2021 Yılında Hackintosh Tarih Olabilir!

İsmoko

PADAVAN
28 Şub 2020
103
7
71
Arkadaşlar Apple 2021 yılında artık İntel işlemcisi ile olan ortaklığını bırakıp, kendi işlemcisi ile yola devam etmeye karar vermiş. İnternette bununla ilgili haberler dolanıp duruyor. Bu da demek oluyor ki; artık hackintosh işi malesef tarihin tozlu raflarına kalkacak. Bununla ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?

İlgili haber:

"Apple şirket açısından önemli bir hayalin peşinde koşuyor. Aynı şekilde kullanıcılar tarafından da önemli bir güç sınavındangeçecek. Bunun sebebi ise zaten uzun zamandır beklediğimizancak bir türlü hakkında yeni haber duyamadığımız, Apple'ın Mac'ler için kendi işlemcilerini üretecek olması konusu.

Apple'ın, içerisinde kendi ürettiği işlemcilere sahip Mac ve Macbook'ları ne zaman piyasaya süreceği netlik kazanmaya başladı. Bloomberg'de yayınlanan rapora göre, Apple'ın kendi işlemcisini kullanacak modelleri 2021 yılının ilk çeyreğindepiyasada bulmamız mümkün olacak.

Cupertino merkezli teknoloji devinden gelen bazı bilgiler de haberleri doğruluyor. Buna göre Apple, Mac'lerde kullanılmak üzere üç farklı işlemci üzerinde çalışıyor. Bu farklı işlemcilerin doğal olarak farklı Mac cihazları için ve farklı güçlerde olması bekleniyor. İşlemcilerin üretiminde, Apple'ın hali hazırda yeni iPhone için geliştirdiği A14 işlemci mimarisi rol model alınıyor. Ancak elbette Mac için üretilen işlemciler, iPhone için üretilenlerden çok daha güçlü olacaklar.

Gelen yenilik bir diğer anlamda, ürünlerin tasarımını bile etki edebilecek nitelikte bir yenilik. Bu konuda Mac ve Macbook tasarımlarında radikal değişiklikler görecek miyiz bilinmez ama, bununla Apple'ın büyük bir attığını söylememiz çok doğru olur. Üstelik benim aklıma takılan bir diğer konu da, Apple'ın Intel işlemciler sayesindeki yakaladığı uyumluluk. Örnek vermek gerekirse, Mac ya da Macbook'lara Windows 10 işletim sistemi yüklemek için en büyük gerekliliğiniz, kullandığınız Apple cihazın bir Intel işlemciye sahip olmasıydı. Şimdi 2021 yılında yeni işlemcilerle birlikte bu ne kadar mümkün olacak? Hep birlikte göreceğiz.

Gelen gideni aratır mı?
80'li yılların ortasında, Apple'ın bilgisayarlarında Motorola üretimi işlemciler kullanmasıyla birlikte başlayan süreç, sonrasında şirketin PowerPC adını verdiği IBM destekli işlemci serisiyle uzun yıllar devam etmişti. Sonrasında ise Apple bugünkü mevcut durumuna geldi ve Intel ile oldukça yakın çalışıyordu. Uzun yıllar boyunca Apple hem masaüstü Mac cihazlarında hem de dizüstü Macbook modellerinde Intel işlemcilerle yol aldı. Şimdi ise, haberlerinin bile çıkmasının ardından Intel'in hisselerini aşağıya yönlü düşüşe geçiren gelişmeyle Apple kendi işlemcisine sahip Mac'leri piyasaya sunacak. Bu durum, Intel'i tamamiyle terk ediş anlamına gelmese de bazı Mac ürünlerini artık işlemci olarak daha farklı gözle bakacağımız kesin.

Donanım ürünlerinin mimarisini değiştirmek de çok da kolay ve basit bir karar değil. Ancak bu kararı almış olan Apple'ın bundan böyle Mac'ler işin kendi işlemcilerini üreteceğini biliyoruz. Aslına bakarsanız konsept, Apple'ın alışkın olmuş olduğu bir konsept. İşin hem yazılım hem de donanım boyutunda işin kendi elinden çıkmasına büyük önem veren bir şirket Apple. Hatta kim bilir, belki işlemcilerin ardından grafik işlemcileri konusunda Apple, Mac serisi için de adımlar atabilir. Apple'ın bir diğer avantajı ise zaten daha da önce de belirttiğimiz gibi, iPhone'larda şirketin kendi işlemcilerini üretip kullanıyor olması. Apple'ın iPhone ve iPad işlemcisi üretimi konusundaki ortağı Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yine burada aktif rol oynayacak ve Kalamata kod adıyla anılan Mac işlemcilerini yine bu tecrübeli firma üretecek."

Haber ilk olarak webrazzi.com adresinde Sami Eyidilli tarafından hazırlanmış ve yayınlanmıştır.

Moderatörün son düzenlenenleri:

burakkurtulmus

PADAVAN
12 Tem 2018
174
29
221
Arkadaşlar Apple 2021 yılında artık İntel işlemcisi ile olan ortaklığını bırakıp, kendi işlemcisi ile yola devam etmeye karar vermiş. İnternette bununla ilgili haberler dolanıp duruyor. Bu da demek oluyor ki; artık hackintosh işi malesef tarihin tozlu raflarına kalkacak. Bununla ilgili bilgisi olan varsa paylaşabilir mi?

Dış kaynaklı link koymak zorunda kaldım. Mahsuru varsa yöneticiler kaldırabilirler...

Apple'ın kendi ürettiği işlemciye sahip Mac'ler 2021 yılında geliyor
Bildiğim kadarıyla AMD işlemcili mac'te yok ama hackintosh yapılıyor

Anakart Modeli
Asus TUF Z390 Pro
İşlemci Modeli
İ5-9600K
Grafik Kartı
UHD 630
Disk ve RAM
512GB Samsung 970 Pro / 16GB Ram

Vito Ferro

PADAVAN
6 Ocak 2018
117
52
151
İstanbul
www.aytacbayladi.com
Siz ARM işlemcilerden bahsetmişsiniz. Ben hackintosh tarafını yazdım. Tamamen farklı şeyler...
Arm işlemcinin Hackintosh 'u bitireceginden bahsetmiştim. Tamamen aynı şeyler... Ancak sakin olmakta yarar var 🙂
Arm işlemcinin Hackintosh 'u bitireceginden bahsetmiştim. Başlıktan da anlaşılıyor nitekim. Tamamen aynı şeyler...

Ama sorun değil ;)
Konu ile ilgili olarak düşüncelerimi söylemek isterim.

Yaklaşık 8 senedir ana sistemimi Hackintosh olarak kullandım. Bu zamana kadar da yenilediğim tüm bilgisayarları da hackintosh uyumlu olarak satın aldım. Kullanım olarak ise, hobi olarak değil tamamen profesyonel olarak, sektöre reklam müzikleri, dizi müziği ve aranjeler ürettim. Kısacası sıfır riskin en ön planda olması gereken bir iş alanında çalışıyorum.

Hackintosh, bu zamana kadar beni yarı yolda hiç bırakmadı. İşlemci ve ramlerin çok ağır yük altında çalışacağı projeler ile çalıştım. Bu aya kadar sorunsuz bir şekilde geldim.

Ancak geçen hafta radikal bir karar ile tüm disklerim ile birlikte Windows'a geçiş yaptım. Bunun bir kaç nedeni var. Bunlardan bazıları;

1- Hackintosh'un müzik alanında Catalina ve sonrası çıkacak işletim sistemleri ile ilgili güven vermemesi.
2- Donanım her ne kadar uyumlu olsa da, maalesef ki makinenin gerçek performansını son sistemlerinde ortaya tam anlamıyla çıkaramaması. ( Normal ve günlük kullanıcılar, bu konuda bir sorun yaşamayacaklardır.)
3- Hiç sorunsuz çalışsa dahi, bazı önemli uygulamaların birden bire kapanıp hata verme ihtimalinin her zaman olması.
4- Bazı uygulama ve eklentilerinin güncellik konusunda Mac os sürümü ile doğrudan bağlantılı olup, son sürüme güncellendiği takdirde de mutlaka zaman zaman stabilite sorunlarının yaşanması.
5- Donanım konusunda artık yeter diyecek kadar kısıtlandığımı hissettim. Ekran kartı ve anakart konusunda ve diğer bileşenler konusunda ödediğim paranın karşılığında daha iyi bir şeye sahip olmam gerektiğini düşünüyorum artık.

