OpenCore'un Güncellenmesi ve Bakımı (Yeni Yöntem)

strangerone

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
10,137
5,048
4,401
opencorelogo-min.png

Önemli NOT: Bu, sıfırdan çalışan bir OpenCore yapılandırması oluşturmak için bir kılavuz değildir! Bunun yerine lütfen Dortania'nın OpenCore Kurulum Kılavuzunu kullanın veya Forumlarda arama yapın.

Önsöz: Bu kılavuzda, OpenCore ön yükleyicinizi, Sürücülerinizi, Kext'lerinizi ve Kaynaklarınızı sorunsuz bir şekilde güncel tutmanın güvenilir bir yöntemini göstereceğim ve bu süreçte bazı yararlı ipuçları ve ince ayarlar sağlayacağım. Çoğu şimdi, config.plist'i otomatik olarak güncelleyebilen (çok fazla zaman ve el emeği tasarrufu sağlayan) nispeten yeni bir araçla otomatikleştirilebilir.

Sorun: Clover'dan farklı olarak, OpenCore'un neredeyse her yönü config.plist'in kendisinde tanımlanmalıdır. Ayarların yanı sıra bu, hangi SSDT'lerin, Sürücülerin ve Kext'lerin yüklendiği ile birlikte yüklendiği sırayı da içerir. OpenCore devam eden geliştirme aşamasında olduğundan, her yeni yapı ile özelliklerin eklenebileceğini, kaldırılabileceğini bilmek önemlidir. Önyükleme sırasında “No schema for…” hatalarından kaçınmak için bu değişikliklerin config.plist tarafından yansıtılması gerekir.

Bu nedenle EFI klasörünü ve config.plist'i güncel tutmak çok önemlidir. Ancak eski bir EFI klasörünü, özellikle de config.plist'i güncellemek eskiden gerçekten zaman alıcıydı çünkü bunların çoğu manuel olarak yapılması gerekiyordu. Drivers and Kexts'i güncellemek gerçekten çok önemli olmasa da, eski bir config.plist'i güncellemek - bunu gerçekleştirmek için çeşitli araçlar ve adımlar gerektiriyordu.

Çözüm: O zamandan beri, OpenCore'u ve config.plist'i güncelleme sürecini çok daha kolay hale getiren yeni bir araç piyasaya sürüldü an itibariyle güncellemenin en iyi, en kolay ve en hızlı yolu olan OpenCore Auxiliary Tools (OCAT).

Şu anda hangi OpenCore sürümünü kullandığınızı öğrenmek için Terminale şunu girin:
nvram 4D1FDA02-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B30102opencore-version

ProperTree ve bir plist Editörü.PlistEDPlus Anlık görüntülerini oluşturmak için ProperTree ve config.plist'i düzenlemek için PlistEditPro'nun bir kombinasyonunu Ayrıca ücretsiz açık kaynaklı.

Kext Updater EFI Klasörünüzü korumak için sahip olunması gereken araçlardan biri. ESP Bölümünü monte edebilir, OpenCore, Clover, Drivers, Kexts ve NVIDIA Webdrivers'ı indirebilir. Ayrıca, EFI Klasörünüzün yedeklerini oluşturma, Kext Önbelleğini Yeniden Oluşturma, Gatekeeper'ı Devre Dışı Bırakma, yapılandırma listelerini karşılaştırma ve doğrulama ve ScanPolicy'yi hesaplama gibi entegre yararlı Araçlara sahiptir. EFI Klasörünüzü korumak için muazzam bir zaman tasarrufu sağlar. Kext Updater'ın düzgün çalışması için SIP'yi devre dışı bırakmanız gerekir.

OCAT (OpenCore Auxiliary Tools) - OpenCore dosyalarını, Sürücüleri ve config.plist'i düzenleme ve güncelleme aracı. En iyi özelliği, eski config.plist'i daha önce gerekli olan tüm el emeği olmadan en son özellik kümesine güncelleyebilmesidir.

DİKKAT: Sürüm 0.6.5'ten güncelleme yaparken, sorunları önlemek için OpenCore'u güncellemeden önce Bootstrap'in devre dışı bırakılması zorunludur. 'BootProtect'i devre dışı bırakın, yeniden başlatın, NVRAM'i sıfırlayın ve ardından OpenCore'u güncelleyin. Daha fazla ayrıntı here.
Öneri: Gerçekten gerekmedikçe Bootstrap kullanmayın (örneğin, aynı diskte Windows ve macOS yüklüyse, Dizüstü Bilgisayarların sıklıkla yaptığı gibi).
DİKKAT: Big Sur'dan daha eski bir macOS çalıştırıyorsanız, aşağıdaki değerleri değiştirmeniz gerekir, aksi takdirde APFS Sürücüsü yüklenmeyeceğinden macOS Disklerinizi BootPicker'da görmezsiniz:
UEFI > APFS > MinDate: -1 olarak ayarlayın
UEFI > APFS > MinVersion: -1 olarak ayarlayın

