Dual Boot için Gerçekten Vakti Olan, Elinden Gelen Bir Arkadaş Arıyorum 🙏

ByAltun

APPRENTICE
8 Eyl 2026
2
0
1
Türkiye
Merhaba arkadaşlar,

Mevcut Windows 11 sistemimin yanına Dual Boot olarak macOS kurmak istiyorum. Sistem özelliklerimin görselini ekledim.

Ryzen 5 3600 + RX 580 2048SP + 32 GB RAM kullanıyorum. macOS konusunda çok tecrübeli değilim ve özellikle EFI/OpenCore tarafında yanlış bir şey yapıp sistemi uğraştırmak istemiyorum.

Donanımımın desteklediği en stabil macOS sürümü hangisiyse onu kurmak istiyorum. Windows kurulumuma da kesinlikle dokunmadan, mümkünse adım adım yönlendirebilecek ve EFI konusunda yardımcı olabilecek tecrübeli bir arkadaş varsa çok memnun olurum.

Hazır EFI aramıyorum; benim donanıma uygun, düzgün ve sorunsuz bir kurulum yapmak istiyorum. Yardımcı olabilecek bir arkadaş çıkarsa gerçekten çok sevinirim. 🙏

Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyalar

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
19,064
9,731
4,401
Dual boot konusu sorun olmaz. Bu konuda oldukça iyi hazırlanmış rehberler var.
Ancak;
RX 580 2048SP ekran kartları macOS'ta doğrudan tanınmaz ve donanım hızlandırma (hardware acceleration) sorunu yaratır.
Normal RX 580 kartlar macOS tarafından native olarak desteklenirken, 2048SP versiyonları aslında yeniden etiketlenmiş RX 570 türevleridir ve macOS'ta siyah ekran veya kasma yapar.
Kartın düzgün çalışması için uygun bir RX 570/580 VBIOS (ekran kartı BIOS) güncellemesi (flashing) yapılması gerekir. VBIOS işleminden sonra OpenCore üzerinden tanıtılabilir.

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli
ALC887/ALC269
Ağ Aygıtları
Atheros9285 Usb Wifi TL722N RTL8111/RTL8100
Disk ve RAM
24GB DDR4 2300MHz/8GB DDR3 1600MHz

ByAltun

APPRENTICE
8 Eyl 2026
2
0
1
Türkiye
hocam basit yolla yapsak yardımcı olursan çok sevinirim kasma olsun sistemi kuralım açılsın ondan sona VBIOS vs neyse onuda yapalım olmaz mı bu konularda yeniyim yardımınızla şu sistemi kurmak istiyorum bayadır araştırma yapıyorum yoruldum bu siteyi buldum.

strangerone

MASTER YODA
Yönetici
MODERATOR
DENEYİMLİ ÜYE
9 Haz 2017
19,064
9,731
4,401
VBIOS vs neyse onuda yapalım olmaz mı
Bu konuda bizim yardımımız sadece yol göstermektir. Çünkü VBios işlemi oldukça hassas bir konudur. Araştırma yapılmadan onaylanacak bir durum söz konusu değildir. Sonunda hatalı bir işlemle ekran kartı işlevsiz bir hale gelebilir. Bunu yapıp yapmama kararı sizindir.
kasma olsun sistemi kuralım açılsın
Ekran kartının bu haliyle yola çıkarsanız zaten görüntü alamayacaksınız. Ekran kartınızı devreden çıkardığınızda da kasma ve donmalar olacak. Mac sistemlerde ekran kartı veya grafik hızlandırma bir anlamda her şeydir. Yoksa eğer basit bir dosyayı bile açmak sorun olacaktır.

Mac kurulumu konusuna gelince;
Burada baştan sona her şeyi anlatmak mümkün olmaz. Ki forumda A'dan Z'ye bu konuda rehber var.
İki farklı sistem iki ayrı diskte olacaksa sorun olmaz. Kurulumda Windows diskin bağlantısını kesersiniz. Mac kurulumu sonrası bağlarsınız Mac kurulu diski bios üzerinde ilk sıraya alırsınız Açılan OpenCore ekranından istediğiniz sistemi seçip açarsınız.
Eğer iki farklı sistem aynı disk üzerinde olacaksa ki tavsiye edilmez bazı sorunlar oluşabilir. Örneğin Windows'un en büyük özelliklerinden birisi diğer işletim sisteminin EFI bölüntüsünü bozmaktır. Deyim yerindeyse kendi EFI bölüntüsü dışındaki EFI bölüntülerine tahammül edemez. EFI bölüntüsü bozulan sistem de açılmaz. Sonuçta kurulumda bu durumlar gerçekleşebilir.
Bir başka sorun elinizdeki SSD olabilir. Marka ve model olarak Mac uyumlu bir disk olması gerekir yoksa kurulum yapılamaz.
Kurulum basit.
Ekli sayfadaki uygulama ile Windows üzerinde sisteminize uyumlu bir EFI hazırlayacaksınız. Tahoe sayfamızdaki Recovery dosyasıyla EFI klasörünü Fat32 formatlanmış bir Usb ara yüzüne Kopyala/Yapıştır (Sürükle/Bırak değil) yapacaksınız ve sayfada belirtilen bios ayarlarını yapıp sistemi Usb'den başlatacaksınız. Sayfada gerekli açıklamalar var.
Tahoe kurmak istiyorsanız ses ve varsa Wifi/BT ile ilgili sorun yaşayacaksınız. Çözümler yine Tahoe sayfasında.
OpCore Simplify - Basitleştirilmiş OpenCore EFI Oluşturucu

BootLoader
OpenCore 1.0.7
Laptop Modeli
HP Pavilion 15-E
Anakart Modeli
Gigabyte H310M S2H
İşlemci Modeli
i3 3110M/ i3 8100
Grafik Kartı
Rx590 8GB/Rx6600xt 8GB/UHD630/HD4000
Ses Kartı Modeli