8 senedir Hackintosh'un etinden sütünden oldukça faydalandım. Ancak makinenin donanımını gerçekten kullanabileceğine inandığım Windows'a da bir şans vermek istedim. Beni bu yola iten şey aslında, Apple'ın gelecekte Hackintosh için bir önlemi mutlaka alacağı olmasıydı. Ve o önlem geldiği takdirde de başka bir sisteme tamamen geçmek daha zor olacağından erken yol almayı uygun gördüm.

Apple'ın üreteceği işlemciler Hackintosh tarafına mutlaka olumsuz bir etki edecektir. Belki yine aşılacaktır ama illa ki performans, kararlılık konusunda uzun bir süreye ihtiyaç duyacaktır veya hiç kararlı olmayacaktır. O nedenle profesyonel kullanım alanında 100-150 bin lirayı orijinal bir Apple bilgisayarına yatıracak parası olmayanlar, daha uygun bir fiyata çok daha donanımı kuvvetli PC tarafına yöneleceğini düşünüyorum.

Hackintosh testler ve donanım performansı doğrultusunda gerçekten iyi çalışıyor evet lakin; her ne kadar uyumlu bir donanım ve editler yapılsa da, uygulamalar ile ilgili yük altında, orijinal Mac kadar %100 kararlı değiller.

Yaklaşık 8 senedir Windows'u çok nadir kullanan biri olarak, ana sistemim olarak geçen haftadan geçiş yaptığım bugüne kadar, doğru ayarlarla ve optimizasyonlarla daha stabil, kararlı ve akıcı çalışıyor.

Apple, günden güne işletim sistemlerini bazı profesyonel sektörlerde daha kararsız hale getiriyor. Son 1-2 senedir de sektörde iş yapan yerli yabancı insanların da Hackintosh tarafından tamamen ayrıldıklarını görüyorum...

Her güzel şeyin elbet bir sonu olacak :)

Son düzenleme:

deltax3

APPRENTICE
15 Nis 2018
27
2
21
25
Arm mimarisine tek seferde temelli bir geçiş olmaz diye düşünüyorum zamanla geçerler ilk olarak air da denerler destek konusunda da ne zaman son intel işlemcili bilgisayar güncelleme almayı kesti o zaman hackintosh için yolun sonu görülebilir.

montezuma

MASTER YODA
Yönetici
19 Eki 2016
29,829
7,599
4,401
@Vito Ferro'nun belirttiği bazı noktalara katılmakla beraber bazılarına katılmıyorum. Elbette Hackintosh bir Apple cihazı değil. Apple cihazların PC tabanlı sistemlere karşı en büyük avantajı uçtan uca kontrol ssayesinde donanım ve yazılımın tamamen Apple tarafında üretiliyor olması. Bu da Apple cihazların kararlı ve uzun yıllar format yüzü görmeden çalışmasını sağlaması. Hackintosh'ta nihayetinde bir Apple cihaz olmadığına ve macOS desteklenmeyen cihaza kurulum yapıldığı için çoğu zaman sistem kararlı çalışmayabiliyor. Ancak buradaki sorun açıkcası Hackintosh değil çoğu zaman. Zira doğru toplanmış bir sistem ve Hackintosh'a hakim bir kullanıcı sistemine uygun düzenlemeleri yaptığında pekala kararlı bir hAckintosh sahibi olabilir. Bu söylediklerimi @Vito Ferro 'yi hariç tutarak yazıyorum. Zira çoğu kişi Hackintosh'u kurulum imajının standart paketi ile kuruyor. Ancak sonrasında sisteminin doğru çalışmadığını, hangi kextlerin ne işe yaradığını vs araştırmıyor ve sonunda bir hata geldiğinde de bunun için bir cevabı olmuyor. Bu yüzden hep dediğimiz; Hackintosh bir kur & çalıştır değil. Araştırılması gereken, öğrenilmesi gereken bir macOS kurulum yöntemi. Rehberler araştırılmalı, DSDT metotları incelenmeli. Ancak bundan sonra gerçekten kararlı bir Hackintosh toplanmış olacaktır.

BootLoader
OpenCore 0.6.4
Anakart Modeli
Asus Z170 Deluxe
İşlemci Modeli
Intel i7 6700K
Grafik Kartı
8 GB Sapphire RX 580 & HD 530
Ses Kartı Modeli
ALC 1150
Ağ Aygıtları
Broadcom BCM43xx - I211 Gigabit Ethernet
Disk ve RAM
500GB NVMe & 32 GB DDR4

mehmetyuksel

MASTER YODA
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
22 Ocak 2020
7,887
2,864
4,401
Şunu ilave etmek istiyorum ki Hackintosh için emek harcayan ve llnux/unix uzmanlarının önemli kişileri Apple tarafından sahiplenmiştir. En önemli örneği Rehabman

BootLoader
OpenCore 0.7.5
Laptop Modeli
HP 6MQ75EAQ ProBook 450 G6
Anakart Modeli
From Big Sur 11.2.2 to Monterey 12.0.1 (By KaoS from Osxinfo)
İşlemci Modeli
i7-8565U
Grafik Kartı
Intel UHD Graphics 620
Ses Kartı Modeli
Realtek ALC236
Ağ Aygıtları
Intel® Wireless-AC 9560 (Native with AirportItlwm)
Disk ve RAM
8GB 2400 Mhz Ram, ADATA 240GB SU650 Sata3 2.5" SSD (macOS Big Sur)+Samsung PM981A 256GB( Win10)

Vito Ferro

PADAVAN
6 Ocak 2018
117
52
151
İstanbul
www.aytacbayladi.com
@Vito Ferro'nun belirttiği bazı noktalara katılmakla beraber bazılarına katılmıyorum. Elbette Hackintosh bir Apple cihazı değil. Apple cihazların PC tabanlı sistemlere karşı en büyük avantajı uçtan uca kontrol ssayesinde donanım ve yazılımın tamamen Apple tarafında üretiliyor olması. Bu da Apple cihazların kararlı ve uzun yıllar format yüzü görmeden çalışmasını sağlaması. Hackintosh'ta nihayetinde bir Apple cihaz olmadığına ve macOS desteklenmeyen cihaza kurulum yapıldığı için çoğu zaman sistem kararlı çalışmayabiliyor. Ancak buradaki sorun açıkcası Hackintosh değil çoğu zaman. Zira doğru toplanmış bir sistem ve Hackintosh'a hakim bir kullanıcı sistemine uygun düzenlemeleri yaptığında pekala kararlı bir hAckintosh sahibi olabilir. Bu söylediklerimi @Vito Ferro 'yi hariç tutarak yazıyorum. Zira çoğu kişi Hackintosh'u kurulum imajının standart paketi ile kuruyor. Ancak sonrasında sisteminin doğru çalışmadığını, hangi kextlerin ne işe yaradığını vs araştırmıyor ve sonunda bir hata geldiğinde de bunun için bir cevabı olmuyor. Bu yüzden hep dediğimiz; Hackintosh bir kur & çalıştır değil. Araştırılması gereken, öğrenilmesi gereken bir macOS kurulum yöntemi. Rehberler araştırılmalı, DSDT metotları incelenmeli. Ancak bundan sonra gerçekten kararlı bir Hackintosh toplanmış olacaktır.
Aslında fikirlerimiz aynı. Elbette Hackintosh gerçekten kararlı bir sistem. Olmadığını düşünseydim onca sene onca önemli işleri yalnızca ona emanet etmezdim. Ama senin de dediğin gibi, yeni başlayanlar için araştırma-öğrenme eşiğine gelip geçene kadar önyargılarında kalması da Hackintosh açısından iyi bir şey değil. Apple' a karşı önyargıları da oluşabiliyor.