Güncelleme Örneği: İndirilmiş bir OpenCore EFI Klasörünü Güncelleme
Hepimiz bu senaryoyu biliyoruz: OpenCore'u denemek istiyorsunuz ama nasıl yapılandıracağınızı bilmiyorsunuz ve kurulum kılavuzunu gözden geçirmek istemiyorsunuz. Yani internette bir EFI arıyorsunuz ama modası geçmiş ve bir sürü hata üretiyor ya da denerseniz, önyükleme yapamazsınız. Bu örnek için, 0.6.5 Sürümünde olan GitHub'dan indirilen rastgele bir EFI klasörü kullanıyorum ve bunun nasıl doğru şekilde güncelleneceğini gösteriyorum.

OpenCore, Drivers ve config.plist'i OCAuxiliaryTools ile güncelleme
OCAuxiliaryTools'u (OCAT) çalıştırın ve henüz yapmadıysanız program güncellemelerini kontrol edin!
Güncellemek istediğiniz indirilen EFI'nin config.plist dosyasını programla açın
Ardından, "Kaydet"e (Disket Simgesi) basın. Bu, config.plist'i en son özellik seti ile otomatik olarak en son forma güncelleyecektir.

İşte yaptığım bir karşı kontrol. Eski yapılandırma (065), düz bir listede sıralanmış UEFI Sürücülerine sahiptir:
1631887360041.png


“Save” düğmesine bastığımda yeni yapı (073) uygulandı:
1631887436092.png


Aynısı, Quirks ve benzeri diğer özellikler için de geçerlidir. Eski UEFI > Quirks Bölümü:
1631887625946.png


UEFI'yi Güncelle > Quirks Bölümü:
1631887681540.png


Şimdi Sürücüleri güncelleme zamanı. Bunu yapmak için, "OC Synchronize”e basın. Bu, OpenCore'u ve EFI'nizde bulunan Sürücüleri güncelleyecektir. Bu örnekte şunlardı:
1631887776766.png


Artık OpenCore, Sürücüler ve config.plist güncel olduğuna göre, Kext'leri ve Kaynakları güncellemeye devam edebiliriz...

KEXT'leri ve Kaynakları Kext Updater ile Güncelleme:
OCAT henüz Kext'leri ve Kaynakları güncelleme yeteneğine sahip değil (bildiğim kadarıyla), bu yüzden bunun için Kext Updater'ı kullanacağız:
Kext Updater'ı açın ve “Tools” Düğmesine tıklayın. Bir sonraki Pencerede, “Choose Folder” e tıklayın
Kext Güncellemelerini kontrol etmek istediğiniz EFI Klasörüne göz atın ve “open” ı tıklayın.
Menüye geri dönün, “Check for Kext Updates” e tıklayın. Tarama ve indirme ilerlemesini gösteren ana pencereye dönersiniz.

İndirilen Kext, varsayılan olarak Masaüstünüzdeki "Kext Updates” adlı bir Klasörde saklanacaktır.

Ana menüye geri dönün, “Bootloader” a tıklayın
Açılır menüden "OpenCore" öğesini seçin.
Yanında “Please select” adlı başka bir açılır menü görünür. "OcBinaryData"yı seçin ve “Download”e basın
Masaüstünüzdeki Kext Güncellemeler Klasörü artık en son Kext'leri ve Kaynakları içerir:
1631887914614.png

İndirilen EFI > OC > Kexts Klasöründeki yalnızca mevcut eski Kext dosyalarını kopyalayın ve değiştirin
İndirilen EFI > OC > Resources içindeki Kaynaklar Klasörünü kopyalayın ve değiştirin (ideal olan, HfsPlus.efi'yi kullanıyorsanız da güncelleyin - "OcBinaryData"nın “Drivers” klasöründedir)
İndirilen EFI'de eksik olan donanım yapılandırmanız için gerekli olan ek ACPI dosyalarının, Kext'lerin, Sürücülerin veya Aygıt Özelliklerinin yanı sıra indirilen config.plist'e SMBIOS bilgilerinizi ekleyin. OCAT'de, ek .aml Dosyalarını "ACPI" bölümüne ve Kext'leri “Kernel” bölümüne sürükleyip bırakabilir ve bunlar için girdiler oluşturabilirsiniz, böylece daha sonra bir anlık görüntü oluşturmanız gerekmez.
NOT: Yine de gerçek dosyaları EFI Klasörü içindeki ilgili konumlarına kopyalamanız gerekir. config.plist'i kaydedin
Temel olarak, OpenCore, Yapılandırma, Sürücüler, Kext'ler ve Kaynaklar artık güncel.

Onaylayın ve Test Edin:
Yapılandırmayı tekrar OCAT'te açın ve doğrulamak için yeşil onay işareti simgesine tıklayın. Her şey yolunda olmalı. Değilse, günlükte belirtilen hataları düzeltmek için config.plist'inizi OpenCore Paketinde bulunan sample.plist ile karşılaştırın.
Varsa Hataları Düzeltin. Düzeltildikten sonra, yapılandırmayı kaydedin ve yeniden başlatın.
Tebrikler, OpenCore EFI'nizi en son sürüme başarıyla güncellediniz!

ÖNEMLİ:
İndirilen ya da güncellenen EFI Klasörünü FAT32 formatlı bir USB içine atın ve ondan önyüklemeyi deneyin (NVRAM Sıfırlaması gerçekleştirin!)
Çalışırsa, ESP Bölümünüzü HDD/SSD'nize bağlayabilir ve klasörü içine koyabilir ve HDD/SSD'den önyüklemeyi deneyebilirsiniz.
ALINTI-KAYNAK: 5T33Z0

Yukarıdaki yöntem ile OpenCore güncellemek size zor geliyorsa bu konuya bakabilirsiniz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
16GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

kindo

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
18 Eki 2020
6,334
2,476
4,401
Elinize sağlık.
 
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
Sonoma 14.0
Anakart Modeli
Faxconn HM67M-S
İşlemci Modeli
CPU i5-2400
Grafik Kartı
RX570 4GB
Ses Kartı Modeli
ALC662
Ağ Aygıtları
RTL8111
Disk ve RAM
14GB DDR3 - Crucil 480GB SSD

darkside

JEDI
16 Ara 2020
494
249
301
Merhaba, öncelikle eline sağlık. Çok açık ve net bir rehber olmuş.

OC Auxiliary Tools programını sürekli kullanıyorum ve yenilikleride buradan takip ediyorum. Bugün son opencore güncellemesini yaptım ve ekran görüntüsündeki, iki tane uyarı ile karşılaştım. Ne olduğunu veya neye hizmet ettiğini bilmediğim için paylaşmak istedim. Konu hakkında bir görüşünüz varsa cevaplar iseniz sevinirim. Bu arada iki değerde config dosyamda -1 olarak işaretli. @strangerone

OCS: Missing key ResizeAppleGpuBars, context <Quirks>!

OCS: Missing key ResizeGpuBars,
Ekran Resmi 2021-10-11 15.01.46.png
context <Quirks>!
Merhaba, öncelikle eline sağlık. Çok açık ve net bir rehber olmuş.

OC Auxiliary Tools programını sürekli kullanıyorum ve yenilikleride buradan takip ediyorum. Bugün son opencore güncellemesini yaptım ve ekran görüntüsündeki, iki tane uyarı ile karşılaştım. Ne olduğunu veya neye hizmet ettiğini bilmediğim için paylaşmak istedim. Konu hakkında bir görüşünüz varsa cevaplar iseniz sevinirim. Bu arada iki değerde config dosyamda -1 olarak işaretli. @strangerone

OCS: Missing key ResizeAppleGpuBars, context <Quirks>!

OCS: Missing key ResizeGpuBars,
Ekran Resmi 2021-10-11 15.01.46.png
context <Quirks>!
Rehberi açan arkadaşamıza direk yazdım ama bir yorumun var mı bu konuda :) @yusfklncc
 
Son düzenleme:
BootLoader
OPENCORE 0.9.8
Laptop Modeli
Acer Predator 315-52
İşlemci Modeli
i7-10750H Comet Lake (10th Generation Intel® Core™ i7 Processors)
Grafik Kartı
Intel(R) UHD 630 (2 GB) (AKTİF) & nVIDIA GeForce RTX 2070 (8 GB) (DEVRE DIŞI)
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC295 (LAYOUT ID: 77)
Ağ Aygıtları
Wifi&Bluetooth : BCM4360CS2
Disk ve RAM
WD BLUE SN520 NVME M.2 512 GB M2 (VENTURA 13.6.3) & 1 TB SAMSUNG NVME M.2 SSD (Windows 11) / 16 GB DDR4 3200 Mhz

strangerone

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
10,137
5,048
4,401
OpenCore 0.7.5 yeni UEFI Quirks ve Booter Quirks içerisine Failsafe: -1 eklenmiş iki girdi. Uyarı vermesi girdinin kayıt edilmemesi nedeniyledir. geniş bilgi için:
 
Son düzenleme:
BootLoader
OpenCore 0.9.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Asus H110M-D
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 7100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/HD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
16GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz
  • Like
Tepkiler: mehmetyuksel

Ediko

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
6 Ocak 2017
1,378
975
1,401
Sadece OpenCore güncellemesi yapmak isteyenler için mesaj linki.
@Fruko isimli arkadaşımızın konusunda ekran görüntüleri ile paylaştığım mesaj linktedir. OpenCore güncellemesini resimli ve adım adım nasıl yapılacağını göstermektedir. Konuya destek olmak ve başka bir konu açmamak için buraya eklemek istedim.

 
BootLoader
OpenCore 0.9.8 (Dev) / Sonoma
Laptop Modeli
Asus VivoBook x571li-bq377
İşlemci Modeli
Intel Core i7-10870H
Grafik Kartı
Intel(R) HD Graphics 630 & Nvidia Geforce 1650Ti
Ses Kartı Modeli
Realtek Alc 255 (Alc_ID:18)
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM4350 (BT BCM2045A0 Bluetooth 4.0)
Disk ve RAM
Crucial P5+ M2 1TB SSD - 16GB DDR4 2667 Mhz
  • Like
Tepkiler: Fruko

asi

PADAVAN
5 Şub 2018
131
76
101
44
İstanbul
Önemli NOT: Bu, sıfırdan çalışan bir OpenCore yapılandırması oluşturmak için bir kılavuz değildir! Bunun yerine lütfen Dortania'nın OpenCore Kurulum Kılavuzunu kullanın veya Forumlarda arama yapın.

Önsöz: Bu kılavuzda, OpenCore ön yükleyicinizi, Sürücülerinizi, Kext'lerinizi ve Kaynaklarınızı sorunsuz bir şekilde güncel tutmanın güvenilir bir yöntemini göstereceğim ve bu süreçte bazı yararlı ipuçları ve ince ayarlar sağlayacağım. Çoğu şimdi, config.plist'i otomatik olarak güncelleyebilen (çok fazla zaman ve el emeği tasarrufu sağlayan) nispeten yeni bir araçla otomatikleştirilebilir.

Sorun: Clover'dan farklı olarak, OpenCore'un neredeyse her yönü config.plist'in kendisinde tanımlanmalıdır. Ayarların yanı sıra bu, hangi SSDT'lerin, Sürücülerin ve Kext'lerin yüklendiği ile birlikte yüklendiği sırayı da içerir. OpenCore devam eden geliştirme aşamasında olduğundan, her yeni yapı ile özelliklerin eklenebileceğini, kaldırılabileceğini bilmek önemlidir. Önyükleme sırasında “No schema for…” hatalarından kaçınmak için bu değişikliklerin config.plist tarafından yansıtılması gerekir.

Bu nedenle EFI klasörünü ve config.plist'i güncel tutmak çok önemlidir. Ancak eski bir EFI klasörünü, özellikle de config.plist'i güncellemek eskiden gerçekten zaman alıcıydı çünkü bunların çoğu manuel olarak yapılması gerekiyordu. Drivers and Kexts'i güncellemek gerçekten çok önemli olmasa da, eski bir config.plist'i güncellemek - bunu gerçekleştirmek için çeşitli araçlar ve adımlar gerektiriyordu.

Çözüm: O zamandan beri, OpenCore'u ve config.plist'i güncelleme sürecini çok daha kolay hale getiren yeni bir araç piyasaya sürüldü an itibariyle güncellemenin en iyi, en kolay ve en hızlı yolu olan OpenCore Auxiliary Tools (OCAT).

Şu anda hangi OpenCore sürümünü kullandığınızı öğrenmek için Terminale şunu girin:
nvram 4D1FDA02-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B30102opencore-version

ProperTree ve bir plist Editörü.PlistEDPlus Anlık görüntülerini oluşturmak için ProperTree ve config.plist'i düzenlemek için PlistEditPro'nun bir kombinasyonunu Ayrıca ücretsiz açık kaynaklı.

Kext Updater EFI Klasörünüzü korumak için sahip olunması gereken araçlardan biri. ESP Bölümünü monte edebilir, OpenCore, Clover, Drivers, Kexts ve NVIDIA Webdrivers'ı indirebilir. Ayrıca, EFI Klasörünüzün yedeklerini oluşturma, Kext Önbelleğini Yeniden Oluşturma, Gatekeeper'ı Devre Dışı Bırakma, yapılandırma listelerini karşılaştırma ve doğrulama ve ScanPolicy'yi hesaplama gibi entegre yararlı Araçlara sahiptir. EFI Klasörünüzü korumak için muazzam bir zaman tasarrufu sağlar. Kext Updater'ın düzgün çalışması için SIP'yi devre dışı bırakmanız gerekir.

OCAT (OpenCore Auxiliary Tools) - OpenCore dosyalarını, Sürücüleri ve config.plist'i düzenleme ve güncelleme aracı. En iyi özelliği, eski config.plist'i daha önce gerekli olan tüm el emeği olmadan en son özellik kümesine güncelleyebilmesidir.

DİKKAT: Sürüm 0.6.5'ten güncelleme yaparken, sorunları önlemek için OpenCore'u güncellemeden önce Bootstrap'in devre dışı bırakılması zorunludur. 'BootProtect'i devre dışı bırakın, yeniden başlatın, NVRAM'i sıfırlayın ve ardından OpenCore'u güncelleyin. Daha fazla ayrıntı here.
Öneri: Gerçekten gerekmedikçe Bootstrap kullanmayın (örneğin, aynı diskte Windows ve macOS yüklüyse, Dizüstü Bilgisayarların sıklıkla yaptığı gibi).
DİKKAT: Big Sur'dan daha eski bir macOS çalıştırıyorsanız, aşağıdaki değerleri değiştirmeniz gerekir, aksi takdirde APFS Sürücüsü yüklenmeyeceğinden macOS Disklerinizi BootPicker'da görmezsiniz:
UEFI > APFS > MinDate: -1 olarak ayarlayın
UEFI > APFS > MinVersion: -1 olarak ayarlayın

Güncelleme Örneği: İndirilmiş bir OpenCore EFI Klasörünü Güncelleme
Hepimiz bu senaryoyu biliyoruz: OpenCore'u denemek istiyorsunuz ama nasıl yapılandıracağınızı bilmiyorsunuz ve kurulum kılavuzunu gözden geçirmek istemiyorsunuz. Yani internette bir EFI arıyorsunuz ama modası geçmiş ve bir sürü hata üretiyor ya da denerseniz, önyükleme yapamazsınız. Bu örnek için, 0.6.5 Sürümünde olan GitHub'dan indirilen rastgele bir EFI klasörü kullanıyorum ve bunun nasıl doğru şekilde güncelleneceğini gösteriyorum.

OpenCore, Drivers ve config.plist'i OCAuxiliaryTools ile güncelleme
OCAuxiliaryTools'u (OCAT) çalıştırın ve henüz yapmadıysanız program güncellemelerini kontrol edin!
Güncellemek istediğiniz indirilen EFI'nin config.plist dosyasını programla açın
Ardından, "Kaydet"e (Disket Simgesi) basın. Bu, config.plist'i en son özellik seti ile otomatik olarak en son forma güncelleyecektir.

İşte yaptığım bir karşı kontrol. Eski yapılandırma (065), düz bir listede sıralanmış UEFI Sürücülerine sahiptir:
Ekli dosyayı görüntüle 40393

“Save” düğmesine bastığımda yeni yapı (073) uygulandı:
Ekli dosyayı görüntüle 40394

Aynısı, Quirks ve benzeri diğer özellikler için de geçerlidir. Eski UEFI > Quirks Bölümü:
Ekli dosyayı görüntüle 40395

UEFI'yi Güncelle > Quirks Bölümü:
Ekli dosyayı görüntüle 40396

Şimdi Sürücüleri güncelleme zamanı. Bunu yapmak için, "OC Synchronize”e basın. Bu, OpenCore'u ve EFI'nizde bulunan Sürücüleri güncelleyecektir. Bu örnekte şunlardı:
Ekli dosyayı görüntüle 40397

Artık OpenCore, Sürücüler ve config.plist güncel olduğuna göre, Kext'leri ve Kaynakları güncellemeye devam edebiliriz...

KEXT'leri ve Kaynakları Kext Updater ile Güncelleme:
OCAT henüz Kext'leri ve Kaynakları güncelleme yeteneğine sahip değil (bildiğim kadarıyla), bu yüzden bunun için Kext Updater'ı kullanacağız:
Kext Updater'ı açın ve “Tools” Düğmesine tıklayın. Bir sonraki Pencerede, “Choose Folder” e tıklayın
Kext Güncellemelerini kontrol etmek istediğiniz EFI Klasörüne göz atın ve “open” ı tıklayın.
Menüye geri dönün, “Check for Kext Updates” e tıklayın. Tarama ve indirme ilerlemesini gösteren ana pencereye dönersiniz.

İndirilen Kext, varsayılan olarak Masaüstünüzdeki "Kext Updates” adlı bir Klasörde saklanacaktır.

