Clover Boot Ekranında macOS Görünmüyor

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Merhaba arkadaşlar,

Bu sitede paylaşılmış olan Mojave 10.14.2 imajı ile kurulum yaptıktan sonra ince ayarlarını da burada birlikte baktığımız sistemimde garip bir sorunla karşı karşıyayım.

10.14.5 güncellemesini 2-3 gün evvel APFS formatlı diskime internet üzerinden kurdum. Kurulum sırasında bir kaç kez yeniden başlattı kurulum yaptı açıldı ve güncelleme sürümünü 10.14.5 olarak gördüm, sistem çalışıyordu. Sistemi kapadım, geçen açtığımda Clover'da karşıma sadece Windows ve Recovery seçeneği ile geliyor. USB flash (10.14.2 imajı ile yazdırdığım imaj usb) ile de açtığımda da kurulu harddisk üzerinden boot seçeneğini göremiyorum.

Forumlarda bir iki clover ile ilgili nedenlerine baktığımda apfs.efi kext'ini EFI / CLOVER / Drivers64UEFI altında olması gerekiyor yazıyordu. Linux ile ilgili sistemi açtığımda dizinde gerekli olan kext mevcut olduğunu gördüm. EFI haricinde APFS ile formatlanmış sistem sürücüsü hala disk üzerinde mevcut olmasına rağmen sadece Clover menü de bunu açacak ikon gelmemekte ve sistemi açamaktayım.

Sistem Bilgilerim ( @montezuma )
Lenovo Thinkpad E480
intel i5 8250u / 16gb ddr4 ram / intel hd 620 grafik kartı / toshiba nvme 512gb ssd (w10 kurulu disk) / crucial 512gb sata ssd (mojave kurulu disk)

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Usta bu sistem mevcut ayarlarla çalışıyordu. Sistemi yüzde 99 optimize ettik pil göstergesi vs dahil. Sorunum güncelleme sonrası cloverda macos kurulu disk görünmediği için seçemiyorum.

S10soz_21

MASTER JEDI
MODERATOR
19 Haz 2017
2,364
441
1,851
35
Diyarbakır/Amed
Usta bu sistem mevcut ayarlarla çalışıyordu. Sistemi yüzde 99 optimize ettik pil göstergesi vs dahil. Sorunum güncelleme sonrası cloverda macos kurulu disk görünmediği için seçemiyorum.
Büyük ihtimalle güncelleme tam olarak tamamlanmamıştır. Güncelleme yaptığın zaman ek bölüm oluşur. Ve bu bölüm kaybolana kadar oradan boot etmen gerekiyor. Tabi güncelleme öncesinde clover ve kextleri güncellemelisin.

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Büyük ihtimalle güncelleme tam olarak tamamlanmamıştır. Güncelleme yaptığın zaman ek bölüm oluşur. Ve bu bölüm kaybolana kadar oradan boot etmen gerekiyor. Tabi güncelleme öncesinde clover ve kextleri güncellemelisin.
Sistem kurulumda 3-4 kez tekrar kapatıp açtı ve ilk kurulum ekranı gibi 10-15dk kurulum yaptı ve artık açılışta Elma isimli macos kurulu olduğu disk görünür bir şekilde seçip boot edebiliyordum. Sorun Clover boot loaderi yeniden yapılandırmam gerekiyor gibi sanki linux grub loaderin windows kurulumu sonrası mbr ye sadece windowsun seçebildiğiniz seçim menüsünü kurup grubu bozması gibi bir durum var. Acaba clover shell den elma isimli partitiondan burayı çalıştıracak bir komut var mı? Yada tekrar clıver da disk üzeribdeki işletim sistemleri tekrar tarayıp girdikeri eklemenin imjanı var mı?

Şuradaki dosyalar ile bir deneme yap.
Sorun neden çözüldü diye işaretlendi anlamadım zira sorunum devam ediyor. Dediklerinizi denedim ancak başarılı bir dönüş olmadı.
Bu şekilde mevcut paylaşılmış olan dosyaları değiştirip denedim ancak sorun çözülmedi. Aynı şekilde EFI altında güncel kextleri yüklememe rağmen sistemin kurulu oldugu Macos partition görünmediğinden seçemiyorum ve sistemi başlatamıyorum. Gerçekten çok garip güncellemesini yapıp çalışan sistem bir sonraki açılışta boot edemez duruma geldi.

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Aşağıdaki rehberi takip edip güncel CLover Bootloader kurulumu hazırlayıp bu USB ile boot etmeyi dene.
Windows ile Clover Bootloader USB oluşturmak | osxinfo.net: Hackintosh Türkiye Destek Platformu
Epey bir süredir foruma uğrayamadım. Dediğiniz şekilde de daha önce denemiştim, malesef Macos kurulu olduğu partition göremediğimden sisteme ulaşamadım. Sonrasında ilgili EFI, kext ve dsdt yamamın yedeklerini alıp sisteme yeni bir kurulum yapmak istedim.

Clover Boot sistem kurulumu 10.14.5 imajı ile sorunsuz başatıldı ve Clover bootloader kurulumunu daha önceki kurulumlarda olduğu gibi yaptıktan sonra malesef Bios da açmak istediğim ilgili diski seçtiğimde sistem clover bootloader'a düşmeden reset atıyor. Usb flash bellekten başlatmaya çalıştığımda kurulum sorasında boot eden flash bellekten de sistem reset atıp başlangıç noktasına döndürüyor. Hani belki sistem kurduktan sonra Clover da yanlış bir tikle değişik bir kurulum yaptıysam usb dan boot ettirip clover kurulumunu yeniden yapmak niyetindeyim.