Benim tam olarak bahsettiğim noktalardan bazıları;

Hackintosh bazen iş yükü yoğun olduğu zaman yeni bir işlem verdiğinde, uygulamayı kapatıp çökmelerde bulunabiliyor. Mesela bunu bir kere yaptığı takdirde kronikleşmiş olarak aynı işlemlerde tekrarlamaya başlayabiliyor. Tabi ki bu dediğim olay Hackintosh'u kimin ne amaçla ve nasıl veya ne kadar yoğun kullandığına göre değişkenlik gösterecektir. Ama aynı işlemleri son 10 gündür Windows ile yaptığımda Windows en azından çökmek yerine düşünüyor ve işlemi sıraya alıyor sonunda da gerçekleştiriyor. Onlarca işlemci test karşılaştırmaları render karşılaştırmaları mevcut ama hepsi kağıt üstünde değerleri olan karşılaştırmalar. Gerçek ve uzun kullanım deneyimlerini yansıtamıyor bazı konularda.

Eminim elimde ki donanımlara sahip bir Mac Pro ile çalışsam aynı şeyleri yaşamayacağım.

ARM işlemciler belki de Apple'ın zaten kararlı olan kendi sistemlerine daha da kararlılık getirecek bilemeyiz. Bunu bize zaman gösterecek. Ama Apple'ı Apple olarak değerlendirmekte artık fayda olduğunu düşünüyorum. Nitekim Hackintosh'u tamamen Apple kullanıyor yaklaşımıyla kullanmanın özellikle yeni başlayanların kafasında "Bu düzgün çalışmayan sisteme mi bu kadar para veriyorlar?" algısının tamamen gerçek dışı olduğunu da söylemek isterim.

Hackintosh gerçekten kararlı bir sistem. Ancak kararlı olmayı genelleştirmenin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü kullandığımız sadece işletim sistemi olmuyor. İşletim sisteminin tek başına kararlılığı, uygulamaların kararlılığı ve platform olarak hangi platforma daha çok ağırlık verdiğinin önüne geçemiyor maalesef. Apple kendi eko sisteminde kalınmasını en başından beridir istiyor zaten, o yüzden evrenselleşmiş uygulamaları mevcut. Ama bu uygulamaların da üzerine düşmediği ve yenilikçi güncellemeleri yıllardır yapmadığı da herkes tarafından bilindiği ve bu uygulamalara bel bağlamış ama sonradan bu durumdan sıkılıp platform değiştirerek kullanıcı kaybettiği de bir gerçektir.

Eğer Apple'ın kendi uygulamalarını veya Apple için yazılmış uygulamaları kullanacaksanız Hackintosh mükemmeldir. Diğer uygulamalar tarafında da kararlılık, güven ve performans olarak, orijinal Mac os ve Windows'un, Hackintosh'un önünde olduğunu görüyorum. Ki zaten öyle olması da doğaldır. Doğası gereği öyle olmak zorundadır. Windows'u kırık kullanıp orijinal kararlılığında olmadığından şikayet etmek gibi...

Neticede, kim, nerede, ne kadar ihtiyaçla, ne kadar bilgiyle ve araştırmayla daha mutluysa herkesin orada kalması en doğru olanıdır. O yüzden yazdıklarım tamamen deneyimle, uzun yıllar kullanım testi ile ve karşılaştırmayı yapmış ve yapan objektif insanları görmüş biri olarak "Bence" diyebileceğim bir durumdur. :)

Hackintosh umarım çok daha iyi yerlere gelir. Eğer bir gün biterse de, Hackintosh'un asla kötü bir sistem olmadığını söylemeye devam edeceğim.

barangokalp

PADAVAN
24 Ara 2017
149
29
101
Kahramanmaraş
www.penkalas.com
Aslında fikirlerimiz aynı. Elbette Hackintosh gerçekten kararlı bir sistem. Olmadığını düşünseydim onca sene onca önemli işleri yalnızca ona emanet etmezdim. Ama senin de dediğin gibi, yeni başlayanlar için araştırma-öğrenme eşiğine gelip geçene kadar önyargılarında kalması da Hackintosh açısından iyi bir şey değil. Apple' a karşı önyargıları da oluşabiliyor.

Benim tam olarak bahsettiğim noktalardan bazıları;

Hackintosh bazen iş yükü yoğun olduğu zaman yeni bir işlem verdiğinde, uygulamayı kapatıp çökmelerde bulunabiliyor. Mesela bunu bir kere yaptığı takdirde kronikleşmiş olarak aynı işlemlerde tekrarlamaya başlayabiliyor. Tabi ki bu dediğim olay Hackintosh'u kimin ne amaçla ve nasıl veya ne kadar yoğun kullandığına göre değişkenlik gösterecektir. Ama aynı işlemleri son 10 gündür Windows ile yaptığımda Windows en azından çökmek yerine düşünüyor ve işlemi sıraya alıyor sonunda da gerçekleştiriyor. Onlarca işlemci test karşılaştırmaları render karşılaştırmaları mevcut ama hepsi kağıt üstünde değerleri olan karşılaştırmalar. Gerçek ve uzun kullanım deneyimlerini yansıtamıyor bazı konularda.

Eminim elimde ki donanımlara sahip bir Mac Pro ile çalışsam aynı şeyleri yaşamayacağım.

ARM işlemciler belki de Apple'ın zaten kararlı olan kendi sistemlerine daha da kararlılık getirecek bilemeyiz. Bunu bize zaman gösterecek. Ama Apple'ı Apple olarak değerlendirmekte artık fayda olduğunu düşünüyorum. Nitekim Hackintosh'u tamamen Apple kullanıyor yaklaşımıyla kullanmanın özellikle yeni başlayanların kafasında "Bu düzgün çalışmayan sisteme mi bu kadar para veriyorlar?" algısının tamamen gerçek dışı olduğunu da söylemek isterim.

Hackintosh gerçekten kararlı bir sistem. Ancak kararlı olmayı genelleştirmenin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü kullandığımız sadece işletim sistemi olmuyor. İşletim sisteminin tek başına kararlılığı, uygulamaların kararlılığı ve platform olarak hangi platforma daha çok ağırlık verdiğinin önüne geçemiyor maalesef. Apple kendi eko sisteminde kalınmasını en başından beridir istiyor zaten, o yüzden evrenselleşmiş uygulamaları mevcut. Ama bu uygulamaların da üzerine düşmediği ve yenilikçi güncellemeleri yıllardır yapmadığı da herkes tarafından bilindiği ve bu uygulamalara bel bağlamış ama sonradan bu durumdan sıkılıp platform değiştirerek kullanıcı kaybettiği de bir gerçektir.

Eğer Apple'ın kendi uygulamalarını veya Apple için yazılmış uygulamaları kullanacaksanız Hackintosh mükemmeldir. Diğer uygulamalar tarafında da kararlılık, güven ve performans olarak, orijinal Mac os ve Windows'un, Hackintosh'un önünde olduğunu görüyorum. Ki zaten öyle olması da doğaldır. Doğası gereği öyle olmak zorundadır. Windows'u kırık kullanıp orijinal kararlılığında olmadığından şikayet etmek gibi...

Neticede, kim, nerede, ne kadar ihtiyaçla, ne kadar bilgiyle ve araştırmayla daha mutluysa herkesin orada kalması en doğru olanıdır. O yüzden yazdıklarım tamamen deneyimle, uzun yıllar kullanım testi ile ve karşılaştırmayı yapmış ve yapan objektif insanları görmüş biri olarak "Bence" diyebileceğim bir durumdur. :)

Hackintosh umarım çok daha iyi yerlere gelir. Eğer bir gün biterse de, Hackintosh'un asla kötü bir sistem olmadığını söylemeye devam edeceğim.
Walla ağalar ne derseniz deyin. İster Hackintosh olsun isterse native macOS. Stave abimiz öldükten sonra Apple gerileme oldu. Diyeceksin ki nerden bu karara vardın? Yanlış hatırlamıyorsam eğer Mountain Liondan sonra Maveric çıkmıştı. Stave Jobs 2yıl önce ölmüştü. Hackintosh kullanıcı olarak Spotlight arama yaptığınızda adeta sihir gibi saniyesinde önüne dökülüyordu. Maverick sorasında yavaşlama oldu ve dedim ki Stave gitti mac bitti. Dikkat edin Apple stave jobs zamanında teknolojide çığır açıyordu. Şuan bile Stave jobs ekmeğini yiyorlar. Data se değiştirmek kolay değil. Hele şu zamanda Intel geç tüm tasarım yazılım programlarını çekirdek yapıları bu platforma uygun olsun. Sonra Atatürk misali 1 gecede kayıtsız şartsız tüm programları yok say. Şöyle ki bir durum olursa eğer. Intel desteli ama kendi işlemcisini kullanan bir yapı o zaman bilemem. Anladığım karı ile IOS yazılımları ile macOS yazılarını birleştirmek karları ki daha az yazılım daha çok satış yapmak. Kısaca yeni bir Stave JOBS gelmeden toparlanmaz bu Apple. Geçtim geçiyorum demeside 5 yıldan az olmaz gibi. Düşünün bu yıl MacBook Pro veya Mac Pro gibi 400.000 tl ödeyip sistem anları yok saymak imaj yıpranması demek. Zaten ülkemizde maddi durumlardan dolayı çok tutulmuyor birde tutan kesim bu duruma düşerse eğer artık MacOS tarih olur. Kendi ayaklarına sıkmış olurlar. Onun için ortalama 5 - 10 yıl daha devam sonrasında Allah kerim. Yeni nesil gelir zaten @montezuma hocam yaş kaç bilmiyorum ama emekli olur. @Vito Ferro kardeşim windows dönmüş zaten, yeni ve eski genç arkadaşlarda hobi niyetine eski versiyon Hackintosh kurarlar. Birileri çıkar AMD kernel gibi Intel kernel çıkartırlar. 5 yılda öyle gitse al sana 15 - 20 yıl kim öle kim kala... Ahh Stave Ahhh

• Like
Tepkiler: mehmetyilmaz

yusuf61

APPRENTICE
6 Tem 2020
7
1
21
Arm işlemci mimarisinin i5 islemci yerini alacağını düşünmüyorum. Gpu üzerinden ekstra hızlandırma da olsa bir macbook Pro kullanıcısı kolay kolay arm işlemcili almaz bence.
Hadi photoshop geçtim, video render alanlar kuvvetli cpu ister.
Air için mantıklı olabilir hatta ipad de macos çalıştırmak için ( düşük güç tüketimi) de fakat
pro serisi ve üst seriler de x86 olmaya devam edecektir.

hyosuke

PADAVAN
4 Şub 2020
101
32
71
Benim hackintosh forumlarında çözemediğim bir şey var, yahu winxp desteği bitti ama hala kullanan insanlar var, win7 desteği bitti hala kullanan milyonlar var.
MacOs'un destek vermediği sürümleri orjinal mac cihazında kullananlar da var. Ki şuanda bu forumların üyelerinin sistemlerine mac os uyarlanabiliyor.

Altı üstü 1-2 sürüm geriden gelince sektör batmıyor ki, ya da çok fazla şey kaybetmiyorsun. El Capitan dışında forumda var olan tüm sistemleri kurdum ve hiçbirinde gündelik kullanımı engelleyen sorun yoktu. Sadece ve sadece bazı uygulamalar son sürüm istiyor fakat siz o kurmak istediğiniz uygulamanın eski versiyonunu indirdiğinizde bu da çözülüyor.

En kötü senaryoda bile herhangi bir üyenin en az 3-4 yılı daha var. Ayrıca bam diye her sürüme arm işlemci zorunluluğu getirmezler birkaç sene yayılım süreci olacaktır ki bu nedenle klasik mimari birkaç sene daha yürür. En az 3-4 sene de burdan saysak, 3-4 sene güncel sistem kullanıp 3-4sene güncel olmayan sistem ama bazı güncel olan ve olmayan programlarla beraber 8-10 senesi var.

8-10 sene sonrasında da illa ki buna alternatif bulan birisi çıkar, belki de bunu bulan siz olabilirsiniz. Redditte bir hackintosh grubu alternatif arm tabanlı işlemci arayışındaydı

Laptop Modeli
Lenovo 80qq / Lenovo ideapad 100 15-ibd Diye geçiyor.
Anakart Modeli
Nano5B6
İşlemci Modeli
intel i3 5005u
Grafik Kartı
İntel HD Graphics 5500 & Nvidia Geforce 920MX
Ses Kartı Modeli
Conexant
Ağ Aygıtları
Realtek RTL8723BE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC & Realtek PCIe FE Family Controller (Bu ethernet)
Disk ve RAM
500 GB Hdd & 4GB DDR3 1600mhz
  • Like
Tepkiler: barangokalp

barangokalp

PADAVAN
24 Ara 2017
149
29
101
Kahramanmaraş
www.penkalas.com
Benim hackintosh forumlarında çözemediğim bir şey var, yahu winxp desteği bitti ama hala kullanan insanlar var, win7 desteği bitti hala kullanan milyonlar var.
MacOs'un destek vermediği sürümleri orjinal mac cihazında kullananlar da var. Ki şuanda bu forumların üyelerinin sistemlerine mac os uyarlanabiliyor.

Altı üstü 1-2 sürüm geriden gelince sektör batmıyor ki, ya da çok fazla şey kaybetmiyorsun. El Capitan dışında forumda var olan tüm sistemleri kurdum ve hiçbirinde gündelik kullanımı engelleyen sorun yoktu. Sadece ve sadece bazı uygulamalar son sürüm istiyor fakat siz o kurmak istediğiniz uygulamanın eski versiyonunu indirdiğinizde bu da çözülüyor.

En kötü senaryoda bile herhangi bir üyenin en az 3-4 yılı daha var. Ayrıca bam diye her sürüme arm işlemci zorunluluğu getirmezler birkaç sene yayılım süreci olacaktır ki bu nedenle klasik mimari birkaç sene daha yürür. En az 3-4 sene de burdan saysak, 3-4 sene güncel sistem kullanıp 3-4sene güncel olmayan sistem ama bazı güncel olan ve olmayan programlarla beraber 8-10 senesi var.

8-10 sene sonrasında da illa ki buna alternatif bulan birisi çıkar, belki de bunu bulan siz olabilirsiniz. Redditte bir hackintosh grubu alternatif arm tabanlı işlemci arayışındaydı
Aslında konuya şöyle bakmak lazım. Şuan 2 büyük işlemci üreten AMD ve INTEL var. İstedikleri gibi at koştura biliyorlar. Yanlış hatırlamazsam ARM ilk duyduğumda 120 çekirdekli işlemci diye yıllar önce duymuştum. Tabiki güven ve stabil çalışmalar konusunda durumları fazla yoktu sanırım. Teknoloji ve alternatif mimari yapıları ile piyasaya yeni bir işlemci girmiş olacak ki buda AMD ve INTEL sonu bile olabilir. Yarın ARM tabanlı PC ler kullanıyor olacağız gibi geliyor. APPLE mimari ve işletim sistemleri tek alanda toparlamak için değişime gitmek zorunda kaldığı ve ısınma güç tüketimi vs gibi alanlarda gelişim sağlaması diyebiliriz aslında... ilerleyen zamanlarda göreceğiz windows bile ARM üzerinde çalışmaları devam ediyor

aufuk1

JEDI
DENEYİMLİ ÜYE
30 Eki 2017
575
212
301
55
Çoğu win kullanıcısı bile halen windows 7 kullanıyor, windows gidişatı o derece kötü. Windows kullanacağıma /? En son big sur versiyonunu kurabildiğimizi varsaysak bile yinede 5 sene daha Big Sur kullanırım ama windows'a geçmem.

• Like
Tepkiler: mehmetyuksel

archangelique

APPRENTICE
4 Kas 2020
12
8
21
macOS Catalina is compatible with these computers
MacBook Pro (13-inch, Mid 2012)
MacBook Air (11-inch, Mid 2012)
iMac (21.5-inch, Late 2012)
Mac mini (Late 2012)
Catalina destekleyen en eski modelleri aldim. Buradan goruyoruz ki Apple bir donanima 8 yil yazilim destegi veriyor. Eger 2021'de tum Mac'leri ARM islemcilere cevirseler bile ki bu olasi degil, yukarida deginenler olmus, Apple varolan donanimlarina yazilim destegi vermeye devam edecek. Bu ne demek? Eger kullandiginiz SMBIOS ve tabii intel CPU jenerasyonu guncel ise yani 9. ve 10. nesil ise, siz 8 yil daha MacOS kullanabileceksiniz. Yani guncel intel CPU'lara destek 8 yil daha devam edecek. Diger jenerasyonlar da +8 yil seklinde hesaplanabilir.

Ornek: iMac Late 2015 + 8= 2023