Ana menüye geri dönün, “Bootloader” a tıklayın
Açılır menüden "OpenCore" öğesini seçin.
Yanında “Please select” adlı başka bir açılır menü görünür. "OcBinaryData"yı seçin ve “Download”e basın
Masaüstünüzdeki Kext Güncellemeler Klasörü artık en son Kext'leri ve Kaynakları içerir:
Ekli dosyayı görüntüle 40398
İndirilen EFI > OC > Kexts Klasöründeki yalnızca mevcut eski Kext dosyalarını kopyalayın ve değiştirin
İndirilen EFI > OC > Resources içindeki Kaynaklar Klasörünü kopyalayın ve değiştirin (ideal olan, HfsPlus.efi'yi kullanıyorsanız da güncelleyin - "OcBinaryData"nın “Drivers” klasöründedir)
İndirilen EFI'de eksik olan donanım yapılandırmanız için gerekli olan ek ACPI dosyalarının, Kext'lerin, Sürücülerin veya Aygıt Özelliklerinin yanı sıra indirilen config.plist'e SMBIOS bilgilerinizi ekleyin. OCAT'de, ek .aml Dosyalarını "ACPI" bölümüne ve Kext'leri “Kernel” bölümüne sürükleyip bırakabilir ve bunlar için girdiler oluşturabilirsiniz, böylece daha sonra bir anlık görüntü oluşturmanız gerekmez.
NOT: Yine de gerçek dosyaları EFI Klasörü içindeki ilgili konumlarına kopyalamanız gerekir. config.plist'i kaydedin
Temel olarak, OpenCore, Yapılandırma, Sürücüler, Kext'ler ve Kaynaklar artık güncel.

Onaylayın ve Test Edin:
Yapılandırmayı tekrar OCAT'te açın ve doğrulamak için yeşil onay işareti simgesine tıklayın. Her şey yolunda olmalı. Değilse, günlükte belirtilen hataları düzeltmek için config.plist'inizi OpenCore Paketinde bulunan sample.plist ile karşılaştırın.
Varsa Hataları Düzeltin. Düzeltildikten sonra, yapılandırmayı kaydedin ve yeniden başlatın.
Tebrikler, OpenCore EFI'nizi en son sürüme başarıyla güncellediniz!

ÖNEMLİ:
İndirilen ya da güncellenen EFI Klasörünü FAT32 formatlı bir USB içine atın ve ondan önyüklemeyi deneyin (NVRAM Sıfırlaması gerçekleştirin!)
Çalışırsa, ESP Bölümünüzü HDD/SSD'nize bağlayabilir ve klasörü içine koyabilir ve HDD/SSD'den önyüklemeyi deneyebilirsiniz.
ALINTI-KAYNAK: 5T33Z0
Merhaba,
Sayende daha doğru ve tutarlı araçlarla yapmayı öğrendim. Adaaam ;)
Çok teşekkürler.
 
  • Love
Tepkiler: strangerone

Mavisakal_tr

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
7 Tem 2017
539
353
301
Önemli NOT: Bu, sıfırdan çalışan bir OpenCore yapılandırması oluşturmak için bir kılavuz değildir! Bunun yerine lütfen Dortania'nın OpenCore Kurulum Kılavuzunu kullanın veya Forumlarda arama yapın.

Önsöz: Bu kılavuzda, OpenCore ön yükleyicinizi, Sürücülerinizi, Kext'lerinizi ve Kaynaklarınızı sorunsuz bir şekilde güncel tutmanın güvenilir bir yöntemini göstereceğim ve bu süreçte bazı yararlı ipuçları ve ince ayarlar sağlayacağım. Çoğu şimdi, config.plist'i otomatik olarak güncelleyebilen (çok fazla zaman ve el emeği tasarrufu sağlayan) nispeten yeni bir araçla otomatikleştirilebilir.

Sorun: Clover'dan farklı olarak, OpenCore'un neredeyse her yönü config.plist'in kendisinde tanımlanmalıdır. Ayarların yanı sıra bu, hangi SSDT'lerin, Sürücülerin ve Kext'lerin yüklendiği ile birlikte yüklendiği sırayı da içerir. OpenCore devam eden geliştirme aşamasında olduğundan, her yeni yapı ile özelliklerin eklenebileceğini, kaldırılabileceğini bilmek önemlidir. Önyükleme sırasında “No schema for…” hatalarından kaçınmak için bu değişikliklerin config.plist tarafından yansıtılması gerekir.

Bu nedenle EFI klasörünü ve config.plist'i güncel tutmak çok önemlidir. Ancak eski bir EFI klasörünü, özellikle de config.plist'i güncellemek eskiden gerçekten zaman alıcıydı çünkü bunların çoğu manuel olarak yapılması gerekiyordu. Drivers and Kexts'i güncellemek gerçekten çok önemli olmasa da, eski bir config.plist'i güncellemek - bunu gerçekleştirmek için çeşitli araçlar ve adımlar gerektiriyordu.

Çözüm: O zamandan beri, OpenCore'u ve config.plist'i güncelleme sürecini çok daha kolay hale getiren yeni bir araç piyasaya sürüldü an itibariyle güncellemenin en iyi, en kolay ve en hızlı yolu olan OpenCore Auxiliary Tools (OCAT).

Şu anda hangi OpenCore sürümünü kullandığınızı öğrenmek için Terminale şunu girin:
nvram 4D1FDA02-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B30102opencore-version

ProperTree ve bir plist Editörü.PlistEDPlus Anlık görüntülerini oluşturmak için ProperTree ve config.plist'i düzenlemek için PlistEditPro'nun bir kombinasyonunu Ayrıca ücretsiz açık kaynaklı.

Kext Updater EFI Klasörünüzü korumak için sahip olunması gereken araçlardan biri. ESP Bölümünü monte edebilir, OpenCore, Clover, Drivers, Kexts ve NVIDIA Webdrivers'ı indirebilir. Ayrıca, EFI Klasörünüzün yedeklerini oluşturma, Kext Önbelleğini Yeniden Oluşturma, Gatekeeper'ı Devre Dışı Bırakma, yapılandırma listelerini karşılaştırma ve doğrulama ve ScanPolicy'yi hesaplama gibi entegre yararlı Araçlara sahiptir. EFI Klasörünüzü korumak için muazzam bir zaman tasarrufu sağlar. Kext Updater'ın düzgün çalışması için SIP'yi devre dışı bırakmanız gerekir.

OCAT (OpenCore Auxiliary Tools) - OpenCore dosyalarını, Sürücüleri ve config.plist'i düzenleme ve güncelleme aracı. En iyi özelliği, eski config.plist'i daha önce gerekli olan tüm el emeği olmadan en son özellik kümesine güncelleyebilmesidir.

DİKKAT: Sürüm 0.6.5'ten güncelleme yaparken, sorunları önlemek için OpenCore'u güncellemeden önce Bootstrap'in devre dışı bırakılması zorunludur. 'BootProtect'i devre dışı bırakın, yeniden başlatın, NVRAM'i sıfırlayın ve ardından OpenCore'u güncelleyin. Daha fazla ayrıntı here.
Öneri: Gerçekten gerekmedikçe Bootstrap kullanmayın (örneğin, aynı diskte Windows ve macOS yüklüyse, Dizüstü Bilgisayarların sıklıkla yaptığı gibi).
DİKKAT: Big Sur'dan daha eski bir macOS çalıştırıyorsanız, aşağıdaki değerleri değiştirmeniz gerekir, aksi takdirde APFS Sürücüsü yüklenmeyeceğinden macOS Disklerinizi BootPicker'da görmezsiniz:
UEFI > APFS > MinDate: -1 olarak ayarlayın
UEFI > APFS > MinVersion: -1 olarak ayarlayın

Güncelleme Örneği: İndirilmiş bir OpenCore EFI Klasörünü Güncelleme
Hepimiz bu senaryoyu biliyoruz: OpenCore'u denemek istiyorsunuz ama nasıl yapılandıracağınızı bilmiyorsunuz ve kurulum kılavuzunu gözden geçirmek istemiyorsunuz. Yani internette bir EFI arıyorsunuz ama modası geçmiş ve bir sürü hata üretiyor ya da denerseniz, önyükleme yapamazsınız. Bu örnek için, 0.6.5 Sürümünde olan GitHub'dan indirilen rastgele bir EFI klasörü kullanıyorum ve bunun nasıl doğru şekilde güncelleneceğini gösteriyorum.

OpenCore, Drivers ve config.plist'i OCAuxiliaryTools ile güncelleme
OCAuxiliaryTools'u (OCAT) çalıştırın ve henüz yapmadıysanız program güncellemelerini kontrol edin!
Güncellemek istediğiniz indirilen EFI'nin config.plist dosyasını programla açın
Ardından, "Kaydet"e (Disket Simgesi) basın. Bu, config.plist'i en son özellik seti ile otomatik olarak en son forma güncelleyecektir.

İşte yaptığım bir karşı kontrol. Eski yapılandırma (065), düz bir listede sıralanmış UEFI Sürücülerine sahiptir:
Ekli dosyayı görüntüle 40393

“Save” düğmesine bastığımda yeni yapı (073) uygulandı:
Ekli dosyayı görüntüle 40394

Aynısı, Quirks ve benzeri diğer özellikler için de geçerlidir. Eski UEFI > Quirks Bölümü:
Ekli dosyayı görüntüle 40395

UEFI'yi Güncelle > Quirks Bölümü:
Ekli dosyayı görüntüle 40396

Şimdi Sürücüleri güncelleme zamanı. Bunu yapmak için, "OC Synchronize”e basın. Bu, OpenCore'u ve EFI'nizde bulunan Sürücüleri güncelleyecektir. Bu örnekte şunlardı:
Ekli dosyayı görüntüle 40397

Artık OpenCore, Sürücüler ve config.plist güncel olduğuna göre, Kext'leri ve Kaynakları güncellemeye devam edebiliriz...

KEXT'leri ve Kaynakları Kext Updater ile Güncelleme:
OCAT henüz Kext'leri ve Kaynakları güncelleme yeteneğine sahip değil (bildiğim kadarıyla), bu yüzden bunun için Kext Updater'ı kullanacağız:
Kext Updater'ı açın ve “Tools” Düğmesine tıklayın. Bir sonraki Pencerede, “Choose Folder” e tıklayın
Kext Güncellemelerini kontrol etmek istediğiniz EFI Klasörüne göz atın ve “open” ı tıklayın.
Menüye geri dönün, “Check for Kext Updates” e tıklayın. Tarama ve indirme ilerlemesini gösteren ana pencereye dönersiniz.

İndirilen Kext, varsayılan olarak Masaüstünüzdeki "Kext Updates” adlı bir Klasörde saklanacaktır.

Ana menüye geri dönün, “Bootloader” a tıklayın
Açılır menüden "OpenCore" öğesini seçin.
Yanında “Please select” adlı başka bir açılır menü görünür. "OcBinaryData"yı seçin ve “Download”e basın
Masaüstünüzdeki Kext Güncellemeler Klasörü artık en son Kext'leri ve Kaynakları içerir:
Ekli dosyayı görüntüle 40398
İndirilen EFI > OC > Kexts Klasöründeki yalnızca mevcut eski Kext dosyalarını kopyalayın ve değiştirin
İndirilen EFI > OC > Resources içindeki Kaynaklar Klasörünü kopyalayın ve değiştirin (ideal olan, HfsPlus.efi'yi kullanıyorsanız da güncelleyin - "OcBinaryData"nın “Drivers” klasöründedir)
İndirilen EFI'de eksik olan donanım yapılandırmanız için gerekli olan ek ACPI dosyalarının, Kext'lerin, Sürücülerin veya Aygıt Özelliklerinin yanı sıra indirilen config.plist'e SMBIOS bilgilerinizi ekleyin. OCAT'de, ek .aml Dosyalarını "ACPI" bölümüne ve Kext'leri “Kernel” bölümüne sürükleyip bırakabilir ve bunlar için girdiler oluşturabilirsiniz, böylece daha sonra bir anlık görüntü oluşturmanız gerekmez.
NOT: Yine de gerçek dosyaları EFI Klasörü içindeki ilgili konumlarına kopyalamanız gerekir. config.plist'i kaydedin
Temel olarak, OpenCore, Yapılandırma, Sürücüler, Kext'ler ve Kaynaklar artık güncel.

Onaylayın ve Test Edin:
Yapılandırmayı tekrar OCAT'te açın ve doğrulamak için yeşil onay işareti simgesine tıklayın. Her şey yolunda olmalı. Değilse, günlükte belirtilen hataları düzeltmek için config.plist'inizi OpenCore Paketinde bulunan sample.plist ile karşılaştırın.
Varsa Hataları Düzeltin. Düzeltildikten sonra, yapılandırmayı kaydedin ve yeniden başlatın.
Tebrikler, OpenCore EFI'nizi en son sürüme başarıyla güncellediniz!

ÖNEMLİ:
İndirilen ya da güncellenen EFI Klasörünü FAT32 formatlı bir USB içine atın ve ondan önyüklemeyi deneyin (NVRAM Sıfırlaması gerçekleştirin!)
Çalışırsa, ESP Bölümünüzü HDD/SSD'nize bağlayabilir ve klasörü içine koyabilir ve HDD/SSD'den önyüklemeyi deneyebilirsiniz.
ALINTI-KAYNAK: 5T33Z0

Yukarıdaki yöntem ile OpenCore güncellemek size zor geliyorsa bu konuya bakabilirsiniz.
[/QUOTE]

Sayenizde Configs plisttimdeki tüm sorunları giderdim çok çok tşk.ler ilk mesaj hatalı olmuş özür
 
  • Like
Tepkiler: Ediko

Ediko

MASTER JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
6 Ocak 2017
1,378
975
1,401
Eline sağlık güzel bir rehber olmuş.
 
BootLoader
OpenCore 0.9.8 (Dev) / Sonoma
Laptop Modeli
Asus VivoBook x571li-bq377
İşlemci Modeli
Intel Core i7-10870H
Grafik Kartı
Intel(R) HD Graphics 630 & Nvidia Geforce 1650Ti
Ses Kartı Modeli
Realtek Alc 255 (Alc_ID:18)
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM4350 (BT BCM2045A0 Bluetooth 4.0)
Disk ve RAM
Crucial P5+ M2 1TB SSD - 16GB DDR4 2667 Mhz

Benzer konular

AD Engelleyici Tespit Edildi

Anlıyoruz, reklamlar can sıkıcı!

Elbette, reklam engelleme yazılımı reklamları engelleme konusunda harika bir iş çıkarsa da, web sitemizin faydalı özelliklerini de engeller. En iyi site deneyimi ve bize destek olmak için lütfen AdBlocker’ınızı devre dışı bırakın.

AD Reklam Engelleyiciyi Devre Dışı Bıraktım    Hayır teşekkürler