Clover yükleyicide ilk kez bu kadar sorunlu bir durumla karşı karşıyayım. Bios Boot menü seçeneklerinde olmayan macos girişlerini (linux efibootmgr komutu ile) silip kaldırdım sadece windows ve linux kurulu durumda ama daha önce macos olan diski sıfır formatlayıp usb den boot etmeye çalıştığımda sistem reset atıyor. Şu anda Grub ile Windows veya Linux olarak sistemi kullanabiliyorum.

Bios nvram resetlemek için bios sürümünü yükselttim sonra düşürsem de mevcut ayarlar bios da kalmış görünüyor. Bios pilini çıkarıp resetlemek öncesi başka fikri olan varsa buna benzer bir durumla karşılaşan tavsiyesi şu anda epey makbule geçer.

Ekleme: Bios Boot menü temsili ekran görüntüsü için link
jexYB5TMEOyqDDQfETCP25xfoT-kgmPT.jpeg

Benim Sıralamam;

Windows Boor Manager (Windows 10 yükle nvme toshiba hd) > Seçince Win 10 açıyor
ubuntu (Linux Mint yüklü ssd hd) > Seçince direk Ubuntu açıyor
Nvme Toshiba Disk > Seçince Windows 10 açıyor
Crucial SSD Disk > Seçince eskiden Clover boot loader geliyordu oradan windows veya mac os seçip istedğim os açabiliyordum. şu anda aynı bu seçim ekranına döndürüyor.
USB HDD (Flash disk) > İşletim sistemi kurulum flash bellek seçimi 10.14.5 imajı seçince reset atıp Windows 10 en üsttteki işletim sistemini açıyor.
PCI LAN

Bu girişte daha önce MacOs X adlı bir giriş vardı bunu seçince flash bellekteki şekilde sistemi reset attırıp ilk sıraki işletim sistemin açılışı oluyor. Bu girdiyi karışıklık bundan olabilir diye linux altına efibootmgr komutu ile kaldırdım.

Moderatörün son düzenlenenleri:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Boot Menu'den PCI Lan kapatıp dene. Bu soruna bu seçenek neden oluyor olabilir.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
EFI klasörünü bir paylaş kontrol edeyim.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
USB flash bellekteki 10.14.5 imajına ait EFI mi yoksa daha önceki %99 stabil çalışan birlikte detaylandırdığımız 10.14.2 ye ait EFI yi mi, hangisini istersin azizim?

EFI > Gofile - File sharing platform, anonymous and free

Payaştığım bu EFI klasörü ile 10.14.5 e güncelleme yapmadan evvel harika çalışıyordu. Ama sorun esas 10.14.5 kurulum sonrasında Clover Boot Loader kurduktan sonra ne Macos kurulu diskten ne de kurulum yaptığımız flah bellekten açmaz hale geldi. Sorunu umarım net anlatabilmişimdir.

Bu arada Linux ile açıp harddisk üzerinde EFI olarak ayrılmış alandaki bölümü mount edip içinde bulunan Apple adlı klasörü de silmeme rağmen flash bellekten vs kurulum menüsüne ilerleyemiyorum.
Şu anda ilgili klasörde sadece Bios boot menü de gördüğüm Windows Boot Manager ve Ubuntu bulunuyor!

Son düzenleme:

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Clover Bootlaoder eski. Güncel sürüm kullan. Güncel macOS ile drivers64UEFI içinde apfs.efi gerekmiyor. Ek olarak farklı Aptiofix.xx sürümlerini dene. Config içinde Fix SATA ve fixSBUS işaretleyerek deneme yap. Ek olarak BIOS ayarlarını tekrar kontrol et.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Clover Bootlaoder eski.
Biliyorum bu 10.14.2 sistemde çalışan sisteme ait EFI ve ayarlar. 10.14.5 imajda paylaştığınız Clover en son sürüm olmasına rağmen onu kurduğumda bu noktaya geldim. Diğer dediklerinizi müsait bir ara deneyeceğim. Aklıma bir şey daha geliyor ki denemediğim tek o kaldı o da Nvme üzerinde kurulu windowsun EFI altına ayarları bir şekilde bozarak kurduğu için ancak temiz sıfır bir kurulum ile durumu eski haline getirebileceğim.

• Like
Tepkiler: montezuma

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
Nvme üzerinde kurulu windowsun EFI altına ayarları bir şekilde bozarak kurduğu için ancak temiz sıfır bir kurulum ile durumu eski haline getirebileceğim.
Bu bir çözüm olabilir.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

S10soz_21

MASTER JEDI
MODERATOR
19 Haz 2017
2,364
441
1,851
35
Diyarbakır/Amed
Harddisk inde alan ayırıp, oraya Windows kurup, Efi bölümünü onarmayı deneyebilirsin. Ondan sonra güncel clover ile deneyebilirsin.

uisik34

JEDI
20 Nis 2018
269
51
301
45
Harddisk inde alan ayırıp, oraya Windows kurup, Efi bölümünü onarmayı deneyebilirsin. Ondan sonra güncel clover ile deneyebilirsin.
Azizim aslında usb flash bellek ile w10 başlatıp kurtarma seçeneklerinde cmd ile fixbootcfg ve denedim ama olmadı. alan ayırıp 2. bir windows kurduğumda da mevcut efi deki boot içerisine ikinci windows girdilerini ekleyecektir diye düşünüyorum. en garantisi sıfırdan formatlamak.

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler