyorum.

Windows boot manager BIOS’ta gözüküyor. Ancak macOS u flaşsız şekilde boot edemiyorum. Forumdaki rehber videodaki gibi efiyi opencore ile mount edip içine kendi efimi attım ancak BIOS’ta gözükmüyor. Bunun içinde bir çözümünüz var mıdır?

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
8,232
3,779
4,401
sizce de bozulmuş mudur?
Hemen ümidi kesmeyin. Ubuntu live USB hazırlayın uygulamalardan Gparted ile kontrol sağlayın.
Ancak macOS u flaşsız şekilde boot edemiyorum.
Windows mu açılıyor nasıl boot edemiyorsunuz?
Bu rehberleri uygulayarak ilerleyin. Boot sıralamasında openore yüklü EFI diskini birinci sıraya alın. UEFI other os olsun.
11- USB Olmadan Boot Etme.mov
OpenCore ile Hackintosh Kurulumu - USB Olmadan Boot Etmek
UEFI whic CSM kısmında sadece UEFI seçili olsun.

BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662