macbook 2015 icin sistem onerisi

mergin

APPRENTICE
5 Kas 2018
35
14
21
Herkese merhaba arkadaslar.
Oncelik soru biraz absurd kacabilir. Elimde 2015 model bataryasi bitmis bir macbook pro var. arkadasimdan aldim ve istedigim gibi kullanabilecegimi soyledi. cunku asiri yavas oldugunu soyledi. genel olarak ozellikleri ise i5, 8gb ram, 128 ssd. bu pc olu hali bile yavas olmamasi lazim mantiken. Bende aldigim gibi direkt olarak monterey kurdum. ama nedendir bilemem sistem o kadar yavaski eski tek cekirdekli netbooklar daha hizlidir yaninda. bundan suphelendim ve en iyi bildigim seyi yapip sisteme Arch Linux kurdum. Gnome arayuzu ile suan o kadar hizli calisiyor ki anlatamam. 2015 modeli tam uyumlu cikti. Retina ekranla uyumu muazzam.
Ama macbook alip linux/windows kurmak degil amacim. bazi ufak da olsa mac araclarini video editlerini yapmak icin aldim arkadasimdan. Simdi size asil sorumu sormak istiyorum. monterey cok kasiyordu. Peki ben buna hangi macos surumunu kurarsam bana sorun cikarmaz? daha dogrusu kasmaz.
genel olarak yapacaklarim ise, iphone baglayip xcode ile uygulama test etmek (emulator kullanmayacagim), basit 1080 / 720 p video editleri, web development..
Simdiden zaman ayirip okudugunuz icin tesekkur ederim

Anakart Modeli
MSI Z390-I
İşlemci Modeli
I9-9900
Grafik Kartı
ASUS DUAL RX5500XT 4GB
Disk ve RAM
Adata 512GB Nvme SSD & Kioxia 480GB Sata SSD

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Bildiğim kadarıyla xcode güncel gereksinim duyar, sen ise geriye dönük factory ne kurabilirim diyorsun, şimdi burası biraz çokomelli tabi :D

Sistemin neden kastığına dair bir rapor almak lazım aslında. Yani sorunu atlamak değil de; tesbit edip çözmeni öneririm. Mid2009 MBP; 128GB SSD, 8GB RAM ve Core2D E7600'lı bahtsız cihazda dahi illegal yöntemler ile Catalina'yı kullandığımda (Max Offical sürüm Mavericks) arayüz performansı bana inanılmaz akıcı ve kullanılabilir gelmişti.

Bence senin cihazında olağan dışı bir durum var, lakin linux'ta cayır cayır çalışmasını yadırgamıyorum bile. Yerinde olsam donanımlarımı tümüyle kontrol edip, Tüm termal bakımlarını tamamladıktan sonra en azından BigSur'u denemeye gayret ederdim. Tercih senin... :)

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888
Ağ Aygıtları
BCM94352Z
Disk ve RAM
8GB DDR2 1066MHz

mergin

APPRENTICE
5 Kas 2018
35
14
21
Bildiğim kadarıyla xcode güncel gereksinim duyar, sen ise geriye dönük factory ne kurabilirim diyorsun, şimdi burası biraz çokomelli tabi :D

Sistemin neden kastığına dair bir rapor almak lazım aslında. Yani sorunu atlamak değil de; tesbit edip çözmeni öneririm. Mid2009 MBP; 128GB SSD, 8GB RAM ve Core2D E7600'lı bahtsız cihazda dahi illegal yöntemler ile Catalina'yı kullandığımda (Max Offical sürüm Mavericks) arayüz performansı bana inanılmaz akıcı ve kullanılabilir gelmişti.

Bence senin cihazında olağan dışı bir durum var, lakin linux'ta cayır cayır çalışmasını yadırgamıyorum bile. Yerinde olsam donanımlarımı tümüyle kontrol edip, Tüm termal bakımlarını tamamladıktan sonra en azından BigSur'u denemeye gayret ederdim. Tercih senin... :)
Yorumlariniz icin tesekkurler hocam. Sistemin tek sorunu bildigim kadariyla bataryasi. cunku bataryasi olu. guncel monterey kurdum. her seyi sifirladim. xcode kurduktan sonra yine sapitmaya basladi. tek farkettigim nokta depolamanin cok az oldugu ve herhangi bir soruna yol acip acmayacagi. system report kisminda nasil bir cikti alacagimi da bulamadim. tavsiyeniz ne olur? sorunu bulmak icin nasil bir yol izleyebilirim?

Anakart Modeli
MSI Z390-I
İşlemci Modeli
I9-9900
Grafik Kartı
ASUS DUAL RX5500XT 4GB
Disk ve RAM
Adata 512GB Nvme SSD & Kioxia 480GB Sata SSD

baris_karaer

MASTER JEDI
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Nis 2017
1,741
671
1,351
Sistemin tek sorunu bildigim kadariyla bataryasi. cunku bataryasi olu
Batarya ölü deyip geçmemek lazım çünkü ani voltaj ve gerilim oluşmasını bataryalar optimize ettiğinden, performans kaybı yaşaman olasıdır. Aslında ölü batarya ile sağlam bataryalı cihazda Cinebench testi yapıp skorları karşılaştırmak gerekir.

tek farkettigim nokta depolamanin cok az oldugu ve herhangi bir soruna yol acip acmayacagi
depolamanın az olması sorun yaratır. en basitiyle; Boş disk (sadece işletim sistemi) ile dolu diski crystalmark ile teste tabi tuttuğunda, sonuçları gözlemleyebilirsin. SSD'ler HDD gibi değildirler. SSD'lerde alan doldukça performans kayıpları yaşanır
system report kisminda nasil bir cikti alacagimi da bulamadim. tavsiyeniz ne olur?
Apple Hardware Test'i öneririm;
sorunu bulmak icin nasil bir yol izleyebilirim?
Tekrar ediyorum; termal bakımlar çok önemlidir. 7 yıllık cihaz sonuçta, Radyatörü toz toplar, termal macunu işlevini zamanla yitirebilir, aşırı ısınmalar oluşur ve bu da throotle'a düştüğünden ötürü, sistemin performans politikası kötü siyaset yapar. Kaliteli ve MK/W değeri yüksek bir termal macun arayışıyla işe başla. Piyasadaki MX-4'lerden de uzak durmanı öneririm, %90'ı sahtedir. Alacaksan da Teknobiyotik üzerinden temin edebilirsin. Önerim ise thermalgrizzly kryonaut

BootLoader
OpenCore 0.8.6
Laptop Modeli
Lenovo Thinkpad L440
Anakart Modeli
Gigabyte P43-ES3G
İşlemci Modeli
Intel® Xeon™ X5450
Grafik Kartı
Zotac GTX650 2GB (GK107)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC888